Michał P.. pisze:
prosba stworzenia rankingu która rasa, i konkretna linia pszczół najradykalniej przerywa czerwienie w okresie jesiennym i wczesno zimowym. Dodatkowo konsekwentnie nie podejmuje czerwienia zima w okresie podwyzszonych temperatur.
Przyjacielu przestudiuj Biologię Rodziny Pszczelej
W Polsce A Nawet Europie masz 3 rasy ( bo ja byle kundli leśnych nie uznaję za rasę gdyż jest to odmieniec szarej pszczoły
wiec masz
- Krainkę
-Kaukaza
-Włoszkę
-Bf - sztuczny Hybryd
Każde z tych pszczół mają instynkt kiedy kończyć czerwienie a kiedy zaczynać
ja powiem tylko tyle że
Każda zdrowa silna rodzina kończy czerwienie końcem września ( można zalać gniazdo na max i tyle
Czerwienie późno jesienne podejmują matki w rodzinach chorych i opanowanych przez varoozę --- Po Prostu się ratują ale efekt końcowy jest taki że późną jesienią a max wczesną wiosną jest ich szklanka i matka lub nie ma pszczół wcale jest parę kom czerwiu nie wygryzionego z multum pasożytów nawet 10 szt
Z Nastaniem coraz dłuższego dnia i coraz wyższego słońca matki rozpoczynają Czerwienie jest to naturalny ich instynkt
Tu mogę powiedzieć tylko tyle że Włoszki i BF zaczynają czerwienie znacznie wcześniej niż Krainka i Kaukaz
inie ma zlituj się praktycy piszą że można schłodzić gniazdo czy zimować na siatkach miałem to i testowałem i tyle samo czerwiu miały te z dennicami ocieplanymi co i nie ocieplanymi i te co widziały trawę pod ulem
Jedynym zjawiskiem było większe spożycie pokarmu na schładzanych ulach niż ocieplanych
Michał P.. pisze:
Mysle ze taka pszczoła bardzo konkretnie utrudnia życie warrozie zimujacej w takiej rodzinie.
Utrudnić życie warozie możesz Ty a nie pszczoły a przynajmniej jeszcze przez najbliższe 100 lat nim system obronny pszczół nie zacznie sam zwalczać pasożyta poprzez samooczyszczenie
My Musimy mu utrudnić życie przed zimowlą a nie po zimowli