FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 sierpnia 2025, 13:04 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam wszystkich, zwracam się do wszystkich forumowiczów z pytaniem, prosba stworzenia rankingu która rasa, i konkretna linia pszczół najradykalniej przerywa czerwienie w okresie jesiennym i wczesno zimowym. Dodatkowo konsekwentnie nie podejmuje czerwienia zima w okresie podwyzszonych temperatur. Mysle ze taka pszczoła bardzo konkretnie utrudnia życie warrozie zimujacej w takiej rodzinie.
Z gory dziekuje

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zróbmy raczej ranking pszczelarzy, którzy nie ładują do ula ciasta i wody w lutym. Wtedy bardziej radykalnie ograniczymy wczesne czerwienie i rozwój warrozy :haha:
Poważnie to z tych które znam, to najpóźniej zaczyna czerwienie kortówka, ale nadrabia szybkością rozwoju.

Michał P.. pisze:
prosba stworzenia rankingu która rasa, i konkretna linia pszczół najradykalniej przerywa czerwienie w okresie jesiennym i wczesno zimowym. Dodatkowo konsekwentnie nie podejmuje czerwienia zima w okresie podwyzszonych temperatur.

Przyjacielu przestudiuj Biologię Rodziny Pszczelej
W Polsce A Nawet Europie masz 3 rasy ( bo ja byle kundli leśnych nie uznaję za rasę gdyż jest to odmieniec szarej pszczoły
wiec masz
- Krainkę
-Kaukaza
-Włoszkę
-Bf - sztuczny Hybryd
Każde z tych pszczół mają instynkt kiedy kończyć czerwienie a kiedy zaczynać
ja powiem tylko tyle że
Każda zdrowa silna rodzina kończy czerwienie końcem września ( można zalać gniazdo na max i tyle
Czerwienie późno jesienne podejmują matki w rodzinach chorych i opanowanych przez varoozę --- Po Prostu się ratują ale efekt końcowy jest taki że późną jesienią a max wczesną wiosną jest ich szklanka i matka lub nie ma pszczół wcale jest parę kom czerwiu nie wygryzionego z multum pasożytów nawet 10 szt
Z Nastaniem coraz dłuższego dnia i coraz wyższego słońca matki rozpoczynają Czerwienie jest to naturalny ich instynkt
Tu mogę powiedzieć tylko tyle że Włoszki i BF zaczynają czerwienie znacznie wcześniej niż Krainka i Kaukaz
inie ma zlituj się praktycy piszą że można schłodzić gniazdo czy zimować na siatkach miałem to i testowałem i tyle samo czerwiu miały te z dennicami ocieplanymi co i nie ocieplanymi i te co widziały trawę pod ulem
Jedynym zjawiskiem było większe spożycie pokarmu na schładzanych ulach niż ocieplanych
Michał P.. pisze:
Mysle ze taka pszczoła bardzo konkretnie utrudnia życie warrozie zimujacej w takiej rodzinie.

Utrudnić życie warozie możesz Ty a nie pszczoły a przynajmniej jeszcze przez najbliższe 100 lat nim system obronny pszczół nie zacznie sam zwalczać pasożyta poprzez samooczyszczenie
My Musimy mu utrudnić życie przed zimowlą a nie po zimowli

BoCiAnK pisze:
Każda zdrowa silna rodzina kończy czerwienie końcem września

Wrzesień u Ciebie Bogdan to pierwszy tydzień sierpnia u nie (patrząc na temperatury), co więcej u mnie zaobserwowałem od wielu lat, że październik "niestety" bywa cieplejszy niż wrzesień, a co najśmieszniejsze dwa lata temu w listopadzie pszczoły mi pyłek nosiły - z czego nie mam pojęcia. W tym roku większość grudnia temperatura w dzień około +10 a w nocy nie często spadała poniżej zera. W styczniu 2013 (pierwszych dwóch tygodniach sytuacja podobna czyli temperatury cały czas na plusie).

I w takim klimacie nawet pszczoła zaczyna wariować jeśli chodzi o czerwienie, ale odpowiednio przeprowadzone zabiegi dają radę nawet z takimi zimami (fakt trzeba zwracać uwagę na odpowiednie karmienie pszczół na zimę bo można się zdziwić)

Michał P.. pisze:
Witam wszystkich, zwracam się do wszystkich forumowiczów z pytaniem, prosba stworzenia rankingu która rasa, i konkretna linia pszczół najradykalniej przerywa czerwienie w okresie jesiennym i wczesno zimowym. Dodatkowo konsekwentnie nie podejmuje czerwienia zima w okresie podwyzszonych temperatur. Mysle ze taka pszczoła bardzo konkretnie utrudnia życie warrozie zimujacej w takiej rodzinie.
Z gory dziekuje

Rasa kraińska ,chociaż młode matki lubią podczerwiać.
Ważny jest system ula i sposób zimowli ,albo ciasno na 7-8 ramkach z całkowicie zalanymi poszytymi ramkami ,lub zimowla na pełnych gniazdach całkowicie schłodzone ule z pełną wentylacją dolną oraz górną po przeciwnych stronach uwiązania się kłębu <ule po zimie suche jak pieprz>Przy takich niskich wilgotnościach matki nie czerwią .

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Co do jesieni zgoda.
Rusza wcześnie z czerwieniem na przedwiośniu co by nie kombinował.
Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
polbart pisze:

Ciekawe, wziąwszy pod uwagę, ze w 30% moich rodzi nie ma jeszcze czerwiu. (mówie o stanie w chwili wglądu, kilka dni temu) a w pozostałych czerw jest na 5 złotych. A kortówka to krainka, nie?

Gegon, napisał Rasa :D
Pozdrawiam,
polbart

polbart pisze:
Co do jesieni zgoda.
Pozdrawiam,
polbart

BF ruszają o wiele wcześniej ,krainka dopiero po oblocie pełną parą i przy dopływie nektaru i pyłku. Najlepsze by były matki ,żeby od końca sierpnia nie czerwiły do końca marca ,układały silne rodziny do zimy wtedy jakaś szansa istnieje na pozbycie się pasożyta.

Marzenia.... jak Krainka ma pierzgę i miód to zasuwa z czerwieniem od końca lutego.
Przecież zimuje w mniejszej sile i musi to nadrobić.
Pozdrawiam,
polbart

polbart pisze:
Marzenia.... jak Krainka ma pierzgę i miód to zasuwa z czerwieniem od końca lutego.
Przecież zimuje w mniejszej sile i musi to nadrobić.
Co do siły to można dywagować, pokazałem wczoraj jaką mają siłę. U mnie agi 3 a to krainka mają na jednej ramce obustronnie zamknięty czerw w elipsie ok 10-12 cm, czerw otwarty na tej samej ramce łącznie tworząc elipsę ok 20 cm, na kolejnej ramce jaja w elipsie ok 12-15 cm. Agi bez 3 też krainki i to czyste są późniejsze w rozwoju i mają jaja na jednej ramce w elipsie wielkości może ok 8-10 cm a silę taką samą jak agi 3. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Takie troszke akademickie rozważania Szanowni Koledzy ,pszczoły jako dość stary gatunek wykształciły swoje własne genetyczne mechanizmy ,w tym przystosowawcze które nadal funkcjonują pomimo naszych usilnych starań by to zmienić .
To ile jest czerwiu i o której porze według "naszego kalendarza" jest dla pszczół prawdopodobnie obojętne ,dla rodziny jako organizmu liczy się efekt końcowy,przeżycie i rozszerzenie obszaru występowania .
Niuanse w zasobach genetycznych ukształtowanych w drodze ewolucji decydują o podjęciu "decyzji" przez poszczególne linie o rozpoczęciu czerwienia lub z odwlekaniem z tym ,w warunkach naturalnych każda zła decyzja karana jest śmiercią i następuje selekcja naturalna ,w czasach Nam współczesnych przy daleko posuniętej ingerencji człowieka następuje utrwalanie cech "dziwnych" które w środowisku naturalnym nie miałyby szans na powielanie.
To jest taki mój prywatny poglą ,czy z sensem ?

Z sensem Kolego, z sensem.
Tylko wielu o tym nie pamięta lub nie chce przyjmować do świadomości a chce za wszelką cenę być "dyredtorami" pszczół.
Pozdrawiam.

Na zachowanie pszczół mają wpływ takie czynniki jak;

1. geny i fizjologia
2. choroby
3. gospodarka pasieczna
4. pożytki
5. lokalizacja
6. klimat
To czynniki wpływające na rozwój rodziny pszczelej i tylko one mają wpływ na to jaką zastosujemy metodę walki z warozą.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]