FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 07:29 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie poszerzane
Witam wszystkich. Jestem nowy i mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za moje pytania. W ulu warszawskim poszerzanym ocieplone powinny być 3 ścianki (boczne długie i jedna szczytowa). Więc chcę zasięgnąć opinii fachowców o tym ulu http://allegro.pl/ul-pszczeli-ule-pasie ... 75349.html on ma tylko 2 ścianki ocieplone, czy jest warty swojej ceny? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Proszę o odpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Pszczelarzę na takich ulach w moich, stacjonarnych i ubogich w pożytki warunkach sprawdza się dobrze , choć nadstawki szersze od ramki gniazdowej to wada w porównaniu z kombinowanym Dadantem. Polecam Ci jednak warszawskie STOJAKI od Polskiego Pszczelarza , forumowicza naszego forum. Wykonane perfekcyjnie że można postawić w salonie zamiast TV :). Ma wszystkie zalety warszawiaka, a korpusy miodni są lepsze niż nadstawka. Niestety w tej chwili z powodu natłoku zamówień wstrzymał przyjmowanie nowych zamówień - co chyba jest najlepszą reklamą, warto poczekać i kupić od niego . Ramki te same , ale można popszczelarzyć z osiatkowaną dennicą i korpusami , więc trzeba iść z postępem :D , choć rasowi "korpusowcy" mają oczywiście odmienne zdanie. Ja już z pewnością nie zbuduję żadnego warszawskiego poszerzanego leżaka , jestem zachwycony ulami Polskiego Pszczelarza i takie Ci polecam bo cena nie mniej atrakcyjna.

snarek pisze:
Witam wszystkich. Jestem nowy i mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za moje pytania. W ulu warszawskim poszerzanym ocieplone powinny być 3 ścianki (boczne długie i jedna szczytowa). Więc chcę zasięgnąć opinii fachowców o tym ulu http://allegro.pl/ul-pszczeli-ule-pasie ... 75349.html on ma tylko 2 ścianki ocieplone, czy jest warty swojej ceny? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Proszę o odpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam

Witaj.Ja byłem u tego gościa co sprzedaje te ule.Ule są zrobione solidnie z zachowanymi wymiarami.Ja kupowałem ramki. Jeżeli miałbym kupić podobny ul ,to od kolegi amazurka.Tam ,to perfekcja wykonania. :brawo: :brawo: Ale ul warty uwagi.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Do ocieplenia góry dasz poduszkę lub matę słomianą i też będzie ocieplenie.
Ja przechodzę na korpusy chociaż jeszcze mam 4 ule WP w tym dwie sztuki wykonane tak jak te z aukcji.

Jeśli chodzi o ramkę WP polecałbym tak jak poprzednik ule korpusowe od Polskiego Pszczelarza.

W WP denerwowało mnie zawsze czyszczenie dennicy. W korpusowym podnoszę ul, czyszczę dennicę lub podstawiam już czystą i jest. Do tego brak siatki w dnie co dla mnie jest wadą ale jeszcze nie wszyscy są przekonani do dennic osiatkowanych. Do tego stosowanie powałek i przegonek. Ja dojrzewałem do korpusów 5 lat. :)

Poza moimi uwagami ul wygląda na solidny, wiadomo, że trzeba go pomalować żeby zabezpieczyć drewno aby dłużej służył.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
snarek, tutaj masz troszke inaczej rozwiązane jak w tym o którym piszesz. Ja mam stare i tak jak piszesz ocieplane sa 3 ścianki ale wlotek ustawiony jest bardziej na boku czyli tam gdzie masz gniazdo, bo tam gniazdo ustawiasz od ocieplanej ścianki szczytowej. Tutaj wlotek jak widzisz jest na środku czyli gniazdo ustawiasz tez na środku a po bokach dajesz miodnię. Wydaje mi sie że to jest lepsze rozwiazanie - swoje tez tak przerobiłem. Wg mnie łatwiej sie pracuje i jest lepsza wentylacja

snarek, jak chcesz to w czerwcu mogę sprzedać ci używane, po 50 zł szt. i jest ich 15 szt. w tym chyba z 4 czy 5 dwurodzinnych, nie są w takim złym stanie jeszcze i spokojnie możesz w nich jeszcze z 20 lat gospodarować, owszem maleńkie odświeżenie by im się przydało. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie poszerzane
dudi pisze:
snarek, tutaj masz troszke inaczej rozwiązane jak w tym o którym piszesz. Ja mam stare i tak jak piszesz ocieplane sa 3 ścianki ale wlotek ustawiony jest bardziej na boku czyli tam gdzie masz gniazdo, bo tam gniazdo ustawiasz od ocieplanej ścianki szczytowej. Tutaj wlotek jak widzisz jest na środku czyli gniazdo ustawiasz tez na środku a po bokach dajesz miodnię. Wydaje mi sie że to jest lepsze rozwiazanie - swoje tez tak przerobiłem. Wg mnie łatwiej sie pracuje i jest lepsza wentylacja

Dzięki dudi za wyjaśnienie :piwko:

Cordovan pisze:
snarek, jak chcesz to w czerwcu mogę sprzedać ci używane, po 50 zł szt. i jest ich 15 szt. w tym chyba z 4 czy 5 dwurodzinnych, nie są w takim złym stanie jeszcze i spokojnie możesz w nich jeszcze z 20 lat gospodarować, owszem maleńkie odświeżenie by im się przydało. :wink:

Chętnie bym wziął od ciebie Cordovan ale sieradz to zupełnie nie moje okolice. I chyba zadzwonię do gościa, i zamówię, tym bardziej że podrzucił by mi na miejsce :?:

snarek pisze:
Chętnie bym wziął od ciebie Cordovan ale sieradz to zupełnie nie moje okolice. I chyba zadzwonię do gościa, i zamówię, tym bardziej że podrzucił by mi na miejsce
Jak tam sobie uważasz trzeba by przeliczyć co się bardziej opłaci czy dojechać po 15 uli za które musiałbyś zapłacić 750 zł + koszt dojazdu czy kupić nowe po 250 zł sztuka. Zależy ile ich potrzebujesz bo jak dwa, trzy to jasne że kup sobie nowe. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]