FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
sprzedaz bezpośrednia http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=8949 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | jajek.. [ 06 stycznia 2013, 19:03 - ndz ] |
Tytuł: | sprzedaz bezpośrednia |
witam chciałbym zaciągnąć waszej wiedzy i dowiedzieć się czy aby dostać pozwolenie na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich to trzeba mieć pracownie czy można odbierać miód w warunkach kuchennych |
Autor: | CYNIG [ 06 stycznia 2013, 19:06 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jajek.., zależy od PLW. W jednych powiatach wystarczy kuchnia w innych chce kratek ściekowych w podłodze. Idź do swojego i pogadaj czego będzie wymagał. |
Autor: | jajek.. [ 06 stycznia 2013, 19:12 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
a czy ilość uli ma znaczenie? |
Autor: | CYNIG [ 06 stycznia 2013, 19:19 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
nie mam pojęcie, ale trzeba podchodzić do tego z rozsądkiem, jak zadeklarujesz 50 rodzin to trudno żeby je obrabiać w kuchni (ale to takie moje gdybanie) Jedna wizyta u PLW i masz wszystko jasne |
Autor: | dellos [ 06 stycznia 2013, 19:20 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
To znaczy trzeba mieć odebrane wszystkie pomieszczenia produkcyjne przez właściwe organy, mieć aktualne książeczki zdrowia i przygotowanie pomieszczeń poboru czy czyszczenia urządzeń zgodnie z wytycznymi... Ale nie musi to być stricte pracownia jako niezależny zakład pobierania. Może to być spokojnie pomieszczenie kuchenne byle by spełniało warunki panujące do poboru i pakowania miodu. No i jak już zarejestrujesz pasiekę u Powiatowego Weterynarza to przy rejestrowaniu sprzedaży bezpośredniej musisz już złożyć projekt technologiczny (rozp. min. rolnictwa i roz. wsi z dnia 29 marca 2006r.) - odnośnie projektu jakie powinien spełniać... to masz Dz.U. Nr 59 poz. 415 Prócz tego z tego co wiem to odnośnie produkcji jest wymóg: powinna być zapewniona możliwość zmiany odzieży własnej na roboczą / zmiany obówia własnego na robocze jak i oddzielne przechowywanie odzieży własnej. No i liczne wymagania odnośnie czyszczenia, dezynfekcji, instalcji urządzeń i sprzętu no i osób mających kontakt z produktami. Tak czy siak po złożeniu projektu technicznego jest potem kontrola lekarza powiatowego weterynarii, który dokładnie ci sprawdza pomieszczenie odnośnie wytycznych i wody czy ścieków i dostajesz papierek albo nie dostajesz to ci mówi co jest nie ten teges... w ustawie o sprzedaży bezpośredniej masz punkty co i jak powinna wyglądać produkcja i sprzedaż od strony pomieszczeń! Ale nie jest źle... jest to raczej łatwa produkcja żywności w stosunku do innej odnośnie wymogów sanitarnych itd. ilość uli nie ma znaczenia! |
Autor: | dellos [ 06 stycznia 2013, 19:40 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Acha zapomniałem dodać o rozdzieleniu produkcji brudnej od czystej i sprzedaży bo uznałem, że to podstawa ale napiszę o tym kilka słów odnośnie kontroli weterynarza powiatowego: Etap produkcji brudnej: - Przechowywanie ramek z miodem - Przechowywanie ramek pustych bez miodu - Proces odwirowywania miodu - Proces filtrowania, przepuszczania przez sita Etap produkcji czystej: - Etap rozlewania miodu w słoiki Etap sprzedaży: - Miejsce sprzedaży miodu, wystawiania go np. na półkach itp. Często problemy robi sam weterynarz a nie przepisy bo co do pszczelarzy i produkcji miodu przepisy sanitarne są naprawdę mega minimum przy sprzedaży bezpośredniej. Zakładając że rozdzielisz produkcję brudną od czystej (gdzie indziej produkujesz gdzie indziej rozlewasz) to nie powinno być problemu. Oczywiście zachować należy staranność i przede wszystkim czystość. Nie możesz robić np. pakowania w brudnym garażu, gdzie jest kurz i np. zanieczyszczenia zwierzęce np. jak masz zwierzęta jak kury, świnie itd. itp. Co do samych pomieszczeń, wystarczy mieć ściany pomalowane zmywalną wodą i najlepiej kafelki na podłodze i starczy. Oczywiście pobór wody również jest istotnym składnikiem. Nie ma natomiast wytycznych odnośnie np. przechowywania zasłoikowanego miodu. |
Autor: | jino2 [ 06 stycznia 2013, 19:58 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jajek.. pisze: a czy ilość uli ma znaczenie? tak, do 20 uli mozna ponąć w kuchni.
|
Autor: | adriannos [ 06 stycznia 2013, 20:02 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jino2, Nie powinni zrobić problemu, nawet jak masz 80 pni. Nie utrzymujesz się z tego. 20 to na "użytek własny", miód dla siebie i dla rodziny w domu. Tylko nie pisz, że masz wydajność z pnia 50kg. Napisz 15. |
Autor: | jino2 [ 06 stycznia 2013, 20:06 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
dellos nie wspomniał o prowadzeniu ewidencji pozyskiwanego miodu, pozostawiania próbek z parti..... - decyzja wydawana jest na 2 lata, ale i tak może być coś kontrolowane w między czasie. |
Autor: | adriannos [ 06 stycznia 2013, 20:08 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jino2, Miód dobrowolnie oddajesz do badań. |
Autor: | jino2 [ 06 stycznia 2013, 20:09 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
adriannos, ja mam WNI-14295610, i troszkę doświadczenia po kontrolach Wet. |
Autor: | adriannos [ 06 stycznia 2013, 20:12 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Ja też. Normalni ludzie. Bardzo w porządku. Tylko pogadać jak z ludźmi. |
Autor: | jino2 [ 06 stycznia 2013, 20:14 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
adriannos pisze: jino2, Miód dobrowolnie oddajesz do badań. a co mam zrobić jak Wet chce pobrać próbki? |
Autor: | adriannos [ 06 stycznia 2013, 20:14 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jino2, dać mu próbki miodu. Jak to miód, to co może zrobić? |
Autor: | dudi [ 06 stycznia 2013, 20:19 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Koledzy a jak wygląda temat sprzętu? Ma być nierdzewka? |
Autor: | adriannos [ 06 stycznia 2013, 20:23 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
dudi, Może być i ocynkowana pomalowana lakierem spożywczym. Ale opakowanie miej tego lakieru na wszelki wypadek. Na nierdzewkę Lepiej im się patrzy. |
Autor: | jino2 [ 06 stycznia 2013, 20:24 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
ja mam |
Autor: | dudi [ 06 stycznia 2013, 20:27 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
No własnie mam ocynk. Nie bardzo mi się chce zmieniać bo w bdb stanie a i może jakieś pieniądze unia da to wtedy kupie. Wole zainwestować w pasieke jak sprzęt |
Autor: | dellos [ 06 stycznia 2013, 20:27 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jino2 pisze: dellos nie wspomniał o prowadzeniu ewidencji pozyskiwanego miodu, pozostawiania próbek z parti..... - decyzja wydawana jest na 2 lata, ale i tak może być coś kontrolowane w między czasie. Tak, oczywiście mogą być kontrole w między czasie przeważnie 1 w roku jest. Co do prowadzenia ewidencji, to nie ma nic wspólnego z samym pomieszczeniem a o pomieszczenie było pytanie. Dajemy próbki pszczół do badania co roku. Próbki miodu też oczywiście można dać a nawet warto dać bo się dostaje wiele ciekawych informacji jak choćby zawartość wody w miodzie oraz dokładnie jaki to miód czyli jakich pyłków jest najwięcej w miodzie. A nie wiem czy ktoś z Was posiada wyspecjalizowane sprzęty labolatoryjne w domu. A jak masz już miód w słoikach zawsze może sprezentować kilka słoików weterynarzowi. Weź pokaż mu czyste ubrania robocze i jak masz możliwość (niedaleko pasieka) to weź go do pasieki, pokaż mu czyste ule, pokaż mu, że dbasz o pszczółki i sam ci weterynarz wszystko zaakceptuje bo zobaczy, że wszystko jest dobrze. Nie zapominajmy, że rozmawiamy z drugą osobą, która nie ma z założenia żadnych negatywnych odczuć do do Twojej działalności. Jak z nim pogadasz to nie będzie problemu! My z naszym weterynarzem przy innej produkcji zwierzęcej to zamiast iść na inspekcję pije z nami kawę i gawędzi co tam nowego u kogo słychać, itd. |
Autor: | beny69 [ 06 stycznia 2013, 20:30 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Zależy od PLW u mnie jak sie dowiadywałem moze być ocynkowana pomalowana lakierem spożywczym, tak samo do ścian powiedział że nie musza być "zmywalne" tylko czyste, ogólnie musi być czysto. |
Autor: | dudi [ 06 stycznia 2013, 20:31 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
dellos, a co ma się czepiać. Kiedyś tego nie było ludzie miód sprzedawali i nikt się nie zatruł. A teraz wymyślili idiotyczne przepisy i ktoś bierze za to kasę to i przyjechać na kontrole musi. |
Autor: | adriannos [ 06 stycznia 2013, 20:33 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
dudi, Refundaca jaja jest, taka jest. Ja z niej skorzystałem. dellos pisze: jino2 pisze: dellos nie wspomniał o prowadzeniu ewidencji pozyskiwanego miodu, pozostawiania próbek z parti..... - decyzja wydawana jest na 2 lata, ale i tak może być coś kontrolowane w między czasie. Tak, oczywiście mogą być kontrole w między czasie przeważnie 1 w roku jest. Co do prowadzenia ewidencji, to nie ma nic wspólnego z samym pomieszczeniem a o pomieszczenie było pytanie. Dajemy próbki pszczół do badania co roku. Próbki miodu też oczywiście można dać a nawet warto dać bo się dostaje wiele ciekawych informacji jak choćby zawartość wody w miodzie oraz dokładnie jaki to miód czyli jakich pyłków jest najwięcej w miodzie. A nie wiem czy ktoś z Was posiada wyspecjalizowane sprzęty labolatoryjne w domu. A jak masz już miód w słoikach zawsze może sprezentować kilka słoików weterynarzowi. Weź pokaż mu czyste ubrania robocze i jak masz możliwość (niedaleko pasieka) to weź go do pasieki, pokaż mu czyste ule, pokaż mu, że dbasz o pszczółki i sam ci weterynarz wszystko zaakceptuje bo zobaczy, że wszystko jest dobrze. Nie zapominajmy, że rozmawiamy z drugą osobą, która nie ma z założenia żadnych negatywnych odczuć do do Twojej działalności. Jak z nim pogadasz to nie będzie problemu! My z naszym weterynarzem przy innej produkcji zwierzęcej to zamiast iść na inspekcję pije z nami kawę i gawędzi co tam nowego u kogo słychać, itd. Ładnie opisane. Mnie nie proszono o żadne próbki. Choć z chęcią bym z tego skorzystał. |
Autor: | dellos [ 06 stycznia 2013, 20:36 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
dudi pisze: dellos, a co ma się czepiać. Kiedyś tego nie było ludzie miód sprzedawali i nikt się nie zatruł. A teraz wymyślili idiotyczne przepisy i ktoś bierze za to kasę to i przyjechać na kontrole musi. No wiesz, jak się nie patrzy na produkcję to się towar lubi... a czasem jest taka produkcja w takich warunkach, że człowiekowi od razu przechodzi chęć korzystania z tej żywności. Zresztą, czy utrzymywanie wysokich standardów jest tutaj złym kierunkiem ?? Z samych właściwości miodu antybakteryjnych, będzie ciężko coś do miodu załączyć trującego hihi... no chyba, że opryski, zabrudzone szkło słoika itp. |
Autor: | siekierowy [ 06 stycznia 2013, 22:10 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Proponuję przeczytać broszurę wydaną przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich "Polanka" pt." Jak zgodnie z prawem sprzedawać miód z własnej pasieki". Znalazłem nawet na tym forum link do pobrania (10zł) alenie chce mi sie teraz szukać. Wszystko jasno wyjaśnione "jak krowie na rowie" Pozdrawiam ![]() |
