FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 22:15 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski,warszawski
witam chciałbym przenieść rodzinę z ula wielkopolskiego do warszawskiego.Jak to zrobić skoro ramki są inne.

Wszyscy robią odwrotnie a Ty się uwsteczniasz ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
słonecznik7, jaki to problem, ramka wielkopolska jest mniejsza więc nie ma prob lemu powiesić ją pionowo w ulu WP

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant korpusowy
Słonecznik7 napisał:witam chciałbym przenieść rodzinę z ula wielkopolskiego do warszawskiego.Jak to zrobić skoro ramki są inne.

Kolopik napisał:

Kolopik , a dlaczego on ma robić jak wszyscy ma taką chęć to niech robi jego życie jego wybór .

kolopik pisze:

To, że większość krajów zachodniej UE przyjmuje aborcję jako metodę regulacji urodzeń (łamiąc jawnie podpisane ogólnoświatowe postanowienia) to nie świadczy o ich nowoczesności czy postępowości.

Analogicznie w tym przypadku..

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Ja mam połowę warszawiaków i połowę wielkopolskich i trzecią połowę Froundensteinów :) i dalej jestem zachwycony.
Pozdrawiam
Asaf

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam!
Pawełek dobrze Ci pisze beleczkę górną w ramce wielkopolskiej (395mm) przytnij z jednej strony w miejscu gdzie zaczyna się beleczka boczna następnie dobij tam beleczkę górną z warszawiaka i powieś ramki pionowo, następnie oddziel te ramki za pomocą kraty odgrodowej od ramek warszawskich i matkę wrzuć na ramki warszawskie żeby na wielkopolskich matka nie czerwiła, jak z wielkopolskich się wygryzie czerw to wykręć z nich miód i wymień je na oryginalne warszawskie (pszczoły budując plastry odciągają komórki pod kątem w kierunku górnym, dlatego odwrócona o 90 stopni ramka wielkopolska będzie do wymiany)
Pozdrawiam!

miodek24 pisze:
Kolopik , a dlaczego on ma robić jak wszyscy ma taką chęć to niech robi jego życie jego wybór .

To nie o to chodzi aby robił tak jak wszyscy, chodzi o to aby sobie pracę ułatwiał a nie utrudniał.
Ja sam gospodaruję w wpol leżakach ale spróbowałem pólkorpusa i widzę różnicę. To jest inna bajka, przegląd zajmuje mi 5 min a nie godzinę.

Malcolm pisze:
To, że większość krajów zachodniej UE przyjmuje aborcję jako metodę regulacji urodzeń (łamiąc jawnie podpisane ogólnoświatowe postanowienia) to nie świadczy o ich nowoczesności czy postępowości.Analogicznie w tym przypadku..

Analogicznie to mieszasz pojęcia które do siebie w żaden sposób nie przystaja. Aborcja to technologia morderstwa a rodzaj ula to technologia produkcji.

miodek24 pisze:

To nie o to chodzi aby robił tak jak wszyscy, chodzi o to aby sobie pracę ułatwiał a nie utrudniał.
Ja sam gospodaruję w wpol leżakach ale spróbowałem pólkorpusa i widzę różnicę. To jest inna bajka, przegląd zajmuje mi 5 min a nie godzinę.

Malcolm pisze:
To, że większość krajów zachodniej UE przyjmuje aborcję jako metodę regulacji urodzeń (łamiąc jawnie podpisane ogólnoświatowe postanowienia) to nie świadczy o ich nowoczesności czy postępowości.Analogicznie w tym przypadku..

Analogicznie to mieszasz pojęcia które do siebie w żaden sposób nie przystaja. Aborcja to technologia morderstwa a rodzaj ula to technologia produkcji.

kolopik pisze:
Analogicznie to mieszasz pojęcia które do siebie w żaden sposób nie przystaja.

Nie ma to żadnego znaczenia, zwyczajnie zobrazowałem tylko rdzeń problemu.

kolopik pisze:
Aborcja to technologia morderstwa a rodzaj ula to technologia produkcji.

Zgadza się. :kapelan:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jeżeli masz nadstawkę o wysokości ramki wlkp to możesz z niej skorzystać układając ramki jak w zabudowie ciepłej (jak tak osadzałem odkłady na ramkach wlkp w ulach wz).Pszczoły strząśnij na ramki w ulu warszawskim, zwróć uwagę aby matka poszła z pszczołami do ula wz, na to krata pozioma i nadstawka z ramkami wlkp. Po wygryzieniu się pszczół odwirujesz miód z nadstawki i ramki do wycofania.Jeżeli nadstawka jest niższa to skorzystaj z wcześniejszych rad kolegów.

kolopik pisze:

Mam zarówno wz jak i wlkp i uważam że utrudniał sobie nie będzie.

kolopik pisze:

Ty po prostu na leżakach nie potrafisz gospodarować skoro przegląd leżaka zajmuje ci godzinę, ja przeglądam zarówno wz jak i wlkp jednakowo długo do 10 minut bo tyle chcę i tyle czasu starcza na przegląd.

:haha: A ja patrzę na wylot jak zapierdzielają to nie przeglądam by im nie przeszkadzać
a jak nie zapierniczają to znaczy że jest stan rojowy albo chore i wtedy trzeba przeglądnąć gdyby pszczelarz mający 300 rodzin chciał kutrać w ulach to by nie miał czasu nawet do kibla iść

BoCiAnK pisze:
A ja patrzę na wylot jak zapierdzielają to nie przeglądam by im nie przeszkadzać

se tak spróbowałem, widzę, że zapierdzielaja, to nadstawka, tydzień i pełna, to następna i zapierdzielają dalej i se tak zapierdzielały aż miło, a w sobotę siup na gruszkę :haha:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]