FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 16:26 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: czerw"garbaty"
witam dziś podczas przeglądu(przesiedlałem rodzinki do nowych uli) zauważyłem w jednej rodzinie czerw chyba nazywa się garbaty(zasklepiony ten czerw był) matki nie zauważyłem , normalnego czerwiu też brak,nie muszę dodawać że to mój pierwszy sezon będzie ,co mam dalej z tym zrobić?

Tytuł:
Moze byc matka strutowiała na pewno to jest czerw matki? Moze byc mloda która sie nie unasienila np. byla cicha wymiana na jesieni

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Dzisiaj też tak jak kolega ,w czasie przeglądu musiałem połączyć jedną rodzinę bo tak jak kolega nie miała matki i na ramce był czerw garbaty :wnerw: .W innych rodzinach , które przejrzałem jest ładny czerw na 3-4 ramkach,dużo pokarmu i sporo pyłku ,który pięknie noszą z leszczyny i wierzby :jupi:
Pozdrawiam;]

Tytuł:
czyli co łączyć ? ale jak ,nie wiem czy uda mi się znaleźć matkę(a może to trutuwki) tak naprawdę to nie widzałem czerwiu garbatego,ani trutowego (moje wnioski są na podstawie lektury ,zdjęć) co mam zrobić?

Tytuł:
stachu pisze:
czyli co łączyć ? ale jak ,nie wiem czy uda mi się znaleźć matkę(a może to trutuwki) tak naprawdę to nie widzałem czerwiu garbatego,ani trutowego (moje wnioski są na podstawie lektury ,zdjęć) co mam zrobić?

Przeglądnij dobrze rodziny, postaw nowy ul czy tam korpus i przekładaj ramki przejrzane pszczoły też mogą ci matę zasłaniać, a więc jak przeglądniesz ramki i nie znajdziesz matki to przeglądnij dennicę ścianki tylko dokładnie. A czerw garbaty to czerw trutowy.

Na zdjęciu dołem ramki i środkiem ale mało.

Obrazek

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Czerw garbaty powstaje ze matka czerwi w komurki pszczele ale matka nie jest zapodłoniona. Taka matka składa nie zapodłodnione jajeczko i pszczoły jego karmią i larwa nie miesci sie w komurce pszczelej i pszczoły nadbudują tą komurkie po 24 dobach wygryza sie truten pszczelarze mówią ze to jest pół truten bo nie może kopulować z matka czyli jest bez płodny. A pszczoły trutówki to składają jajeczka też nie zapłodnione ale w 1 komyrce mozna znalesc wiencej jajeczek. Matka trutówka znosi tylko 1 jajeczko w komurce a trutówka znosi nawet do 5 jajeczek w 1 komurce pszczelej. O tej wczesnej poze w marcu to chyba jeszcze niema trutówek jak są jajeczka tylko 1 to jest matka trutówka. I taka rodzine trzeba połonczyc z matką czerwioncą na pszczołe. Bo jak nie połonczyma to ta rodzina upadnie bo sie benda tylko trutnie sie wygryzać. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
a bez znalezienia matki można?(nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy mi się uda)gdzieś czytałem że można wysypać pszczoły z ula ,strzepać z ramek i pszczoły wrócą do ula a matka zostanie?

Tytuł:
Stachu ty najlepiej weź aparat albo nawet tel. komórkowy z aparatem idź jutro do pasieki, ma być cieplutko więc nie zaszkodzisz pszczołom jak wyjmiesz taką ramkę z czerwiem, który podejrzewasz że jest trutowy i wklej na forum albo jak chcesz poślij mi na tel. jako mms, kontakt do mnie masz w temacie o aktywacji konta. ;-)

Tytuł:
tak zrobię ,ale na podstawie zdjęcia wyżej to raczej trutowy,innego nie widziałem

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
stachu , lepiej taką Matkę odszukać i pod buta nie ryzykuj łączenia takiej rodziny z Matką trutową bo ona jest mniejsza i sprytniejsza jak się spotkają obie Matki to ona wygra mi też koledzy pszczelarze mówili że pszczoły same ją zlikwidują niestety okazało się co innego dziś sprawdzałem a tam następne ramki czerw garbaty poświęciłem troszkę czasu i ją odnalazłem była szczupła i mała

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]