Autor: | dellos [ 06 stycznia 2013, 22:41 - ndz ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
siekierowy pisze: Proponuję przeczytać broszurę wydaną przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich "Polanka" pt." Jak zgodnie z prawem sprzedawać miód z własnej pasieki". Znalazłem nawet na tym forum link do pobrania (10zł) alenie chce mi sie teraz szukać. Wszystko jasno wyjaśnione "jak krowie na rowie" Pozdrawiam ![]() tak również polecam tę pozycję jest bardzo dobra ![]() |
Autor: | jajek.. [ 07 stycznia 2013, 18:55 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni a co do miodarki to powiedział ze pierwszy raz słyszy o lakierze spożywczym którym mam pomalowaną . A najsympatyczniejszą informacje dowiedziałem się na końcu ze gdyby jakimś cudem kuchnia została zaaprobowana to każdy mieszkaniec korzystający z tej kuchni musi mieć aktualne badania sanepidu ![]() ![]() ![]() |
Autor: | dellos [ 07 stycznia 2013, 19:04 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
No to bardzo niemiły ten lekarz, trafia na czarną listę ?? ![]() |
Autor: | jino2 [ 07 stycznia 2013, 19:11 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jajek.., to zależy ile masz uli., jak do 20 to to reguluja przepisy, a jak pow. to musisz mieć jak trzeba. |
Autor: | Alpejczyk [ 07 stycznia 2013, 20:39 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jajek.. pisze: dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni a co do miodarki to powiedział ze pierwszy raz słyszy o lakierze spożywczym którym mam pomalowaną . A najsympatyczniejszą informacje dowiedziałem się na końcu ze gdyby jakimś cudem kuchnia została zaaprobowana to każdy mieszkaniec korzystający z tej kuchni musi mieć aktualne badania sanepidu Ja idę jutro? A przypadkiem lekarz był płci pięknej? ![]() |
Autor: | CYNIG [ 07 stycznia 2013, 20:56 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jino2, pamiętasz który to przepis reguluje?? |
Autor: | jajek.. [ 07 stycznia 2013, 21:22 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Alpejczyk pisze: jajek.. pisze: dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni a co do miodarki to powiedział ze pierwszy raz słyszy o lakierze spożywczym którym mam pomalowaną . A najsympatyczniejszą informacje dowiedziałem się na końcu ze gdyby jakimś cudem kuchnia została zaaprobowana to każdy mieszkaniec korzystający z tej kuchni musi mieć aktualne badania sanepidu Ja idę jutro? A przypadkiem lekarz był płci pięknej? ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | jajek.. [ 07 stycznia 2013, 21:39 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
powiedzcie jak wpisywaliście w formularzu ad 2.rodzaj produktów pochodzenia zwierzęcego które mają być produkowane w tym zakładzie. jak tu wpisywaliście tylko miód czy także pozyskiwanie pyłku i propolisu ? |
Autor: | elvis [ 07 stycznia 2013, 22:13 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
wpisz "nieprzetworzone produkty pszczele". We wnioskach nie ma co się rozdrabniać, lepiej napisać ogólnie. |
Autor: | beny69 [ 07 stycznia 2013, 23:26 - pn ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
czy dokumenty sa jakieś potrzebne do wypisania do sprzedaży bezpośredniej, jak jak byłem to mam opisać jakie jest pomieszczenie i opisać co sie w nim znajduje, jaki sprzet. Jezeli trzeba dokumenty to prosze o link do pobrania. |
Autor: | jino2 [ 08 stycznia 2013, 12:21 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
