FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Royalactin
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=43&t=5819
Strona 1 z 1

Autor:  Imkerei [ 20 listopada 2011, 17:20 - ndz ]
Tytuł:  Royalactin

Uczeni zastanawiali się jaki składnik mleczka pszczelego " Gelee Royal "decyduje o jego " królewskich właściwościach ". Wiadomo było, że składa się z protein, cukrów, tłuszczów i witamin a także to, że karmione nim owady były większe i dłużej żyjące.
Japoński biolog Masaki Kamakura z Toyoma przetrzymał to mleczko w temp. 40*C i po 30 dniach , za pomocą HPLC / Wysokosprawna Chomatografia Cieczowa / wyodrębnił proteinę 57kDa jako " królewską proteinę "czyli dającą sygnał do przekształcenia larwy robotnicy w larwę królowej.
Nazwał ją Royalactin
Z larw karmionych mleczkiem pozbawionym tej proteiny matki się nie rodzą.

Autor:  Jerzy [ 20 listopada 2011, 17:32 - ndz ]
Tytuł: 

Rewelacyjne!
A z jakiego zrodla zaczerpnales te ciekawostke?

Teraz sie zastanawiam, czy jesli przez caly przyszly sezon bede sie pozywial mleczkiem pszczelim, to czy ja sam nie zostane ...krolem?
:bosie: :jupi:

Autor:  Imkerei [ 20 listopada 2011, 19:35 - ndz ]
Tytuł: 

Nie mogę teraz tego znaleźć, ale mam coś zbliżonego:
http://www.laborjournal.de/wordpress/?p=2973

Autor:  Jerzy [ 20 listopada 2011, 19:56 - ndz ]
Tytuł: 

Imkerei pisze:
Nie mogę teraz tego znaleźć, ale mam coś zbliżonego:
http://www.laborjournal.de/wordpress/?p=2973


Imkerei, dziekuje - w wolnej chwili pograze sie w temat, a juz dostrzeglem tam sporo ciekawych rzeczy.
Jak mialbys cos jeszcze - prosze, nadawaj!

Autor:  miły_marian. [ 20 listopada 2011, 20:59 - ndz ]
Tytuł: 

W Angli na dworze krulewskim dużo mleczka pszczelego zjadają koronowane głowy i nie choruha i długo żyją. Pozdrawiam miły_marian

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/