FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:39 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
mendalinho pisze:
Pszczoła ma zakodowane gromadzenie miodu a czy bedziesz go miał w nadstawkach czy na gałezi z rojem to twoja praca.A trzeba przy tym pochodzić.

Zgadza się ale nie każda rasa i linia równo nosi i ja do tego się odniosłem, wiadomo że by mieć miód musisz odpowiednio gospodarować ale nie można określić tego jednym zdaniem że pszczelarz decyduje ile miodu pszczoły ci przyniosą bo możesz trafić na takie pszczoły co nawet jak będziesz im cuda tworzył to miodu naniosą dla siebie i na drzewo ci pójdą nawet jak byś im nie wiadomo jakie zabiegi przeciwrójkowe robił. :oczko:

Tytuł:
mendalinho pisze:
Kober u siebie nie trzymam nic poza F1 .Chyba że jest to naprawde dobra pszczoła (cicha wymiana, rekordzistka).

Mozna i tak sprowadzac jednodniówki :oczko:
Mozna samemu sobie jednodniówki klepac po reproduktorce i na to samo wychodzi ,a koszta takie ,ze trzeba tylko koło tego chodzic i miec czas , oczywiscie jak tego czasu nie ma to tak sie robi z roznym skutkiem bo czasami kupisz 20 , a 10 sie nie unasieni . :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Cordovan pisze:
co nawet jak będziesz im cuda tworzył to miodu naniosą dla siebie i na drzewo ci pójdą nawet jak byś im nie wiadomo jakie zabiegi przeciwrójkowe robił. :oczko:

Wszystko ponad F1 idzie szybko na drzewo. Z f1 jestes sobie w stanie poradzić

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK,
Boguś a co to za włoszka ?
Bo przydała by mi sie jakaś dobra linia reprodukcyjna włoszki do kojarzenia z ambrozyjką :oczko:
Ale nic z tego filmiku nie rozumie - to chyba nie po polsku :foch:

Tytuł:

miecio pisze:
Nie wiem co wy od Szczupaka chcecie ale on dawno już pisał że to są matki użytkowe a nie reprodukcyjne. Nauczcie się czytać a potem krytykujcie.

widzę, że masz problemy ze zrozomieniem tematu!

czy można Fx dalej nazywać minesotą ? chyba że minesotą szczupakową!

genetyka się kłania!

Tytuł:

jino2 pisze:

On doskonale rozumie temat. Szczupak wyraźnie zaznaczał, że dysponuje matkami po użytkowych. Szereg osób na tym forum było zainteresowanych ich zakupem mając wiedzę o ich pochodzeniu. Pomimo tego, że nie były to matki pokolenia F1 zrobiły furorę i zebrały doskonałe recenzje co świadczy moim zdaniem nie tylko o szczęściu ale i rzetelnej pracy hodowlanej (choć sam Szczupak hodowcą się nie nazywa). Skoro powołujesz się na genetykę, to powinieneś też pomyśleć o rachunku prawdopodobieństwa. Jeśli połączysz te dwa zagadnienia to być może dojdziesz do wniosku, że przy odpowiedniej staranności i konsekwencji można zapewnić pulę genów gwarantującą powtarzalność cech w kolejnych pokoleniach a tym samym powoływać się na nazwę wyjściową.
Tematu chyba nie zrozumieli Ci którzy nagle rozkrzyczeli się nad nim, choć Szczupak od początku wszystko wyjaśnił...już sam nie wiem co o tym myśleć...własna sprzedaż komuś nie idzie czy co :?: :???:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
mendalinho pisze:
Wszystko ponad F1 idzie szybko na drzewo

mendalinho, nie zawsze tak jest.
Miałem w tym roku tylko jedną rójkę a w pasiece w rodzinach produkcyjnych mam same szybkie i pracowite F16 :zeby: wyhodowane w drodze selekcji: najmiodniejsza - nierojliwa

Co do minesot od szczupaka to napisze coś za dwa miesiące bo na razie 11 jednodniówek rozpoczyna czerwienie.
Miałem włoszki u siebie w pasiece i dopiero F4 - F5 było bardzo złośliwe i spadała miodność.

Tytuł:
Awatar użytkownika

[center]Oto twórca (czy - ni) pszczoły która dała poczatek tej dyskusji - zwróćcie uwagę na oryginalną nazwę [/center]
http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Divnsm
Ja nie odważyłem się na użycie pełnej nazwy w stosunku do pszczół które zostały wychodowane u mie bo jak to juz zostało powiedziane - oryginalnie
jest to mieszaniec urzytkowy z zastrzerzoną nazwa towarową
JA dysponuje tylko matkami urzytkowymi i ponich wychodowałem kilka matek kolegom .
Rozczepienie oryginalnych genów następuje odrazu po wychowaniu nowego pokolenia po tych matkach - i takie trafiały do kolegów .
Faktem jest że do wyprodukowania orygianłu przez panią Marrlenę użyto dwóch lub wiecej WYBITNIE DOBRYCH lini czystych - dlatego matki wychodowane u mnie napewno sie róznią od oryginału ,
ale dość dobrze sie spisują w mojej pasiece, bo nawet jęsli coś tracą to i tak mają w połowie geny pochodzace z tych wybitnych przodków.
Tak czy inaczej tracą część cennych genów i niema sposbu w dalszych pokoleniach tego w 100% zatrzymać
Chociaż i tak to co udało mi sie utrwalic w ambrozyjce mnie zadowla :jupi:

Mam jeszcze wolne mateczki jednodniowe
w okół których rozgorzała ta ciekawa i pouczajaca dyskusja :kłótnia:
chętni jeszcze mogą pisać na PW (najlepiej odrazu dane do wysyłki telefon i ilośc sztuk )jest to ostatnia seria w tym roku

Wysyłka zamówionych pszcżół poniedziałek i wtorek

Pozdrawiam Szczupak :zeby:

Tytuł:
Szczupak pisze:
BoCiAnK,
Boguś a co to za włoszka ?
Bo przydała by mi sie jakaś dobra linia reprodukcyjna włoszki do kojarzenia z ambrozyjką :oczko:
Ale nic z tego filmiku nie rozumie - to chyba nie po polsku

Ale pod filmikiem masz adres ;-)
Warto by zainwestować w dobry materiał
Masz dużo chęci a to się liczy hodowców matek Włoskich i pokrewnych można odszukać w europie między inny za pomocą tej mapy http://apiarymap.com/

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK, zgadam sie z tobą w 100%
spróbuję pod ten adres wysłac zapytanie o matki reprodukcyjne
tylko czy oni mają taką klasyfikacje jak my
- zarodowe
- reprodukcyjne
- urzytkowe
:oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

jacek_zz pisze:
mendalinho, nie zawsze tak jest.
Miałem w tym roku tylko jedną rójkę a w pasiece w rodzinach produkcyjnych mam same szybkie i pracowite F16 :zeby:

Każdy ma w pasiece to co chce.Mozesz i mieć F20 i twierdzić że posiadaja cechy matki reprodukcyjnej (choc po głębszym zastanowieniu dojdziesz do wniosku że to niemozliwe). Nie chce wiedziec co po twoich trutniach maja okoliczni pszczelarze u siebie w pasiekach.
Niewatpliwie wszystko ponad F1-F2 bardzo trudno jest zatrzymac w domu.

Rob pisze:
Pomimo tego, że nie były to matki pokolenia F1 zrobiły furorę i zebrały doskonałe recenzje

No nie same doskonałe moja była ostrożnie mówiąc objektywna. W tym roku ostatnia minesotka poszła pod but a na jej miejsce przyszła gemma. Choć jeszcze w tym roku chciałem wziąć kilka sztuk ale nic z tego nie wyszło(może to i dobrze).Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jino2 pisze:
miecio pisze:
Nie wiem co wy od Szczupaka chcecie ale on dawno już pisał że to są matki użytkowe a nie reprodukcyjne. Nauczcie się czytać a potem krytykujcie.

czy można Fx dalej nazywać minesotą ? chyba że minesotą szczupakową!

genetyka się kłania!

jino2 wiem że jesteś geniuszem z genetyki i nie ma co się wdawać z tobą w dyskusję. Ale to ty nie zrozumiałeś tematu i piszesz jakieś głupoty i przekręcasz zupełnie sens wypowiedzi żeby zrobić z kogoś głupka.
A po drugie wcale tak źle z punktu genetycznego z minesotą od szczupaka nie jest. Jeżeli kupił matki użytkowe inseminowane minesotami i zabazował na tym materiale genetycznym to hodując od nich młode matki i inseminując je nasieniem pochodzącym od trutni od drugiej minnesoty to jest to czysta minnesota bez żadnych obcych domieszek. Jedynie co to nie ma na nie papierów. Ot i tyle. Także propozycja dla ciebie. Ogol się i wracaj do szkoły a nie pisz takich zaczepnych postów.

