FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 sierpnia 2025, 01:22 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 173 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
polbart pisze:
Miodomir pisze:
Jerzy pisze:

Dalej nie bedzie to mialo wplywu na rynek, ale to zadnego.
Jednych konkurencja irytuje, inni potrafia nawet ja polubic i zyc z nia w zgodzie, a swoje robic.
Z dobrym powodzeniem zreszta.

To co będzie miało wpływ Szanowny Panie aby miodu z importu było jak najmniej na sklepowych półkach ? Może tak jakby w Polsce było 200 Dutkowiaków lub 500 Polbartów albo 1000 Leninów co?
Ceny miodu lecą w dół ,produkcja miodu w dobre lata 10 tyś. ton plus mniejsi pszczelarze to daje miodu za głowę ,ale najlepiej pierdzieć w stołek sprzedawać miód po 55 zł (bo jak się ma 50- pniową pasiekę to trzeba wygenerować większe przychody ,a robić się nie chce) plus posprzedawać młodym pszczelarzom odkłady z syfem i każdy orze jak może. :pl:

Obecnie polskie pszczoły nie pokrywają zapotrzebowania naszego społeczeństwa na miód.
Kiedyś pokrywały i nawet byliśmy dużym eksporterem, szczególnie za darmo do Etiopii.
Import taniego miodu spowodował upadek bardzo wielu pasiek i boleśnie uderzył w cukrownie. :wink:
Młodszym pszczelarzom opowiem coś na dobranoc.
Dawno, dawno temu kiedy panował w naszym kraju krół Peerel, cukier był po złotówce a miód wieokwiatowy na skupie w beczce po 10 złotych.
Dobranoc.
a ja bym swoja nadwyzke wysłał do etiopi chetnie tylko niech nam bedzie dobrze to dlaczego nie wysłać biednemu ale swiat i jego konstukcja jest rabunkowa a my weszlismy do najgorszego systemu swiata ,do kolonistów co całą swą historie kradli kolonie, tam sie skonczyło to musieli sobie wymyslić system zeby innych grabić i jeszcze im wmawiać ze too oni daja ale w to chyba tylko wyjatkowy głupiec musi wierzyć, i najciekawsze ze prawo tak jest skontuowane ze nie ma wyjscia z tego bo nas zniszcza i nastepny raz rozbiorą, ja wiem jedno kiedyś przy 50 uli dało sie zyć na jakimś poziomie teraz sami wiecie i Leszek pisze pawde za 10 kg cukru był litr miodu w hurcie teraz .... tez umiecie liczyć .Miłego dnia

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Straszna się kłótnia wywiązała na temat importu miodu w temacie marsz w obronie pszczół, a z tego co wiem to jedno z drugim nie wiele ma wspólnego . Marsz ma na celu zwrócenie uwagi na neonikotynoidy w rolnictwie, a nie na import przynajmniej takie mam informacje a jak będę coś wiedział więcej to napiszę.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Toteż wcześniej pisałem, że jedno o co możemy walczyć to wyeliminowanie szkodliwej dla pszczół chemii.
Może dobrze by było pod kapelusze włozyć maski przeciwgazowe?
Lub zamiast nich?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Panowie - program w telewizji bardzo łatwo zorganizować. Ja dwa razy pokazałem gębę z żoną w tv w swoich sprawach.
Raz żeby mi wójt drogę utwardził (w NTL Radomsko ).
Drugi raz żeby mi zakład energetyczny prąd poprawił ( w Celowniku ).
Z programami niestety nie jest tak jakbyśmy chcieli, bo filmują niby fajny materiał, można ustalić co, ale niestety potem materiał obcina ktoś inny w studiu i robi jak jemu się podoba. Z kilku godzin nagrań zostaje parę minut. Ale się da przekazać, nawet nie jest to jakiś wielki wysiłek zadzwonic, opisać sprawę, ustalić termin, potem to już samo leci przed kamerą - trema jest po nagraniach dopiero :D .
Jest jeszcze telewizja i radio Rydzyka - wbrew pozorom to nie tylko mochery to słuchają bo mówią dużo prawdy o naszym kraju. Znam ludzi w Boga niewierzących, którzy chętnie to radio włanczają. Wczoraj przypadkiem włączyłem radio w warsztacie i na razie tak zostanie.

Na stronie celownika wpisać Sulmierzyce i będzie na liście.

Zrobicie coś w swojej sprawie tak naprawdę, czy tylko popiszecie trochę w następnym temacie i w następnym ?

Władze związkowe to czasem nie odwołuje się od tak ?

Ja idę, nic nie tracę a tylko zyskać można. Jeden dzień urlopu wystarczy poświęcić. Mam dobrze bo jestem na miejscu. Zawsze ktoś usłyszy, jak nawet 100 czy 200 osób zainteresuje się problemami pszczół i pszczelarzy to warto się pokazać.

Ja chciałem aby dla bezpieczeństwa, uczestników marszu ubrać w jednakowe koszulki pszczelarskie, ale niestety firma Ł.... olała temat, a nikt więcej nie da 1000 koszulek na marsz.

polbart pisze:
Były pieniądze i puste sklepy...

Teraz jest odwrotnie.
Chyba się poprawiło, bo można chociażby coś ukraść. :haha:

Oglądałeś jak Babcie za masło chcieli posadzić w pierdlu :haha:
Biedną babcie za małosło a tych co kradną miliony i robią przekręty to nikt nie tyka
polbart pisze:
Dawno, dawno temu kiedy panował w naszym kraju krół Peerel, cukier był po złotówce

i za sprzedany słoik miodu i to pół litrowy zakarmiłeś rodzinę na zimę , mało to kupiłeś 4 kg Dobrej Kiełbasy a dziś ??
Nie potrzeba króla Peerel bo jeszcze nie tak dawno cukier był po 1,69 a czasami i taniej
polbart pisze:
wieokwiatowy na skupie w beczce po 10 złotych.

Pamiętam te czasy tylko że ta 10zł była inna ale nie to mnie wkur... zawiozłeś miód magazynier warzył ,laborantka robiła analizę a dostawca stał w kolejce do kasy lub czekał grzecznie na korytarzu na wypłatę a teraz zero szacunku i psie pieniądze a co do terminu płatności H... wie jaki a na końcu ci powie chcesz to se weź towaru z magazynu po prostu rozstrzelać skur...i to mało powiedziane

Ale się porobiło...
Panowie, apeluję:
"RÓBMY SWOJE"

Nie ma co silić się na porównywanie komuny i obecnych czasów, bo i za komuny była dekada Gierka (wcześniej dekada Gomułki, jescze wcześnie Stalina - i każda była inna, ale nie będę pisał o czymś czego nie przeżyłem), kiedy faktycznie było co wypić i czym zakąsić, po czym była dekada Jaruzela, kiedy trzeba było za wszystko zapłacić i okazało się że po tym "zapłaceniu" w kraju został ocet i gorzała z karbidu. Tak się kończy sytuacja kiedy więcej się wydaje niż zarabia, a mam obawy, że teraz jest podobnie, bo dług publiczny można z gierkowskim porównywać... i nie wiadomo który większy. Jest natomiast zasadnicza przewaga obecnej sytuacji - łatwiej stąd teraz wyemigrować.

W kwestii wolności gospodarczej, to powoli (a może i szybciej) mamy znowu gospodarkę coraz bardziej centralnie sterowaną, tzn. cukru i cukrowni ma być "tyle", stoczni i statków ma być "tyle", elektrownie mają być atomowe a banany proste. A jak to się skończyło u Gierka - patrz wyżej.

Zachowanie Polskiego Rządu (a i większości biurokratycznych rządów w Europie) porównałbym do warrozy - oni nie patrzą już skąd im nogi wyrastają, nie dbają o kondycję "pszczół" które na nich robią, jedynie chcą się bez końca namnażać. Do tego, a może dzięki temu, jak w ulu, ujawnia się coraz więcej słabości naszego Państwa. Jak dojdzie jakaś kolejna większa klęska żywiołowa to może i przyjdzie się z octem jako przepitką przeprosić...

