Witam!!
Jestem początkujący i na razie jestem na etapie zakupu uli.
Na razie jestem zdecydowany w 90% na ten ty ula(war posz). Tak jak mówiłem nie mam żadnego doświadczenia i powoli chce poznawać tajniki pszczól. Chce mieć docelowo ok 5-10 pni. Będzię to pasieka stacjonarna, na użytek własny, bardziej dla przyjemności i chęci obcowania z pszczołami. Chcę więć żeby ule były "ładne" i przyjazne dla pszczół. Chciałem też zamówić ule "ozdobne" ze środkiem według standardów ramek uli warszawskich. Producenta prawie już mam
Teraz pytanie:
ćzym się rózni ul warszawski poszerzany z zabudową ciepłą, od zabudowy zimnej?? Tzn wizualnie to wylotki są na ściance mniejszej w zabudowie ciepłej a w zimnej na ściance większej. Czy faktycznie różnia się i jaki typ jest lepszy według Was?
Druga rzecz to co sądzicie o budowie takiej wysuwanej szuflady na dnie dennicy (według mnie będzie pomocna przy walce z warozą) i na jakiej wysokości powinny byc zawieszone ramki, tzn jaka powinna być odległość od dna (płyty dennicy) do spodniej części ramki. Czytałem, że w dennicach wysokich(ule weilkopolskie) jest to 16 cm, może warto i tutaj przy budowie takiego ula to zastosować(zwiększyć przestrzen pod ramkami)??
Co sądzicie o ulach leżakowych wielkoplskich (np 30 ramkowe), które ule lepsze z leżaków, niot\rc pod uwagę bardzie hobbystyczne podejśćie do pszczelarstwa.
Pozdrawiam i czekam na opinie
pmowski