irek62 pisze:
Psepscolek pisze:
BoCiAnK pisze:
Jeżeli masz leżak to te 9 ramek to w sam raz na wiosenny rozwój więc wstaw pionowe kraty i resztę miodnia

Mam niezmiernie silna rodzinę w warszawskim poszerzanym. W związku z tym i powyższym ile ramek przeznaczyć na miodnie?? Dodam ze pszczoły są aktualnie na 10 ramkach a jeszcze jakieś 5-6 wejdzie.

Może potrafię doradzić dodaj węzę do gniazda wstaw kratypionowe tak aby matka mogła czerwic na 8 i daj kratę poziomą i nadstawkę
Myślę że to byłby dobry układ
Irek
Teraz sobie troszkę przekalkulowałem i doszedłem do wniosku ze zrobię tak jak kolega mi doradził jednak z pewna mała modyfikacja. Mianowicie z moich wyliczeń wynika ze 1-3 ramek dla matki będą sie znajdować bezpośrednio pod nadstawka. W związku z tym ze używam beleczek miedzyramkowych myślę ze użyje ich do odgrodzenia tychże 2-3 ramek tzn.beleczki>>krata>>miodnia z pozostałych ramek gniazdowych + na górze nadstawka z
9 ramkami nadstawkowymi poszerzonymi (mam na myśli poszerzone beleczki ramek do 40 mm)

. Myślę ze te 2-3 uliczki zamknięte nie wpłyną jakoś negatywnie na rodzinę i późniejsze zbiory. A wylotek pozostawię otwarty

. mam tylko nadzieje ze nie rozniosą mi pyłku po wszystkich ramkach
Pozdrawiam Psepscolek