FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 11:37 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mateczniki

W dwóch rodzinach od dwóch tygodni pszczoły notorycznie zakładają mateczniki w różnych miejscach po kilka matki czerwia ładnie jest dużo nie sklepionego czerwiu czerw jest zwarty Czy to do roju Czy na Cichą wymianę .W żaden sposób do niczego nie pasuje pszczoły odrabiają węzę jest czerw powiedzcie co jest grane

Tytuł:
Awatar użytkownika

jak po kilka na rodzinę to cicha wymiana jak po kilka na ramkę to rojowy ciągnąć mogą ale nie masz porównania jak szybko odbudowały przedtem a jak teraz budują.
najlepiej sprawdź pod lupą matkę czy ma ok odnóża i skrzydełka a jeśli jest stara to nic jej może nie być ale już nie ta ilość feromonu w rodzinie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Dziś na 4 rodziny zakupione- lini ALpejka wszystkie miały po kilka matecznikow w nadstawce - najczesciej 3 -4 na caly korpus. W nadstawce sa resztki wygryzajacego sie czerwiu i wiekszosc jest juz zalewana miodem. Czy te rodziny szykowały sie do rojki czy do wymiany matki?
W dolnym korpusie weza jest odrobiona po 3-4 ramki na 5 wlozonych 2 tyg temu. Prawie wszystkie zaczerwione - ale czerw mocno rozstrzelony. Pszczelarz od ktorego kupilem, mowil ze wszystkie sa zeszloroczne.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Timona jak nie zrobisz odkładu ze starą matką to one się wyrojia jak bendzie pogoda. A jesienia połonczysz tą starą matką z macierzakiem ale wymień matki w macierzakach. adidar ty niewierz pszczelarzowi od kturego kupiłeś rodziny. Zrub odkłady ze starymy matkamy i zobaczysz czy jest unich w odkładach rostrzelony czerw. To moze są stare matki i czerwio nie zwarcie tylko gdzie popadnie. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
adidar pisze:
Dziś na 4 rodziny zakupione- lini ALpejka wszystkie miały po kilka matecznikow w nadstawce - najczesciej 3 -4 na caly korpus. W nadstawce sa resztki wygryzajacego sie czerwiu i wiekszosc jest juz zalewana miodem. Czy te rodziny szykowały sie do rojki czy do wymiany matki?

Najprawdopobniej były to mateczniki ratunkowe. Jak do korpusu górnego przekłada się ranki z czerwiem otwartym to pszczoły odciagają czasami mateczniki ratunkowe, bo odczuwają brak matki

Tytuł:
pewex pisze:
Najprawdopobniej były to mateczniki ratunkowe. Jak do korpusu górnego przekłada się ranki z czerwiem otwartym to pszczoły odciagają czasami mateczniki ratunkowe, bo odczuwają brak matki

z tym przenoszeniem to miałem fajną przygodę
Też tak przeniosłem ramki jak jeszcze miałem 1/2 D
Miodni nigdy nie przeglądam oceniam na wagę ilość zawartości wiec poleciała na podest
w gnieździe wszystko OK to krata i miodnia dach i następny ul
Przyszło miodobranie patrzę a tam zamiast miodu korpus czerwiu no to se myślę przelazla przez kratę i czerwi postawiłem miodnię na podest przeglądam ramke po ramce matki nie znalazłem ( szukałem znakowanej ) patrzę w gniazdo jest no to ułożyłem ula i następny
Ale ten ul mi się nie podobał bo pszczoły za jakiś czas wisiały pod wylotem dużą brodą dodałem jeszcze jeden korpus zaglądam za jakiś czas a tu 2 korpusy czerwiu wtedy się już wkurzyłem przeglądając ramka po ramku znalazłem matkę nawet dużą bez znaczka zdziwiło mnie bo pod kratą była druga znakowana
Stosowałem wtedy beleczki i zawsze w każdym ulu na środku była beleczka złamana dająca 8 cm wyjście pod dach celem wentylacji matka się wygryzła wyszła a za wylot w pole musiał jej posłużyć wyłamany kawałek siatki w dachu ( po oblocie też tam trafiła )
Dwie matki młode w jednym ulu a rój nie wyszedł .Zamiast miodu miałem piękny odkład

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]