FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 16:36 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
witam wszystkich jestem tu nowy na tym forum ..:)a mam kilka pytań dotyczących pszczelarstwa....ponieważ chciałbym sie zająć pszczołami i prowadzic taką mini pasieke do 10 pni ..a jestem zielony w tej dziedzinie...

a więc :
1.tam gdzie bym chciał postawic ule jest dużo traw, kilkanascie drzew owocowych (czereśnia,śliwa , jabłoń ) i duzo dużo modrzewi i olszyn: no i moje pytanie brzmi skąd będe wiedział że np miód jest spadziowy czy kwiatowy czy jakiś inny ? no bo załużmy że 100 poleci na drzewa owocowe inna część na spadzi a jeszcze inna na trawy itp
2.jednym plastrze jaja to czy wtedy moga na tym plastrze pszczpły znośic nektar lub odwrotnie jak pszczoły noszą nektar na plaster czy tam matka może czerwic?
3.co to jest pierzga? może byc na jednym plasztzre z czerwiem lub nektarem?

PROSZE O ODPOWIEDZ I chciałbym żeby mi to ktoś wyjasnił tak na chłopski rozum

Tytuł:
Na chłopski rozum polecam zakupić najpierw książkę pt. "Gospodarka Pasieczna" Wandy Ostrowskiej i najpierw przestudiować ją kartkę po kartce. Bez wiedzy teoretycznej i podstaw z pszczelarstwa zapomnij o stawianiu pasieki bo po pierwsze: zasypiesz pytaniami na forum i nie wiadomo czy ktoś ci na nie odpowie, po drugie nie będziesz w stanie zająć się pszczołami odpowiednio. ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
W pierwszej kolejności polecam zapoznanie się z rzetelną lekturą, np: "Pszczelnictwo" bardzo porządna lektura, mimo swojej ceny warta każdej złotówki na nią wydanej. W między czasie czytanie w internecie. Jest naprawdę bardzo dużo opisane, również podstawy, co i jak.

Tytuł:
Na chłopski rozum to Ci odpisze tak jak bedziesz miał miód w ramkach twardy jak skała to pewne bedzie ,ze to jest spadż modrzewiowa :leży_uśmiech:
Tam gdzie matka składa jajeczka , pszczoły tez potrafią zniesc miód ,ale sa tzw. nadstawki na miód aby miód był w miodni a czerw w rodni (odzielasz kratą odgrodową) i wtedy pozyskujesz miod czysty ( nie ma w nim mleczka pszczelego jakbys wirował miód z larwami wtedy tego mleka troche sie nazbiera).

Pierzga - pokarm pszczół, który powstaje w wyniku fermentacji pyłku roślin owadopylnych (entomofilnych) lub/i wiatropylnych zbieranego przez pszczoły robotnice różnych gatunków pszczół. Z pyłku zebranego z kwiatostanów pszczoły formują na ostatniej parze odnóży obnóża. Po przyniesieniu do gniazda składają je do komórek plastra, a pszczoły ulowe (młode) ubijają je w komórce. W temperaturze ula (t = 35 °C) i warunkach beztlenowych zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku. Pierzga jest gromadzona przy czerwiu. Pierzga jest zatem naturalnie przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatowym, który dodatkowo został wzbogacony wydzielinami organizmów pszczół. Pierzga jest pokarmem larw (czerwiu otwartego) i młodych pszczół.

i moze byc na jednym plastrze z czerwiem i nektarem.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak koledzy pisza to po 1 lektura. W czasie kwitnienia sadów niema spadzi a zmniszka i z jnych kwiatów w tym czasie kwitnocych to jest miód wielokwiatowy.Matka czerwi tylko w wpolerowanych komurkach jedo jajo a miód jest u górnej beleczi i jest pierzga. Jak pszczoły znoszą pyłekdo komurek to go ubijaja głuwkamy i zakwasza ją i to jest pieżga.Przewaznie na kazdej ramce jest u góry miód a pod miodem pierzga i czerw. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszerzany
Witam, i na początku do chłopaków, którzy się wypowiadali. Macie racje co do waszych wypowiedzi ale dobrze że chłopak zapytał, a co poniektórzy sobie troszeczkę jajca robią może jego pytania są trochę śmieszne ale dobrze, że pyta. Ja jestem też nowym i niespełna rok z pszczołami choć sporo się już dowiedziałem i wiem, że pszczelarze są bardzo pomocni i życzliwi takich ja znam.
Na początek proponował by tak jak inni poczytać i tu mogę polecić Ci książki z, których ja korzystałem i uważam za bardzo dobre i przydatne.

Pierwszą, którą dobrze żebyś przeczytał to:"Pszczelarstwo podręcznik dla początkujących" autor Friedrich Pohl ja ją kupiłem za 24.90zł w księgarni, jest to nie gruba książka ale bardzo dobrze przedstawiająca podstawy pszczelarstwa i ogólną wiedzę wraz z kolorowymi zdjęciami, polecam.

Druga to "Pszczoły poradnik hodowcy" autor Werner Gekeler i też koszt jej jest nie wielki bo 29.90zł, książka jest troszeczkę grubsza od pierwszej ale uważam ją za bardzo dobrą ale dla kogoś kto ma już pewną wiedzę. Ta książka przyda Ci się w dalszej przygodzie z pszczołami.

Warto czytać i wertować to forum bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji (choć sporo się pszczelarze sprzeczają a do pewnych wypowiedzi trzeba podchodzić z dystansem).

A teraz tak co ja Ci mogę powiedzieć od siebie: kup sobie trzy ule i dwie rodzinki na wiosnę, a na nich się nauczysz i poznasz pszczoły zobaczysz czy Ci się spodoba czy nie czy się nie zrazisz użądleniami, jak załapiesz bakcyla to w czerwcu zasiedlisz sobie trzeci ul i tak to się zacznie, ja tak zaczynałem i mam już przygotowanych 10 pustych uli do zasiedlenia. Grunt to się nie bać. Pozdrawiam i miłej przygody bo warto :uśmiech:

ps. zagadaj z jakimś pszczelarzem w swojej okolicy czy nie mógł by ci pokazać jak się zajmować pszczołami i żebyś mógł być przy przeglądzie w jego pasiece na pewno się zgodzi

Tytuł:
pszczolamiodna pisze:
PROSZE O ODPOWIEDZ I chciałbym żeby mi to ktoś wyjasnił tak na chłopski rozum

Tak na chłopski rozum to ula możesz postawić byle gdzie byleś wiedział gdzie go masz ;-) pożytki pszczele następują po sobie zaczynając od miodu wielokwiatowego do spadzi ale żebyś to zrozumiał to musisz wpierw wiedzieć co to nektar a co spadź kiedy i co w jakim terminie występuje
Miód Nektarowy - powstaje z nektaru wydzielanego przez rośliny kwitnące czyli w nektarniku Kwiatu
Miód Spadziowy - to wydzielina niestrawionych cukrów przez mszyce i czerwce żerujące na liściach czyli spadź liściasta i igłach czyli spadź iglasta
Modrzewiom się nie ciesz lepiej tam nie stawiaj albo módl się by nigdy nie spadziowały
W jednym ulu w zależności od jego typu mieści się od 25 do 60 ramek ul dzieli się na rodnię i miodnie w jednej części masz rozwój ( ta cześć zwana jest gniazdem ) i miodnię gdzie pszczoły gromadzą miód
na jednym ramku może być wszystko czyli czerw pierzga mi miód tak zazwyczaj bywa jak pszczelarz puszcza pszczoły na tak zwany żywioł Amen

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
poszukaj w okolicy pszczelarza i powiedz ze mu za darmo pomozesz - na pewno po kilku wizytach bedziesz wiedział znacznie wiecej

Tytuł:
ale w tym problem że nie ma koło mnie pszczelarzy:( a BoCiAnK czemu mówisz że lepiej żeby nie zbierały z modrzewi tam też jest spadz:) a jeszcze to jak to sie oddziela np pierzgę czy czerw z ramki tak aby był sam czysty miód?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
pszczolamiodna pisze:
a BoCiAnK czemu mówisz że lepiej żeby nie zbierały z modrzewi tam też jest spadz:)

na to pytanie odpowiedział iuz KOBER, w pierwszych postach:

KOBER pisze:
Na chłopski rozum to Ci odpisze tak jak bedziesz miał miód w ramkach twardy jak skała to pewne bedzie ,ze to jest spadż modrzewiowa

Spadź z modrzewi szybko krystalizuje zamieniając się w 'beton' który ani pszczoly ani pszczelarz nieraz nie może wyciągnąć z plastra :bosie:
Pszczoły z domieszką takiej spadzi bardzo źle zimują :kapelan:

Tytuł:
jacek_zz pisze:
Pszczoły z domieszką takiej spadzi bardzo źle zimują

Albo się osypią tak jak znajomemu, na spadzi klonowej + 6 kg cukru na ul zazimował i wszystkie rodziny gdzie nie zabrał ramek ze spadzią się osypały, przezimowały tylko te co miały zabrane ramki ze spadzią i dane po 12 kg cukru na rodzinę. Szkoda bo osypało się ponad 30 rodzin a miałem od niego kupić kilka w kwietniu w celu powiększenia swojej pasieki. ;-)

Tytuł:
to z tego wychodzi że najlepiej bedzie żeby nie stawiac uli koło modrzewi..
ale tylko tam mam miejsce:)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
pszczolamiodna pisze:
a jeszcze to jak to sie oddziela np pierzgę czy czerw z ramki tak aby był sam czysty miód?

Musisz mieć kratę odgrodowa, np w ulach korpusowych odzielasz dolny korpus z matką od górnego miodni. Pszczoły mają taką naturę że usiłują nektar składować nad czerwiem. Pszczoły robotnice przechodzą przez kratę a matka nie potrafi.

Tytuł:
Kolego postawić możesz i jak będziesz bacznie obserwował co się dzieje zorientujesz się że pszczółki ci noszą spadź z modrzewi, nim zdąży skrystalizować musisz zabrać ramki z ula i odwirować (pewnie bez rozluźniacza się nie obejdzie) a jak nie zauważysz tego to przy przeglądzie i układaniu gniazda na zimę zabierasz takie ramki (szkoda miodu) a dajesz susz by miała gdzie pszczoła składać syrop jakim będziesz zakarmiał na zimowolę. ;-)

Tytuł:
pszczolamiodna pisze:
to z tego wychodzi że najlepiej bedzie żeby nie stawiac uli koło modrzewi..
ale tylko tam mam miejsce:)

To zalezy ile masz tych modrzewi i czy sa w kupie czy porozwalane po terenie po kilka sztuk czy to jest las modrzewiowy i duzo hektarow tego lasu. Jak juz ten las jest to w jakim rejonie w dolinie miedzy zboczami gór , pagórków gdzie płynie rzeka itd.
Po za tym spadz modrzewiowa wystepuje w maju .

Tytuł:
no lasu jest około 50 arów i to wszystko jest na pagórku:)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]