CYNIG pisze: jino2, pamiętasz który to przepis reguluje?? nie pamiętam, ale jeżeli potrzeba to w wolnej chwili będę szukał (niebył mi potrzebny akurat ten akapit) |
Autor: | jino2 [ 08 stycznia 2013, 12:23 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
beny69 pisze: czy dokumenty sa jakieś potrzebne do wypisania do sprzedaży bezpośredniej, jak jak byłem to mam opisać jakie jest pomieszczenie i opisać co sie w nim znajduje, jaki sprzet. Jezeli trzeba dokumenty to prosze o link do pobrania. dowód wpłaty na kwotę 10 zeta. |
Autor: | CYNIG [ 08 stycznia 2013, 12:30 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jino2, nie jest to jakioś super pilne ale jakbyś znalazł przy okazji ... Nasz PLW nie robił takiego rozdziału ale zawsze to by była jakaś nowa wskazówka dla kolegów z koła którzy by chcieli zarejestrować sprzedaż bezpośrednią. |
Autor: | jino2 [ 08 stycznia 2013, 12:35 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
gdzieś w Dz.U.2006.17.127 z 16 grudnia 2005, powinno to być; jak znajdę to podam. |
Autor: | Boczniak [ 08 stycznia 2013, 19:06 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jajek.. pisze: dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni Kolego zaopatrz się w Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie wydany przez PZP w 2011r, który został podpisany przez Głównego Lekarza Weterynarii i rozesłany do PLWet jako obowiązujace ich rozporządzenie, (to są słowa GLWet dr. Związka). Dla ułatwienia na 12 stronie pisze:"Pomieszczenia użytkowe w domach mieszkalnych, w których przygotowuje się żywność do spożycia(kuchnie), mogą być przeznaczone do wykonywania czynności pszczelarskich..." Co do jakiej ilości uli się powyższe odnosi to, nigdzie nie podana jest ilość uli, natomiast ujęte mniej więcej tak:urządzenie pomieszczeń technologicznych (pracowni)stosownych do potrzeb. W przypisach podane jest że PLWet. może przyznać indywidualne odstępstwa. PLWet. jak wyżej piszę powinien mieć ten Kodeks ale jak mu pokażesz to może go przeczyta. Dodam jeszcze że podane są tam wszystkie obowiązujące nas ustawy i dyrektywy WE |
Autor: | jerzy9666 [ 08 stycznia 2013, 19:27 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Boczniak pisze: jajek.. pisze: dzisiaj poszedłem do PIW w Wadowicach i lekarz nawet nie chciał słyszeć o wirowaniu miodu w kuchni Kolego zaopatrz się w Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie wydany przez PZP w 2011r, który został podpisany przez Głównego Lekarza Weterynarii i rozesłany do PLWet jako obowiązujace ich rozporządzenie, (to są słowa GLWet dr. Związka). Dla ułatwienia na 12 stronie pisze:"Pomieszczenia użytkowe w domach mieszkalnych, w których przygotowuje się żywność do spożycia(kuchnie), mogą być przeznaczone do wykonywania czynności pszczelarskich..." Co do jakiej ilości uli się powyższe odnosi to, nigdzie nie podana jest ilość uli, natomiast ujęte mniej więcej tak:urządzenie pomieszczeń technologicznych (pracowni)stosownych do potrzeb. W przypisach podane jest że PLWet. może przyznać indywidualne odstępstwa. PLWet. jak wyżej piszę powinien mieć ten Kodeks ale jak mu pokażesz to może go przeczyta. Dodam jeszcze że podane są tam wszystkie obowiązujące nas ustawy i dyrektywy WE Jak co roku tak i w 2012 też był na kontroli lekarz weterynarii odnośnie sprzedaży bezpośredniej ,a podaną mam jako pracownie kuchnie w mieszkaniu i jakiś żadnych problemów z tego tytułu nie wnosił a mam podane że posiadam 22 ule (rodziny) oczywiście sprzęt i środki myjące muszą być .Wszystko zależy od weterynarza czy jest służbistom czy wyrozumiałym człowiekiem .Pozdrawiam |
Autor: | Odnowiciel [ 08 stycznia 2013, 20:04 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Jerzy Ty podlegasz pod Bochnie. Pozdrawiam. |
Autor: | Alpejczyk [ 08 stycznia 2013, 20:05 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Boczniak pisze: Kolego zaopatrz się w Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie wydany przez PZP w 2011r, który został podpisany przez Głównego Lekarza Weterynarii i rozesłany do PLWet jako obowiązujace ich rozporządzenie, (to są słowa GLWet dr. Związka). Dla ułatwienia na 12 stronie pisze:"Pomieszczenia użytkowe w domach mieszkalnych, w których przygotowuje się żywność do spożycia(kuchnie), mogą być przeznaczone do wykonywania czynności pszczelarskich..." Co do jakiej ilości uli się powyższe odnosi to, nigdzie nie podana jest ilość uli, natomiast ujęte mniej więcej tak:urządzenie pomieszczeń technologicznych (pracowni)stosownych do potrzeb. W przypisach podane jest że PLWet. może przyznać indywidualne odstępstwa. PLWet. jak wyżej piszę powinien mieć ten Kodeks ale jak mu pokażesz to może go przeczyta. Dodam jeszcze że podane są tam wszystkie obowiązujące nas ustawy i dyrektywy WE Na stronie WZP-Olsztyn jest materiał szkoleniowy z poprzedniego roku w formie pdf i tam jest w/w Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie. |
Autor: | jerzy9666 [ 08 stycznia 2013, 21:24 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Odnowiciel pisze: Jerzy Ty podlegasz pod Bochnie. Pozdrawiam. tak podlegam pod Bochnie |
Autor: | Odnowiciel [ 08 stycznia 2013, 21:26 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Czyli są tam spoko ludzie ![]() Pozdrawiam. |
Autor: | jerzy9666 [ 08 stycznia 2013, 21:28 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
można się dogadać jak człowiek z człowiekiem ,bez żadnych zdziwiań można załatwić |
Autor: | jajek.. [ 08 stycznia 2013, 21:45 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Alpejczyk napisz jak tobie poszło u pani weterynarz i czy ktoś wie jak się ustosunkować do stwierdzenia ze każdy z domowników musi mieć badania lekarskie |
Autor: | Boczniak [ 08 stycznia 2013, 22:22 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jajek.. pisze: jak się ustosunkować do stwierdzenia ze każdy z domowników musi mieć badania lekarskie Każdy kto pracuje przy miodzie musi mieć książeczkę . Lekarzowi mówisz że robisz wszystko sam, a żona z resztą rodziny w tym czasie biega po marketach. |
Autor: | jerzy9666 [ 08 stycznia 2013, 22:25 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
a jeśli masz pracownie osobną a nie w kuchni to też wszyscy domownicy mają mieć badania ? też mogą pomagać |
Autor: | jajek.. [ 08 stycznia 2013, 22:44 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
Boczniak a mnie lekarz argumentował w ten sposób ze wszyscy z kuchni korzystają i kazdy mógł tam coś "przywlec" |
Autor: | robert-a [ 08 stycznia 2013, 22:50 - wt ] |
Tytuł: | Re: sprzedaz bezpośrednia |
jajek.. pisze: Boczniak a mnie lekarz argumentował w ten sposób ze wszyscy z kuchni korzystają i kazdy mógł tam coś "przywlec" To możesz powiedzieć że dzieci do kuchni nie chodzą tylko zona a Ty tylko w czasie rozlewu miodu a książeczką wyrobisz w tydzień, badanie na nosicielstwo robi się raz na całe życie. Zresztą dzieci teraz do dowodu nie wpisują wiec.... |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |