FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 10:36 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 11 stojaków wielkopolskich
Witam miło.
Gospodaruję na pięciu ulach stojakach wielkopolskich. Z pszczółkami obcuję dopiero pierwszy rok. W czerwcu kupiłem od Pana Bogdana ( naszego administratora) 5 odkladów na 5 ramkach :oczko:
Doprowadziłem do takiej sytuacji :cisza: mam w tej chwili we wszystkich ulach po dwa korpusy ( gniazdo i miodnia). Pszczółki odbudowału mi w ulach po 15 sztuk węzy - razem z ramkami z odkładów mam po 20 sztuk, czyli pełne korpusy. . W gnieździe zostały po dwie stare ramki, reszta to nowe odbudowane i już niektóre po raz kolejny czerwione. Czerwiu mam we wszystkich ulach od ściany do ściany. Natomiast w miodni odbudowana węza jest zalana nakropem z nawłoci dosyć mocno. Nektar nie jest jeszcze zasklepiony a pożytku jeszcze końca nie widać. Mam w związku z tym pytanie :cisza: co robić dalej ? kiedy i jak podkarmiać? Czym podkarmiać ?
Pszczółek jest masa...czy ograniczyć im gniazdo...jeżeli tak to w jaki sposób?
Proszę o rozwinęcie tematu :)...Będę wdzięczny ...pozdrowienia

Tytuł:
Krótko i rzeczowo - zaczekaj aż poszyją ci ramki z miodem w nadstawce - jak jest pożytek sadze że góra tydzień czasu, wtedy zabierz im nadstawkę a pod korpus gniazdowy dasz półnadstawkę by nie wisiały brody przed ulami, gniazdo zmniejsz do 8 ramek i zacznij wtedy zakarmianie. Matki będą już ograniczane w czerwieniu, pszczoły letniej zacznie ubywać a wygryzała się będzie pszczoła zimowa, też i nie będą potrzebowały tyle miejsca. Może coś jeszcze albo zupełnie co innego - lepszego poradzi ci Bogdan albo inni koledzy, którzy gospodarują na ulach wielkopolskich. :oczko:

Tytuł:
zbychu230 pisze:
Mam w związku z tym pytanie :cisza: co robić dalej ? kiedy i jak podkarmiać? Czym podkarmiać ?

Jak masz pożytek to się nie trap o karmienie ;-) te dwie moje stare ramki co masz jeszcze w gnieździe daj na sam skraj tak aby przy ścieśnieniu na zimę wyleciały już z obiegu (za zimuj na samych nowych ) z gniazda miodu nie wybieraj (pewno to masz Nawłoć ) ? na nawłoci zimują super przelicz ile pozostawisz im tego miodu (w gnieździe ) i na moje oko jak dasz po 8 -9 kg cukru to będą mieć wystarczającą ilość
Karmić możesz zacząć nawet ok 7 września lub kiedy zdecydujesz że już czas ;-)
To Bardzo się Cieszę że jesteś zadowolony i że tak Ci ładnie odrabiały węzę no i ten czerw od dechy do dechy w 2013 - wymień matki na nowe to też tak będzie ;-)
Zdrówka Życzę

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Zalerzy ile tej nawoci masz w promieniu 1,5km. Umnie znawoci już przyniesli 23kg a zapowiadają jeszcze ładną iciepło pogode Umnie dziene przybytki teraz ostatnie dni to 3kg. A może trzeba im dać 3 korpus aw nim 5 ramek wezy i 5 ramek zalanych nawocią w drugi też 5 wezy areszta ramek z nawocią.Podkarmiac możesz po odwirowaniu nawoci tak po 10 wrzesnia bo zapowiadaja długo jesień i ciepło.Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Witam. Ja mam nawloci b. duzo i robie to tak - /oczywiscie ule wielkop. + 1/2 nadstawka/ Gniazdo to 10 ramek i w tej chwili calosc zaczerwiona. Jak sie wykluwa mloda pszczola to w to miejcse nosza nawloc i same juz ukladaja sobie gniazdo zimowe . Ja wczesniej po odwirowaniu gryki przygotowalem na skraj te ramki ktore moga byc zabrane do wycofania lub zabrania do magazynu na podkarmienie wiosenne. Teraz to co nosza to widze ze w gniazdo i nadstawki i jak zasklepia - /a sklepia szybciej skrajne w gniezdzie/ - to biore do odwirowania . Tam gdzie jest duzo piezgi to ewantualnie wraca do ula /gniazdo/ na czas podkarmienia zimowego. Nadstawki sa wycofywane jako ostatnie gdy mam zaczac podkarmianie . Na karmienie srednio idzie 7-8 kg , ale sa i takie co pobiora wiecej wszystko zalezy ,czy zabiore im wiecej nawloci. Ogolnie to wychodzi to tak ze pszczoly w czasie zimowli pierwsze pobieraja cukier ,a blizej wiosny maja do dyspozycji cukier piezge i nawlic. Tak to wszyscy sa zadowoleni - ja bo mam miod i na czas zdaze zakarmic. - pszczoly bo maja dobre jedzonko , sa wyleczone i spokojnie zimuja /100%/ no i klient bo zajada sie przez zime czystym zdrowym miodem.
Pozdrawiam /jak ktos chce szczegoly dzwonic - 605390529/

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 11 stojaków wielkopolskich
Dziękuję Wam za podpowiedzi.....Cieszy to , że na Was zawsze można liczyć :piwko:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]