FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 09 lipca 2025, 01:13 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: trutnie

Ule na jakich gospodaruję: wlk
yol

dzis zrobilem przeglad i mam obawy pytanie czy sluszne.

powiedzcie mi panowie czy w tym momencie matka skladajaca czerw trutowy to OK czy raczej matula do wymiany ?
bo tak na 13 uli w 4 nie ma ani jednej komorki z czerwiem trutowym w reszcie jest na ostatniej ramce w rogu lub z boku zalezy czy WLK czy LN.
Nie ma tego duzo ale jest.
Matki czerwia zwarcie duze elipsy chodz czerwiu jest malo.
Pszczoly obsiadaja na czerno 8-9 ramek WLK i ok 6-7 LN
Czerw jest na ok 4-5 ramkach WLK i ok 3 LN przy czym po pare komurek nie bede liczyl licze tylko dobrze zaczerwione ramki duze elipsy zwarty czerw !
Matki w tamtym roku staralem sie wymienic w 3 widzialem opalitke na reszcie nie ma wiec nie wiem czy to ta ktora wymienilem czy sobie nowa wychodowaly :D
a nie wiem bo jak kupilem matki to te opalitki same odpadaly jakies beznadziejny klej :( sory za wyrazenie admin :D

i next sprawa na szybkosci
mam 2 rodziny w tym jedna gdzie sie boje podejsc bo tak
jak otwieram ul to zaraz atak na ryja mam :D rzucaja sie do twarzy szyji itp nie wiem czy to wina matki czy linia jakas kiepska?
pszczoly nie trzymaja sie ramki tylko atakuja i tam gdzie w innych ulach wyleci 5-6 pszczol i raczej nie atakuja to w tym jednym 50 zaraz do twarzy
czy to oznacza ze matka jest do wymiany ?

i tak dalej mowiac w ulach nie we wszystkich ale jednak widzialem juz pare trutni moze to bedzie pomocne

i jeszcze sprawa warozy bo nie wiem czy to wina apiwarolu <moze przeterminowany> odymialem 2 krotnie ostatni raz 2 tyg temu a dzis widzialem na pszcozle waroze jak zapier.. jedna pszcozle bez skrzydelek i ze 2-3 juz takie siwe pewnie z ataku warozy ?
co to jest ? leki nie dzialaja czy co ?
dalem teraz kwasu mrowkowego w dozowniku otwartym na pol nie wiem czy nie za szybko bo pogoda jak narazie nie dopisuje :(

jesli sie ktos rozczytal to prosze o odpowiedz z gory dzieki :pl:

Alpejczyk; zastąpiłem co nie które słowa "zwocnienia", jednak kolejne posty będą usuwane.

Tytuł: Re: trutnie
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Czerw trutowy to jak wiesz oznaka początkowa nastroju rojowego a tym samym oznacza to ,że rodziny są liczne i gotowe do zbierania dużych ilości pożytku. Nie martw się czerw trutowy to normalność U mnie już są trutnie :wink:

Awatar użytkownika

Pszczoły agresywne to wina matek a raczej jej cech odziedziczonych bądź bodźców zewnętrznych : pot, intensywny zapach, zła pogoda etc.

Warroza jest i będzie :roll: puki co w rodzinach ale musimy ją redukować. Nie ma szans wytępić warroa destruktor do 0 bo i tak będzie ( np. z innych rodzin) Niewielka ilość nie jest szkodliwa ale większa ilość pasożyta niesie ze sobą fatalne skutki jaki zresztą pewnie wiesz.

wczoraj dalem po 1 ramce wezy na probe czy bede odbudowaywac narazie nie ruszone chodz woszczarki sie juz zbieraja

skoro trutnie to norma to jak poznac ze matka jest do wymiany ? czerwiu nie ma za duzo ale mysle ze to z powodu pogody matki czerwia dosc zwarcie i robia duze elipsy czerwiu garbatego nie widzialem

i takie pytanie na szybkosci koledzy tutaj niektorzy pisali ze maja po 9-12 ramek z czerwiem ja mam znacznie mniej czy takie rodziny dojda do sily an rzepak ktory u mnie zakwita ok 1-3 maj ?

co do warozy jak odymialem to padlo p ok 10-13 pasozyta na kratke posmarowana olejem jadalnym to razy 120 to chyba nie duzo ? to czemu mi sie wydaje ze jest tego za duzo w ulu ?
kiedys mi ktos powiedzial ze jak zobaczysz golym okiem waroze na pszczole to masz juz po pszczolach i teraz nie wiem czy to mi sie wzrok polepszyl czy ten apiwarol byl do dupy ?

pszczoly agresywne to tez na necie pisalo ze jesli nie wymieniasz matek to beda agresywne a wymiana matek powoduje to ze pszczoly sie trzymaja ramki i nie kasaja jak oszalale czy to prawda ?

i jeszcze jak robilem przeglad to wiekszosc matek nie uciekala chodzila sobie spokojnie nie zwracala na mnie uwagi w 2ulach nie moglem odnalesc matki albo spieprzyla albo byla na boku ula bo larwy 1-3 dniowe byly :D
i czy to ze matka ucieka przy swietle to moze byc oznaka starosci matki czy tez zlej jakosci ?

Awatar użytkownika

Kolego wymieniasz matki jak widzisz ,ze czerw jest rozrzucony po ramkach w maju lub jak czerwi trutowo w komórkach pszczelich. najlepiej mić matki znakowane i co drugi rok wymieniać.

Pszczoły po matkach wyselekcjonowanych ras/linii muszą spełniać wymagania hodowcy jeżeli nie spełniają matki idą do kasacji. Pamiętaj ,ze po wymianie matki minie trochę czasu nim zmieni się ich stosunek :haha: :tasak: do ciebie nim będą pszczoły po młodej matce ;).

matka z reguły jak czerwi obficie to nie ma jak biegać z racji jej rozmiarów. Młode matki NU szybko ganiają po plastrach. Matki które biegają zbyt szybko nie czerwią na max'a lub też nie są obficie karmione. Matka zwykle unika światła. Gdy wyjmiesz odpowiednią ramkę z ula ( najczęściej wygryziony czerw czy też ramka z węzą świerzo odbudowana ) to matka tam będzie.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Pszczelarz od tak pisze:
powiedzcie mi panowie czy w tym momencie matka skladajaca czerw trutowy to OK czy raczej matula do wymiany ?
bo tak na 13 uli w 4 nie ma ani jednej komorki z czerwiem trutowym w reszcie jest na ostatniej ramce w rogu lub z boku zalezy czy WLK czy LN.
Nie ma tego duzo ale jest.
Matki czerwia zwarcie duze elipsy chodz czerwiu jest malo.

Jak czerw jest z boku , w rogu, na dole to wszystko w normie. Jak jest pomiędzy czerwiem pszczelim, pojedyncze komórki to matkę będą wymieniać na cichą wymianę.

Pszczelarz od tak pisze:
i takie pytanie na szybkosci koledzy tutaj niektorzy pisali ze maja po 9-12 ramek z czerwiem ja mam znacznie mniej czy takie rodziny dojda do sily an rzepak ktory u mnie zakwita ok 1-3 maj ?

Pisać sobie każdy może :haha: Jak mieszkasz na wschód od Wisły pszczoły obsiadają Ci 9-10 ramek wielkopolskich , a matka wchodzi na 7-8 ramko do zaczerwienia to jest super. Jak masz pszczoły na 7-8 ramkach i matka wchodzi na 6 ramko do zaczerwienia tragedii nie ma ,na 1 maja nadstawkę na miód założysz spokojnie. 2 czy 3 korpusy wielkopolskie to mają :mrgreen: ,ale półtora korpusu nie obsiadanego przez pszczoły w tym rodziny łączone na jesień 2 czy 3 do kupy.
Pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
a ile tygodni obecnej niby wiosny już pędzisz je cukrem? pardon odsklepiasz pobudzająco? = defacto cukier hehe
chłopy im w głowie :lol:
a do listy plag nie zapomniałeś dorzucić taki czarnawych pszczół bez włosków?
z tonu postu to wnoszę, że raczej ty wiesz o czym piszesz
:D
ale mogę się mylić

jeszcze raz jesli czerw trutowy jest na ostatniej ramce i nie ma go duzo i jest na dole lub z boku ramki to jest OK ?
ale jesli czerw trutowy jest na ktores z srodkowych ramek miedzy czerwiem pszczelim to bedzie cicha wymiana ?

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Pszczelarz od tak pisze:
jeszcze raz jesli czerw trutowy jest na ostatniej ramce i nie ma go duzo i jest na dole lub z boku ramki to jest OK ?
ale jesli czerw trutowy jest na ktores z srodkowych ramek miedzy czerwiem pszczelim to bedzie cicha wymiana ?
Może tak a może nie bo komórki po środku mogły zostać po starej matce co była przdtem a ty mogłeś nie zobaczyć ich na ramkach które były przeznaczone do żimowli zależy jakie ramki były przeznaczone do zimowli rodziny pawel

czerw pszczeli na 4-5 ramkach WLK o tej porze i o tej pogodzie to :
- srednio ?
czy slabo ?

na rzepak powinny chyba osiasc ok 8-9 ramek

Pszczelarz od tak pisze:
czerw pszczeli na 4-5 ramkach WLK o tej porze i o tej pogodzie to :
- srednio ?
czy slabo ?

na rzepak powinny chyba osiasc ok 8-9 ramek

5- średnio na rzepak będą na 10 ramkach,ale nadstawkę pewnie założysz to jest jeszcze 12 dni ,matki teraz zaczną dopiero czerwić jak należy (powyżej 14 stopni)
4- będą się jeszcze rozwijać na rzepaku ,ale jak dobrze pokierujesz i będzie pogoda to na 10 czerwca będą już w dobrej sile.

Pozdrawiam Tomek

kurna wszystko winna pogoda tak mysle do teraz albo lalo albo zima.
Zadnej temp pow 14 oC
Chyba ciezko bedzie z zbiorami w tym roku :( a rzepaczku wokol tyle :(

Tegoroczna wiosna ni jak sie ma do ubiegłorocznej co były po 25 stopni. U nas w wlkp w kwietniu moze byl jeden dzien w którym można było zajrzeć w gniazdo. Wszystko jest opóźnione pszczoły też. Tez mam 8-9 ramek wlkp i czerwiu ze 6 i to sa moje najmocniejsze rodziny i sie nie przejmuje bo rzepak przemarzl i pojada na jary akurat do tego czasu nabiora wigoru. Po postach widać że tu są sami profi co mają czerwiu po 14 ramek już więc chyle czoła. ;)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
Pszczelarz od tak pisze:
Chyba ciezko bedzie z zbiorami w tym roku

jak se ktoś myśli że pszczoły tyrają cały czas to jest w błędzie

miód towarowy dosyć często masz w max 2-3-4-5 dni

toż to szok, ale tak jest, wcale rok nie musi być zły

ja stwierdziłem jakiś czas temu a mam stacjonarną .. niech se rządzą po swojemu one lepiej czują pogodę

wiem jestem w błędzie

ociepliłem starannie początkiem marca i czekam na ciepło, nawet nie podmiatałem bo pod wylotkami w starych WZ było na ziemi coś tam, znaczy same się zatroszczyły co i jak trza było

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]