FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:31 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
a co sądzicie o podcinaniu skrzydełek matkom???

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski stojak
Ja nie popieram podcinania skrzydełek matkom. Nigdy nie podcinałem, bo uważam takie matki jako "niepełnosprawne" (część pszczół też tak uważa i takie matki wymienia).

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Podcinianie motkom skrzydełka zeby sie nie wyroiły tojak by człowiekowi obcionć nige ale człowiekowi to się zagoji ale matce pszczelej NIE.Bo skrzydełaka są ukrwione a pszczole jak sie zrobi rana to do konca życia jej się sonczy krew czyli chemoglowina. I taka matka jest wymieniana po pewnym czasie bo co raz mniej czerwi. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
rafal89 pisze:
a co sądzicie o podcinaniu skrzydełek matkom???

Podetnij se nóżki to z domu nie wyjdziesz (ciekawe jak będziesz się czuł?).
Uważam takie sposoby za nieetyczne i niegodne. Jak nie chcesz latać za rójkami to musisz dać swoim podopiecznym robotę, albo robić odkłady.
Pozdrawiam tczkast

domize pisze:
Ja nie popieram podcinania skrzydełek matkom. Nigdy nie podcinałem, bo uważam takie matki jako "niepełnosprawne" (część pszczół też tak uważa i takie matki wymienia).

Nie do końca
był czas gdzie w mojej pasiece 90% matek miało ucięte skrzydełko i nie zauważyłem żadnej zwiększonej tendencji do cichej wymiany
teraz modne jest lakierowanie jednego skrzydełka i matka też pada 1-3 m przed ulem w trawie - poza tym pszczoły czyszcząc ten lakier z skrzydła zgryzają same kawałek skrzydełka co można porównać do obcięcia :wink:

BoCiAnK pisze:
teraz modne jest lakierowanie jednego skrzydełka

Czy można poprosić o coś więcej na ten temat .

Może i rój wróci ,ale jak matula wypadnie z ula ,z obciętym skrzydełkiem i nie będziemy na pasiece to :kapelan: :kapelan: .Miałem ,tak w ubiegłym roku i rój wyszedł z ula ,wrócił do ula ,ale ta niestety została pod ulem.A taka ładna była amerykańska,znakowana :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
nie uważam to za dobry sposób naszym zadaniem jest nie dopuścić do roju można robić odkłady pakiety i poszerzać gniazda zapobiegać stanowi rojowemu ale jeśli już nam nie wyjdzie i nie jesteśmy w stanie złapać wychodzącego roju albo wyjdzie jak nas nie ma na pasieczysku to tak czy siak matkę tracimy albo pszczoły wrócą i poczekają na 1 wygryziona młoda matkę i chodu na drzewo a stara ginie w trawie albo rój odleci z matka i założy nowa kolonie tak czy siak tracimy matkę !

Marek Podlaskie pisze:
Może i rój wróci ,ale jak matula wypadnie z ula ,z obciętym skrzydełkiem i nie będziemy na pasiece to :kapelan: :kapelan:

To Mareczku szklanka pszczół ją na trawie karmić Będzie zawsze tak jest i dlatego zawsze prawie znalazłem matkę
Poza tym mając numerki opalitek i zapisane matki wiem z jakiego ula wylazla na spacerek :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Marek Podlaskie pisze:
Może i rój wróci ,ale jak matula wypadnie z ula ,z obciętym skrzydełkiem i nie będziemy na pasiece to :kapelan: :kapelan: .Miałem ,tak w ubiegłym roku i rój wyszedł z ula ,wrócił do ula ,ale ta niestety została pod ulem.A taka ładna była amerykańska,znakowana :haha:

Czy padła ,czy by odleciała i tak byś jej nie miał bo cię nie było tego dnia na pasiece. Pociesz się że przynajmniej pszczół nie straciłeś tylko matkę i to jest właśnie argument za. Szczególnie jeśli wywozi się na pożytki dalej i rzadko dojeżdża. Ja u siebie stosuje podcinanie jednego skrzydełka długiego o 1/4 i przypadków wymiany matek z tego powodu nie zaobserwowałam . Występują one natomiast gdy po kolei bierzemy matki i nie myjemy rąk z miętą przenosimy feromony innej matki i pszczoły biorą własną mateczkę za obcą. To jednak wina pszczelarza a nie podcinania skrzydełka. Trzeba też to zrobić sprawnie nie można podciąć mniejszego skrzydełka odpowiedzialnego za wydawanie dźwięków lub nóżki. Matki rekordzistki mam nawet 5 letnie ,8sztuk. Nie ma też zmniejszenia czerwienia, gdybym coś takiego zauważyła zostały by wymienione przeze mnie osobiście.
Ewa

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]