FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 06:09 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Szczupak pisze:
mendalinho, Zwróciłes moze uwagę czy osyp stanowiła stara zeszłoroczna pszczoła czy młoda pozbawiona mozliwości oblotu pszczoła tegoroczna ???

Nie zwróciłem na to uwagi. Zobaczymy jak teraz wystartuje.Pozdrawiam

Tytuł:

Szczupak pisze:
[center]Koledzy mam serdeczną prośbe piszczie swoje dodtychczasowe spostrzezenia o MINESOTKACH [/center]
bo to juz druga zimowla u niektórych z tą pszczólłką
Bardo Was prosze i nieważne czy dobrze czy źle - byle PRAWDZIWIE

Pozdrawiam Szczupak :zeby:

Minesoty mam od Lipca ubiegłego roku pięć rodzin, do zimowli weszły na 8-9 ramkach WLKP. Wbrew różnym opiniom o nich tu na tym forum, przezimowały mi wszystkie super. Po sobotnim przeglądzie stwierdzam u nich bardzo mały osyp małe zużycie pokarmu i w chwili obecnej siedzą na tej samej ilości ramek tak jak były zaimowane, nie zachodziła potrzeba zmniejszania im pojemności gniazda. Natomiast stan czerwiu na chwilę obecną, mają taki sam jak Krainki, czyli nie przewyższają Krainek pod tym względem. Jako że mam je w swojej pasiece po raz pierwszy, zobaczymy jaki będzie ich rozwój wiosenny w porównaniu do Krainek które posiadam. Prawda jest taka że na dzień dzisiejszy jestem z posiadanych Minesot zadowolony.

Pozdrawiam serdecznie
StanleyK

Tytuł:
StanleyK pisze:

Minesoty mam od Lipca ubiegłego roku pięć rodzin, do zimowli weszły na 8-9 ramkach WLKP.

Stwierdzam to samo co Stanisław może wreszcie rok będzie lepszy to pokażą co potrafią
od innego formuowicza wiem co otrzymał ode mnie odkład w lipcu 8 ramkowy że jest to u niego jedna z najsilniejszych rodzin
Może sam coś napisze ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
StanleyK, PO PIERWSZE MUSISZ NAPISAC czy to sa jednodniowki czy UN od szczupaka prosto, bo to jest zasadnicza roznica

Tytuł:
Chyba zamówie kilka jednodniówek od Sczupaka u mnie problemu zbytnio nie ma w promieniu 15 km jest 3 albo 4 hodowców matek pszczelich wiec i trutnie są OK . Okoliczni mniejsi pszczelarze tez wymieniaja matki . Rodzin ojcowskich to bedzie z 500 lekko wiec i trutni bedzie masa dobrych ?? Ciekawe gdzie bedzie trutowisko ale tego chyba nigdy nie zauwaze.

Tytuł:

adidar pisze:
StanleyK, PO PIERWSZE MUSISZ NAPISAC czy to sa jednodniowki czy UN od szczupaka prosto, bo to jest zasadnicza roznica

Przepraszam ale nie przyszło mi na myśl by o tym napisać. Ja zakupiłem u kol. Szczupaka jednodniówki w ilości 15szt. w tym jedna była nieżywa, więc z tych 14szt. zostało mi 5szt. Jako że mam dość dużą pasiekę a z tym związany jest ogrom pracy w sezonie bo sam w niej pracuj, więc poszedłem na łatwiznę i matki które przyszły od Szczupaka, poddałem do szybko zrobionych w tym samym dniu odkładów, wycinając od razu okienko w klateczkach z matkami. Po pięciu dniach zajrzałem do odkładów by zobaczyć co tam u nich się święci i jak wygląda sprawa z przyjęciem matek i tak 6 szt. mi ścięły, pozostało przyjętych 8 szt. po dwóch tygodniach następny wgląd i 5 szt. matek już czerwiło a 3 szt. się nie unasieniły i po miesiącu poszły pod but. Może gdybym tak z trzy dni wcześniej dostał od kol. szczupaka maila lub telefon ze matki do mnie wysyła, to o te parę dni wcześniej byłyby przygotowane odkłady i sprawa mogłaby wyglądać inaczej, ale to jest tylko gdybanie. Osobiście uważam że zgubiła mnie rutyna podczas podawania matek, bo mogłem okienka w klateczkach powycinać ze cztery dni później i może sytuacja w przyjęciach też inaczej by się przedstawiała, ale ciągły brak czasu spowodował to że zostało ich tylko pięć i aż pięć.
Czytałem tu na tym forum, że u niektórych kolegów którzy zakupili Minesoty, pszczoły po nich są nieco agresywne, ja stwierdzam z całą stanowczością że moje są bardzo łagodne i można przy nich pracować bez kapelusza, czas pokaże jaki u nich będzie rozwój wiosenny bo to mnie najbardziej interesuje.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam. Dziwna sprawa z tymi minesotami. Rodzina słaba ledwo 4 ramki obsiadają. 2 tygodnie temu dostały pełną ramke odsklepionego pokarmu ogrzana w domu) wczoraj robiłem przegląd z mysla o połączeniu a tam na 4 ramakach czerw :leży_uśmiech: małe placuszki ale zawsze.Powinna czerwić na 1 góra 2 ramkach tam gdzie jest najcieplej a tu niespodzianka

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
u mnie też się mocno kulawa mateczka rozczerwiła. Czerw na 4 ramkach i to nie małe placuszki a ponad połowa ramki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
o tej porze roku raczej nie powinno już dziwić 4 ramki czerwiu przecież mamy wiosnę

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Skapiko, mnie to nie dziwi tylko podaję informację na temat czerwienia mojej minnesoty.

SKapiko pisze:
o tej porze roku raczej nie powinno już dziwić 4 ramki czerwiu przecież mamy wiosnę

Tytuł:
Panowie ja swoją metodą ocieplając gniazdo w połowie stycznia (matki Minnesoty od Szczupaka zaznaczę) teraz noszą na potęgę pyłek z wierzby i leszczyny, do tego widzę w ramkach nowy nakrop a to oznacza że wierzba już nektaruje i w każdej rodzinie jest już po 6 ramek z czerwiem w rożnym wieku z czego na każdym plastrze obustronnie jest może z 15 % wolnych komórek reszta zaczerwione. Co dziwne jak na ta porę roku zaczerwione są komórki od samej góry w dół a wolne komórki są w dolnej części plastra, zero wianuszka z nakropem na plastrze. Rodzinki przezimowały bardzo ładnie i teraz obsiadają już 8 ramek wz na czarno. Jak tak dalej pójdzie i pogoda pozwoli na mniszek i rzepak pójdą już armie żółciusieńkich lotników miodowych. :jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

SKapiko pisze:

To jest słaba rodzina i dlatego mnie to dziwi.Kwalifikuje sie do łączenie ale mnie zaciekawiła.Na kazdej ramce troche czerwiu.Może szczupak cos podpowie może miał taka sytuację

Tytuł:
4 ramkowej rodzinki w tym okresie sie nie łaczy jak matka czerwi na 4 ramkach jest ok.

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER pisze:
4 ramkowej rodzinki w tym okresie sie nie łaczy jak matka czerwi na 4 ramkach jest ok.

Słabiutki ten czerw jakis taki roztrzelony zobaczymy co w niedziele będzie

Tytuł:
mendalinho a na ilu ramkach je zazimowałeś? do kiedy masz pożytki u siebie?, jaki miałeś osyp u tych rodzin z minesotami?, ile dałeś im cukru na zimowolę? kiedy ocieplałeś im gniazdo? jaki typ gospodarki w ulach na zimno czy ciepło?, jaki typ ula?, w przypadku minesoty jak na wiosnę masz rodzinę na 4 ramkach to faktycznie jest słaba ale nie łącz jej, minesota szybko dojdzie ci do siły byle miała pierzgę, zapas pokarmu i dobrze ocieplone gniazdo teraz. To że czerw o tej porze lekko rozstrzelony i że na 4 ramkach jest go po trochu nie świadczy jeszcze o niczym, dlatego pytam o warunki. Zapewne Szczupak będzie mógł ci więcej napisać niż ja ale mogę też co nieco dopowiedzieć bo właśnie minesoty mam u siebie. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
mendalinho a na ilu ramkach je zazimowałeś? do kiedy masz pożytki u siebie?, jaki miałeś osyp u tych rodzin z minesotami?, ile dałeś im cukru na zimowolę? kiedy ocieplałeś im gniazdo? jaki typ gospodarki w ulach na zimno czy ciepło?, jaki typ ula?

