FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 13:38 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Woda w miodzie
Post: 15 lipca 2011, 16:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 01:11 - ndz
Posty: 643
Lokalizacja: Tarnów
Wie moze ktos jaka zawartos wody w miodzie spowoduje jego fermentacje. Normy dla miodu sa 20% i 23% dla wrzosowego-to wiem ale ile wiecej wody spowoduje fermentacje? Wie ktos moze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lipca 2011, 18:59 - pt 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Nie koniecznie zawartość wody jest przyczyną fermentacji. Zależy od miodu i warunków jego przechowywania.Rzepakowy może mieć 20% wody a przy dużej wilgotności powietrza potrafi fermentować-szczególnie jak się go ruszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lipca 2011, 19:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 01:11 - ndz
Posty: 643
Lokalizacja: Tarnów
Czyli jak jest wilgotnosc powietrza duza i go ruszysz to wchlonie wode z powietrza przez co zacznie zachodzic fermentacja(tak mi wychodzi z tego co napisales)
Tylko ile tego wchlonie?
Przy jakim % stezeniu wody w miodzie ruszy fermentacja?
Kupilem reflaktometr tyle ze niewiem jak go skalibrowac , sprzedawca pisal ze jest dobrze ustawiony ale wychodzi mi 21% wody w miodzie ktory juz zaczal sie krystalizowac. Wzielem kupile w sklepie miod od znanego producenta(by miec porownanie) i mi wyszlo ponad 23% wiec albo reflaktometr zle wyskalowany albo nie kazdy mioid trzyma norme


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lipca 2011, 22:49 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Norma dopuszczalna na miód to 23%. Fermentacja zachodzi jak go czensto otwieramy i z powietrza wchodzą drożdzaki a one lubią słodycz i po pewnym czasie miód fermentuje ale to jak czensto i przez dłuszy czas jest miód otwarty i one maja dostep do miodu. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 lipca 2011, 23:16 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
makak pisze:


Wie moze ktos jaka zawartos wody w miodzie spowoduje jego fermentacje. Normy dla miodu sa 20% i 23% dla wrzosowego-to wiem ale ile wiecej wody spowoduje fermentacje? Wie ktos moze?

20%też spowoduje jego fermentacje gdy jest przechowywany w temperaturze ponad 20stopni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji