FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji miod
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=9203
Strona 1 z 1

Autor:  Roslin [ 01 lutego 2013, 15:16 - pt ]
Tytuł:  tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji miod

Jak w temacie, jakie są przyczyny i jak można zapobiec tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji miodu.

Autor:  Cordovan [ 01 lutego 2013, 15:25 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Roslin, a jaki miód, co masz na myśli pisząc grube kryształki? :wink:

Autor:  Roslin [ 01 lutego 2013, 15:43 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

mam problem z miodem lipowym :( skrystalizował mi się w słoikach warstwami, to znaczy część jest w stanie płynnym a część skrystalizowana (widać wyraźne grube kryształy), przez co też nie wygląda to zbyt estetycznie. Część ludzi widząc taki miód uważa że jest on "kombinowany". Czy można jakoś zapobiec takiej krystalizacji miodu?

Autor:  Zielony [ 01 lutego 2013, 15:54 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

nie wiem czy powodem nie jest złe przechowywanie ale proponowałbym przywrócić go do stanu płynności a później zaszczepić go skrystalizowanym miodem.

Autor:  Cordovan [ 01 lutego 2013, 15:55 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Roslin, a nie dekrystalizowałeś go czasami ?

Autor:  Roslin [ 01 lutego 2013, 16:06 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Nic z nim nie robiłem. Dodam tylko że był przechowywany w zimnym miejscu. A po odwirowaniu wlewałem go od razu do słoików, może to jest przyczyna? (słyszałem ze po odwirowaniu miód powinien stać lekko przykryty przez 24h, a dopiero później można go przelewać do słoików)

Autor:  Cordovan [ 01 lutego 2013, 16:17 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Roslin, czy w górnej partii rozwarstwionego miodu kryształy gromadzą się na ścianach słoika czy w całej strukturze miodu? Zachowuje się jak by był przegrzany choć zdarza się że miody się rozwarstwiają szczególnie te o większej zawartości fruktozy nad glukozą, ta pierwsza jest u góry w formie płynnej, glukoza na dole w stałej.

Ja bym go poddał procesowi kremowania ponieważ rozgrzanie go spowoduje wtórne rozwarstwienie tym bardziej jeśli go przegrzejesz. :wink:

Autor:  Roslin [ 01 lutego 2013, 16:30 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Bardziej w całej strukturze niż na ściankach są te kryształy.
Posłucham się twojej rady i spróbuje go skremować ( jak by to nie za brzmiało :mrgreen: ) tylko muszę trochę o tym poczytać.
Dzięki za szybką poradę.

Autor:  Gegon [ 01 lutego 2013, 16:31 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Roslin pisze:
Nic z nim nie robiłem. Dodam tylko że był przechowywany w zimnym miejscu. A po odwirowaniu wlewałem go od razu do słoików, może to jest przyczyna? (słyszałem ze po odwirowaniu miód powinien stać lekko przykryty przez 24h, a dopiero później można go przelewać do słoików)


Najlepiej jest rozlewać bezpośrednio ,ale wcześniej wlewasz miód do beczki z wiaderek .Po 24 godzinach wyjdzie Ci rzadszy na wierch i będziesz miał to samo w kilkunastu słoikach, dlatego po wlaniu rozlewa się od razu bo miód jest wymieszany,ale trzeba brać gęsty zasklepiony wtedy nie będzie problemów nawet jak rozlejesz z wiaderka prosto do słoika <a tak gdy odwirowałeś kilka ramek rzadszego miodu znalazł się on w 1 czy 2 wiaderkach i przelałeś do słoików>

Autor:  Pawełek. [ 01 lutego 2013, 22:42 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

ten miód był po prostu odebrany za świeży, i dlatego tak się dzieje.
Gegon pisze:
Najlepiej jest rozlewać bezpośrednio ,ale wcześniej wlewasz miód do beczki z wiaderek .Po 24 godzinach wyjdzie Ci rzadszy na wierch i będziesz miał to samo w kilkunastu słoikach, dlatego po wlaniu rozlewa się od razu bo miód jest wymieszany,ale trzeba brać gęsty zasklepiony wtedy nie będzie problemów nawet jak rozlejesz z wiaderka prosto do słoika <a tak gdy odwirowałeś kilka ramek rzadszego miodu znalazł się on w 1 czy 2 wiaderkach i przelałeś do słoików>

święta prawda.

Autor:  Kainzow [ 01 lutego 2013, 23:32 - pt ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Roslin pisze:
mam problem z miodem lipowym :( skrystalizował mi się w słoikach warstwami,

A nie są to dwa różne gatunki miodu?. W ubiegłym roku lipa kwitła razem z rzepakiem jarym.

Autor:  Cordovan [ 02 lutego 2013, 10:29 - sob ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Kainzow pisze:
Roslin pisze:
mam problem z miodem lipowym :( skrystalizował mi się w słoikach warstwami,

A nie są to dwa różne gatunki miodu?. W ubiegłym roku lipa kwitła razem z rzepakiem jarym.
I co uważasz że jak dwa rodzaje miodu to ci się rozwarstwią? nie sądzę, nawet jak byś sam wymieszał. Skłaniam się ku temu co napisał Pawełek.. :wink:

Autor:  mar-kos157 [ 02 lutego 2013, 10:53 - sob ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

ja nie wiem czemu tak się dzieje ale też miałem taką lipe wtym roku. miałem bo już dawno nie mam. ale jak nie moższ sprzedać to moze kremowanie to jest jakiś pomysł.

Autor:  skibi [ 02 lutego 2013, 16:24 - sob ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

ja mialem tak samo z akacia ze mi sie grubo skrystalizowalz ale to od tego ze w na zime nieprzenioslem do cieplego pomieszczenia bo te sloiki co w kuchni mialem byly ok

Autor:  Cordovan [ 02 lutego 2013, 16:26 - sob ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

skibi, akacja potrafi bardo długo się krystalizować (u mnie w temp + 15°C stała dwa lata i zaczęła się dopiero krupić) i właśnie grubymi kryształkami. :wink:

Autor:  Kainzow [ 02 lutego 2013, 21:57 - sob ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Cordovan pisze:
I co uważasz że jak dwa rodzaje miodu to ci się rozwarstwią? nie sądzę, nawet jak byś sam wymieszał. Skłaniam się ku temu co napisał Pawełek.. :wink:
Miałem na uwadze różne terminy krystalizacji poszczególnych gatunków miodu

Autor:  JM [ 02 lutego 2013, 23:55 - sob ]
Tytuł:  Re: tworzeniu się grubych kryształów w czasie krystalizacji

Kainzow pisze:
Cordovan pisze:
I co uważasz że jak dwa rodzaje miodu to ci się rozwarstwią? nie sądzę, nawet jak byś sam wymieszał. Skłaniam się ku temu co napisał Pawełek.. :wink:
Miałem na uwadze różne terminy krystalizacji poszczególnych gatunków miodu

Dwa różne gatunki miodu po wymieszaniu już się nie odmieszają i nie rozwarstwią.
Podobnie jak nie rozwarstwi się % w dobrze wymieszanej naleweczce.
Większość praktycznie miodów jest naturalną mieszaniną różnych odmian, co normalnie nie powoduje żadnego rozwarstwiania przy krystalizacji.
Też skłaniam się ku temu co napisał Pawełek i Cordovan - niedojrzały miodzik.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/