minikron pisze:
Na 9 ramkową trzeba dać coś około 18 kg w sumie. Na 5 ramkową 10-12.
Jeszcze trzeba by to teraz rozbić na typ ramki bo na wz więcej wejdzie niż na wlkp. skoro chcesz to tak rozdzielać. Na 8 ramek wlkp po oszacowaniu zapasu jaki miały pszczoły na poziomie 5 kg miodu dałem 15 kg inwertu czyli ok 11 kg zapasu w przeliczeniu na suchą masę. Gdzie miałyby pszczoły zmieścić te 18 kg? chyba że ramka wp lub wz i odwirowałeś im wszystek miód nawet z gniazda do zera.
Pawełek. pisze:
silna rodzina, ma grubsza otoczkę, niższe straty ciepła, pszczoły są w lepszej kondycji, faktycznie taka rodzina na samą zimowlę, (okres kiedy matka nie czerwi), zuzyje mniej niż ta 5 ramkowa,
z tym że potem się to wyrówna jak matki zaczną czerwić, ale znowu wikęsza zje więcej bo więcej czerwiu wychowa.
oczywiście pisałem o okresie zimowli i przez ten okres silna rodzina zużyje mniej niż słaba. Do tego trzeba dodać że wielu pszczelarzy nie potrafi prawidłowo ocenić siły rodziny i zostawia na zimowlę zbyt obszerne gniazdo, przy takim słabsza rodzina tym bardziej nie potrafi dobrze utrzymać temp. w gnieździe.
idzia12 pisze:
20-30% mogą zaoszczędzić przez ścisłe trzymanie kłębu ale nigdy nie wyrówna się bilans na plus dla dużej rodziny 4 x większej.
sprawdzałaś na wadze ubytki w dwóch takich rodzinach porównując silną i słabeusza bo stawiasz odważne stwierdzenia z tymi %.
idzia12 pisze:
Farmazony opowiadacie. Poza tym ta zimowla ile trwała?
Cóż, jakie ma to znaczenie ile trwała, zimowla to nie tylko jak leży śnieg ale okres od całkowitego zakarmienia, ustania lotów pszczół do pełnego oblotu, u mnie trwała prawie 5 miesięcy to mało?
idzia12 pisze:
Jeśli dał tyle samo jak mówi ,nie wiemy ile?
Nie doczytałem ile dał na rodzinę i w jakiej była sile bo nie napisał. Na pewno spadła z głodu ale brak opisu z strony
slawek7483 co robił z pszczołami od 15 lipca do końca września czy połowy października eliminuje możliwość opisania mu jakie popełnił błędy.
idzia12 pisze:
Jesienią nikt nie karmi na czerwienie ale siłą rzeczy silne rodziny więcej zaczerwiają. A tu wszystko trzeba brać pod uwagę.
Bzdura, moje rodziny do zimowli były składane z 20 ramek wlkp na 8, zalewasz gniazdo, schładzasz je i matka zostaje ograniczona w czerwieniu. Słabeuszy nie zimuje. Dla mnie rodzina jak nie ma na zimowlę obsiadanych minimum 8 ramek wlkp na czarno
pszczoły zimowej + na ścianach ula pszczoły to należy ją połączyć, chyba że chce się zazimować mniejsze rodzinki np. na 4-5 ramkach to też się da (tylko cóż to za pszczelarz jak ma takie rodziny na zimowlę przygotowane?, nie biorę pod uwagę późnych odkładów czy rodzinek z matkami zapasowymi) tyle że odpowiednio do siły rodziny, ilości ramek na zimowlę należy dać zapasy po ocenie żelaznego jaki mają nim zaczniesz zakarmiać.
idzia12 pisze:
Ta rodzina mogła być właśnie największa i dlatego nie starczyło jej do wiosny. Trzeba na jesieni szacować ramki obsiadane na czarno. I dostosować ilość pokarmu.
Napisałaś to w taki sposób iż odniosłem się do tego wpisu a w nim stwierdziłaś że
silnej rodzinie nie starczyło do wiosny bo była silna czyli pisałaś o okresie zimowli w którym silna rodzina zużyje mniej zapasów niż słaba (
by to zobrazować dokładniej - weź sobie rodzinę, która obsiada 10 ramek i daj jej tylko 5 ramek zapasów tzn. gniazdo mają zalać i matkę wyhamować praktycznie do 0 w czerwieniu i zostaw im tylko 5 ramek zalanych a daj na boki susz do 10 ramek łącznie i taką rodzinkę, która obsiada 5 ramek i daj jej też te 5 ramek zapasów, mniej zużyje ta co obsiada 10 niż ta co 5 ale w okresie zimowli, podkreślę - w okresie bezczerwiowym) a nie o kwietniu gdzie matki faktycznie już czerwią i zapasu zużyje w tym miesiącu więcej rodzina silniejsza po zimowli.
pawel. pisze:
Właśnie mowa otym jest o zimowli chyba że ja was żle zrozumiałem ,zimą większa rodzina pobierze mniej pokarmu na grzanie a rozwój wiosenny to już inny temat
100% zgody.

pleszek pisze:
idzia12, Nigdy sina rodzina nie pobierze tyle pokarmu przez zime co slaba .Nawet jak matka dluzej czerwi to silniejsza i tak mniej wezmie na ogrzanie gniazda.
Dokładnie.