FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Miód czy rozuszczony cukier do ciasta http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=9679 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | pollen [ 23 marca 2013, 15:13 - sob ] |
Tytuł: | Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
Witam. Szukam porady w sprawie ciasta miodowo-cukrowego. Zostało mi z podkarmiania jesiennego sporo syropu cukrowego i zastanawiam się czy mogę go wykorzystać teraz do ciasta zamiast miodu lub ewentualnie wymieszać z miodem? Jeśli tak to w jakiej proporcji w stosunku do cukru pudru, takiego samego jak miodu czyli ok. 1kg miodu na 5kg cukru pudru? Pozdrawiam. Pollen. |
Autor: | Tazon [ 23 marca 2013, 15:22 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
pollen, Co im dasz to od ciebie zależy, lepszy byłby miód jak ten syrop cukrowy. Ale jak masz syrop to go wykorzystaj po go szkoda. W jakim stosunku to zależy go gęstości syropu, czym większa gęstość tym mniej cukru pudru. Wlej do gara syrop i wsypuj po trochy cukier puder i urabiaj aż w końcu ci ciasto powstanie ![]() |
Autor: | adidar [ 23 marca 2013, 21:13 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
pollen, pamiętaj tylko by zrobić cukier puder samodzielnie z normalnego cukru. Obecnie do cukru pudru i soli dowalają antyzbrylacz - konserwant, a to pszczołom nie potrzebne. |
Autor: | balwro [ 23 marca 2013, 21:58 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
Osobiście nie polecał bym zastępowania w cieście cukrowo- miodowym miodu syropem cukrowym, ponieważ najprawdopodobniej takie ciasto szybko skamienieje i nie zostanie wykorzystane przez pszczoły. Po za tym syrop cukrowy lezakujacy od jesieni może być wątpliwej jakości,jeśli miał bym go wykorzystać wstrzymał bym się z nim do momentu utworzenie pierwszych odkładów i im dal do spożytkowania pod warunkiem że nie skiśnie do tej pory. |
Autor: | pollen [ 25 marca 2013, 22:39 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
Witajcie. Sporządziłem ciasto miodowo-cukrowe z miodu (w większej ilości), syropu cukrowego z jesieni, pyłku. Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg. Chcę takie kulki dać pszczołom tylko nie wiem kiedy najlepszy byłby na to czas, zważając na obecną pogodę? Jak sądzicie czy matki w takich warunkach już czerwią i podanie takiej mikstury będzie korzystne i w jakim czasie? |
Autor: | CYNIG [ 25 marca 2013, 22:51 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
pollen pisze: ...Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg... Co dodałeś???? |
Autor: | górski_pszczelarz [ 25 marca 2013, 22:53 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
pollen pisze: Witajcie. Sporządziłem ciasto miodowo-cukrowe z miodu (w większej ilości), syropu cukrowego z jesieni, pyłku. Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg. Chcę takie kulki dać pszczołom tylko nie wiem kiedy najlepszy byłby na to czas, zważając na obecną pogodę? Jak sądzicie czy matki w takich warunkach już czerwią i podanie takiej mikstury będzie korzystne i w jakim czasie? Coś ci się chyba pomyliło. Przynajmniej mam taką nadzieję. ![]() |
Autor: | Ks. Tomasz [ 25 marca 2013, 22:57 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
pollen pisze: Witajcie. Sporządziłem ciasto miodowo-cukrowe z miodu (w większej ilości), syropu cukrowego z jesieni, pyłku. Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg. Chcę takie kulki dać pszczołom tylko nie wiem kiedy najlepszy byłby na to czas, zważając na obecną pogodę? Jak sądzicie czy matki w takich warunkach już czerwią i podanie takiej mikstury będzie korzystne i w jakim czasie? Apiwarol jest w tabletkach do spalania... Chyba o coś innego chodzi przy tej dawce 5 ml? |
Autor: | Tazon [ 25 marca 2013, 22:58 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
pollen pisze: Dodałem do tak sporządzonego ciasta jeszcze Apiwarolu w ilości 5ml na 0,3 kg. Czymojcie mnie ![]() Ks. Tomasz pisze: dawce 5 ml? Może paczkę rozpuścił w wodzie, a później dodawał do ciasta ![]() |
Autor: | Cezary256 [ 25 marca 2013, 23:26 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
Etam, dajcie na luz... chłopak se jaja robi, żeby starszym pszczelarzom nerwa ruszyć. Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie doleje apiwarolu do żarcia... chyba ![]() Dobre jajca, a może chłopina wynajdzie nową metodę na leczenie pszczół, bardzo dużo wynalazków powstało zupełnym przypadkiem ![]() |
Autor: | pollen [ 25 marca 2013, 23:57 - pn ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
APIBIOVIT... Przejęzyczenie. |
Autor: | pollen [ 27 marca 2013, 16:14 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
Nie jesteście w stanie mi pomóc? Na błąd w nazwie wszyscy zareagowali wybuchowo, a teraz cisza... |
Autor: | Boczniak [ 27 marca 2013, 17:26 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód czy rozuszczony cukier do ciasta |
pollen pisze: Nie jesteście w stanie mi pomóc? Na błąd w nazwie wszyscy zareagowali wybuchowo, a teraz cisza... Jeżeli się obleciały to najwyższy czas, jeśli oblotu nie było ciasto jak znalazł na stół wielkanocny. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |