FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Royalactin http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=43&t=5819 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Imkerei [ 20 listopada 2011, 17:20 - ndz ] |
Tytuł: | Royalactin |
Uczeni zastanawiali się jaki składnik mleczka pszczelego " Gelee Royal "decyduje o jego " królewskich właściwościach ". Wiadomo było, że składa się z protein, cukrów, tłuszczów i witamin a także to, że karmione nim owady były większe i dłużej żyjące. Japoński biolog Masaki Kamakura z Toyoma przetrzymał to mleczko w temp. 40*C i po 30 dniach , za pomocą HPLC / Wysokosprawna Chomatografia Cieczowa / wyodrębnił proteinę 57kDa jako " królewską proteinę "czyli dającą sygnał do przekształcenia larwy robotnicy w larwę królowej. Nazwał ją Royalactin Z larw karmionych mleczkiem pozbawionym tej proteiny matki się nie rodzą. |
Autor: | Jerzy [ 20 listopada 2011, 17:32 - ndz ] |
Tytuł: | |
Rewelacyjne! A z jakiego zrodla zaczerpnales te ciekawostke? Teraz sie zastanawiam, czy jesli przez caly przyszly sezon bede sie pozywial mleczkiem pszczelim, to czy ja sam nie zostane ...krolem? :bosie: ![]() |
Autor: | Imkerei [ 20 listopada 2011, 19:35 - ndz ] |
Tytuł: | |
Nie mogę teraz tego znaleźć, ale mam coś zbliżonego: http://www.laborjournal.de/wordpress/?p=2973 |
Autor: | Jerzy [ 20 listopada 2011, 19:56 - ndz ] |
Tytuł: | |
Imkerei pisze: Nie mogę teraz tego znaleźć, ale mam coś zbliżonego:
http://www.laborjournal.de/wordpress/?p=2973 Imkerei, dziekuje - w wolnej chwili pograze sie w temat, a juz dostrzeglem tam sporo ciekawych rzeczy. Jak mialbys cos jeszcze - prosze, nadawaj! |
Autor: | miły_marian. [ 20 listopada 2011, 20:59 - ndz ] |
Tytuł: | |
W Angli na dworze krulewskim dużo mleczka pszczelego zjadają koronowane głowy i nie choruha i długo żyją. Pozdrawiam miły_marian |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |