FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:30 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
Ja do tej pory stosowałem odymianie tylko na jesień (raz w roku). Ale spotkałem się z opinią, że najlepsze wyniki są przy stosowaniu 2 x na rok. Tylko nie znam odpowiedzi na 3 pytania:

1. Czy dawka i sposób podawania takie same jak przy jesiennym odymianiu? Tzn. 1 tabletka na 1 rodzinę co 4 dni x 4-5 cykli? Czy może tylko raz wystarczy?

2. Termin. Zwłaszcza teraz konkretnie przy tej wydłużonej zimie. Mozna już podać, a może za późno?

3. Na górę ramek obecnie daję ciasto. Czy jednoczesne dokarmianie i odymianie będzie się ze sobą jakoś kłócić?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Stara waroza juz jest zdolna na 5 dzień ponownie wejsc pod zasklep i po 60 godz, znosic jajo i po 30 godz, nastepne itd co 30 godz. Ale młoda co sie wygryzła z pokaleczona pszczołą to buszuje na pszczołach i je kaleczy przez 30 dni zanim jest zdolna pierwszy raz wejsc przed zasklepieniem komurki. Tabletki apiwarolu są aktywne pezez 30 dni w miodzie i wosku po odymieniu. Radze stosować rameczki trutowe ale nie wycinając woszczyzny trutowej ale obcinając trutniom głowy po 20 dniach i ponownie je wkładajac do ramki. Ja dokładnie opisałem w temacie jak dobże i tanio zrobic odkład. Pozdrawiam miły_marian

Dzięki za odp. Czyli jakoś wywnioskowałem, nie wiem czy słusznie, że jednak lepiej 4 x odymić również wiosną.
Ale jak to się ma do reszty moich pytań?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
miły_marian., a czemu tylko głowy obcinać i z powrotem do ula? Przecież cała waroza siedzi pod larwą. To co pszczoły mają same wynieść?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ja tak skrutowa pisałem . Obcina sie tylko gowy i ta rameczkie sie udez kantem zeby poczwarki trutni wyleciały i przewraca sie na drugo strone i też sie obcina i wytrzepuje i sie liczy na białym kartonie warozę i jeszcze wkładamy ta rameczkie do wody zeby waroza wypłyneła. A wkładamy ponownie bo za drugim razem jest wiencej warozy a najbardziej wchodzi za 3 razem bo tam jest wystarczajaco duzo wylinki gdzie po rozchyleniu składa do gniazdeczka swoje jajo. Pozdrawiam miły_marian

Panowie, na amitrazę i to w czterech dawkach to już za późno, można ją podać najpóźniej na miesiąc przed spodziewanym pożytkiem, skończysz madmax odymiać od dziś(jeśli masz dobre warunki pogodowe) za 20 dni, do tego dodaj 30 dni i wyjdzie Ci końcówka maja, a wtedy to pszczoły rzepak będą nosić na całego. Dobrze Ci miły_marian radzi walcz tym razem z cholerą bez twardej chemii.

Skończcie qżwa z tym amitrazem 10 razy na rok bo niedługo tylko młotkiem będziecie z warozą się rozprawiać.
Ja -kolopik- Wam to mówię.

Rob pisze:
Panowie, na amitrazę i to w czterech dawkach to już za późno, można ją podać najpóźniej na miesiąc przed spodziewanym pożytkiem, skończysz madmax odymiać od dziś(jeśli masz dobre warunki pogodowe) za 20 dni, do tego dodaj 30 dni i wyjdzie Ci końcówka maja, a wtedy to pszczoły rzepak będą nosić na całego. Dobrze Ci miły_marian radzi walcz tym razem z cholerą bez twardej chemii.

No niby tak ale ta zasada działa gdy cykl pogodowy jest w miarę normalny. W tym roku zbyt normalny nie jest. I gdzieś czytałem, że odymiać apiwarolem mozna gdy temperatura w ciągu dnia utrzymuje się około 10-12 stopni C. U mnie jeszcze tak ciepło nie było, no może 1,5 miesiąca temu przez kilka dni ale wtedy to za wcześnie. Dlatego pytam co i jak.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Tak jak piszą koledzy szczegolnie KOLOPIK , troche o chemi trzeba zapomniec bo wszystko się uodparnia warroza szczegolnie ,Ja tez pszczelarzem jestem mlodym apiwarolem zrobilem na jesieni reszte tak jak pisze ,mily marian, pszczolki przezimowaly są ruchliwe mysl ę że mają dopuszczalne ilosci warrozy Pozdrawiam :oops: :oops: :oops:

A pisałem w tym temacie Jak przezimowały pszczoły - klik co daje odymianie warrozy wiosną i mimo że wykonany przeze mnie zabieg potwierdził kolega miły_marian to i tak niewielu pewnie by przyznało mi rację bo jakoś ciężko to niektórym przychodzi.

madmax poczytaj moje posty w tym temacie co link podałem wyżej zobaczysz w czym rzecz i na przyszłą wiosnę będziesz mądrzejszy o te informacje. :wink:

kolopik pisze:
Skończcie qżwa z tym amitrazem 10 razy na rok bo niedługo tylko młotkiem będziecie z warozą się rozprawiać.
Ja -kolopik- Wam to mówię.

Ja się z Tobą kolopik całkowicie zgadzam, dlatego odradzam madmaxowi stosowanie amitrazy wiosną, a szczególnie taką wiosną jak obecnie
madmax pisze:
No niby tak ale ta zasada działa gdy cykl pogodowy jest w miarę normalny. W tym roku zbyt normalny nie jest.

I właśnie dlatego ze cykl pogodowy zbyt normalny nie jest odpuść sobie amitrazę, a poczytaj za to co miły marian pisze o walce z warrozą metodą "techniczną" Ja w tym roku wiosenne odymianie odpuszczam, zbyt szanuję swoich klientów aby częstować ich amitrazą, będę stosował inne metody zwalczania pasożyta.

Dobra już dobra, nie dymię. Poczekam te pół roku. Dzięki za przestrogę.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]