Najgorsze, że jedyne co można zrobić to pójść na wybory i głosować (no, możemy se jeszcze "pomaszerować"). Czyli nic, bo niestety mam wrażenie, że program wszystkich promowanych partii (może oprócz Palikota - co tłumaczy jego wynik) jest w zasadzie ten sam: "o dalszy, skuteczny rozwój biurokracji". Dlatego rozumiem tych, co na wybory nie chodzą. Mam też wrażenie graniczące z pewnością, że celowo nie pokazuje się nam żadnych innych możliwości (kto i dlaczego - to nie mnie, nie tu i nie teraz wyjaśniać), a, co więcej, jak bracia Węgrzy zaczęli robić "po swojemu" to w mediach się z nich nabijają a politycy chcą ich nawracać. A ja bym bardzo chętnie popatrzył co Węgrom z tego wyjdzie. Okazuje się, że kraść i oszukiwać jak poprzedni rząd Węgier albo Grecji to można i trzeba, a wygrzebać się z takiego bagna to już "nielzja".

Dlatego
"... ja siadam pisać testament,
gdyż przewiduję ogólny zamęt
przy którym nawet pożar w burdelu
będzie jak cicha przystań na Helu".

Dlatego, Panowie, róbmy swoje.

Ule na jakich gospodaruję: inny
Dług za Gierka był 10 x mniejszy :tasak:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
BoCiAnK pisze:
polbart pisze:
Były pieniądze i puste sklepy...

Teraz jest odwrotnie.
Chyba się poprawiło, bo można chociażby coś ukraść. :haha:

Oglądałeś jak Babcie za masło chcieli posadzić w pierdlu :haha:
Biedną babcie za małosło a tych co kradną miliony i robią przekręty to nikt nie tyka
bo się kradnie grube pieniądze, po to by mieć za co się wykupić i żeby jeszcze zostało się na resztę życia, tak robią grube ryby

Trzeba trochę wyluzować Panowie
http://www.youtube.com/watch?v=Ob6EepaY ... re=related

bo to się może tak skończyć
Obrazek

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
polbart pisze:
- Jesteśmy w unii a rząd jest w Niemczech.

http://www.youtube.com/watch?v=-BVApZim ... re=related

Zaczęło się.
Stacje benzynowe, internet... Nasza pszczelarska demonstracja na wiosnę zasymiluje sie z innymi demonstrujacymi grupami społecznymi. :(

wojciechmoro pisze:
Dług za Gierka był 10 x mniejszy

W chwili gdy to piszę to już może być 11x, bo cały czas rośnie. Jednocześnie obecny USD i dolar za Gierka to inny dolar, czego "obrońcy" obecnego systemu używają jako argumentu że "nie jest jeszcze tak źle"... Równie żałosne jak gierkowska "propaganda sukcesu".

Do kogo ten marsz ma być skierowany.
Do ukupanta? ...
Jeśli się ciepło zrobi to pilnujmy swoich pszczół, a nie odstawiajmy szopki w stolicy.
Amen.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-12, LN3/4
polbart pisze:
Obecnie polskie pszczoły nie pokrywają zapotrzebowania naszego społeczeństwa na miód.

Koledzy, ktoś napisał w duchu, że cytrusy to można zblokować na imporcie, bo krajowych owoców i tak starczy.
No to doskonale pokazuje myślenie niektórych pszczelarzy, którzy SAMI NIE ODRÓŻNIAJĄ WŁASNEGO MIODU OD CHIŃSKIEGO!
I jak tu edukować społeczeństwo z takimi pszczelarzami!?
Otóż mój miód nie ma z chińskim nic wspólnego, bo to całkiem inny produkt.
Dlatego też nie mam ŻADNEGO problemu z rozprowadzeniem mojej tony miodu.
Który z Sz. pszczelarzy produkje więcej (ma większe pasieki)? Większość coś koło tego, a dłużej (wiek) funkcjonują na rynku.

Panowie, przyjrzyjcie się cytatowi z Polbarta i weźcie to sobie do serca, bo to oznacza nic innego, że na rynku jest przestrzeń do zapełnienia i że pszczelarstwo to perspektywiczny biznes dla zawodowców. Hobbyści chyba będą w stanie opchnąć tonę miodu po znajomych? A jak nie, to niech faktycznie zajmą się tylko swoim hobby (pszczoły) a nie miodem (produkcja).

A wracając do marszu: jak przeczytełem ten bełkot (przepraszam autorów za wyrażanie) w ulotce podanej w pierwszym poście, to na marsz nigdy bym pod szyldem bełkotu nie pójdę. Poszedł bym, jakby wyciąć import, dopłaty itd, a zostawić degradację środowiska chemizacją rolnictwa.

uszanowania

polbart pisze:
Zaczęło się.
Stacje benzynowe, internet... Nasza pszczelarska demonstracja na wiosnę zasymiluje sie z innymi demonstrujacymi grupami społecznymi. :(

jak można iść na marsz bez przewodniczącego Polskiego Zwiazku Pszczelarskiego?
chyba trzeba wcześniej wybrać nowego!!!

[quote="polbart"]Do kogo ten marsz ma być skierowany.
Do ukupanta? ...Jeśli się ciepło zrobi to pilnujmy swoich pszczół, a nie odstawiajmy szopki w stolicy.
Amen.[/quote

dziadek mówił mi, że okupant ze wschodu i zachodu szanował pszczelarzy, zostawiał nadzieję.

Panie Jarku Droździe, pozwoli Pan, że nieniejszym polecę wszystkim forumowiczom Pańskie posty w tym wątku.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Wszystko to 'burza w szklance wody'.
'Kazda myszka swoj ogonek chwali', a pszczelarz powinien zachwalac swoj miod i umiec go naprawde dobrze sprzedac wszedzie, zawsze i wszystkim.
Prawdziwy marketing, to nie tyle bicie piany, ale dobrze przemyslana konstrukcja wlasnego rynku zbytu i ciagle rozbudowywanie go wszelkimi dostepnymi sposobami - a niektorzy to robia nawet tak:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

wilq pisze:
pozwoli Pan

pozwalam! :D

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Na moją pocztę przysłał ktoś wiadomość, czy tylko ja jestem tym wybrańcem? :nie powiem: "Sytuacja w PZP jest nie do zniesienia i nie sposób dłużej jej tolerować.

Należy zrobić wszystko aby nie dopuścić do kolejnej elekcji p. Sabata i jego kliki.

Mamy szansę na wysunięcie w nadchodzących wyborach rzeczywistego kontrkandydata gwarantującego głęboko idące zmiany w funkcjonowaniu PZP i jego uzdrowienie.

W naszym mniemaniu takim kandydatem jest pani Elżbieta Kowalczyk (pytla).

Zwracamy się do kolegi z prośbą o pomoc."

W najbliższych miesiącach w lokalnych związkach odbywać się będą wybory delegatów na zjazd wyborczy PZP.

Potrzebujemy jak najdokładniejszych danych delegatów ( nazwisko, imie, adres, mail, telefon) co pozwoli to nam dotrzeć do wszystkich delegatów, proszę nie zapomnieć o napisać z jakiego związku są to delegaci.

Liczymy na pomoc kolegi.

Dane proszę przekazywać na adres [email protected] lub na PW.

Z pszczelarskim pozdrowieniem

Komitet Wyborczy

ADMINISTRATOR

Ule na jakich gospodaruję: wielkop.korp.
Ja również otrzymałem, nie wiem co o takiej informacji myśleć, nie luię rozmawiać z kimś kto nie jest w stanie się podpisać i odpowiadać za swoie słowa i czyny.

Awatar użytkownika

tez dostalem tego maila

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowy jednościenny
makak pisze:
tez dostalem tego maila
I ja dostałem, a do PZP nie należę

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Lepiej należałoby zapytać kto nie otrzymał meila o zaprezentowanej treści.
Pozdrawiam

nie otrzymałem

nie dostałem

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
ciekawe też dostalem a nie należę do PZP

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Jest nas wiecej.chyba ktos robi akcje zeby pozbyc sie betonu z PZP

W jesieni wybory w PZP więc rozpoczyna się walka o korytko a że metodą Endriu to nie ma znaczenia. :pala: :tasak: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: WP
A co dalej się dzieje koledzy z tym marszem. Sprawa upadła czy idziemy. Zna ktoś może najnowsze wieści.

Z naszego koła wybieramy się w trzech.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ślonski zwiozek pszczelarski w Katowicach podstawia autokary na przewóz do Warszawy na protest tylko niewiemo kturej godzinie jest wyjazd. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Na Polance, admin umieścił taki skan.

Obrazek

Awatar użytkownika

NA RAZIE NIE BĘDĘ SIĘ WYPOWIADAŁ zobaczymy co dalej.... z tego co wiem to jeszcze nie mamy petycji........
Ja zaoferowałem pomoc w nagłośnieniu naszego marszu w mediach .....ALE nie będę się narzucał .... :pl:

Awatar użytkownika

Wszystko jest tutaj opisane:
http://chronmy.pszczoly.pl/marsz-w-obronie-pszczol

Warto się zapoznać ze wszystkimi zagadnieniami poruszanymi na tej stronie:
http://chronmy.pszczoly.pl

Obrazek

http://www.facebook.com/chronmy.pszczoly

MYŚLĄC OJCZYZNA.

Przedwiośnie polskie - prof. Piotr Jaroszyński
http://www.youtube.com/watch?v=dXRMECgN ... re=related

Mentalność Ślimaka - prof. dr hab. Piotr Jaroszyński
http://www.youtube.com/watch?v=zI3g_Ojy ... re=related

Awatar użytkownika

Tu jest wypowiedź Prezydenta PZP T.Sabata w sprawie "Marszu ..."

Wyciągnijcie sami wnioski.

Obrazek

Tu można kliknąć i powiększyć.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c61a150d471d39b8.html

źródło: jak widać na skanie.

Żenujące. Zarząd nawet stracił kontakt z ludźmi ze swojej organizacji bo członkowie PZP biorą udział w organizacji na miejscu w Warszawie, mobilizują koła, zbierają podpisy itd. Szkoda się powtarzać.
viewtopic.php?f=1&t=6731&p=115532#p115532

Marsz w obronie pszczół, inicjator protestu - związek pszczelarzy zawodowych. Przepraszam bardzo, a przeciwko komu lub czemu będą ci pszczelarze protestować. Rozumiem, że po części przeciwko swoim władzom, niektórym co ważniejszym kolegom i innym, z którymi Prezydent PZP całkiem niedawno się spotykał, a których w swoim piśmie wymienił. Jeżeli protest jest zorganizowany w obronie pszczół to i chyba w obronie ich hodowców. Należy więc mieć nadzieję, że w kłębach dymu z podkurzaczy na transparentach będzie można przeczytać - "dość ceny w skupie po 8 zeta", "precz z importerami miodów", " Polski stół, krajowy miód", a w złożonej petycji do władz państwowych znajdzie się zapis, że polscy pszczelarze domagają się powołania specjalistycznego urzędu, którego jedynym celem będzie permanentne tropienie i pogonienie z rynku fałszerzy szukających łatwego zysku. Sądzę, że gdyby tak miało to przebiegać to organizatorów mogłoby braknąć. Nie jestem członkiem żadnego związku, swoją bytność w PZP zakończyłem w czasach prezesowania ks.dr H. Ostacha. Nie jestem też producentem miodu na skalę gdzie zmuszony byłbym do sprzedaży hurtowej. Na sprawy patrzę niejako z boku, czytając publikowane wypowiedzi działaczy takich czy innych związków lub zrzeszeń. Według mojej oceny, cokolwiek nie sądziłbym o działaniach Prezydenta Sabata w innych sprawach, w tej sprawie ma zupełną rację nie chcąc uwikłać związku w sprawę, która nie koniecznie leży w interesie szerokiej rzeszy pszczelarzy. Hasło pod, którym się organizuje ten niby protest jest oczywiście szczytny i chwytliwy ale cel, no właśnie, cel...?

Zygmunt S., człowieku zastanow się, gdzie w haśle "marsz w obronie pszczół" masz coś o strajku, o proteście? coś Ci się pomieszało.