wszystko opisałem na wcześniejszej stronie
Ja rodziny które obsiadają do 10 kwietnia 3-4 ramki wlkp łącze bo to słabeusze tym bardziej że czerw mi się nie podoba(roztrzelony).Pozdrawiam

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
StanleyK pisze:
adidar pisze:

Przepraszam ale nie przyszło mi na myśl by o tym napisać. Ja zakupiłem u kol. Szczupaka jednodniówki w ilości 15szt. w tym jedna była nieżywa, więc z tych 14szt. zostało mi 5szt. Jako że mam dość dużą pasiekę a z tym związany jest ogrom pracy w sezonie bo sam w niej pracuj, więc poszedłem na łatwiznę i matki które przyszły od Szczupaka, poddałem do szybko zrobionych w tym samym dniu odkładów, wycinając od razu okienko w klateczkach z matkami. Po pięciu dniach zajrzałem do odkładów by zobaczyć co tam u nich się święci i jak wygląda sprawa z przyjęciem matek i tak 6 szt. mi ścięły, pozostało przyjętych 8 szt. po dwóch tygodniach następny wgląd i 5 szt. matek już czerwiło a 3 szt. się nie unasieniły i po miesiącu poszły pod but. Może gdybym tak z trzy dni wcześniej dostał od kol. szczupaka maila lub telefon ze matki do mnie wysyła, to o te parę dni wcześniej byłyby przygotowane odkłady i sprawa mogłaby wyglądać inaczej, ale to jest tylko gdybanie. Osobiście uważam że zgubiła mnie rutyna podczas podawania matek, bo mogłem okienka w klateczkach powycinać ze cztery dni później i może sytuacja w przyjęciach też inaczej by się przedstawiała, ale ciągły brak czasu spowodował to że zostało ich tylko pięć i aż pięć.
Czytałem tu na tym forum, że u niektórych kolegów którzy zakupili Minesoty, pszczoły po nich są nieco agresywne, ja stwierdzam z całą stanowczością że moje są bardzo łagodne i można przy nich pracować bez kapelusza, czas pokaże jaki u nich będzie rozwój wiosenny bo to mnie najbardziej interesuje.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley

Odkłady na miejscu mozna robic tego samego dnia kiedy przyszły matki. Klateczki wkładamy do odkładu na 1 dobę zamkniete na głucho tak aby stare pszczoły nie dostały sie do matki. Po powrocie starych pszczół do macierzystych uli pozwalamy młodym pszczołom na zjedzenie ciasta i dostanie sie do matki. Po nastepnej dobie sprawdzaamy czy uwolniły matke a jeśli nie to wypuszczamy z klatki na plaster. Najprościej i najszybciej.

Można jeszcze pod kołpak na czerw na wygryzieniu i albo same uwolnią albo po 2 dniach zabieramy kołpak. Trzeba uważać żeby matka nie zwiała w czasie podkładania pod kołpak.

Pozdrawiam
polbart

Tytuł:
Awatar użytkownika

mendalinho, Nie miałemm takich przypadków :szok:
Nie zimuję słabych rodzin - minimum pozostawiane na zimę to 7 ramek wielkopolskich
nie miałem jeszcze takich przypadków aby rodzina z 7 ramek osłabła do tego stopnia aby zcieśniać ją do 4
też bym takiej lichoty nie trzymał chyba że słaba zimowla była by moją winą
a na matce szczególnie by mi zalerzało
Ale też bym taką rodzine zasilił jakims średniakiem aby przekonac sie o wartosci matki .
Czerw rozstrzelony w okresie wczesnej wiosny moze byc wynikiem oprużniania komórek z pierzgą w poblirzu jajeczek i czerwiu .

Moje rodziny z minesotami przezimowały dobrze i bardzo dobrze :jupi:
Ale zimowały bez ocieplenia górnego i z powyciąganymi wkładkami wylotowymi do połowy lutego.

Podejrzewam ze koledzy zimujacy mnesotki na denicach osiatkowanych tez nie mmieli problemów :oczko:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Szczupak pisze:
Moje rodziny z minesotami przezimowały dobrze i bardzo dobrze :jupi:
Ale zimowały bez ocieplenia górnego i z powyciąganymi wkładkami wylotowymi do połowy lutego.

