FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Cukier po 6 zł/kg
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=6893
Strona 1 z 2

Autor:  pablito01 [ 01 kwietnia 2012, 14:22 - ndz ]
Tytuł:  Cukier po 6 zł/kg

Słyszeliście, że cukier na wiosnę znow ma kosztować po 6zł?Chyba trzeba wziąść się za przygootwanie zapasów....

Pozdrawiam
PawelB

Autor:  milix [ 01 kwietnia 2012, 14:25 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

A ja czytałem artykuł że cukier w tym roku ma tanieć.

Autor:  kolopik [ 01 kwietnia 2012, 14:36 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

A ja słyszałem, że dziś Prima Aprylis.

Autor:  qq [ 01 kwietnia 2012, 15:41 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

pablito01 pisze:
Słyszeliście, że cukier na wiosnę znow ma kosztować po 6zł?Chyba trzeba wziąść się za przygootwanie zapasów....

Pozdrawiam
PawelB


W RADIO w 1-ce , po 7-ej mówili że Rząd Tuska zamiaruje zrównać cenę cukru i benzyny ,mają być jednakowe .W Telexpresie zapewne potwierdzą ,radzę słuchać .
Chodzi o to zeby kazdy wiedział po ile jest cukier patrząc na cenę benzyn na stacjach paliw

Autor:  Artur [ 01 kwietnia 2012, 15:54 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Na razie w Biedronce Słodka Łyżeczka po 3,59 :)

Autor:  Marek Podlaskie [ 01 kwietnia 2012, 16:07 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

qq pisze:
pablito01 pisze:
Słyszeliście, że cukier na wiosnę znow ma kosztować po 6zł?Chyba trzeba wziąść się za przygootwanie zapasów....

Pozdrawiam
PawelB


W RADIO w 1-ce , po 7-ej mówili że Rząd Tuska zamiaruje zrównać cenę cukru i benzyny ,mają być jednakowe .W Telexpresie zapewne potwierdzą ,radzę słuchać .
Chodzi o to zeby kazdy wiedział po ile jest cukier patrząc na cenę benzyn na stacjach paliw

I ta wiadomość juz Polakom wystarczy ,żeby skutecznie podnieść cenę cukru.I oto im chodzi.A może ,tak by się ludzie obudzili :pl: i zrównali TUSKA ,ale równo z trawą. :pala: :haha:

Autor:  Falco [ 01 kwietnia 2012, 20:55 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Podobno w ministerstwie rolnictwa jest projekt ustawy, wedle której pszczelarzom którzy mają zarejestrowane pasieki i przynależą do związku, będą się mogli zgłaszać z fakturami na cukier do urzędów gmin i uzyskać zwrot podatku akcyzowego. Będzie można kupić 15 kg na rok na rodzinę, co daje 15kg * 0,89zł = 13,35zł na rodzinę, na dziesięć to już będzie 133,50zł, a na 100 rodzin 1335zł !!! Fajnie gdyby weszła w życie jeszcze w tym roku :pl:

Autor:  górski_pszczelarz [ 01 kwietnia 2012, 21:13 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

szkoda że to prima aprilis.

Autor:  krzysglo [ 02 kwietnia 2012, 00:05 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Artur pisze:
Na razie w Biedronce Słodka Łyżeczka po 3,59 :)

U mnie po 3,59 w Biedronce był ponad miesiąc temu. Teraz cena 3,69zł.

Autor:  pablito01 [ 02 kwietnia 2012, 07:33 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Faktycznie pozwoliłem sobie zrobić mały żart Prima Aprilisowy :)

Autor:  Marcinluter [ 02 kwietnia 2012, 08:40 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

A Ja wolę Inwert. Nie jest pracochłonny

Autor:  kolopik [ 02 kwietnia 2012, 09:24 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Marcinluter pisze:
A Ja wolę Inwert. Nie jest pracochłonny


I dodaj - ale i nie jest w 100 % pewny-

Autor:  Zdzisław. [ 02 kwietnia 2012, 10:00 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

A w przeliczeniu na suchą mase będzie oscylował około 6 pln.

Autor:  Marcinluter [ 02 kwietnia 2012, 10:37 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Zdzisław pisze:
A w przeliczeniu na suchą mase będzie oscylował około 6 pln.


3zł za 0,785kg suchej masy
Wiadro 15 kg zawiera 11,775 kg suchej masy ,
kupowałem apifood po3zł za wiadro 45zł czyli 1kg suchej masy kosztował 3,8zł . Ale pszczoły nie odparowują inwertu tylko go przenoszą do plastrów .

Cukier 3.6 zł najgorszej jakości , lepszej jakości to koszt 3,9 zł .
Doliczyć należy koszt gazu ( a ten coraz droższy) oraz czas pracy przy mieszaniu etc. koszty inwertu a cukru mogą się równać lub też gotowy pokarm będzie tańszy.

Autor:  Zdzisław. [ 02 kwietnia 2012, 10:59 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

To inwert kupiłeś tanio ,zorientuj się jakie ceny są teraz wartości suchej masy podane przez producenta traktowałbym ostrożnie ,przyjmuje się średnio 0,7 kg .
Przy izoglukozach podobnie.
Przy syropie z cukru dochodzą koszty i czas przygotowania ,ja rozpuszczam wodą ciepłą z kranu i jest o.k.
O jakości i szkodliwości cukru do zakarmiania napisano strony,niestety w większości bzdur ,dlatego pszczoły giną również przy zakarmianiu pokarmami zastępczymi które trzeba po prostu sprzedać ,to że pszczoły pokarmów gotowych nie przerabiają może być zaletą,lecz w pewnych warunkach jest wadą tych specyfików.
Karmie swoje pszczoły cukrem jak również inwertami \ izoglukozami w zależności od okoliczności.
Zaletą bezsprzeczną tych pokarmów jest brak rabunków , co upraszcza wiele spraw np.odkłady ich tworzenie i pielęgnacja.

Autor:  sławek k.. [ 02 kwietnia 2012, 11:03 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Marcinluter pisze:
Cukier 3.6 zł najgorszej jakości , lepszej jakości to koszt 3,9 zł .

Co ma znaczyć gorszej?Chyba że masz dostęp do przemysłowego ale wtedy dużo taniej niż 3,6 zł.

Autor:  Marcinluter [ 02 kwietnia 2012, 11:28 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

sławek k. pisze:
Co ma znaczyć gorszej?Chyba że masz dostęp do przemysłowego ale wtedy dużo taniej niż 3,6 zł.


Hipermarkety które sprzedają cukier pod "swoją" nazwą . np. słodka łyżeczka z Biedronki. :pl:

Autor:  sławek k.. [ 02 kwietnia 2012, 13:04 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Marcinluter pisze:
Hipermarkety które sprzedają cukier pod "swoją" nazwą . np. słodka łyżeczka z Biedronki.

To bajki.Karmię cukrem z biedronki,tesco.Najprościej zaniedbania zrzucić na pokarm.Cukier to akurat produkt w którym nie można,, namieszać'.
Ja osobiście nie wierzę inwertom.W sezonie czasami stosuję w odkładach.Komuś pasuje niech karmi.Kupując cukier mam 99,98czystej sacharozy i wiem co mam.Może to,,zboczenie" bo jestem z wykształcenia cukrownikiem. .Nie będę badał każdej partii inwertu,a w przypadku rozlewanych trzeba liczyć tylko na uczciwość sprzedawcy.

Autor:  Marcinluter [ 02 kwietnia 2012, 13:42 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

sławek k., może i masz rację ale kupiłem raz cukier z biedronki i raczej mnie przeraził swoim wyglądem. diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej i mam zaufanie.

Autor:  emka24 [ 02 kwietnia 2012, 15:29 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Marcinluter pisze:
diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej

Możesz to rozwinąć.

Autor:  Marcinluter [ 02 kwietnia 2012, 15:34 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

emka24 pisze:
Marcinluter pisze:
diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej

Możesz to rozwinąć.


Tani cukier to kolorem jest żółtawy ( wiadomo z jakich przyczyn- naturalnych) kryształem bym go nie nazwał raczej pół pudrem, diamant czy królewski ma piękny kryształ o regularnych kształtach , biały i tu jestem pewien ,ze nie ma żadnych domieszek bo widzę tylko kryształ. A w wcześniej wspomnianym to podświadomość :lol: mówi mi ,ze coś tam może być dodane. Niestety ostatnia afera z solą alvinowską sprawiła ,że jestem jeszcze bardziej nieufny do tanich produktów ( nie wszystkich) .
Pozdrawiam Marcin

Autor:  Slawek [ 02 kwietnia 2012, 17:00 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Coś mi się wydaje, że w przypadku cukru z buraków biel cukru uzyskuje się poprzez wybielanie.

Autor:  marcyha [ 02 kwietnia 2012, 18:17 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Każdy cukier o białym kolorku (spożywczy) jest podwójnie wybielany. Mówił pan Korpysa na kursie u nasz. Ten NIE WYBIELANY jest zdrowszy dla pszczół.

Autor:  Tamten [ 02 kwietnia 2012, 18:29 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Ja od lat karmię pszczoły cukrem z Biedronki i nie widzę, żeby im to przeszkadzało.

Autor:  Pszczelarz od tak [ 02 kwietnia 2012, 18:38 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

dajcie spokoj cukier z biedronki jest OK

pytanie teraz co jest tansze robienie samemu cukru czy kupowanie invertu ?

co do mieszania to polecam stara franie :D

Autor:  adimaj13 [ 02 kwietnia 2012, 19:16 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Ja chyba w tym roku zdecyduję się na invert ale dziadek mówi hehe ze też go trzeba bedzie podgrzać bo pszczoły nie pobiorą :D

Autor:  Falco [ 02 kwietnia 2012, 22:15 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Bardziej bezbarwny cukier jest po prostu bardziej oczyszczony z melasy, i przez to droższy, trzeba użyć więcej energii do wytworzenia większej ilości pary, a i wtedy większy procent kryształy podczas płukania w wirówkach ubywa. Ale czy bardziej żółty jest gorszy?
Nie raz ktoś ze starszych wspominał jak to w czasach PRLu pszczelarze dostaawali gorszej jakości brązowy cókier dla pszczół, nawet ktoś pisał że jak w czasach III rzeszy jak gościli u nas sąsiedzi, pszczelarze dostawali brązowy cukier dla pszczół???

Są różne inwerty, lepsze i gorsze, jak się chce tanio ma się gorszy produkt.
Chyba nikt mi nie powie że ten inewrthttp://www.lyson.com.pl/p3029550_bee-gold--wiadro-14-kg--odbior-osobisty.html to jest zły produkt? Ale ta cena!!! :?

Autor:  AndrzejW [ 02 kwietnia 2012, 22:27 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Dajcie już spokój. Cukier to jest cukier. Czy on jest grubo ziarnisty czy drobno to jest dalej ten sam cukier. Nie ma tu znaczenia czy to jest cukier z Biedronki, Tesco czy innego Realu. Oni zamawiają bardzo duże ilości, pakują w tej samej cukrowni tylko w inne opakowania dlatego mają go 20-30 gr taniej. Nie ma tak że jest gorszy i lepszy cukier. Cukier to jest cukier. Nie da się i na pewno nie opłaca się zmieniać procesu produkcji żeby zrobić 1000 ton cukru dla Biedronki. To jest ten sam cukier.

Autor:  Falco [ 02 kwietnia 2012, 22:38 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

A tak apropo cen cukru, podobno w tym roku w Chinach mają rekordowe, nie spotykane dotąd zasiewy buraków, więc kto wie, może u nas w przyszłym roku będzie można kupić królewski made in china :D
Chociaż z drugiej strony nie wiadomo, bo: http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/chiny-produkcja-nie-zaspokaja-rosnacego-popytu-na-cukier,58153.html

Autor:  Alpejczyk [ 03 kwietnia 2012, 09:57 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Marcinluter pisze:
sławek k., może i masz rację ale kupiłem raz cukier z biedronki i raczej mnie przeraził swoim wyglądem. diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej i mam zaufanie.


Przyjrzyjcie się opakowaniu cukru pudru z Diament'u na jego skład?

Autor:  Marcinluter [ 03 kwietnia 2012, 10:00 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Alpejczyk pisze:
Marcinluter pisze:
sławek k., może i masz rację ale kupiłem raz cukier z biedronki i raczej mnie przeraził swoim wyglądem. diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej i mam zaufanie.


Przyjrzyjcie się opakowaniu cukru pudru z Diament'u na jego skład?


Cukier puder to inna bajka. :wink: . Wiem ,ze dodają różne środki które nie dopuszczają do brylenia, słyszałem ,że skrobię dają ale to tylko pogłoski. Nigdy nie robiłem z cukru pudru ciasta :lol: wolę kupić gotowe , wychodzi na to samo... :pl:

Autor:  Alpejczyk [ 03 kwietnia 2012, 10:40 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Marcinluter pisze:
Cukier puder to inna bajka. . Wiem ,ze dodają różne środki które nie dopuszczają do brylenia, słyszałem ,że skrobię dają ale to tylko pogłoski. Nigdy nie robiłem z cukru pudru ciasta wolę kupić gotowe , wychodzi na to samo...


Marcin ostatnio robiłem polewę na ciasto i coś nie wychodziło (konsystencja gumowata) :( . Przyglądając się opakowaniu okazało że faktycznie zawiera skrobię ziemniaczaną i środki przeciw zbrylaniu. Ja również kupuję gotowe ciasto dla pszczółek. Pisząc powyższe zdanie, chodziło mi o to że na każdym kroku nas oszukują i trzeba zachować czujność.

Autor:  Marcinluter [ 03 kwietnia 2012, 13:19 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Alpejczyk pisze:
Marcinluter pisze:
Cukier puder to inna bajka. . Wiem ,ze dodają różne środki które nie dopuszczają do brylenia, słyszałem ,że skrobię dają ale to tylko pogłoski. Nigdy nie robiłem z cukru pudru ciasta wolę kupić gotowe , wychodzi na to samo...


Marcin ostatnio robiłem polewę na ciasto i coś nie wychodziło (konsystencja gumowata) . Przyglądając się opakowaniu okazało że faktycznie zawiera skrobię ziemniaczaną i środki przeciw zbrylaniu. Ja również kupuję gotowe ciasto dla pszczółek. Pisząc powyższe zdanie, chodziło mi o to że na każdym kroku nas oszukują i trzeba zachować czujność.


Z tym oszukiwaniem tonie jest tak, wszystko zależy od wygodności konsumenta a to co robią producenci to z uwagi na upodobania klientów. Gdyby wszyscy oczekiwali "naturalności" nie było by kombinowania .

Autor:  Alpejczyk [ 03 kwietnia 2012, 13:38 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Marcinluter pisze:
Z tym oszukiwaniem tonie jest tak, wszystko zależy od wygodności konsumenta a to co robią producenci to z uwagi na upodobania klientów. Gdyby wszyscy oczekiwali "naturalności" nie było by kombinowania .


Marcin z całym szacunkiem ale nie zgodzę się. Jeśli chcę kupić cukier puder to niech będzie to cukier a nie mieszanka cukru z kartoflanką. Wydaje mi się że taka mieszanka nie powinna być sprzedawana pod nazwą cukru pudru - ewidentne zmylenie klienta. Przypatrz się przyprawą np. pieprzu w paczce masz 90% pieprzu a 10% to gorczyca. Z tego względu wolę kupować w hurcie na wagę pieprz niż paczkowany. W radiu ZET tym zagadnieniem kiedyś zajmował się Janusz Weiss i udowodnił że firmy celowo "uszlachetniają" produkty a ma to na celu oczywiście obniżyć koszty "wyprodukowania" danego produktu.

Autor:  Marcinluter [ 03 kwietnia 2012, 13:54 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Alpejczyk pisze:
Przypatrz się przyprawą np. pieprzu w paczce masz 90% pieprzu a 10% to gorczyca. Z tego względu wolę kupować w hurcie na wagę pieprz niż paczkowany. W radiu ZET tym zagadnieniem kiedyś zajmował się Janusz Weiss i udowodnił że firmy celowo "uszlachetniają" produkty a ma to na celu oczywiście obniżyć koszty "wyprodukowania" danego produktu.
:shock: :twisted: o tym nie wiedziałem. Ale w pewnym stopniu to jednak konsument jest sobie winien. Zobacz na dżem w zmyślnych formach (misiach) ciekawy i chętnie kupowany przez rodziców małych dzieci ale jakie to nie wygodne i ile się marnuje produktu :roll: ... powiem tak na początku jest bilans rentowności ( obniżenie kosztów etc.) później marketing a na końcu poglądy czy upodobania klientów.

Autor:  EmilM [ 02 stycznia 2013, 10:54 - śr ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Od dzisiaj w Cerrfourze jest cukier w promocji po 2,99zł

Autor:  dudi [ 02 stycznia 2013, 11:01 - śr ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

EmilM pisze:
Od dzisiaj w Cerrfourze jest cukier w promocji po 2,99zł


No i trzeba kupić. Cena dobra, jeść nie woła. A jak nie dostana go pszczoły do przerobu to przerobi go pszczelarz :mrgreen:

Autor:  wtrepiak [ 03 stycznia 2013, 22:32 - czw ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

dudi -----jak jadę na Zamojszczyznę ,,to zgrzewkę cukru biorę na przerób . Wujek przerabia DOBRZE....

Autor:  dudi [ 03 stycznia 2013, 22:52 - czw ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

wtrepiak, gdzie tak zajeżdżasz? Trochę znam te tereny :mrgreen:

Autor:  doji [ 04 stycznia 2013, 00:16 - pt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Ceny cukru powinny spadać i to mocno na świecie...niemniej czy będą również w uni? ( limity na wewnętrzna produkcje i stosunkowo wysokie cła na import ). Na świecie nadprodukcja kolejny rok, zapasy sie zwiekszaja, notowania spadaja i to sporo od szczytu:
Wiecej info;

http://stooq.pl/q/?s=sb.f&c=5y&t=c&a=lg&b=1
http://www.netbrokers.pl/cukier_artykul ... ang=polish

Autor:  dudi [ 04 stycznia 2013, 08:12 - pt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

doji, tak być powinno ale nie zapominaj że żyjesz w Polsce a to jak kiedyś mawiał zulugula "bardzo piękna kraj"

Zobacz ile razy baryłka ropy taniała na światowych rynkach, kurs waluty stał w miejscu albo nie znacznie spadał a u nas co? Paliwa w górę. :thank:
Tutaj nic się nie da zaplanować i przewidzieć. Tutaj w każdej branży rządzą grupki mafijne i układziki.
No ale dobra bo zaczynam o polityce. Miejmy nadzieję że potanieje :lol:

Autor:  wtrepiak [ 04 stycznia 2013, 13:52 - pt ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

dudi----Warszawa- Zamość -Tomaszów i Kornie za Lubyczą Król.
Zawsze wymieniam wosk na węzę u Skiby.
Mam parę hekt. ormitologiczne około 10h

Autor:  mariuszk [ 05 stycznia 2013, 19:26 - sob ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

wtrepiak,
Ja wymieniam u Skiby J. ale w Pasiekach , skąd ten Pan w Korniach ?

Autor:  mariuszk [ 05 stycznia 2013, 19:35 - sob ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

wtrepiak,
Sory nie doczytałem ......:) . Też dobrze znam te tereny

Autor:  benek1 [ 05 stycznia 2013, 22:17 - sob ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Byłem w Carrefour i po cukrze po 2,99 ani śladu było puste miejsce wielkości palety i ceny więc cukier był ale jak długo to nie wiadomo.......... :roll:

Autor:  waldek6530 [ 05 stycznia 2013, 22:50 - sob ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

Ja kupiłem wczoraj 200 kg ale jak się to potwierdzi
doji pisze:
Ceny cukru powinny spadać i to mocno na świecie..
to :thank:

Autor:  szymolas [ 05 stycznia 2013, 23:15 - sob ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

A u nas dowożą kolejne palety w tej cenie ale już ludzie tak nie rozbierają :mrgreen:

Autor:  henry650 [ 06 stycznia 2013, 11:20 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

U mnie tez juz pusto


henry

Autor:  kudlaty [ 06 stycznia 2013, 15:51 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

benek1 pisze:
Byłem w Carrefour i po cukrze po 2,99 ani śladu było puste miejsce wielkości palety i ceny więc cukier był ale jak długo to nie wiadomo..........

czyszczą magazyny tak jak w przypadku leków co roku w grudniu panika wszyscy kupuja leki bo nie wiadomo co od stycznia bedzie refundowane a co nie.... komus zależy żeby tak było...
a co do cukru to wszyscy (sprzedający) będą dążyli aby utrzymać sztucznie zawyżone ceny bo i jaki by mieli w tym interes żeby obnizać

Autor:  mauro [ 06 stycznia 2013, 18:28 - ndz ]
Tytuł:  Re: Cukier po 6 zł/kg

a wyobraźcie sobie że w Szwajcarii kilo cukru kosztuje w przeliczeniu 2 zł. a jakie zarobki....

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/