Tytuł:
miecio pisze:
Jeżeli kupił matki użytkowe inseminowane minesotami i zabazował na tym materiale

Wybacz Miecio ale to według Twojej teorii to każda matka inseminowana jest reprodukcyjną nawet jak jest inseminowana w obrębie swojej linii
Nie wnikam Czy Szczupakowa Minesota była inseminowana czynie ale choćby nawet to Była to matka użytkowa
Tu Musisz odróżnić pewne zasady
Matka użytkowa inseminowana to nie oznacza że jest w czystej rasie czy linii
Przy matkach użytkowych nie ma NIGDY gwarancji że pobrane nasienie pochodzi od Trutnia po matce reprodukcyjnej gdyż trutnie się zalatują a łapane są obojętnie jakie
Przy matkach reprodukcyjnych nasienie pozyskiwane jest od trutni po matkach zarodowych w skrajnych przypadkach reprodukcyjnych poprzez izolowanie matki na plastrze z węzą trutową po czym wygryzające się trutnie są znakowane (niczym matki ) w celu aby nie pomylić z innymi

Tu w temacie nie chodzi o to by z negować Minesoty Czy Zbyszka poczynania jemu chwała za to co robi bo robi to dobrze a nawet o wiele lepiej jak wielu znanych hodowców , tylko o to by wyjaśnić że nie wszystko złoto co się świeci i dotyczy to nie tylko minesot ale wielu innych matek oferowanych
Aby uświadomić na czym polega wiele prawd o matkach Aby każdy miał świadomość co kupił i kupował na własną odpowiedzialność która nie zawsze kożystnie wpływa na jego i innych pasieki

Tytuł:

mendalinho pisze:
No nie same doskonałe moja była ostrożnie mówiąc objektywna

Mój błąd, faktycznie nie wszyscy pisali pozytywnie. chodziło mi o to, że zdecydowanie przeważały dobre opinie i jak pisałem wyżej te pozytywne opinie zachęciły mnie do zakupu, a to co zobaczyłem u Zbyszka tylko te dobre opinie potwierdziło. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

miecio, matki które trafiały do wszystkich kolegów
były tylko po oryginalnych minesotach od pana Prenzyny
To co sobie unasieniłem i wychowałem pozostało umie w pasiece i posłużyło do wyselekcjonowania Ambrozyjki a te wysyłałem na specjalne zamówienie
Po dokopaniu się do informacji iz minnesota jest mieszańcem urzytkowym zrezygnowałem z kombinowania z tą pszczołą - dopuki mam oryginały to córki po nich są ok
ale córki córek to już wielka loteria i niepomaga kojarzenie wsobne - poprostu część genów sie traci bezpowrotnie
i nawet nie pomaga kojarzenie z innym nie spokrewnionym osobnikiem ale tak jest z chybrydami - inaczej było gdyby minesota była linią wówczas można było by w znacznej mierze utrzymać geny w dość znacznej koncentracji .
Dlatego napewno skorzystam z podpowiedzi kolegów zeby spowadzic materiał zarodowy ale konkretnej lini pszczół woskich
a ambrozyjke będe dalej sobie chodował może kiedyś bedzie z niej nie tylko pszczoła ozdobna :oczko:

Pozdrawiam Szczupak (zielony nie w jednym temacie)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
czyli minnesota to coś w rodzaju buckfasta? Myślałem że to czysta linia mój błąd :).

Tytuł:
Awatar użytkownika

[center]Koledzy niema juz mateczek więc nie zbieram zamówień [/center]

Tytuł:
Awatar użytkownika

[center]Z pomocą naszych kolegów z forum nabyłem nowe pszczoły :jupi:[/center]
[center]Dzięki [/center]
[center]Oto młodziutkie nowiutkie zadomowione mateczki :zeby:
włoszka z nowej zelandi i minesotka świerza krew
Co prawda nie są zarodowe ale i tak sie ciesze :jupi:[/center]

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Możesz napisać ile Cię ten interes kosztował?

