FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:38 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czerw garbaty
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam! Jestem początkującym pszczelarzem. Mam dwie rodziny. Dostałem je od znajomego na wiosne. Z początku niezbyt mi sie to widziało i chciałem je sprzedać. Jednak teraz sie w to bardzo wciągnąłem. Mam pytanie odnośnie czerwiu garbatego. Pojawil sie w jednej rodzinie. Co on tak właściwie oznacza? Wiem że to czerw trutowy ale nie do końca taki jak powinnien być? Ale czy to znaczy że z matką jest cos nie tak? I jakie należy podjąć działania? Pozdrawiam!

Tytuł:
Czerw garbaty wygląda w ten sposób że komórka pszczela jest nadbudowywana jakieś ponad 5 mm w między sąsiednimi komórkami z takim czerwiem ta część nadbudowana nie ma wspólnej ścianki Jeżeli widziałeś wcześniej czerw pszczeli to nie będziesz miał problemu z odróżnieniem ,różnica jest dość znaczna i rzucająca się w oczy.Dobrze gdybyś umieścił jakieś zdjęcia wtedy łatwiej byłoby można stwierdzić co się dzieje .Pewnie konieczna będzie wymiana matki bo jak czerwi na trutowo a pszczoły nie mają z czego wyhodować nowej matki to stracisz tą rodzinę .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tutaj jest jedno zdiecie: Obrazek

a tu jest link do jeszcze kilku (wystarczy kliknąć) : http://img607.imageshack.us/g/zdjcie0405.jpg/

Nie są najlepszej jakości bo w jednej ręce trzymałem ramke w drugiej komórke ale może Ci wystarczą do oceny sutuacji. Jeżeli bedzie trzeba to zrobie nowe postaram sie lepsze. Tego czerwiu garbatego jest jeszcze troche na innych ramkach. Troche mnie przejołeś tym że moge stracić tą rodzine... Czy jeżeli pszczoły same założą matecznik to znaczy że sie w tym wypadku wyroją czy załatwią to w obrebie ula? I jak podać nową matke w tym wypadku? Czytałem o metodzie wysypania pszczół na ziemie i powiny rozlecieć sie do innych uli w pasiece wszystkie poza trótówkami jednak w moim przypadku (mam 2 ule ) to jakoś tego nie widze.. prosze o jakaś rade co robić? bo nie chce starcić tej rodziny..

jeszcze dopowiem że rodzina jest na ramce wielkopolskiej, obecnie obsiada 14 ramek, od polowy kwietia miala dostęp do pożytku ( stoji w sadzie jabłonie grusze czereśnie itp.) teraz obok sadu kwitnie kilka hektarów rzepaku..

Tytuł:
A wiedz tak.Ja bym Ci radził zmienić matkę wtedy by się kłopoty skończyły na 100 %.Tutaj masz objaśnione wszystko jak poddawać matki pszczele. http://www.youtube.com/user/TomBoomshee ... LlKbPHcM40 . A pewnie myślisz gdzie można kupić matkę .. To Ci podpowiem na allegro http://allegro.pl/matki-nieska-i-prima- ... 00498.html .Jeśli wstawisz taką matkę to na pewno będziesz zadowolony.
Myślę że pomogłem ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeszcze jedno pytanko. Na stronie którą podałeś na allegro matki dostępne są od 30 maja. Czy to nie będzie zapóźno? Kiedy powinienem najpóźniej podać im nową matke?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
nie reklamuj :do bani:
Jeśli będziesz chciał kupić matkę to najpierw zajrzyj do tematów i poczytaj
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/viewforum.php?f=48
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/viewforum.php?f=19
Tu masz trochę o allegro
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... php?t=2786
Osobiście odradzam kupowania matek przez allegro chyba, że od sprawdzonych hodowców z naszej mapki która znajduje się na górze.
Tu masz linka
http://picasaweb.google.com/hodowcy.mat ... szczelich#
Zadzwoń i pogadaj.
skarto pisze:
Czy jeżeli pszczoły same założą matecznik to znaczy że sie w tym wypadku wyroją czy załatwią to w obrebie ula? I jak podać nową matke w tym wypadku? Czytałem o metodzie wysypania pszczół na ziemie i powiny rozlecieć sie do innych uli w pasiece wszystkie poza trótówkami jednak w moim przypadku (mam 2 ule ) to jakoś tego nie widze.. prosze o jakaś rade co robić? bo nie chce starcić tej rodziny..

ale jaja :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:
mam wolnego neta i wszystkich zdjęć nie mogę załadować, ale z tego, co widzę to rodzina prawidłowo się rozwija. Wszystko jest w porządku, trutnie też są potrzebne nie rób fałszywego alarmu tylko weź się za porządną lekturę :śmieję się z ciebie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

skarto pisze:
Jeszcze jedno pytanko. Na stronie którą podałeś na allegro matki dostępne są od 30 maja. Czy to nie będzie zapóźno? Kiedy powinienem najpóźniej podać im nową matke?

Oj chłopie ciężka noc przed Tobą czytaj i jeszcze raz dużo czytaj, później weź się za praktykę

Tytuł:
http://allegro.pl/matki-nieska-i-prima- ... 03894.html Tutaj masz 23 maja.Nie reklamuję sam kupywałem u tych hodowców i jest w porządku :) Masz rację bialymis71 ,skarto musisz troszkę poczytać :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tak się zastanawiam czy wiesz jak wygląda dobry czerw pszczeli? :bosie:
Naprawdę współczuję Twoim rodzinom.
skarto pisze:
Jednak teraz sie w to bardzo wciągnąłem

to widać :o bozie:
Ps. pierwsza myśl była dobra odnośnie sprzedaży
Pyt. do skarto

Tytuł:
To pytanie do mnie czy do skarto ?

Tytuł:
miodzio005 czytaj z uwagą napisał przecież kolega bialymis71 że pytanie do skarto

bialymis71 pisze:
Pyt. do skarto

i jeszcze jedno nie zawalaj na forum postów linkami do allegro szczególnie dotyczącymi oferty sprzedaży matek pszczelich, po raz że będą one nieaktywne za jakiś czas a po dwa że z allegro nie warto kupować matek chyba że jak napisał kolega bialymis71

bialymis71 pisze:
Osobiście odradzam kupowania matek przez allegro chyba, że od sprawdzonych hodowców z naszej mapki która znajduje się na górze.
Tu masz linka
http://picasaweb.google.c...atekPszczelich#

Widzę że ostatnio stałeś się bardzo aktywny to i dobrze ale czasami trzeba się zastanowić też co się komu doradza. Jakie masz kolego miodzio005 doświadczenie z pszczołami ? iloletnie? :oczko:

Tytuł:
bialymis71, napisał zastanawiam czy wiesz jak wygląda dobry czerw pszczeli? Ja się wtedy zapytałem do kogo to pytanie.A on edytował swojego posta.I wyszło na to że ja nie czytam dokładnie.Moje doświadczenie z pszczołami to około 5 lat . :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

rzeczywiście edytowałem, ponieważ nie chciałem pisać nowego posta mea culpa :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Panowie, przepraszam za głupie pytania ale tak naprawde to przecież nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Dużo czytałem o pszczelarstwie, jednak wszedzie jest to raczej "ogólnikowo"(przynajmniej dla mnie - zawsze pojawiaja sie jakieś wątpliwości) zawsze autor tekstu pisze że wszystko zależy od wielu czyników (pogda, pozytek itp.) i że pszczelarz powinnien miec wyczucie jak i co zrobić. Nie ma jakiś konkretnych procedur jak postepować z pszczołami. Każdy ma własne "najlepsze" sposoby :oczko: Czytałem ksiązki, fora i oglądałem filmiki (m.in. "tomemiodek"). Teoria to nie wszystko.. gdym chiał sie nauczyć jeździć na rowerze czytając o tym to raczej była by z tego kicha. Wiem że jest tu wielu pszczelarzy z długoletnim doświadczenie i pasiekami po kilkadziesiąt lub klika set rodzin a moje pytanie i ilość pszczół to jakis żart.. Chcialem jeszcze dodać że mam 20 lat, nikt w mojej rodzinie nie mial pszczół, nawet w mojej w wiosce nikt sie raczej na tym nie zna.. i dla tego zdecydowałem sie na to forum. Jeszcze nie napisłem że moje wątpliwości zrodzily sie po przeczytaniu tego http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... php?p=6105 tymbardziej że z 2 tyg. temu przesiedliłem pszczoly do innych uli, matki nie są oznakowane i nie mam poprostu pewności czy sie wtedy z nimi cos nie stało.. a ten czerw nie daje mi spokoju..

ps. w skrócie poprostu brak mi doświadczenia. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam! :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
halo powoli, nic nie musisz robić z ta matką teraz, ludzie opanujcie się to jest przecież NORMALNY czerw trutowy, NORMALNY o tej porze roku w ulach

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:
Pawełek pisze:
halo powoli, nic nie musisz robić z ta matką teraz, ludzie opanujcie się to jest przecież NORMALNY czerw trutowy, NORMALNY o tej porze roku w ulach

No właśnie to nie żaden czerw Garbaty tylko normalny na trutnie po prostu w tym miejscu plastra było kilka komórek trutowych i matka je zaczerwiła ;-)

miodzio005 pisze:
A wiedz tak.Ja bym Ci radził zmienić matkę wtedy by się kłopoty skończyły na 100 %.

No jeżeli znasz się na hodowli identycznie jak na rozpoznawaniu to niech Pan Bóg Broni ...........................

Tytuł:
No on mi mówił że ma czerw garbaty to mu powiedziałem co i jak.

Tytuł:
miodzio005 pisze:
No on mi mówił że ma czerw garbaty to mu powiedziałem co i jak.

Miodzio popatrz na to zdjęcie jeszcze raz ;-)
Czerw Garbaty ma kilka znaczeń
1) - potoczna nazwa czerwiących trutówek czerw jest rozstrzelony w komórkach pszczelich z nadbudowanym zasklepem ,wygryzają się tak zwane pół trutnie (karły )
2) czerw Garbaty po matce która strutowiała po zimie lub poddanej matki która nie dokonała lotów godowych ale jest to czerw zwarty w komórkach pszczelich ale do tego aby matka która czerwiła normalnie zaczęła czerwić trutowo bardzo rzadko dopuszczą pszczoły które doskonale wiedzą o kończącym się nasieniu i zawsze wpierw pojawiają się mateczniki Cichej Wymiany ( które niefrasobliwy pszczelarz uważa za rojowe ) i zrywa

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Pawełek napisał/a:

No właśnie to nie żaden czerw Garbaty tylko normalny na trutnie po prostu w tym miejscu plastra było kilka komórek trutowych i matka je zaczerwiła

No przecież napisałem, że:
Cytuj:
mam wolnego neta i wszystkich zdjęć nie mogę załadować, ale z tego, co widzę to rodzina prawidłowo się rozwija. Wszystko jest w porządku

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]