FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 11:46 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Po czym odróznić matki młode unasienione od matek powyżej roku ?
Na pewno po czerwiu młode matki (zdrowe) ładnie czerwią nawet w lipcu , sierpniu jak jest pozytek, starsze juz tak się nie rozczerwiają , na pewno sposób poruszania sie po ramce młoda matka jest bardziej energiczna? Czy mozliwe jest aby młoda matka tegoroczna słabo czerwiła ?(naturalnie unasieniona) matka jest w odkładzie dla gwoli ścisłości . Wasze sugestie i spostrzeżenia mile widziane jakimi sposobami można wytypować rok produkcji mateczki?

Tytuł:
Jeszcze jedna sugestia czerw rozstrzelony pszczoły usuwają niezapłodnione jajeczka to to juz chyba 3 letnia matula ???

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak się ma matki nie znakowane to teraz w lipcu pod koniec i w sierpniu starsze matki unikają czerwienia na dziewiczych plastrach a czerwią tylko na przeczerwionych. Z koleji matki tegoroczne czerwią na plastrach dziewiczych i gdzie popadnie aby było wolne miejsce to składają jajeczka. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
dzięki za rade :oczko: też mam taką matke i czerwi tylko na starych plastrach czy należy ją wymienić ??

Tytuł:
Miły marian dzięki

Może zapytam inaczej czy często się zdarza aby młode matki czerwiące unasienione naturalnie 1-2 miesięczne słabo czerwiły ( czerw rozstrzelony) pszczoły usuwają niezapłodnione jajeczka ? Czy może zdarzyc sie ze taka matka jest wadliwa , czy jest to stara matka , która juz jest na "końcówce" i składa część jaj zapłodnionych część jaj niezapłodnionych? Mile widziane opinie fachowców :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
JA w tym roku też miałem czerw rostrzelony u młodej , tegorocznej mateczki, która unasieniła się w maju i po upływie miesiąca rozczerwiła się i pięknie czerwi, są jeszcze gdzie nie gdzie wolne komórki(5-10 na ramkę ;) ) ale to dopuszczalne, matka to cau "ABC"

Tytanos pisze:
Po czym odróznić matki młode unasienione od matek powyżej roku ?
Na pewno po czerwiu młode matki (zdrowe) ładnie czerwią nawet w lipcu , sierpniu

Przede wszystkim powinieneś prowadzić notatki lub mieć znakowane matki
Młode matki Czerwią ładnie to fakt ale na pasiece powinno się mieć wszystkie matki ładnie czerwiące nawet i te dwu letnie powiem więcej czasami trzy letnia matka lepiej czerwi od rocznej to czerwienie zależy od wielu czynników a zwłaszcza od jakości matki ilości rurek jajowodowych
Powinno się posiadać takie linie matek aby utrzymywały siłę przez cały sezon
Matki starsze wcześniej kończą czerwienie jesienią niż z danego sezonu

Tytuł:
Nie o to chodzi zakupiłem matki unasienione naturalnie początkiem czerwca , jedna matka jest albo wadliwa albo kupiłem bubla i ktos pocisł mi starą matkę z opalitkiem koloru niebieskiego. W ulu jest czerw rostrzelony, matka normalnie czerwi lecz pszczoły usuwaja później niezapłodnione larwy . Czy mam przeczekac jeszcze z miesiąc może matka zacznie prawidłowo czerwić , czy zgłosic reklamacje juz teraz ?

Tytuł:
kolego tytanos ? moze by tak polska klawiatura?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
ctrl +shift :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
kupiłeś na początku czerwca czyli matka się wygryzła i unasienniała w maju, a wszyscy wiemy jaka była pogoda w maju, matka się widać co prawda unasienniała i zaczęła czerwić, w uliku weselnym nie bardzo jest sprawdzić jak matka czerwi, bo pszczoły te kilkanaście jajeczek w mig usuną i matka złoży nowe na ich miejsce. u mnie wszystkie matki z maja pszczoły wymieniają, mimo tego że czerwią ładnie, czyli coś im nie pasuje, matki z czerwca nie,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:
O wielki znawco birkucie to nie jest wina klawiatury ,a jaki to blad to nie musze ci tlumaczyc prawda?
Zapytam jeszcze raz czy czekac miesiac moze matka zacznie czerwic normalnie czy zglaszac reklamacje juz teraz ?

Tytuł:
Tytanos"
Zapytam jeszcze raz czy czekac miesiac moze matka zacznie czerwic normalnie czy zglaszac reklamacje juz teraz ?[/quote]
Jak masz Pusta Suchą Ramkę Odrobioną Ładnie -- to wstaw w środek gniazda i podkarm rodzinę
Jak na tej ramce Będzie Też Czerw Rozstrzelony to wpierw popatrz czy ta matka ma wszystko na swoim miejscu czyli
- sprawne wszystkie a zwłaszcza tylne nogi
- wszystkie pazurki
i zdecydujesz sam

[quote="Tytanos pisze:
W ulu jest czerw rostrzelony, matka normalnie czerwi lecz pszczo� usuwaja później niezap�dnione larwy y

To co napisałeś to nie realna sprawa
Wszak matka niezapłodnione jaja składa do komórek trutowych - rozpoznając ich rozstaw Tylnymi nogami i wie kiedy ma kom -pszczelą a kiedy trutową
Usuwanie przez pszczoły jaj to choroba zwana "Czczemi Jajami " ale w tedy by usuwały znacznie więcej lub wszystkie

Tytuł:
no ale jak ta matka jest wadliwa ? Przekonana jest ,ze czerwi zapłodnionymi jajami w komórkach pszczelich ,a że jaja sa nie wszystkie zapłodnione pszczoły po kilku dniach usuwają larwy tych niezapłodnionych powstaje czerw rozstrzelony ? Na moje oko wyglada ,że nie jest to młoda matka i może to być wciśnięta stara kilkuletnia matka , albo matka młoda niedounasieniona odpowiednią ilością trutni . Zaczekam 2 tygodnie jeszcze jak dalej będzie czerw rozstrzelony to matka pójdzie do likwidacji . Dzisiaj mam juz podgląd na ten ul matka weszła na świeże ramko i jest ładny wianuszek zobaczymy za kilka dni czy będzie dalej wianuszek.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tytanos,
A na moje oko to wyglada ze matka jest unasieniona w bliskim pokrewiaństwie i część czerwiu pszczłki wyjadaja bo wydziela feromon kanibalizmu :tasak: nie wyklucza to jej młodego wieku
jęśli to matka z dobrego źródłą to warto po niej córki pociagnąc i unasienic u siebie na pasieczysku może niechcąco dostałeś materiał nareproduktorkę :rolf:

Pozdrawiam Szczupak :zeby:

Tytuł:
Taka sytuacja tez jest mozliwa myslałem nad tą sprawą kilka dni i nie dawało mi to spokoju i tej możliwości tez nie wykluczyłem ,ale to człowiek musi się domyslać i nakombinować .
To co warto załozyć serię i po tej matce pociagnąć córki? :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tytanos,
Jeśli to dobre źrudło to warto sprawdzić :oczko:

Tytuł:
Sprawdze kolego bo to matka z bardzo dobrego zródła .

Tytuł:
Tytanos, co to za tajne żrudło taki dobre podziel sie inormacją

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]