Tytuł:
Powiedz szczupak kto taki obrotny na tym forum jest ja bym sobie zamówił jakiegos oryginała reproduktorke krainke z rejonów alpejskich.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Baartez2006,
Pieniądze to nie wszystko - w porównaniu z satysfakcją nic nie znaczą
Ale kilka euro trzeba wyłożyc - zerknij na cennik u Prenzyny

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Szczupak pisze:
[center]Dzięki [/center]

Gratulacje :brawo:
Gęba sama się śmieje do takich piękności :soczek:

Tytuł:
Mateczki reprodukcyjne? Bardzo ładne. :brawo:

Tytuł:
Szczupak pisze:
Co prawda nie są zarodowe ale i tak sie ciesze
cordovan czytaj uważniej :oczko:

Tytuł:
konradziu, a czy ty odróżniasz matkę zarodową od reprodukcyjnej? Umiem czytać. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

konradziu pisze:
Szczupak napisał/a:
Co prawda nie są zarodowe ale i tak sie ciesze
cordovan czytaj uważniej :oczko:

Matka zarodowa to nie matka reprodukcyjna :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
One są piękne, ale teraz chociaż dzięki forum człowiek się dowiedział więcej o genetyce pszczół - jak widać jest to ogromna wiedza - jeszcze nie tak dawno ok 10 lat temu sądziłem, że raz wprowadzę nowe matki i będę miał porządne pszczoły - i tak było do 3 pokolenia, a każde następne to dobre zwłaszcza na złodziei (niekoniecznie uli) wystarczyło, że weszli na pasiekę.

Domyślacie się jak z tej niewiedzy kląłem.

Te matki muszą kosztować, jeśli mówimy o sprawdzonych hodowcach gwarantujących dobry materiał mateczny - szkoda, że kolejne matki tak szybko tracą swoje pierwotne cechy.

Jak będę na emeryturze, pewnikiem będę wprowadzał sprawdzone przez kolegów mateczki zwłaszcza, ze jest dopłata do nich. Teraz mam zbyt mało czasu, a pszczoły to tylko takie moje hobby - zabierające mi wszystkie weckendy latem, pomijając odległość pasieki od miejsca zamieszkania 300km (tak nie 30 tylko 300km).

Jednak mam satysfakcję bo wpawdzie to nie zasługa matek tylko sprawdzonych od lat metod pszczelarzenia, że roje nie wiszą na drzewach (wiem że nie bo mam sąsiadkę siedzącą obok na działce i jak wyjdzie rój zaraz dzwoni do pracy). Z dobrymi matkami będzie łatwiej to towarzystwo utrzymać w ulu, więcej miodu też się przyda bo emerytura to nie pensja.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cordovan, niestety nie są to reprodukcyjne normalne urzytkowe :oczko:

Tytuł:

Nie ma się co martwić że użytkowe - ich córki sztucznie unasiennisz trutniami po tych mateczkach-i będzie gitara :oczko: Już mnie możesz wpisać na listę do tych minesotek 8)

Tytuł:

Szczupak, napisz czy już można składać zamówienia

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rob, jeszcze nie
dam znać na forum zimą
bo czy 2012 roku będe w czy niebęde chodował matek
zależy to w dużej mierze z czym zostane na jesień ( ilośc i jakość matek i ich rodzin ) :oczko:
Pozatym chodowla matek koliduje z letnim wypoczynkiem - wiec musze przekonac sie sam :załamka: a potem rdzine :thank: że pojedzieny na wakacje w innym terminie :?:
Lub zimą :cold: :cold:
:leży_uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Szczupak, pszczelarz jeżdzi na narty. :śmieję się z ciebie:

Tytuł:

Szczupak jedź zimą albo w marcu na jakiś Cypr czy coś albo nawet w kwietniu np na Kretę(polecam} bo wtedy tam jest środek sezonu pszczelarskiego i można zobaczyć jak pszczelarzą. Woda od afrykańskiej strony cieplejsza jak w lipcu w Kołobrzegu :chytry: Wypoczniesz a wrócisz akurat jak będą wchodzić w nastrój rojowy :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

[center]A to tegoroczny cukiereczek tuż po inseminacji[/center]
wykapana mama Szczupakowa minesota nie zielona :całusy:
która w tym sezonie zgineła tragicznie :kapelan:
w izolatorze :placz: podczas próby reprodukcji na wieksza skalę :prosi:
Ale ma godne zastepstwo :chytry:
[scroll]Czyli pszczoła ozdobna AMBROZYJKA 2011 :jupi:[/scroll]

Tytuł:

Jak w izolatorze :shock: przecie w izolatorze nie da się matki ukatrupić :???:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo U szczupaka mam rozumiec stypa trzeba opic i pojesc.Pisz na PW.Bo wszyscy ci sie zwala na glowe.
pozd

Tytuł:

Swagman pisze:
Jak w izolatorze :shock: przecie w izolatorze nie da się matki ukatrupić :???:

Pewnie za mocno ją przytulił :rolf:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Swagman , HA ha ha widac to taka ich rodzinna tradycja
pra pra pra pra pra babka oryginał - tej ze zdjecia z niebieskim opalitkiem - zotała przecięta nożem w pół przy otwieraniu izolatora ,
ta nie zielona z niebieskim opalitkiem przyduszona w izolatorze
Ciekawe co tej nowej sie przytrafi :zeby: ale teraz zostawiłęm 5 takich ślicznotek noszacych te same geny żebym się nie stresował jak którąś stracę :chytry:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pitbul, A co powiesz o takich rameczkach ?? :oczko:
Niestety bardzo dobre krainki i w tym roku nie dały rady minesotom :chytry:
choc bardzo sie starały
co widac za ulem z którego barłem miodek
od krainek pólnadstawkę wilekopolską odwirowałem wczoraj a tu korpus ostrowskiej
krainki dostały susz a minesoty korpus ramek tylko z wezą :całusy:
Pozatym pod spodem minesoty maja ramki wielkopolskie w połowie poszyte a krainki też w połowie ale pólnadtawkową wielkopolską :leży_uśmiech:
Lubie te moje zółte pszczółki :jupi:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: inny
Zbyszek twoje zdjęcia będą się niektórym śnić po nocach :oczko:

Tytuł:

Cytuj:
pra pra pra pra pra babka oryginał - tej ze zdjecia z niebieskim opalitkiem - zotała przecięta nożem w pół przy otwieraniu izolatora ,
ta nie zielona z niebieskim opalitkiem przyduszona w izolatorze

Normalnie dolnośląski nożownik i dusiciel z Ciebie a ktoś tu o scyzorykach wspominał Panieś ten tego...... :leży_uśmiech:

Tytuł:

Szczupak to ile w tym roku dał Ci najlepszy i najsłabszy ul minesotek?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Szczupak pisze:
[center]Dzięki [/center]

Witam

Bardzo sie ciesze ze mateczki sie przyjely!!!!!!
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo Twoja postawa szybkiego reagowania i niesienia pomocy kolegom,na tym forum zasluzyła na pochwałe.Adm.chyba nie spi w takich sprawach...????poz d

Tytuł:
Awatar użytkownika

jino2, Poraz pierwszy w tym roku zrezygnowałem ze statystyk miodowych i innych , odbudowanie plastrów, odbieranie czerwiu itp.
ponieważ udało mi sie uzyskac materiał w miarę jednorodny pod wzgledem wydajności - chociaż dwie rodziny minesot unasienione naturalnie wybitnie złośliwe dały o pólnadstawkę modu mniszkowego wiecej, ale można powiedzieć rekordów nie było bo niebyło skrajności w dłół - potem na sadach akacji i lipie ilości wyrównały sie i idą równo , wszstkie pnie urzytkowe były traktowane kompleksowao bo były w miare równe pod wzgledem siły ,
jesli do jednego dodałem korpus wezy to automatycznie dostały wszystkie , jęśli wycofywałem ramki z czerwiem to we wszystkich - bo robiłem odkłady ,
jęśli złudzenie rójki to wszędzie ,
pozatym w pasiece odbudowałem 15 kilo wezy w tym sezonie :szok: gdzie taka ilośc wcześneij starczyła by mi na dwa trzy sezony :jupi:
indywidualnie były obsługiawne tylko krainki i rodziny zarodowe , reprodukcyjne oraz wychowujące
reszta produkcyjna część rodzin minesoty dała porównywalną ilość miodu bez większych odchyłek , wirowałem z nich całe półnadstawki różnice
mogły byc po wiosennym miodobraniu oczym wspomniaemi potem tylko w pogrubionych plastrach - niektóre rodziny wybibnie nadbudowywały komórki przed zasklepieniem inne mniej :oczko:
Generalnie jestem bardzo zadowolony chociarz zeszły rok bardziej mi sie podobał
bo teraz umnie mają miodek wszyscy :do bani: a zeszłęgo roku tylko ja :leży_uśmiech: :oczko:
Startowałem z 12 lub 14 rodzinami na wiosne -mam ich teraz 23 silne i tętniące życiem
część odkładów sprzedałem ze wzgledu braku wolnych uli i miejsca na psiece do postawienia dodatkowego pnia
i jeszcze 22 uliki weselne nasiedlone ale przy tak plennej pszczole jaka jest minesota i wyselekcjonowana z niej OZDOBNA Ambrozyjka to nie problem.

[center]Szkoda że tylko Parglidier i Codovan opisali swoje obserwacje związane z obsługą minesotek -
Wielkie dzieki koledzy Wam za to ! :zeby:
[/center]
ale są przeciwstawne i dalej niewiem nad czym powinienem pracować i na co zwracać uwage w dalszej chodowli
Wiem jedno że z naturalnego unasuienienia mogą trafic sie takie czorty :pala: że tylko wspułczuje Cordvanowi jak takie trafił (ja właśnie wczoraj pozbyłem się takich dwóch matkek produkcyjnych , to te co miały po nadstawce miodu więcej z wiosny )
Ale reszta cech mi pasuje i ten ich :całusy: Urok oczywiście to ambrozyjka ale Minesotkom też nic nie brakuje

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ponawiam swoją prośbe do wszystkich
Koledzy którzy posiadacie minesotki napiszczie swoje spostrzeżenia
[center] bede bardzo wdzięczny
za karzdą prawdziwą informację - czy dobra czy niekorzystna
[/center]
Niektórzy mają je już drugi sezon więc mogą coś powiezieć
[scroll] PROSZĘ :thank: [/scroll]

Pozdrawiam Szczupak :zeby:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
Ja mogę napisać, tylko tyle że matka b. ładnie czerwi od dechy do dechy normalnie masakra :szok: W moich WZ ograniczyłem ją kratą, bo pszczoły zamiast nosić miód(nakrop, wziątek jak kto woli), karmią i grzeją czerw :wnerw: Potomstwo po matce ładniutkie i spokojne, dobrze trzymają się plastra. Piszę o młodym pokoleniu zobaczymy jak podrośnie ciekawe czy nie da mi popalić :uśmiech: Jutro postaram się wrzucić zdjęcie z krytym czerwiem. Jak na wiosnę będzie miała tak dynamiczny start to będę musiał zacząć sprzedawać odkłady :zeby: lub dawać się jej wyroić :bosie:
Szczupak pisze:
na co zwracać uwage w dalszej chodowli

Jeśli Ci się uda ogranicz trochę czerwienie :D Użyj mocniejszego kleju do znakowania metek bo opalitki odpadają :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

bialymis71,
Kolego :oczko: czerwienie to jej duży ATUT
a klejenie na szelak faktycznie jakoś mi nie idzie :do bani:
teraz kleje opalitki jak dawniej na farbe nitro
jak zciągną opalitek to i tak znaczek biały na plecach zostaje

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szanowni koledzy - jeśli komuś nie zrealizowalem złożonego zamówienia :do bani:
to bardzo przepraszam :thank: WYBACZCIE [center]
mogłem zagubić dane ,lub nie przenieść ich na liste
i wówczas nawet niepowiadomie takiej osoby
bo niezdająć sobie sprawy z takiego faktu niemogę działać :prosi:
mam nadzieje że wiekszość kolegów otrzymała pszczoły
Tych którzy jeszcze by chcieli ( mam na myśli pominietych ) prosze o wiadomośc na PW z kompletem danych do wysyki nikeim i telefonem oraz ilościa sztuk
w nastepne dwa tygodnie postaram sie nadrobić zaległości .
Prosze o wyrozumiałość czasem zawodzi u mnie organizacja :załamka:
Niestety w Tym roku niebedzie juz ambrozyjek tylko Minesoty ,kto śledził temat wie o co chodzi i dlaczego :placz:

Pozdrawiam Szczupak :zeby: [/center]

Tytuł:
poproszę jedną unasienioną sztukę (ostatecznie może być nieunasieniona), nie powiodło się przyjęcie mateczki ozdobnej i mam taką sierotę teraz :wnerw:

PW zgodnie z instrukcją wysłane :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]