FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 02:05 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: 22 lutego 2012, 13:13 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lutego 2012, 16:53 - pn
Posty: 271
Lokalizacja: Świętokrzyskie-Kielce
Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
Witam.Czy ma ktoś sposób na wydobycie pyłku z ramek ?? Ba nie mam pyłku a w ramkach jest bardzo dużo .Bo do cista potrzebuję
Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 13:39 - śr 

Rejestracja: 19 grudnia 2008, 21:44 - pt
Posty: 571
Lokalizacja: Kuj-pomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Chyba raczej chodzi Ci o pierzgę która znajduje się w ramkach :?: Nie prościej podać rodziną ogrzane ramki :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 13:58 - śr 

Rejestracja: 28 lutego 2010, 01:10 - ndz
Posty: 28
Lokalizacja: lubelskie
witam
wytnij z ramek plastry z pierzga, powycinaj te komórki gdzie nie ma pierzgi. przepuść przez maszynkę do mięsa i dodawaj do ciasta :wink: to chyba najprostszy sposób i najmniej pracochłonny
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 14:16 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lutego 2012, 16:53 - pn
Posty: 271
Lokalizacja: Świętokrzyskie-Kielce
Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
A ten susz co będzie razem z tym ciastem może być ??

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 14:21 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Bażant001 pisze:
A ten susz co będzie razem z tym ciastem może być ??
Kolego zostaje wtedy wyciąganie go czymś zaostrzonym troce pracy trzeba włożyć a taką małą ilość to sobie kup .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 14:25 - śr 

Rejestracja: 28 lutego 2010, 01:10 - ndz
Posty: 28
Lokalizacja: lubelskie
Bażant001 pisze:
A ten susz co będzie razem z tym ciastem może być ??

susz nie trzeba oddzielać pszczoły sobie z nim poradzą. dlatego napisałem żebyś wyciął puste komórki plastra a zmielił tylko te z pierzga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 14:31 - śr 

Rejestracja: 04 stycznia 2009, 13:20 - ndz
Posty: 99
Lokalizacja: Augustow
Witam1
Jakiego użyc sitka i czy plaster z pierzgą trzeba zamrozic?
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 14:45 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2011, 21:27 - sob
Posty: 31
Lokalizacja: Żywiecczyzna
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp, WP
Gdzieś kiedyś słyszałem, że można plaster (kawałki) z pierzgą zamrozić i później podobno łatwo się odłamuje. Ale ja tego nigdy nie stosowałem może, któryś z kolegów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 18:44 - śr 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Aby odzielic pyłek czyli pieżge od ramek to trzeba wykrajać pyłel i poznoć w paski i te paski zamrozic i potem do maszynki do miesa o drobnych oczkach zmielić i zagrzać słoik miody do 50* i ten farsz zalać miodem w wysokim słoju. Wszelkie odrobiny wosku wypłyną na wierzch a pyłek jako cieszy spadnie na dno. I do ciasta mamy tylko dodać pudr cukier i zagniatać aż od rąk sie bendzie odlepiać ciasto. Pozdrawiammiły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 22:39 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 września 2007, 21:16 - ndz
Posty: 418
Lokalizacja: ożarów maz-Wola Wodynska
Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
Ja robię w ten sposob; wycinam pierzgę następnie mrożę w zamrarzarce i w reku staram się jak najdrobniej ja pokruszyć poczem wysypuje do pudełka biore suszarkę żony i w wiekszości [wosk jet znacznie lrzejszy od pierzgi] udaje sie oddzielić jedno od drugiego mielę i mieszam z ciastem resztę wosku pszczoły ładnie odzielaj .pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 22:45 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
krzysztof pisze:
Ja robię w ten sposob; wycinam pierzgę następnie mrożę w zamrarzarce i w reku staram się jak najdrobniej ja pokruszyć poczem wysypuje do pudełka biore suszarkę żony i w wiekszości [wosk jet znacznie lrzejszy od pierzgi] udaje sie oddzielić jedno od drugiego mielę i mieszam z ciastem resztę wosku pszczoły ładnie odzielaj .pozdrawiam
krzysztof ale jak ma ladne ramki cz nie szkoda ich psuć wiosną będzie szukał takich ramek .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 lutego 2012, 21:48 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
najwięcej pierzgi jest na ciemnych plastrach, które nadają się tylko do przetopienia, natomiast ładne jasne plastry to zazwyczaj mają mało pierzgi i te plastry najlepiej nadają się na pierwszy rzut do poszerzania gniazda

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji