FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Dziki bez http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=8068 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Bączek [ 23 sierpnia 2012, 17:35 - czw ] |
Tytuł: | Dziki bez |
Witam wczoraj zbierałem dziki bez na sok i na nim było od groma mrówek a co najlepsze mszycy tez . Czy z tego będzie jakiś pożytek ??? |
Autor: | mroz33 [ 23 sierpnia 2012, 17:40 - czw ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Witaj. Z dzikiego bzu możesz zrobić ziołomiód:) mniam ![]() |
Autor: | Bączek [ 23 sierpnia 2012, 17:41 - czw ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Mroz33 w tym roku nie dam rady ale jak sie uda w przyszłym to się skuszę poprosze o przepis |
Autor: | mroz33 [ 23 sierpnia 2012, 17:51 - czw ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Przepisu tobie dokładnie nie podam bo sam nie znam ponieważ tego jeszcze ni robiłem ale z tego co wiem to łączy się sok z danych owoców z syropem cukrowym poddajesz pszczołom i one to przerabiają i masz pyszny ziołomiód ![]() |
Autor: | Bączek [ 23 sierpnia 2012, 17:57 - czw ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Dzięki zaraz poczytam ciekawa sprawa z tym ziołomiodem z dzikiego bzu |
Autor: | Bartkowiak [ 23 sierpnia 2012, 21:06 - czw ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Cytuj: Czy z tego będzie jakiś pożytek ??? Jak przerobisz na sok to to będzie właśnie ten pozytek ![]() |
Autor: | paraglider [ 24 sierpnia 2012, 10:24 - pt ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Dla przestrogi Ważne jest, by zbierać owoce jak najbardziej dojrzałe (ciemno fioletowe) i podczas przygotowania odrzucać te, które są jeszcze zielone / czerwone. Niedojrzałe owoce zawierają bowiem sporo sambunigryny, która po spożyciu rozkładana jest przez organizm do cyjanowodoru i może powodować objawy złego samopoczucia (mdłości, wymioty, uczucie słabości). Na szczęście podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi, dzięki czemu przetwory z owoców czarnego bzu nie są dla nas szkodliwe. Pamiętajmy jednak, że nie należy spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców czarnego bzu ! |
Autor: | Rob [ 24 sierpnia 2012, 22:41 - pt ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Dla lepszego smaku proponuję dodać sok z malin - takie połączenie jest rewelacyjne ![]() |
Autor: | Bączek [ 25 sierpnia 2012, 15:31 - sob ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Rob to nawet dobrze że sok z malin można dodać . W tym roku na wiosnę kupiłem 100 sadzonek jesiennej , 89 przyjęło się już od 3 tygodni zbieram a końca nie widać codziennie to więcej |
Autor: | szha [ 25 sierpnia 2012, 15:38 - sob ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
paraglider pisze: Dla przestrogi Ważne jest, by zbierać owoce jak najbardziej dojrzałe (ciemno fioletowe) i podczas przygotowania odrzucać te, które są jeszcze zielone / czerwone. Niedojrzałe owoce zawierają bowiem sporo sambunigryny, która po spożyciu rozkładana jest przez organizm do cyjanowodoru i może powodować objawy złego samopoczucia (mdłości, wymioty, uczucie słabości). Na szczęście podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi, dzięki czemu przetwory z owoców czarnego bzu nie są dla nas szkodliwe. Pamiętajmy jednak, że nie należy spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców czarnego bzu ! dwa lata temu z teściem zrobuiliśmy wino z czarnego bzu... wielu sprubowało tego wina ale tylko teściu nie maił rozwolnienia;) |
Autor: | kazik11 [ 25 sierpnia 2012, 17:32 - sob ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Bączek pisze: Witam wczoraj zbierałem dziki bez na sok i na nim było od groma mrówek a co najlepsze mszycy tez . Czy z tego będzie jakiś pożytek ??? U nas jest tylko czarny bez(zwany bywa też dzikim). Nadaje się na wino,soki, syropy,ziołomiody-aby owoce były dojrzałe. Aby zrobić sobie ziołomiód to po prostu dajesz sok do syropu z cukru-dajesz do przerobu, wirujesz i masz zioło-cukro-miód. Podaję link do przepisu na lek; http://mazureczka.bloog.pl/id,3675587,t ... caid=6f0d1 |
Autor: | Bączek [ 25 sierpnia 2012, 18:01 - sob ] |
Tytuł: | Re: Dziki bez |
Dobrze wiedzieć że nie można tego dużo pić . Ja zrobiłem inaczej . Zebrałem taką ilość że po umyciu i obraniu z owoców był pełen sokownik . 1h gotowania na małym ogniu i wyszłyo mi ponad dwa literki soku . To do słoiczków 350ml ( 7 sztuk ) , należy odwrócić do góry dnem i tak trzymać około 20 min ( pasteryzowanie ) do spiżarni będzie jak znalazł na zimę . |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |