FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 02:01 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Mam pytanie do pszczelarzy z większym doświadczeniem niż ja , pszczołami się zajmje 2 sezon. Na początku września do jednego z moich uli wdarł się rabunek(pszczoły znajdowały się na 10 ramkach) , który później rozprzestrzenił sie na moje 2 kolejne ule. Zwężenie wylotków tak zeby pszczoła przeszła nic nie pomagało bo ule jakie posiadam to wielkopolskie całe z boczną możliwością wglądu do gniazda.Są one dość stare mają ponad 20 lat i ten boczny zatwór nie jest taki szczelny jak powinien i mimo uszczelnienia to zawsze jakiś panował tam ruch. Ten rabunek w początkowym etapie był bardzo zmasowany. Zal mi było patrzeć na walczące , odpierające ataki pszczoły i postanowiłem je wywieść na łąkę oddalona 400 m od pierwotnego miejsca ( mały sad za domem). Rabujące pszczoły pochodziły z pasieki sąsiada oddalonej ok 250 m od lokalizacji moich uli.Posiada on mieszance kałkazkie nieselekcjonowane ok 40 pni.

Obecnie jestem juz pod koniec karmienia (słoiki 0.9) planuje połączyć jedną rodzinę i zastanawiam się nad przewiezieniem tych pszczół w pierwotne miejsce tylko tak żeby nie wyrządzić większej szkody niż pożytku. Ja bym je z stamtąd nie ruszał teraz najchętniej bo to jest dobra lokalizacja na lato od wschodu słonca do około południa są w słoncu ,pózniej już stoją w cieniu .
Problem tkwi w tym ze stoją one na takim wzniesieniu gdzie czasami tam dość dobrze wieje mimo że stoją w miejscu częściowo osłoniętym ( od wschodu i południa zawiewa )i czy to nie zaszkodzi w zimowli?
Bo na dole za domem miały by spokój z wiatrem.

Transport by przebiegał po trochę nierównym kamienistym wąwozie.

Czy przewozić te pszczoły czy lepiej dla nich będzie jak pozostaną na tym miejscu??

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Zyzio pisze:
Czy przewozić te pszczoły czy lepiej dla nich będzie jak pozostaną na tym miejscu??

Kolego dokończ w spokoju dokarmianie zimowe.Na razie ich z nie ruszaj. Po ustaniu lotów i nastaniu pierwszych przymrozków mozesz je powoli przewiezc na STARE MIEJSCE.RZECZYWIŚCIE W ZIMOWLI BARZO WAŻNY JEST SPOKÓJ DLA RODZINY PSZCZELEJ I TAM IM BĘDZIE LEPIEJ. Pozdrawiam

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Zrobię jak mi radzisz mendalinho, spokojnie dokończę dokarmianie, połączę jedna rodzinę, kontrolnie jeszcze odymię wszystkie. Będę czekał aż temperatury będą się wahać w granicach +5 C i wtedy postanowię je spokojnie przetransportować na stare miejsce.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]