FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 19:11 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Witam :) nie do końca jestem pewien czy ramki z miodem i pierzgą można trzymać za zatworem na okres zimowli. Jedni mówią, że można inni, że nie. Jakie sa argumenty za i przeciw. A czy pierzgę po zasypaniu cukrem pudrem można tez za zatworem trzymać czy raczej wynieść na zimę do komórki. Wiem, że NIE może być ona na mrozie, ale ta pierzga, która zostaje dla pszczółekw ulu jest przecież narażona na działanie mrozu :cold: Więc co ja mam robić???? A czy pierzga w części mieszkalnej pszczólek też może być zasypana pudrem??? :roll:
Po drugie, radzicie, aby ewentualnie ramki z miodkiem, a raczej nakropem zostawić na maksymalnie jeden dzień w ulu, bo chodzi o oczyszczenie tych ramek z tych małych ilości pokarmu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że one sobie zniosa te zapasy do dolnego korpusu? A może ratunkiem dla tego miodku jest przezimowanie pszczółek w dwóch korpusach? Też takie rady się tu pojawiły.... Jeżeli tak, to czy krata odgrodowa mimo wszystko powinna tam być, tak mi się wydaje, że powinna, ale ktoś mi mówił, że należy ją zdjąć.
Mam ule korpusowe wielkopolskie, nie za wiele ich, bo 5, ale w tym wypadku strata nawet 3 uli to juz znaczna strata :oops:
Dzięki za rady :-)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Trzymanie plastrów za zatworem może pogorszyć wentylację w ulu (myślę szczególnie o korpusowych na pełnej dennicy) i spleśnienie tych plastrów. Generalnie ja bym u siebie takiego rozwiązania nie stosował.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
jacekni, pierzga spokojnie może zostać w ulu na mrozie, ( w ulu korpusowym w korpusie postawionym na gnieździe) ważne żeby była wentylacja dobra, ramki z resztkami miodu czy w ulu czy w pracowni sfermentują.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
No nie wiem, ostatnio robiłem test ,kiedy rodziny były już zakarmione na jednym korpusie wielkopolskim 15l syrop 3:2 ,ale jeszcze pokarm nie był zasklepiony. Dając na góre korpusy do osuszenia poprzenosiły mi pokarm przez noc z dołu do góry na 3-4 ramkach i sobie siedziały :haha: chociaż miały wentylacje u góry i korpus od korpusu był przedzielony powałką ,folią . Takze nie osuszyłem korpusów :haha: I znowu trzeba było brac miodobranie :mrgreen: no i poszły korpusy w krzaki na kamieniec do osuszenia innego wyjścia nie było .Teraz jak to się ma do sezonu ,w sezonie to zaraz pełny korpus by był miodu ,bądź syropu cukrowego poddanego kilka dni wcześniej. :roll:
Pozdrawiam Tomek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]