Podejrzewam ze koledzy zimujacy mnesotki na denicach osiatkowanych tez nie mmieli problemów :oczko:

Zarówno Minesoty jak inne Buckfasty były przed zazimowaniem łączone z odkładami , które były również pełnowartościowymi rodzinami. Wszystkim rodzinom pozostawiłem na zimę po 2 pełne kondygnacje wlkp / w 1/2 Wlkp - 4 półnadstawki / z kompletem ramek. Zimowały na otwartych , osiatkowanych dennicach , bez ociepleń górnych prawie do dnia oblotu . Na trzy dni przed wiosennym oblotem wymieniłem dennice / na ocieplone / , ścieśniłem gniazda do 1 pełnej kondygnacji /w 1/2 Wlkp do 2 półnadstawek/ . We wszystkich ulach nie znajdziesz wolnej uliczki bez pszczół na czarno. Po raz drugi udało mi się zachować przerwę w czerwieniu matek prawie aż do oblotu . Za to teraz obserwuję prawdziwy wybuch w rozwoju wszystkich rodzin . Już od dawna przestałem trzymać nawet średnie rodziny . Przy moich rozkładach pożytków , tylko ten rodzaj gospodarki jest opłacalny. Zarówno oblot jak i zakwitanie roślin pyłkodajnych , porównywalne z poprzednimi latami . Całe armie zbieraczek już wystartowały . Zbierają nie tylko pyłek , ale i nektar z wierzb " iwo - podobnych". Opite nektarem , ociężałe padały jak kluchy na ziemię przed wylotkami . Przecież to dopiero się zaczęło - oj będzie się działo !
Czy to Minesota , czy inna "Niecnota " idą u mnie łeb w łeb.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

paraglider,
To czekam - LOTNIUKU- na sprawozdanie z czerwienia wiosennego w porównaniu z innymi Niecnotami ,
wiem że żadko robisz przeglądy rodzin
ale jak juz zajrzysz to daj znać co i jak w porównaniu do innych :oczko:
A umnie dziś szał zbierania pyłku i nektaru w wydaniu wszystykich pszczółek :brawo: zółto w powietrzu było
bo najwięcej mam zółtych - jutro poprawka pogoda ma byc piekna więc tak jak piszesz bedzie sie dziło :kwiaty:
no i dzis niektórwe rodziny minesot dostały susz do czerwienia bo ramki osłonowe zaczerwiły :śmieję się z ciebie:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
U mnie nad Minesotami panuje tylko jedna rodzina tj. NIESKA, mam je 4 rodziny ale tylko jedna tak dominuje. Nieska na 12 ramkach WZ a Minesota na 9 Dadant.

Pozdrawiam Odnowiciel.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Witam , u mnie Troiseck Austryjacki ma 6 ramek zaczerwionych dadanta i też dziś dołożyłem ramkę z suszem i obsiada na czarno 10 ramek a Alpejka ma 5 ramek zaczerwionych i jest na 9 ramkach też dadanta

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zenon, A minesota ile ma czerwiu ? :śmieję się z ciebie:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
jeszcze minesoty nie mam dopiero u ciebie zamówiłem ale mam jeszcze Nieskę i też nie zostaje w tyle bo na wielkopolskim ma 7 ramek zaczerwionych i obsiada 10 ramek cały korpus

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niedziela była pięknym dniem
jednym z takich które pozwoliły nacieszyć oczy
:szok: pięknym widokiem :całusy:(niespodzianka trzeba kliknąć w żółty napis :chytry: )

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Szczupak pisze:
(niespodzianka trzeba kliknąć w żółty napis )

Szczupak, w twoim poście nie ma żółtego napisu :śmieję się z ciebie:
Są tylko żółte pszczoły :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
szczupak oczy nacieszyłem razy5 u mnie tak nie latają

Tytuł:
Awatar użytkownika

6Cichy, umnie była surerr pogoda
a sobota i niedziela to chyba apogeum ciepła tegorocznej wiosny
więc zaszalała cała moja pasieka - pyłku nosiły na potęge
i na wieczór znów scielił sie po pasiece zapach swieżego nakropu :mniam miodek:
Za około tydzień moje cukierki dostaną nadstawki co prawda dostep beda do nich miały ograniczony przez jedną dwie uliczki aby nadto nie zchładzać gniazda
ale ramki w gniazdach sa juz zaczerwiane prawie po górne beleczki i nie maja specjaline gdzie gromadzic nadmiaru pokarmu i pyłku który teraz mieszczą z czerwiem na ciasnych gniazdach
A tu znów :oczko: coś dla oka

