FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:33 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
witam
juz niedługo zaczynam robić 100 nowych uli jednościennych
i zastanawiam się nad wymiarami wręgów bo słyszałem już różne opinie na ten temat

chodzi mi o szerokość wręgu na którym będzie się opierała ramka
element górny ramki wielkopolskiej przeważnie ma 393mm

czyli ramka opiera się na korpusie około 9 milimetrów z każdej strony

dokladnie chodzi mi o szerokość A na zdjęciu ?????

wysokość czyli B na zdjęciu będzie 15mm
czyli ramki będą zanużone 5 mm w korpusie a drugi korpus będzie od spodu miał 5 mm wyżej ramki co daje nam 10mm pomiedzy korpusami

Obrazek

kamil85 pisze:
dokladnie chodzi mi o szerokość A na zdjęciu ?????
Kamil na logikę biorąc: od ściany ula do bocznej listewki, pionowej ramki masz z każdej strony mieć 7,5 mm. Jeśli górna beleczka ramki wlkp ma długość 393 mm (od ściany ula do krańca wąsa też musi być z 2,5 mm luzu po każdej stronie), między ścianami ula masz natomiast odległość 375 mm wynika z 360 mm+ 2x7,5 mm, po zbiciu ramka mierzona po szerokości z beleczkami bocznymi ma 360 mm (węzę wkładasz w środek 335 mm) zostaje więc łącznie 18 mm po obu stronach więc wręga będzie miała z każdej strony po 9 mm (+ luz). Biorąc pod uwagę luz jaki powinieneś mieć od zewnętrznej ściany ula do wąsa te 2,5 mm z każdej strony (wewnątrz mierzona szerokość korpusu na wysokości górnej beleczki ramki czyli 398 mm) możesz spokojnie wręgę zrobić 10 mm. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Z tego co wiem z wygody zrób 12,5 mm

Ja zrobiłem kilka uli wielkopolskich przez zimę , korpusy od środka
obiłem deskami 18mm bo takie miałem , i mam teraz dylemat
bo mam wręgi o takim wymiarze jak grubość klepki , czy je zmniejszyć
czy zostawić , trochę to za dużo , luz pomiędzy boczną ścianą ula a ramką wyszedł jakieś 7,5 do 8 mm , jak będę dbało o jednakowe odstępy z obu stron ramki w niczym to nie przeszkadza , mogę też zrobić zwężenie z luzem 2mm z każdej strony dla wygody , nie wiem czy zostawić czy
poprawić , co Wy koledzy o tym sądzicie , raczej nie zamierzam ich przewozić , prawdopodobnie będą jako stacjonarne .
(Chodzi o wymiar A z fotki powyżej .)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Jeśli nie będziesz wywoził, to zostaw tak jak masz i nic nie zmieniaj. Łatwiej będziesz wyciągał ramki.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Po co sobie utrudniać?
Najlepiej zrobić stosując się dokładnie do obliczeń Cordovan'a.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Na rysunkach szczegółowych (w kółeczkach) http://www.beesource.com/files/10frlang.pdf są podane dokładne wymiary wręgów w korpusie.
Dla ramki Langstrotha długość górnej beleczki 482 mm

http://www.freewoodworkingplan.com/inde ... beekeeping

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Cordovan pisze:
e.com/files/10frlang.pdf są podane dokładne wymiary wręgów w korpusie.

Biorąc pod uwagę luz jaki powinieneś mieć od zewnętrznej ściany ula do wąsa te 2,5 mm z każdej strony (wewnątrz mierzona szerokość korpusu na wysokości górnej beleczki ramki czyli 398 mm) możesz spokojnie wręgę zrobić 10 mm. :wink:

więc 12.5mm czy 10mm

czyli jak bym zrobił wręg o szerokości 10mm to po włożeniu ramki w korpus po obydwu stronach ramki mam po 1mm luzu ???

chyba że ja żle cię zrozumiałem
bo 12.5 mm to rozumię bo wtedy po włożeniu ramki mam z obydwu stron po 3.5mm luzu

to że korpus ma mieć 375mm to oczywiste i te 7.5 mm luzu po bokach ramki na pewno zachowam
ale mi chodziło tylko o wąsy na której są zawieszone ramki
ponieważ w tamtym roku kupiłem ule od producenta z allegro ule są ładne i w środku trzymają wymiary ale wręgi na których się opierają ramki są za duże i muszę na to bardzo uważać za każdym razem bo jak żle ustawie ramki to miedzy jedną ścianą korpusu nie ma 7.5mm tylko o wiele mniej a z drugiej dużo za dużo
dla tego wolę się upewnić i usłyszeć opinie ludzi którzy już mają z tym doswiadczenie a za mały odstęp też nie może być bo pszczoły kitują i wtedy ramki mogą się nie mieścić do korpusu

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
kamil85, zrób szerokość wręgu 11-12 mm, ja tak teraz robię.
Wtedy w przypadku ramek posiadających górną beleczkę = 393 mm (czyli na zawieszenie po 9 mm) będziesz miał po 2-3 mm luzu z każdej strony, ale niektórzy producenci mogą robić górne beleczki na "pełny wymiar" tj, 395 mm, a w takim wypadku i tak pozostanie Ci jeszcze po 1-2 mm tego luzu.
Ja w swoich pierwszych sklepowych dadanach miałem precyzyjnie wycięte wręgi po 10 mm, a beleczki miały wymiar przewidujący na zawieszenie po 9 mm i było OK.
Zrobiłem potem dwa ule idealnie na wzór tamtych po czym kupiłem ramki i okazało się, że wymiar ramek przewidywał na zawieszenie pełne 10 mm i te rameczki nie chciały się już swobodnie mieścić, musiałem wszystkie przycinać.

Kitowania nie unikniesz, trzeba od czasu do czasu oskrobać.

Cordovan pisze:
Biorąc pod uwagę luz jaki powinieneś mieć od zewnętrznej ściany ula do wąsa te 2,5 mm z każdej strony (wewnątrz mierzona szerokość korpusu na wysokości górnej beleczki ramki czyli 398 mm) możesz spokojnie wręgę zrobić 10 mm.

kamil85 pisze:
czyli jak bym zrobił wręg o szerokości 10mm to po włożeniu ramki w korpus po obydwu stronach ramki mam po 1mm luzu ???

chyba że ja żle cię zrozumiałem
kamil85 jak zrobisz korpus tak byś szerokość od ścian zewnętrznych (mierzoną wewnątrz korpusu czyli łącznie z szerokością wręgu) miał 398 mm i robiąc wręg 10 mm uzyskasz wewnątrz korpusu (szerokość mierzona między ścianami ula bez wręgu) 378 mm. Może źle ci to wcześniej opisałem. Analizując wykonanie korpusu przez ciebie należało by zrobić pierwszą szerokość o jakiej napisałem 398 mm po to by wieszając ramkę mieć luz między wąsem a ścianą ula i by jednocześnie zachować prawidłową odległość ściany od bocznej beleczki bramki. W takim przypadku robiąc szerokość, wewnątrz mierzoną z wręgiem na 398 mm i zachowując 375 mm wewnętrznych ścian korpusu musiał byś wręgi zrobić 11,5 mm i będziesz miał co do mm zachowując i te 7,5 mm odstępu i luz między ścianą ula a wąsem ramki 2,5 mm na każdej wrędze. :wink:

W pierwszych ulach miałem wręgi wcięte na 10 mm i to jest za ciasno ramki pasują na styk wystarczy trochę kitu i robi się problem w nowych ulach jednościennych zrobiłem po 11 mm i jest dobrze

Podsumowując:

- wysokość (B): 15mm
- szerokość (A): 11-12mm (lepiej zrobić 12mm najwyżej więcej propolisu zbierzemy podczas czyszczenia ramek)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]