Rumcajs pisze:
Szukam pomocy mam małą działkę na której stoi parę uli ze względu budowy ule te muszę przenieść blisko granicy z sąsiadem chcę posadzić żywopłot ale taki aby rósł w miarę szybko i był tez pożyteczny dla moich pszczół. Muszę posadzić go jak najszybciej co byście doradzili aby było okazałe a pożyteczne i zasłoniło w miarę szybko ule poza tym mam jeszcze pytanie jaka musi być minimalna odległość ula od płotu aby pszczoły dobrze lądowały na mostku.
Za wszelką pomoc bede wdzieczny.
oczywiście rozumiem, jesteś dobrym sąsiadem i ule stawiasz pod płotem a wylotki kierujesz w kierunku swojej posesji, tak czy siak, bez rozciagnięcia jakiejść siatki wysokiej na jakąś wysokość około 3m lub zrobienia płotu na podobną wysokość może być ciężko, bo posadzenie np wierzb musi upłynąć czas na ukorzenienie się plus czas aby zrobił się gęsty płot osłanaijący i raczej liczenie że teraz posadzisz a za rok już będzie super to oszukiwanie samego siebie, dodaje dwa zdjęcia ligustra posadzony na jesieni 2006 a zdjęcie zrobione na wiosne 08 i w sierpniu 08 czyli dwa sezony i trzeba zaznaczyć że duże znaczenie ma systematyczne podlewanie oraz posadzenie na jesieni, sadzenie na wiosne powoduje mizerne przysrosty