O strajku nic nie pisałem, w pozostałej kwestii faktycznie coś musiało mi się pomieszać albo nie doczytałem, że to ma być procesja połączona z rewią mody i takie tam duperele. Masz rację muszę to przemyśleć, chociaż czy w ogóle warto zawracać sobie tym głowę.

poprostu marsz to marsz w obronie pszczół, przykro że bez poparcia zarządu i prezydenta PZP.

Awatar użytkownika

Skoro nie będzie Sabata to kto w takim razie pójdzie na czele tego marszu?

jino2 pisze:
poprostu marsz to marsz w obronie pszczół, przykro że bez poparcia zarządu i prezydenta PZP.

To ja w takim razie proponuję bieg. Biegający bardziej zwraca na siebie uwagę, a z dymiącym podkurzaczem w łapie to przy okazji może udawać parowóz czyli odnośnik do czasów kiedy powietrze było czyste, roślinki kwitnące nawożone najczęściej gówienkiem i pszczoły nie wymagały obrony. Pozdrawiam!

Zygmunt S. pisze:
Marsz w obronie pszczół, inicjator protestu - związek pszczelarzy zawodowych. Przepraszam bardzo, a przeciwko komu lub czemu będą ci pszczelarze protestować. Rozumiem, że po części przeciwko swoim władzom, niektórym co ważniejszym kolegom i innym, z którymi Prezydent PZP całkiem niedawno się spotykał, a których w swoim piśmie wymienił. Jeżeli protest jest zorganizowany w obronie pszczół to i chyba w obronie ich hodowców. Należy więc mieć nadzieję, że w kłębach dymu z podkurzaczy na transparentach będzie można przeczytać - "dość ceny w skupie po 8 zeta", "precz z importerami miodów", " Polski stół, krajowy miód", a w złożonej petycji do władz państwowych znajdzie się zapis, że polscy pszczelarze domagają się powołania specjalistycznego urzędu, którego jedynym celem będzie permanentne tropienie i pogonienie z rynku fałszerzy szukających łatwego zysku. Sądzę, że gdyby tak miało to przebiegać to organizatorów mogłoby braknąć. Nie jestem członkiem żadnego związku, swoją bytność w PZP zakończyłem w czasach prezesowania ks.dr H. Ostacha. Nie jestem też producentem miodu na skalę gdzie zmuszony byłbym do sprzedaży hurtowej. Na sprawy patrzę niejako z boku, czytając publikowane wypowiedzi działaczy takich czy innych związków lub zrzeszeń. Według mojej oceny, cokolwiek nie sądziłbym o działaniach Prezydenta Sabata w innych sprawach, w tej sprawie ma zupełną rację nie chcąc uwikłać związku w sprawę, która nie koniecznie leży w interesie szerokiej rzeszy pszczelarzy. Hasło pod, którym się organizuje ten niby protest jest oczywiście szczytny i chwytliwy ale cel, no właśnie, cel...?

Tak naprawdę to porządnym pszczołom i porządnemu pszczelarzowi szkodzą w niektórych rejonach kraju "miastowi łykendowi rolnicy i sadownicy" i pseudofirmy walczące z chrabąszczami i komarami stosując środki chemiczne niezgodnie z instrukcją.
Cała reszta jest..... no i nie wiem jak mam napisać...
A niech tam będzie, raz kozie śmierć
Jest sztucznym wytworem światowego środowiska naukowego związanego z pszczelarstwem, dbającego o własne interesy.

W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Amen. :|

Być może humoru na dzień dzisiejszy Ci to w znaczący sposób nie poprawi ale w pełni się z Tobą zgadzam. Ująłeś sedno sprawy. Nawet to tłuste "sztucznym" jest na swoim miejscu. Pominę tylko ostatnią linijkę żeby nie uznano mnie za bluźniercę.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Niektórzy tylko dużo mówią a jak przyjdzie coś zrobić to ich nie ma. W tym jako naród to jesteśmy wysoce wyspecjalizowani.

Zygmunt S., a wie Pan co się stanie z miodem, w którym wykażą pyłki roślin GMO? jak również z obnóżami pozyskanymi z roślin GMO?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 173 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]