FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Miód czy rozuszczony cukier do ciasta
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=9679
Strona 1 z 1

Autor:  pollen [ 23 marca 2013, 15:13 - sob ]
Tytuł:  Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

Witam.
Szukam porady w sprawie ciasta miodowo-cukrowego.
Zostało mi z podkarmiania jesiennego sporo syropu cukrowego i zastanawiam się czy mogę go wykorzystać teraz do ciasta zamiast miodu lub ewentualnie wymieszać z miodem?
Jeśli tak to w jakiej proporcji w stosunku do cukru pudru, takiego samego jak miodu czyli ok. 1kg miodu na 5kg cukru pudru?
Pozdrawiam.
Pollen.

Autor:  Tazon [ 23 marca 2013, 15:22 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

pollen, Co im dasz to od ciebie zależy, lepszy byłby miód jak ten syrop cukrowy. Ale jak masz syrop to go wykorzystaj po go szkoda. W jakim stosunku to zależy go gęstości syropu, czym większa gęstość tym mniej cukru pudru. Wlej do gara syrop i wsypuj po trochy cukier puder i urabiaj aż w końcu ci ciasto powstanie :mrgreen:

Autor:  adidar [ 23 marca 2013, 21:13 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

pollen, pamiętaj tylko by zrobić cukier puder samodzielnie z normalnego cukru. Obecnie do cukru pudru i soli dowalają antyzbrylacz - konserwant, a to pszczołom nie potrzebne.

Autor:  balwro [ 23 marca 2013, 21:58 - sob ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

Osobiście nie polecał bym zastępowania w cieście cukrowo- miodowym miodu syropem cukrowym, ponieważ najprawdopodobniej takie ciasto szybko skamienieje i nie zostanie wykorzystane przez pszczoły.
Po za tym syrop cukrowy lezakujacy od jesieni może być wątpliwej jakości,jeśli miał bym go wykorzystać wstrzymał bym się z nim do momentu utworzenie pierwszych odkładów i im dal do spożytkowania pod warunkiem że nie skiśnie do tej pory.

Autor:  pollen [ 25 marca 2013, 22:39 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

Witajcie.
Sporządziłem ciasto miodowo-cukrowe z miodu (w większej ilości), syropu cukrowego z jesieni, pyłku. Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg.
Chcę takie kulki dać pszczołom tylko nie wiem kiedy najlepszy byłby na to czas, zważając na obecną pogodę?
Jak sądzicie czy matki w takich warunkach już czerwią i podanie takiej mikstury będzie korzystne i w jakim czasie?

Autor:  CYNIG [ 25 marca 2013, 22:51 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

pollen pisze:
...Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg...


Co dodałeś????

Autor:  górski_pszczelarz [ 25 marca 2013, 22:53 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

pollen pisze:
Witajcie.
Sporządziłem ciasto miodowo-cukrowe z miodu (w większej ilości), syropu cukrowego z jesieni, pyłku. Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg.
Chcę takie kulki dać pszczołom tylko nie wiem kiedy najlepszy byłby na to czas, zważając na obecną pogodę?
Jak sądzicie czy matki w takich warunkach już czerwią i podanie takiej mikstury będzie korzystne i w jakim czasie?


Coś ci się chyba pomyliło. Przynajmniej mam taką nadzieję. :tasak:

Autor:  Ks. Tomasz [ 25 marca 2013, 22:57 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

pollen pisze:
Witajcie.
Sporządziłem ciasto miodowo-cukrowe z miodu (w większej ilości), syropu cukrowego z jesieni, pyłku. Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg.
Chcę takie kulki dać pszczołom tylko nie wiem kiedy najlepszy byłby na to czas, zważając na obecną pogodę?
Jak sądzicie czy matki w takich warunkach już czerwią i podanie takiej mikstury będzie korzystne i w jakim czasie?


Apiwarol jest w tabletkach do spalania... Chyba o coś innego chodzi przy tej dawce 5 ml?

Autor:  Tazon [ 25 marca 2013, 22:58 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

pollen pisze:
Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg.


Czymojcie mnie :haha:

Ks. Tomasz pisze:
dawce 5 ml?


Może paczkę rozpuścił w wodzie, a później dodawał do ciasta :mrgreen:

Autor:  Cezary256 [ 25 marca 2013, 23:26 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

Etam, dajcie na luz... chłopak se jaja robi, żeby starszym pszczelarzom nerwa ruszyć. Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie doleje apiwarolu do żarcia... chyba :mrgreen:

Dobre jajca, a może chłopina wynajdzie nową metodę na leczenie pszczół, bardzo dużo wynalazków powstało zupełnym przypadkiem :haha:

Autor:  pollen [ 25 marca 2013, 23:57 - pn ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

APIBIOVIT... Przejęzyczenie.

Autor:  pollen [ 27 marca 2013, 16:14 - śr ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

Nie jesteście w stanie mi pomóc?
Na błąd w nazwie wszyscy zareagowali wybuchowo, a teraz cisza...

Autor:  Boczniak [ 27 marca 2013, 17:26 - śr ]
Tytuł:  Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta

pollen pisze:
Nie jesteście w stanie mi pomóc?
Na błąd w nazwie wszyscy zareagowali wybuchowo, a teraz cisza...


Jeżeli się obleciały to najwyższy czas, jeśli oblotu nie było ciasto jak znalazł na stół wielkanocny.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/