FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Cukier puder Diamant
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=11668
Strona 1 z 1

Autor:  bodzio700 [ 09 grudnia 2013, 17:11 - pn ]
Tytuł:  Cukier puder Diamant

Mogę kupić puder Diamanta w cenie 3,70zł za kg. Jest on czysty bez substancji przeciwzbrylających. Myślałem nad gotowym ciastem, bo cena się nie różniła wcale za kg i jeszcze dodatkowo wyrabianie ciasta, ale teraz ta różnica prawie 2zł. Czy jakościowo ciasto z pudru, a apifonda odbiega od siebie jakoś znacząco?

Autor:  robert-a [ 09 grudnia 2013, 17:53 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

bodzio700 pisze:
Jest on czysty bez substancji przeciw-zbrylających.
Masz na to jakiś papier ???

Autor:  bodzio700 [ 09 grudnia 2013, 18:14 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Wierząc etykiecie :?:

Autor:  robert-a [ 09 grudnia 2013, 18:26 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

W królewskim jest glukoza i antyzbrylacz. Na torebce cukru pudru Diamanta nie ma zapisu na stronie masz tylko ze nie ma konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Napisz ze robisz wypieki dla przedszkola albo żłobka i prosisz o atest :D to będziesz mieć dane albo załatw sobie układ z cukiernia co bierze od nich cukier puder i poproś o wyniki badań partii tam tez jest wszystko. Już kryształ antyzbrylacza ma na pewno mniej więc lepiej zmielić. A będzie jeszcze taniej.

Autor:  bodzio700 [ 09 grudnia 2013, 18:34 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Najlepiej byłoby zmielić, tylko czym? Młynek do kawy mieli, ale większe ilości to nie ma sensu.

Autor:  robert-a [ 09 grudnia 2013, 18:44 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Gładkie stalowe walce jak najtwardsze :D Musisz się wybrać do cukierni z wycieczką :D

Autor:  marcyha [ 09 grudnia 2013, 19:12 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Jak zapomnę kupić, a potrzebny w kuchni - robię cukier puder blenderem. Na parę kilo to wystarczyłoby. Można ewentualnie odsiać na sitku potem.

Autor:  Tomandor [ 09 grudnia 2013, 19:45 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

marcyha pisze:
Jak zapomnę kupić, a potrzebny w kuchni - robię cukier puder blenderem. Na parę kilo to wystarczyłoby. Można ewentualnie odsiać na sitku potem.

Nie polecam mielić cukru w kuchni bo to się źle kończy dla kuchennego sprzętu :haha: a potem :tasak:
poza tym robert-a możesz wyjaśnić o co chodzi z tym antyzbrylaczem ,dlaczego jest nie dobry dla pszczół?

Autor:  stantom20 [ 09 grudnia 2013, 22:01 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Jestem na etapie budowy młyna kulowego i mam nadzieje że ten młyn sprawdzi się nie tylko jako młynek do cukru ale i do pyłku

Autor:  robert-a [ 09 grudnia 2013, 22:38 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Tomandor, Ty podałeś że go nie zawiera ja tylko sugeruję że jeśli wyraźnie nie jest napisane ze nie ma to może być. Ty posypujesz pudrem Ciasto wiec jaki procent pudru trafia do twojego organizmu ? A jaki % antyzbrylacza ? Pszczółka chcesz dać to w ilości wyżej (jakie proporcje chcesz dać ?)to i antyzbrylacz w większej ilości. Zapytaj producenta antyzbrylacza czy w takiej dawce nadaje ie do spożycia dla pszczół. jeśli tylko chcesz poparcia Twojej tezy ze jest to tani i zdrowy produkt to .......

Autor:  idzia12 [ 09 grudnia 2013, 22:43 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Na pewno jest to warte sprawdzenia ,żeby potem nie żałować własnej ignorancji.
Ja też sama trę cukier ,jak tu obecni ,mimo że na rynku jest ten produkt.

Autor:  Mariuszczs [ 09 grudnia 2013, 23:10 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Nie jest to zbyt skomplikowane pewnie. Jest zbrylony to nie ma antyzbrylacza :mrgreen: .

Autor:  marcyha [ 09 grudnia 2013, 23:18 - pn ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Albo ma kiepski antyzbrylacz :lol:

Autor:  robert-a [ 10 grudnia 2013, 18:28 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Pamiętam czasy kartkowe i to ze puder kupiony w sklepie trzeba było przed posypaniem babki zetrzeć na tarce. oraz to jak zbrylał się w cukierniczce. Cukier w sklepach leżał bardzo krótko więc to nie leżakowanie sklepowe. Obecnie leży w hurtowni potem w sklepie i następnie u nas i albo jest mniej wilgoci w powietrzu albo cukier z innego cukru tyle na temat zbrylań i czystości cukru.

