FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:33 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: 01 lutego 2013, 15:16 - pt 

Rejestracja: 19 września 2010, 11:03 - ndz
Posty: 11
Lokalizacja: Puławy
Jak w temacie, jakie są przyczyny i jak można zapobiec tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji miodu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2013, 15:25 - pt 
Roslin, a jaki miód, co masz na myśli pisząc grube kryształki? :wink:


Na górę
  
 
Post: 01 lutego 2013, 15:43 - pt 

Rejestracja: 19 września 2010, 11:03 - ndz
Posty: 11
Lokalizacja: Puławy
mam problem z miodem lipowym :( skrystalizował mi się w słoikach warstwami, to znaczy część jest w stanie płynnym a część skrystalizowana (widać wyraźne grube kryształy), przez co też nie wygląda to zbyt estetycznie. Część ludzi widząc taki miód uważa że jest on "kombinowany". Czy można jakoś zapobiec takiej krystalizacji miodu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2013, 15:54 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2010, 12:22 - sob
Posty: 317
Lokalizacja: dolnośląskie
nie wiem czy powodem nie jest złe przechowywanie ale proponowałbym przywrócić go do stanu płynności a później zaszczepić go skrystalizowanym miodem.

_________________
Za każdy dzień pracy przy pszczołach Pan Bóg dodaje pszczelarzowi jeden dzień życia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2013, 15:55 - pt 
Roslin, a nie dekrystalizowałeś go czasami ?


Na górę
  
 
Post: 01 lutego 2013, 16:06 - pt 

Rejestracja: 19 września 2010, 11:03 - ndz
Posty: 11
Lokalizacja: Puławy
Nic z nim nie robiłem. Dodam tylko że był przechowywany w zimnym miejscu. A po odwirowaniu wlewałem go od razu do słoików, może to jest przyczyna? (słyszałem ze po odwirowaniu miód powinien stać lekko przykryty przez 24h, a dopiero później można go przelewać do słoików)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2013, 16:17 - pt 
Roslin, czy w górnej partii rozwarstwionego miodu kryształy gromadzą się na ścianach słoika czy w całej strukturze miodu? Zachowuje się jak by był przegrzany choć zdarza się że miody się rozwarstwiają szczególnie te o większej zawartości fruktozy nad glukozą, ta pierwsza jest u góry w formie płynnej, glukoza na dole w stałej.

Ja bym go poddał procesowi kremowania ponieważ rozgrzanie go spowoduje wtórne rozwarstwienie tym bardziej jeśli go przegrzejesz. :wink:


Na górę
  
 
Post: 01 lutego 2013, 16:30 - pt 

Rejestracja: 19 września 2010, 11:03 - ndz
Posty: 11
Lokalizacja: Puławy
Bardziej w całej strukturze niż na ściankach są te kryształy.
Posłucham się twojej rady i spróbuje go skremować ( jak by to nie za brzmiało :mrgreen: ) tylko muszę trochę o tym poczytać.
Dzięki za szybką poradę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2013, 16:31 - pt 
Roslin pisze:
Nic z nim nie robiłem. Dodam tylko że był przechowywany w zimnym miejscu. A po odwirowaniu wlewałem go od razu do słoików, może to jest przyczyna? (słyszałem ze po odwirowaniu miód powinien stać lekko przykryty przez 24h, a dopiero później można go przelewać do słoików)


Najlepiej jest rozlewać bezpośrednio ,ale wcześniej wlewasz miód do beczki z wiaderek .Po 24 godzinach wyjdzie Ci rzadszy na wierch i będziesz miał to samo w kilkunastu słoikach, dlatego po wlaniu rozlewa się od razu bo miód jest wymieszany,ale trzeba brać gęsty zasklepiony wtedy nie będzie problemów nawet jak rozlejesz z wiaderka prosto do słoika <a tak gdy odwirowałeś kilka ramek rzadszego miodu znalazł się on w 1 czy 2 wiaderkach i przelałeś do słoików>


Na górę
  
 
Post: 01 lutego 2013, 22:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
ten miód był po prostu odebrany za świeży, i dlatego tak się dzieje.
Gegon pisze:
Najlepiej jest rozlewać bezpośrednio ,ale wcześniej wlewasz miód do beczki z wiaderek .Po 24 godzinach wyjdzie Ci rzadszy na wierch i będziesz miał to samo w kilkunastu słoikach, dlatego po wlaniu rozlewa się od razu bo miód jest wymieszany,ale trzeba brać gęsty zasklepiony wtedy nie będzie problemów nawet jak rozlejesz z wiaderka prosto do słoika <a tak gdy odwirowałeś kilka ramek rzadszego miodu znalazł się on w 1 czy 2 wiaderkach i przelałeś do słoików>

święta prawda.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2013, 23:32 - pt 

Rejestracja: 07 listopada 2007, 23:48 - śr
Posty: 80
Lokalizacja: Słupca
Roslin pisze:
mam problem z miodem lipowym :( skrystalizował mi się w słoikach warstwami,

A nie są to dwa różne gatunki miodu?. W ubiegłym roku lipa kwitła razem z rzepakiem jarym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2013, 10:29 - sob 
Kainzow pisze:
Roslin pisze:
mam problem z miodem lipowym :( skrystalizował mi się w słoikach warstwami,

A nie są to dwa różne gatunki miodu?. W ubiegłym roku lipa kwitła razem z rzepakiem jarym.
I co uważasz że jak dwa rodzaje miodu to ci się rozwarstwią? nie sądzę, nawet jak byś sam wymieszał. Skłaniam się ku temu co napisał Pawełek.. :wink:


Na górę
  
 
Post: 02 lutego 2013, 10:53 - sob 

Rejestracja: 02 stycznia 2012, 20:15 - pn
Posty: 248
Lokalizacja: Zielona Góra
Ule na jakich gospodaruję: wp
ja nie wiem czemu tak się dzieje ale też miałem taką lipe wtym roku. miałem bo już dawno nie mam. ale jak nie moższ sprzedać to moze kremowanie to jest jakiś pomysł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2013, 16:24 - sob 

Rejestracja: 30 czerwca 2012, 18:36 - sob
Posty: 299
Lokalizacja: piotrkow tryb/oprzezow
Ule na jakich gospodaruję: WZ WLKP
ja mialem tak samo z akacia ze mi sie grubo skrystalizowalz ale to od tego ze w na zime nieprzenioslem do cieplego pomieszczenia bo te sloiki co w kuchni mialem byly ok


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2013, 16:26 - sob 
skibi, akacja potrafi bardo długo się krystalizować (u mnie w temp + 15°C stała dwa lata i zaczęła się dopiero krupić) i właśnie grubymi kryształkami. :wink:


Na górę
  
 
Post: 02 lutego 2013, 21:57 - sob 

Rejestracja: 07 listopada 2007, 23:48 - śr
Posty: 80
Lokalizacja: Słupca
Cordovan pisze:
I co uważasz że jak dwa rodzaje miodu to ci się rozwarstwią? nie sądzę, nawet jak byś sam wymieszał. Skłaniam się ku temu co napisał Pawełek.. :wink:
Miałem na uwadze różne terminy krystalizacji poszczególnych gatunków miodu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2013, 23:55 - sob 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3756
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Kainzow pisze:
Cordovan pisze:
I co uważasz że jak dwa rodzaje miodu to ci się rozwarstwią? nie sądzę, nawet jak byś sam wymieszał. Skłaniam się ku temu co napisał Pawełek.. :wink:
Miałem na uwadze różne terminy krystalizacji poszczególnych gatunków miodu

Dwa różne gatunki miodu po wymieszaniu już się nie odmieszają i nie rozwarstwią.
Podobnie jak nie rozwarstwi się % w dobrze wymieszanej naleweczce.
Większość praktycznie miodów jest naturalną mieszaniną różnych odmian, co normalnie nie powoduje żadnego rozwarstwiania przy krystalizacji.
Też skłaniam się ku temu co napisał Pawełek i Cordovan - niedojrzały miodzik.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 27 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji