FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 22:15 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Jestem początkującym pszczelarzem. Pszczoły posiadam od paru tygodni cztery rodziny, okolice Rabki- Zaryte. Są to ule p. Ostrowskiej z półnadstawkami wielkopolskimi.
W tym momencie składają się z korpusu częściowo obciągniętej węzy, korpus zeszłorocznych ramek, i półnadstawki zeszłorocznych ramek.
W tą niedziele byłem w pasiece z poprzednim właścicielem uli, miły starszy Pan, z ogromnym zasobem wiedzy i praktyki.
W wyniku naszych prac i jego zaleceń, układ uli jest następujący:
Korpus częściowo obciągnięta węza i dwie ramki zaczerwionej tegorocznej węzy a na niej matka, krata odgrodowa, korpus zeszłorocznych ramek częściowo zaczerwionych częściowo zalanych wziątkiem a nad tym półkorpus z czerwiem na wygryzieniu i wziątek.
Moje pytanie:
Czy taki układ jest dobry ?
Czy nie za wcześnie na tak gwałtowne ograniczenie matki w czerwieniu ?

janicek pisze:
Witam

Czy taki układ jest dobry ?
Czy nie za wcześnie na tak gwałtowne ograniczenie matki w czerwieniu ?

Tak dobry układ
W Rabce masz teraz dobry pożytek mniszek /sady - węzę dociągną matka zaczerwi tak możesz trzymać do połowy sierpnia w sierpniu wyciąg kratę i puść matkę na dwa korpusy by przy układaniu na zimę było przynajmniej 10 ramek czerwiu na układ 2x6 :wink:
Jeden korpus Ostrowskiej to ok 70 tyś komórek :wink:

Tytuł:

dziękuje za uspokojenie, to jednak troszkę inaczej niż w literaturze, ale cóż doświadczenie to doświadczenie.

Fachowców proszę napiszcie coś o ograniczeniach matki w czerwieniu bo to chyba własciwy czas,czy stosujecie w jaki sposób w ulach wielkopolskich,na jak długo i.t.d.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
staszekg,
Staszek nie widzę potrzeby ograniczać matki w czerwieniu w ulu wlkp.Jak pewnie wiesz jest to ul o niezbyt dużej pojemności gniazda(powiem tak w sam raz na każdy pozytek). Co innego dadant czi warszawiaki .
W zeszłym roku pokusiłem sie o ograniczenie części matek przed gryka na półnadstawce wlkp. Plusów nie zauważyłem.Pozdrawiam

staszekg

matkę ograniczamy w czerwieniu za pomocą kraty lub bardziej praktycznych izolatorów na przykład trzyramkowych na 29 dni przed planowanym końcem nektarowania...co powoduje że pszczoły zużyją mniej miodu towarowego na wychowanie czerwiu.
Metodę tą (metoda Taranowa) poleca się przy jednym głównym pożytku ,
Przy gospodarce intensywnej (ciąg następujących po sobie pożytków co ma miejsce przy wędrówkach) musimy mieć prawie ciągle pszczoły w gotowości "produkcyjnej" i w związku z tym ograniczenie czerwienia mija się z celem.
Wielkim propagatorem tej metody był wspaniały pszczelarz niestety nie żyjący już Pan Janusz Mazurek -autor publikacji pszczelarskich którego miałem okazję poznać osobiście...polecam Jego publikacje m.in. "Dziennik pszczelarza praktyka"

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]