Autor:  stolarzgrzegorz [ 10 grudnia 2013, 19:16 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Od 2012 roku Diamant wprowadza produkty dedykowane dla pszczelarstwa.
W cukrowni w Glinojecku mają inwert , ciasto i cukier puder (z atestem ).
Informacje u pana Klonowskiego .Jedyna wada to ilości paletowe , więc trzeba się organizować w kołach i/lub przekonać " nasze zaprzyjaźnione sklepy ".

Autor:  robert-a [ 10 grudnia 2013, 19:26 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

stolarzgrzegorz pisze:
Od 2012 roku Diamant wprowadza produkty dedykowane dla pszczelarstwa.
W cukrowni w Glinojecku mają inwert , ciasto i cukier puder (z atestem ).
No i taki inwert kupiłem wiadomo ze dobry cukier dedykowany tz. taki co ma mieć co powinien a nie ma tego czego nie powinno być. Choć znajda się tacy co stwierdza że z biedronki tańszy jest na pewno lepszy.

Ale mamy wolny kraj i wolne wybory :)

Autor:  marcyha [ 10 grudnia 2013, 19:51 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Detalicznie to bez antyzbrylaczy jest puder z firmy Polski Cukier: http://produkty.polski-cukier.pl/45,cuk ... owych.html , ale co on tam innego ma, to nie napisali - można zapytać w dziale technologicznym.

Autor:  stolarzgrzegorz [ 10 grudnia 2013, 20:00 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

robert-a,
Po ile kupowałeś i u kogo
ponoć w 2014 cena za inwertix 72 ma wynosić cena cukru + 10 %

Autor:  robert-a [ 10 grudnia 2013, 20:40 - wt ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

W hurtowni łysonia jesli pamiętam to 50 zł za wiaderko ale to było latem musiałbym zerknąć na fakturę. Jak + 10 % to się i tak opłaca.

Autor:  bodzio700 [ 11 grudnia 2013, 21:49 - śr ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Kupiłem jednak dziś 20kg pudru Diamanta, ale po wcześniejszym telefonie do serwisu konsumenckiego, dowiedziałem się, a wręcz zostałem zapewniony, że ten cukier, a dokładnie pakowany w papierowej torebce o wadze 500g, nie zawiera żadnych dodatkowych środków. Są inne nawet z tej samej firmy, co mogą zawierać, ale nie ten. Nie ma na nim daty ważności, co oznacza że jest to czysty cukier. No i cena normalnie jest dużo wyższa niż innych firm i wtedy lepiej gotową apifondę kupić. Tylko dlatego, że cena była dobra kupiłem.

Autor:  Odnowiciel [ 11 grudnia 2013, 22:04 - śr ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

A Ja zgarnołem ostatnie 5 torebek :pala:
Mogłes się podzielić :D
Pozdrawiam.

Autor:  bodzio700 [ 12 grudnia 2013, 11:18 - czw ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Jak ja brałem była jeszcze paleta :D

Autor:  stolarzgrzegorz [ 12 grudnia 2013, 15:04 - czw ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Od wiosny będzie dostępne ciasto dla pszczelarstwa z Diamanta cena mniej niż 5 zł /kg

Autor:  ja-lec [ 12 grudnia 2013, 18:10 - czw ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Dzisiaj w Kauflandzie cukier puder królewski bez dodatków 1,99zł za 1/2kg i cukier kryształ po2,77zł za kg.

Autor:  LELITTA [ 12 lutego 2014, 22:30 - śr ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

DIAMANT Ciasto Pszczele w opakowaniu karton 15kg, wykonane z cukru kat 1 i inwertu dla pszczół w cenie 3,33 pln/kg z dostawą. Minimalna ilość w zamówieniu 720kg (1 paleta składająca się z 48 kartonów).
Wielkość zamówienia może być problemem dla wielu, ale jeśli ktoś może sobie na taką ilość pozwolić (wspólnie), to kupując bezpośrednio od producenta unika wielu działań, dodatkowych kosztów pośredników, sklepów itd i ma produkt klasy PREMIUM. Bezpieczny i odpowiedni do stymulacji wiosennej.
Telefon do DIAMANTA: 61 846 35 71; 61 846 35 12; 61 846 35 63

Autor:  rycho65 [ 12 lutego 2014, 23:00 - śr ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

Witam . A czy ten normalny cukier DIAMANT kryształ nadaje się dla pszczół bo w realu jest teraz dobra cena po 2,29

Autor:  LELITTA [ 12 lutego 2014, 23:33 - śr ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

ów. Inne sklepy podążają tym samym torem, aby jakoś przetrwać. koło się zamyka.Pozdrawiam DK

Autor:  Mogyoros [ 14 lutego 2014, 23:14 - pt ]
Tytuł:  Re: Cukier puder Diamant

na stronie
http://firma.polski-cukier.pl/405,cukier-bialy.html
twierdzą:
"Cukier biały puder 500 g to cukier o aksamitnej strukturze, nieskazitelnej bieli i doskonałej sypkości. Cukier puder nie zawiera dodatków typu
antyzbrylaczy. Ze względu na rodzaj opakowania (opakowanie foliowe typu PE/PET) wygodnie i praktycznie przechowuje się."

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/