:chytry: minesotka oryginał (klik) :całusy:

Tytuł:
Szczupaczku! taki widok to u nas w maju dopiero, teraz u nas taka wiosna, jak u kolegów z Mazur, a lotne chwile liczy się na godziny a nie na dni. A ciekawe, czy sprawdziłeś zawilce w parku? latają tam? Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczupak, super kolorek, ale moje równie pracowite :oczko:

Tytuł:
Troiski lepiej chodzą :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER pisze:
Troiski lepiej chodzą :oczko:

żeby były te Troiski w ten dzień i na tej pasiece - można by było porównać :zeby:
a tak to jest nie miarodajna ocena :nonono:

miałem porównanie tylko ze sklenarem 47/G/10 i wcale nie był gorszy :szok: wizualnie
pięknie nosił i pyłek i nakrop :brawo:
ale w zeszłym roku było podobnie ładnie latał , ale cały czas gonił minesote
i niestety nie dogonił ani siłą na wiosne
ani zbiorem w sezonie - choc to bardzo fajna i pracowita pszczoła i będę ją jeszcze jakiś czas testował :śmieję się z ciebie:
Dlatego została w doborowym towarzystwie Ślicznej Minesoty :leży_uśmiech:

adidar
absolutnie nie umniejszam innym pszczółkom ale właśnie urzekł mnie ten kolorek :całusy:
( niewiem czy klikałeś w ten żółty napis(klik) parę postów wyżej)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Folblut, Basiu latają i pyłek zbierają , chyba na tym drugim filmie ,,minesota oryginał ,, nosi białe obnórza własnie z zawilców bo ciut mniejsze a wierzbowe ze blirzej o 100 - 200 metrów to wieksze .

I zobacz jeszcze co to jest ?(klik)
bo pszczołki to sklenar i minesotka :śmieję się z ciebie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczupak, widzę, że powiększa się nam grono filmujących pszczółki :brawo: Bardzo dobrze, bo to co się ma dobrego trzeba pokazać innym a i sam postęp techniczny by się domagał, skoro w prawie każdej komórce jest już najprostsza kamerka :czatownik:

Tytuł:
I zobacz jeszcze co to jest ?(klik)
bo pszczołki to sklenar i minesotka

No Zbyszku! oczywiście zawilec grecki, on właśnie występuje w takim kolorze niebieskim i białym też, mam nadzieję że w Waszym ogródku kwitnie? rozrośnie się szybko
Pozdrawiam :brawo:

Tytuł:

swoją drogą zawilec nie nektaruje więc to po pyłek :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Panowie jak u was z trutniami :?: :?: :?: bo
planuje pierwszą serie matek jednodniówek na 22 maja
co sądzicie o takiej rodzinie do wychowu ???

dość ściśnieta :szok:

[scroll]Oczywiscie to zdjęcie jest żartem :rolf: [/scroll]

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

:o bozie: to macie te trutnie w pasiekach czynie :foch:
czytałem o silnych rodzinach kolegów a odzewu zadnego :szok:
nawet we wzorowo dobranym suszu zawsze zdarzą sie jakies komórki trutowe
to co zrobicie koledzy jak minesotki do was przyjdą :całusy:
sami nie dacie rady bzyknąć :głupek ze mnie: muszą być chłopaki

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczupak, u mnie cała armia z typowych ramek trutowych wygryza się właśnie. Ale ja mam nadzieję, że ich nie będe potrzebowal do minesot?? :rolf:

Tytuł:

u mnie nie ma jeszcze czerwiu trutowego.
zerwałem kilka języczków z listewek, ale były z ciemnego wosku.
Kolego Szczupak masz lepsze warunki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
u mnie panowie już są ;) puki co to do bzykania szkoła przed nimi ;) :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
witam szczupak Minnesoty od ciebie z zeszłego roku bardzo ślicznie wystartowały i trutnie tez już są a dziś po przeglądzie 1 rodzinka z mamuśka Minnesota od ciebie kolego założyła mateczniki rojowe już podlane mleczkiem i to obficie reszta ani myśli o matecznikach a te warjuja owszem są na 2 pełnych korpusach ramki na żółto obsiadane maja ramke pracy i wenze obrabiają a mimo to mamusniki im w głowach ale jak tak będą świrować to podzielę na 3 rodzinkę i będzie 2 odkłady i zostanie mamuśka z reszta ciekawy jestem jakie mamuśki się z rojowych wygryza wybiorę 2 największe w późniejszym czasie bo te znalezione dziś zostały usunięte ciekawe czy żółte będą czy czarne mamuśki po szczupakowych mamuniach !!!!

Tytuł:
Pierwszy raz na oczy ujrzałem żółte trutnie :leży_uśmiech: Te minesoty nie są takie złe troche kąśliwe niektóre ,ale idą do przodu z czerwieniem .

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER pisze:
Te minesoty nie są takie złe troche kąśliwe ,ale idą do przodu z czerwieniem .

Dzięki za to spostrzeżenie - umnie jest podobnie
jeśli matki unasienią sie trutniami ciemnymi z okolicy - też niektóre z nich są odrobine nadpobudliwe :do bani:
lecz gdy unasienią się czymś jasnym włoszka , minesota , buckfast są superr. :całusy:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
MÓWIŁEŚ SZCZUPAK ZE OD CIEBIE UNASIENNIONE NATURALNIE MOGĄ BYĆ TROSZKĘ AGRESYWNA ALE TE CO PRZYSZŁY W TAMTYM ROKU SA ŁAGODNE JAK BARANKI I BEZ DYMU MOŻNA PRACOWAĆ I NIE INTERESUJĄ SIĘ BLIŻEJ JESIENI TO SIĘ ZMIENIA ALE TAKA KOLEJ RZECZY CO MYŚLISZ O ROJOWYCH MAMUŚKACH PA TWOICH MATULACH Z TAMTEGO ROKU WARTO SPRÓBOWAĆ ZOSTAWIĆ ZE 2 SZT NA PROBE CHYBA ZE MIAŁEŚ JUŻ ROJOWE MAMUŚKI PO MINESOCIE I SIĘ NIE SPRAWDZIŁY CZEKAM NA INFO SZCZUPAKU

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP i WLP
Co do trutni to mam ich trochę :uśmiech: I tu moje pytanie: czy to prawda że ilość trutni w pniu powinien wynosić od 500 do 1000szt?? :oczko:

Tytuł:
skorpion pisze:
CZEKAM NA INFO SZCZUPAKU

A ja mam prośbę wyłącz CapsLock na klawiaturze bo drukiem pisać nie musisz. ;-)

Tytuł:
Szczupak pisze:
Dzięki za to spostrzeżenie - umnie jest podobnie
jeśli matki unasienią sie trutniami ciemnymi z okolicy - też niektóre z nich są odrobine nadpobudliwe :do bani:
lecz gdy unasienią się czymś jasnym włoszka , minesota , buckfast są superr. :całusy:

Nie szczupak powiem Ci na ucho u mnie trutnie w okolicy są w miare solidne u Ciebie gonia takie agresywne trutnie :oczko: . Na 22 córki własnej hodowli tylko 4 sa agresywne ,a reszta nie napisze ,ze łagodne ,ale da się przy nich robić
na pewno nie pójda do kasacji bo w tamtym sezonie tylko minesoty i troiski mi wyszły udane matki to widac teraz po czerwieniu ida jak automaty , a matki takie dupne i grubawe ,ze mało kto takie posiada. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
coś misię wydaje ,że nawet 3 tyś. może być trutnia w ulu i będzie dobrze - Trutnie bzykają mamuśki :cmok: ale też grzeją czerw i więcej pszczół może lecieć po pożytek ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

skorpion,
więc trafiłeś na łagodne - twój zysk .
Po lektórze mądrych ksiażek oraz krótkiej praktyce z matkami rojowymi nie chce ich wcale . :do bani:
Wole chodowlane z rodzin naj mniej rojliwych - nawet jesli to były kundle .
A mateczki sobie pociagnij - zawsze jak będzie coś nie tak można zlikwidować :tasak:

Pozdarwiam Szczupak

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]