FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
pylek swiezy mrozony http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=53&t=6875 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | kazik44 [ 29 marca 2012, 23:49 - czw ] |
Tytuł: | pylek swiezy mrozony |
Witam, na poczatku sie przedstawie jestem mlodym pszczelazem, zalozylem mala pasieke nad atlantykiem. Chcialbym rozwinac debate odnosnie pylku swiezego mrozonego, ktory jest we Francji coraz bardziej popularny. Ma wiele wjecej wartosci od pylku suszonego. Jest to jedyny artykol spozywczy co mozna go wielokrotnie zamrazac i odmrazac. Czy w Polsce jest ktos co praktykuje ta metode. |
Autor: | adidar [ 30 marca 2012, 00:02 - pt ] |
Tytuł: | Re: pylek swiezy mrozony |
Ja praktykuje mrożenie pyłku i na pewno Tomek Miodek. Tu masz link do Tomka http://www.tomekmiodek.pl/pylek-i-polaw ... owego.html |
Autor: | zegaj [ 30 marca 2012, 08:01 - pt ] |
Tytuł: | Re: pylek swiezy mrozony |
A to ciekawe bo ostatnio w broszurze PZP "Kodeks dobrej praktyki..." napisali że pyłku a raczej pierzgi w ramkach nie można mrozić i powinno sie ją przechowywać w temp. powyżej 0st. |
Autor: | Zdzisław. [ 30 marca 2012, 09:30 - pt ] |
Tytuł: | Re: pylek swiezy mrozony |
Proponowałbym,wyrażnie rozróżniać pyłek i pierzge to nie to samo. Produkt wyiściowy [pierwotny] to pyłek ,produkt z niego przetworzony [można powiedzieć że bardziej zaawansowany] to pierzga . Te dwa produkty mają różny skład i właściwości. |
Autor: | golina [ 30 marca 2012, 11:01 - pt ] |
Tytuł: | Re: pylek swiezy mrozony |
kapusta A kapusta kiszona. |
Autor: | miły_marian. [ 30 marca 2012, 14:05 - pt ] |
Tytuł: | Re: pylek swiezy mrozony |
Mozna jeszcze porównać ogórek i ogórek kiszony ktury ma Parenascie razy wiencej witamin niz mizerjia. Tak samo jest z pyłkiem suszony ma mniejszą wartosc niż mrozony odrazu po wysypaniu z pyłołapki. A najwiekszą wartosc odżywczą ma pieżga bo juz jest zakiszona mlekowo. A wydobycie jej to zamrozenie w ludówce i zmielenie w maszynce do miesa i zalanie ciepłym miodem w słoju. Odrobiny wosku wypłyną na wieżch a piezga spadnie na dno słoja. Pozdrawiam miły_marian |
Autor: | Augustynowicz [ 30 marca 2012, 16:06 - pt ] |
Tytuł: | Re: pylek swiezy mrozony |
Witam! Pyłek zamrożony posiada taką konsystencję,że można go rozetrzec w palcach.Pyłek wysuszony jest twardy nie do ugryzienia i w trakcie suszenia traci dużo na wartości.Pyłek wysuszony aby go spożyc wymaga nie tylko przepuszczenia przez maszynkę do mięsa czy młynek do kawy/to działanie tylko rozkrusza zasuszone obnóże/,ale odpowiednio długie moczenie aby ziarna pyłku zwilgotniało i pękło oddając to co najlepsze z środka.Ziarna pyłku,które będą zamknięte nie oddadzą swojej dobroci.Pyłek zamrożony w czasie dochodzenia do + temperatury jest rozsadzany i ziarna wyzwalają swoją zawartośc.AzA |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |