FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 08:04 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Koledzy poproszę napisać jakie objawy są gdy rodzina jest głodna ??
Bo niedługo będziemy mieć więcej tematów na forum o głodnych rodzinkach niż pszczelarzy !! Niech początkujący choć coś się dowiedzą :)

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja kiedyś pisałem że u mnie rodzinka która zimuje w ulu z szybką do podglądanie jest na samej górze pod beleczkami ,pokarmu miały na jesieni ful na 8 ramkach ,pszczoły są spokojne i zbite w kłębie ,nie rozchodzą się po ramkach chociaż dzisiaj było +5 w cieniu .Jak sądzicie czy gdyby były głodne siedziały by tak spokojnie w kłębie, czy rozluźniły by kłąb i szukały by pokarmu (jak zachowują się pszczoły głodne ) :thank:

Wsadziłeś kolego kij w mrowisko i będzie się działo, łoj będzie.
Ogólnie to wiadomo, że bez kopania w ulu tego stwierdzić się nie da. Najczęstszym objawem jest więc widok padłej rodziny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
wszystko zależy od temp, jak zimno a pszczoły nie mają co jeść pszczoły się nie przemieszczają, słabną ich ruchy aż giną (potem widzimy kłąb zamarłych pszczół na plastrach). Wiosną mogą przenieść niewielkie ilości pokarmu z sąsiednich ramek. Najlepsza metoda wężyk i słuchamy, odgłos głodnej rodziny jest charakterystyczny, chyba że część rodziny zamiera to odzywają się baaardzo słabo.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 12r, Dadant
no tej zimy po tak upalnej i długiej jesieni w ulach o ramce szeroko niskiej będą problemy z głodem.......

Awatar użytkownika

dulcis_aurum pisze:
no tej zimy po tak upalnej i długiej jesieni w ulach o ramce szeroko niskiej będą problemy z głodem.......
w ulach o wysokiej też jak ktoś był za oszczędny i nie sprawdził późną jesienią co się dzieje w ulach.

kolopik pisze:
Najczęstszym objawem jest więc widok padłej rodziny.

Nie do końca
Część pszczół zawsze jest osypana ale gdy rodzina jest nawet średnia to znaczna ich część wchodzi w komórki blokując osyp wtedy wygląda to tak że po zastukaniu w ul nie słychać nic na dennicy jest osyp ale nie wiele większy jak średni czy duży reszta pszczół zalega pomiędzy uliczki i tu wystarczy podnieść powałkę czy beleczki i widać ich bez ruchu
w zależności ile tak tkwią ale jeżeli po ogrzaniu uliczki nawet chuchając na nie zaczną się delikatnie ruszać to można je uratować
ogrzewając np cegłę i kładąc na powałkę
Należy też w czasie ogrzewania cegły urobić syropu i takim ciepłym polać pszczoły między wszystkimi uliczkami dość solidnie ok 20 -30ml na uliczkę
i ocieplić
----Rodziny zdrowe i dostatecznie nakarmione wydają cichy a czasem prawie ledwo słyszalne brzęczenie ,po zastukaniu w ula odzywają się głośno i szybko cichną
----Huczenie głośne oznacza że w ulu jest za sucho i za gorąco co można zlikwidować wyciągając wkładkę wylotową , lub boczne ocieplenie
---- Szum , huczenie nierówne w którym słychać jakby jęczące dźwięki czasami nawet pojedynczych pszczół może świadczyć o braku matki
---Rodziny głodujące odzywają się dopiero po zastukaniu w ula , wydają dość charakterystyczny dźwięk zbliżony do szelestu suchych liści

PO ewentualnym uratowaniu podać ciasto w dość dużej ilości ok 2 kg

Awatar użytkownika

A jeżeli np. teraz kłąb jest na górze tuż pod górnymi beleczkami ( na ramce warszawskiej poszerzonej) ale np. obok kłębu są jeszcze dwie lub trzy ramki pełne pokarmu to co przy takich temperaturach +1 czy 2 lub 3 stopnie to nie przesuną się na sąsiednie ramki ? Zostaną tam i padną z głodu czy przejdą na ramki z pokarmem ?

Awatar użytkownika

zostaną tam gdzie są bo na pewno matka już czerwi.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak sie otwozy ul zdejmnie sie powałkie albo folje albo beleczk to głodne pszczoły masową wylatuą z ramek. To trzeba dać ramkie pokarmu a jak sie nie ma to mozna dać ciepły syrop polac troche na ramki to jak by ziebniety człowiek wzioł gorącą kompiel tak pszczoły czują. Pozdrawiam miły_marian

waldek6530 pisze:
A jeżeli np. teraz kłąb jest na górze tuż pod górnymi beleczkami ( na ramce warszawskiej poszerzonej) ale np. obok kłębu są jeszcze dwie lub trzy ramki pełne pokarmu to co przy takich temperaturach +1 czy 2 lub 3 stopnie to nie przesuną się na sąsiednie ramki ? Zostaną tam i padną z głodu czy przejdą na ramki z pokarmem ?

Pawełek pisze:
zostaną tam gdzie są bo na pewno matka już czerwi.

A moim zdaniem jak gniazdo będzie dobrze docieplone po bokach i od góry to zaczną szukać pokarmu do wykarmienia czerwiu, którego narazie jest niewiele i jeśli mają mało zapasów w centralnych ramkach gdzie jest kłąb to po dociepleniu gniazda jak rozluźnią kłąb przejdą po zapasy na sąsiednie ramki. Weź poprawkę na to że to ramka wąsko-wysoka i w takiej przy docieplonym gnieździe pszczoła jak dojdzie do góry ramki szybciej zacznie szukać zapasów i przechodzić na ramki sąsiednie z zapasami niż na ramce szeroko-niskiej.

waldek6530 pisze:
to co przy takich temperaturach +1 czy 2 lub 3 stopnie to nie przesuną się na sąsiednie ramki ?

Nie Nie przesuną się
To że są u góry wcale nie musi oznaczać że nie mają pokarmu
to wszystko zależy ile go dałeś jesienią
Jak przypuszczasz że mają mało to wal ciasto
Ja dzisiaj odkopałem ule z śniegu i popatrzyłem do kilku unosząc płótno taż są u góry i nawet jest już ciepło jak się rękę wstawi
Jednemu potworkowi tylko dałem na leżąco słoik miodu bo tam wiedziałem że czerw był jeszcze w listopadzie reszta spoko
Ale w piątek mam zamiar podać apifondę na innej pasiece bez zerkania ile czego mają bo tam karmiłem wcześniej i wolę na zimne dmuchać :wink:

Cordovan pisze:
A moim zdaniem jak gniazdo będzie dobrze docieplone po bokach i od góry to zaczną szukać pokarmu do wykarmienia czerwiu, którego narazie jest niewiele i jeśli mają mało zapasów w centralnych ramkach gdzie jest kłąb to po dociepleniu gniazda jak rozluźnią kłąb przejdą po zapasy na sąsiednie ramki. Weź poprawkę na to że to ramka wąsko-wysoka

Można jeszcze im w tym pomóc mając termofor albo butelkę nalać wrzącej wody i pod ocieplenie :wink:

Awatar użytkownika

BoCIAnK poważnie z tym dociepleniem termoforem :roll:

Waldku jasne że żartował a pszczoły jak dobrze docieplisz gniazda i rozluźnią kłąb po dociepleniu i w przypadku jak matki zaczną czerwić i będą miały pszczółki na ramkach z czerwiem mało pokarmu to na ramce wasko-wysokiej przejdą na boki po pokarm by zaspokoić potrzeby swoje i czerwiu. :wink:

waldek6530 pisze:

Dlaczego miałbym żartować jutro jak znajdę mogę Ci skan wstawić z książki przedwojennej

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Darujmy sobie termofory.

Awatar użytkownika

ja proponuje coś takiego do każdego ula;
http://allegro.pl/piecyk-grzejnik-ogrze ... 65830.html
albo tańsza opcja;
http://allegro.pl/nowy-grzejnik-kwarcow ... 85933.html
na pewno pszczółki nie pomarzną i szybko się rozwiną na miodek sztachetowy. :haha: :haha: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
BoCiAnK pisze:
waldek6530 pisze:

Dlaczego miałbym żartować jutro jak znajdę mogę Ci skan wstawić z książki przedwojennej

W miesięczniku ?Pszczelarstwo? (bodajże lata 80-te) można poczytać o elektrycznym dogrzewaniu gniazd ? od spodu.
Oczywiście nie polecam tego, ale przytaczam jako ciekawostkę.
Pozdrawiam,
Piotr

PiotrK pisze:

Też to czytałem nawet kiedyś się nad tym zastanawiałem
Czesław Jung to miał w swoim pawilonie zapewne efekt był pozytywny lecz wymaga wyższej sztuki jazdy
Inny gość opracował podgrzewanie uli na zasadzie przepływu boryga i węzy 10mm

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam
Najlepiej jak pszczoła w zimie ma -5 w ulu i najlepiej przez 5 miesięcy żeby tak było, plus do tego jeden zimowy oblot ,jak ma -10 to czuje się jak ryba w wodzie , jak -20 jest przez 2 tygodnie to też się jej nic nie stanie .Przy -30 słabsze i chore rodziny mogą odpłynąć , a rodziny powyżej 15 tyś. pszczół przeżyją nawet 45 stopniowe mrozy.
pozdrawiam Tomek

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
To że są u góry wcale nie musi oznaczać że nie mają pokarmu
to wszystko zależy ile go dałeś jesienią
Jak przypuszczasz że mają mało to wal ciasto

Jesienią , około 15 pażdziernika zaglądałem do ula z Amrozyjką by sprawdzić czy mają pod dostatkiem pokarmu , oraz czy matka przestała czerwić . Po uniesieniu powałki , podniosłem z nią około 1/2 kg pszczół , które były przylepione do niej . Po za tym , pszczoły obsiadały wszystkie 10 ramek Wlkp na żółto mimo , że pod częścią gniazdową była półnadstawka. Pokarmu było pod dostatkiem - niestety , nie zasklepiony , czerwiu tylko śladowe ilości . Pomyślałem ; zasklepić na pewno zdążą przed zimą a jak założą właściwy kłąb , to zejdą niżej . Choć przy takiej ilości pszczół , miałem pewne wątpliwości - mógłem zazimować je w 2 kondygnacjach Wlkp .
W połowie grudnia odwiedził mnie szwagier i zwierzyłem mu się ze swoich wątpliwości . Namówił mnie byśmy pojechali do pasieki i spróbowali " kuknąć " do ula przez podniesienie powałki . Z pewną obawą obawą uchyliłem powałkę i zobaczyłem pszczoły przylepione do niej , tak jak przy ostatnim przeglądzie . Potem delikatnie opuściłem powałkę i zamknąłem ul . Wymieniliśmy swoje uwagi i szwagier ostatecznie stwierdził , że pszczoły do wiosny nie przeżyją . Powiedziałem : Trudno , będę musiał uśmiechnąć się do Szczupaczka i nabyć nową Ambrozyjkę .

Przed wczoraj zajechałem do pasieki w celu wymiany dennic , ponieważ z prognoz wynika , że w sobotę będzie u nas oblot . Zaraz na początku spotkało mnie miłe rozczarowanie . Z ula z Ambrozyjką wylatywały pojedyncze Ambrozyjeczki . Pomyślałem - żyją ! Po wymianie dennicy /z normalnym osypem/ , zaglądnąłem pod powałkę - pszczoły , tak jak poprzednio , były przylepione do niej . Dalej już nie zaglądałem . Jeszcze tego samego dnia , położyłem im na wszelki wypadek , na specjalnej wkładce , duży placek Apifondy .
Idzie wiosna Mości Panowie - idzie wiosna .

Awatar użytkownika

Nie wiem paragrider gdzie Ty tą wiosnę zobaczyłeś :roll: - u mnie to dzisiaj zima przyszła waliło śniegiem jak cholera :pala: .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
no dzis chłodno było 10 na minusie z samego rana ale spokojnie co dzien bedzie lepiej za dwa trzy tygodnie bedzie juz wiosna (tak sobie wmawiam bo juz mi sie ckni za wiosna i pracą co ja na jesien przeklinałem)

BoCiAnK pisze:
PiotrK pisze:

Też to czytałem nawet kiedyś się nad tym zastanawiałem
Czesław Jung to miał w swoim pawilonie zapewne efekt był pozytywny lecz wymaga wyższej sztuki jazdy
Inny gość opracował podgrzewanie uli na zasadzie przepływu boryga i węzy 10mm

Jak byłem na wycieczce w Kamiannej dwa lata temu to przy okazji zwiedzaliśmy cerkiew bodajże w Bereście, tamtejszy proboszcz pokazywał nam swoja pasiekę i stosowane przez niego elektryczne grzałki które wstawiał do uli, twierdził, że daje to bardo dobry efekt rozwojowy.

Awatar użytkownika

paraglider,
Masz racje - idzie wiosna
a bytnośc ambrozyjek pod powałką wcale nie oznacza głodu chyba że juz jakiś czas jadą z czerwiem :wink:
w co raczej watpię bo srogi mróz napewno wychamował zapędy nawet najbardziej plennych
tym bardziej że masz dennice osiatkowane :pl: .

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

waldek6530 pisze:
Nie wiem paragrider gdzie Ty tą wiosnę zobaczyłeś :roll: - u mnie to dzisiaj zima przyszła waliło śniegiem jak cholera :pala:

U ciebie śnieg , a u mnie deszcz . Wiosnę czuję w swoich starych kościach , jak do tej pory , nigdy mnie nie zawiodły . Po za tym , od kilku dni słychać klęgor żurawi za Wartą , nad pasieką co chwila przelatują klucze dzikich gęsi . W piątek , temperatura u mnie wzrośnie co najmniej do +10 stopni C a to już wystarczy do oblotu pszczółek . W tej chwili mam na termometrze +9 C i nieśmiało wychyla się z za chmurek słońce . Gdyby nie stojąca , skuta lodem Warta , po zimie nie było by śladu . Za chwilę wybieram sie do pasieki , tak dla przyjemności . Przy okazji posłucham , co tam "szepczą" pszczółki .

Awatar użytkownika

Z tym pokarmem jak się przekonałem nie jest łatwo, wymieniając dennice jeden z uli wydał mi się trochę za lekki, więc skrajne beleczki podnoszę i co widzę faktycznie pokarmu nie ma , ale.... owszem na górze nie było pokarmu natomiast środki ramek zasklepione rodzina na 9 ramkach w każdej uliczce pszczoły, matka - Troisek- (nie wiem czy dobrze piszę) i co najlepsze już na 3 ramce elipsa 15/10cm czerwiu na wygryzieniu dalej nie zaglądałem, także jak widać nie zawsze brak pokarmu na górze ramek oznacza głód i brak pokarmu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]