FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 sierpnia 2025, 13:10 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski styropianowy
Witam.Mam 15 uli styropianowych wielkopolskich z ważnych przyczyn muszę do początku wiosny przenieś ule o ok 50 metrów dalej.Jak i w jakim najlepszym czasie to zrobić bez wywożenia uli w inne miejsce i s powrotem.Obawiam się że pszczoły będą wracać i stracę ich dużo. Proszę o podpowiedz kogoś kto ma doświadczenie i zna problem :załamka:

Tytuł:

Można to zrobić parę dni przed spodziewanym oblotem :oczko: Czyli gdzieś w lutym

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale czy to jest w miarę bezpiecznie bo to przymrużone oczko wiele mówi.A co jeśli nie trafie z oblotem.Może jeszcze ktoś jakieś sugestie .Pytanie jak długo pszczoła pamięta miejsce bez oblotu

Tytuł:

Może przenoś codziennie o pół metra na bok :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

adimaj13 pisze:
Może przenoś codziennie o pół metra na bok :uśmiech:
Kolego mamy październik z całym szacunkiem trochę powagi .Ale dziękuje za troskę.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Witam , najlepiej na wiosnę przenieść pszczoły przed oblotem zobaczysz przed nadejściem ocieplenia szybko poprzenosić na nowe miejsce, pszczoły już nie pamiętają starego miejsca i nie będą błądziły , chociaż ja jednęgo roku przenosiłem też po ustaniu lotów w listopadzie i nic się nie stało

Tytuł:

Po prostu przenieś je przed spodziewanym ociepleniem. Nie musi być to dokładnie dzień przed oblotem :uśmiech:

Tytuł:

możesz nawet i teraz, zapowiadają parę zimnych dni a potem pewnie bedzie kilka dni w których pszczółki będą sobie mogły choć trochę sobie polatać :jupi:

Tytuł:
W listopadzie 1-15 bedzie dośc ciepło i słonecznie ,pszczoły zrobia ostatni oblot przed zimą , wyczekaj tych dni , przyjdzie ochłodzenie i przestaw ule . Najlepiej ,zeby z miesiąc było zimno wtedy bedzie okej.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
oglądaj pogodę i w momencie gdy będą zapowiadać trwałe ochłodzenie a potem opady śniegu to tuż przed tym ochłodzeniem gdy loty pszczół ustaną lub jak już było napisane przed spodziewanym wiosennym oblotem

Tytuł:
Awatar użytkownika

SKapiko pisze:
oglądaj pogodę i w momencie gdy będą zapowiadać trwałe ochłodzenie a potem opady śniegu to tuż przed tym ochłodzeniem gdy loty pszczół ustaną lub jak już było napisane przed spodziewanym wiosennym oblotem

Wolał bym to zrobić na początku zimy ale strasznie się boje.Napisz proszę większe ryzyko jest w listopadzie czy przed oblotem.Nie ukrywam że te pszczoły są dla mnie wszystkim :prosi:

Tytuł:
pop1970, jeśli przeniesiesz ule bardzo delikatnie bez zbytniego nimi bujania i trząsania możesz je przenieść po pierwszych kilku dniach nocnego przymrozku poniżej -5 stopni (jeśli koniecznie chcesz przenosić przed zimą), wtedy pszczoły mają uwiązany jeszcze nie zbyt trwały i zbity kłąb i najmniej im wtedy zaszkodzisz przeniesieniem w tym okresie, nie ukrywam iż lepiej było by jednak przenieść je w okolicach 10-15 lutego czyli na tydzień do dwóch przed spodziewanym lekkim ociepleniem, wtedy po pierwsze matka już zaczyna czerwienie a pszczoły mają lekko rozluźniony kłąb przed oblotem, zaczyna się rodzina szykować do nowego sezonu, pszczoły czują wyraźnie dłuższy już dzień i ocieplenie klimatyczne a co za tym idzie nawet jak jakaś wypryśnie z ula wtedy po przenosinach nie ma wielkiej straty bo za kilka do kilkunastu dni będą się oblatywały. Bezpieczniej jest przenosić pasiekę wczesną wiosną niż na jesieni czyli w okresie kiedy pszczoły formują kłąb zimowy i wskazany jest względny spokój w pasiece. :oczko:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
pop1970 pisze:
Witam.Mam 15 uli styropianowych wielkopolskich z ważnych przyczyn muszę do początku wiosny przenieś ule o ok 50 metrów dalej.Jak i w jakim najlepszym czasie to zrobić bez wywożenia uli w inne miejsce i s powrotem.Obawiam się że pszczoły będą wracać i stracę ich dużo. Proszę o podpowiedz kogoś kto ma doświadczenie i zna problem :załamka:

Smialo, nie "wstydz sie", nic im nie bedzie, obys tylko nie przewozil ich na taczce i po bruku :bosie: .
Poczekaj jednak, az nastapia pierwsze przymrozki, temperatura znacznie spadnie i zrobisz z nimi co tylko zechcesz.
Przewozilem, przenosilem i nigdy im nic nie bylo - musisz, to przeniesiesz. Na upartego, to moglbys to zrobic o kazdej porze roku, bo takze przenosilem, tylko troche wiecej ceregieli, ale teraz ... :okok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szanowni koledzy widzę ile ludzi tyle opinii.U mnie dzisiaj rano -6 stopni przez ostatnie 3 dni pszczoły nie latały tylko od czasu do czasu pokazywały się na wy lotku.Zapowiadają ok 10 dni chłodu ,aż mnie rączki korcą żeby to zrobić teraz. Zaglądałem pod folie są w kłębie myślę że jeszcze luźnym. Ule muszę przenieś ok 50 m po trawie więc nie będę nimi bardzo poniewierał (styropiany ) na nowym miejscu wszystko przygotowane.Co o tym myślicie a może ktoś zinterpretuje dobrze pogodę lokalizacja Nowy Sącz. :prosi:

Tytuł:
pop1970 pisze:
Zapowiadają ok 10 dni chłodu ,aż mnie rączki korcą żeby to zrobić teraz.

Jak będzie kilka dni gdzie w nocy będzie ok - 5 stopni jak napisałem i skoro piszesz że kłąb mają jeszcze luźny to przenieś i tyle byle delikatnie i na zamkniętych wylotach. :oczko:

Tytuł:

Kilka dni to za mało przynajmniej trzy tygodnie , miesiąc . Gdy przenosiłem ostatniej wiosny przed samym oblotem i tak część pszczół szukała uli w starym miejscu, a wcześniej nie oblatywały się co najmniej z miesiąc.

Tytuł:
anZag, ale mówimy o przeniesieniu przed zimą, teraz już nie będą latały by nie trafić do uli szczególnie po kilku dniach nocnego przymrozku. :oczko:

Tytuł:
pop1970 pisze:
Szanowni koledzy widzę ile ludzi tyle opinii.U mnie dzisiaj rano -6 stopni przez ostatnie 3 dni pszczoły nie latały tylko od czasu do czasu pokazywały się na wy lotku.Zapowiadają ok 10 dni chłodu ,aż mnie rączki korcą żeby to zrobić teraz. Zaglądałem pod folie są w kłębie myślę że jeszcze luźnym. Ule muszę przenieś ok 50 m po trawie więc nie będę nimi bardzo poniewierał (styropiany ) na nowym miejscu wszystko przygotowane.Co o tym myślicie a może ktoś zinterpretuje dobrze pogodę lokalizacja Nowy Sącz. :prosi:

Nie przenoś jeszcze bo poczatkiem listopada bedzie ciepła pogoda jeszcze . Wyczekaj tych cieplejszych dni , pszczoły zrobia oblot , pózniej sie ochłodzi juz na całego.

Gdy miałem 10 uli obok domu w zimie kopali na kanalizację musiałem je przenieść to polużnił się kląb i trzy matki mi ztrutowiały

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]