FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Przechowywanie miodu
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=3386
Strona 1 z 1

Autor:  adidar [ 16 września 2010, 12:11 - czw ]
Tytuł:  Przechowywanie miodu

Mam pytanie czy można miód przechowywać w warsztacie, gdzie temperatura jest zawsze wyższa od tej na zewnątrz o kilka stopni. Mam wątpliwości, czy miód zakręcony w słoikach może sobie stać w szafce przez zimę i czy ujemna temperatura mu nie zaszkodzi? Miód mam już skrystalizowany

Autor:  mendalinho [ 16 września 2010, 14:38 - czw ]
Tytuł: 

adidar, Pisałes ze bedziesz ogrzewał warsztat .Rozumię ze w dzień w warsztacie będziesz miał temp w granicach 12 stopni przez noc przy -30 na zewnatrz temperatura w warsztacie mocno spadnie.Wydaje mi sie ze przy takich róznicach temperatur moga Ci słoiki popękać.Lepiej nie ryzykowac

Autor:  kudlaty [ 16 września 2010, 14:56 - czw ]
Tytuł: 

temperatura przechowywania poniżej 10 °C , bez dostępu światła (miód przechowywany w temperaturze pokojowej po 6 miesiącach traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, natomiast po 18 mies.- całkowicie)
-miód jest produktem higroskopijnym więc musi być szczelnie zamknięty aby nie zwilgotniał i nie uległ fermentacji

idealnym miejscem była by wg mnie ciemna piwnica bo temperatura utrzymuje sie w niej stała, w zimie jest pow zera mim że nikt nie ogrzewa, byle ie byla zbyt wilgotna i żeby była najlepiej wyłącznie do przechowywania miodu
jesli koniecznie musi byc przechowywany w nieogrzewanym warsztacie to zawsze można zailolowac tą szafę np styropianem

Autor:  Pawełek. [ 16 września 2010, 16:12 - czw ]
Tytuł: 

styropian chroni przed wymianą ciepła, ale jeśli warsztat nie będzie wcale ogrzewany to i tak temp w tej szafie spadnie do poziomu temp w warsztacie,

Autor:  adidar [ 16 września 2010, 16:37 - czw ]
Tytuł: 

Mam pomieszczenie w ktorym cała zimę zawsze przechowuje jabłka i one spokojnie do wiosny leżą. Wszellkie przetwory, ogórki, wiśnie itp też są w tym pomieszczeniu i nigdy nie strzeliły ani nie zamarzły. Więc myślę, że miód powinien dać radę. Tylko tej zimy co była temperatura spadła do +2 stopni jak na zewnatrz bylo -20.
Dodatkowo wstawiłem nowe drzwi, pouszczelinialem wszelkie dziury i na dodatek wkrotce bedzie piecyk zeliwny co jakis czas bede grzał. Pomieszczenie z miodem jest obok tego w ktorym bede grzal

Autor:  BoCiAnK [ 16 września 2010, 22:01 - czw ]
Tytuł:  Re: Przechowywanie miodu

adidar pisze:
Mam pytanie czy można miód przechowywać w warsztacie, gdzie temperatura jest zawsze wyższa od tej na zewnątrz o kilka stopni. Mam wątpliwości, czy miód zakręcony w słoikach może sobie stać w szafce przez zimę i czy ujemna temperatura mu nie zaszkodzi? Miód mam już skrystalizowany


Byle Było Czysto i sucho a przede wszystkim pod ręka jak klient zapuka
mam pomieszczenie w pracowni gdzie se siedzi i przynoszę w miarę potrzeb skrystalizowany Skończyły się czasy kiedy marudny klient w grudniu chciał płynny
Ale i na to jest sposób
całe 20 l wiadra miodu płynnego (tuż po odwirowaniu wstawia się do zamrażarki i nie krystalizuje się nic mu nie ma nie traci żadnych właściwości smakowo -leczniczych
kudlaty pisze:
miód przechowywany w temperaturze pokojowej po 6 miesiącach traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, natomiast po 18 mies.- całkowicie)

To ten w sklepach to według tego to tylko słodka ciecz bo nawet nie skrystalizowany

Gdzieś Ty takie nowinki wyczytał :leży_uśmiech:
:bosie:

Autor:  kudlaty [ 17 września 2010, 19:45 - pt ]
Tytuł: 

BoCiAnK pisze:
tuż po odwirowaniu wstawia się do zamrażarki i nie krystalizuje się nic mu nie ma nie traci żadnych właściwości smakowo -leczniczych


ja bym tu polemizował co do właściwosci leczniczych takiego miodu po mrożeniu, bo skoro traci je przy podgrzewaniu analogicznie powinno w przypadku działania niskiej temperatury, ale nie bede sie upierał w tej kwestii bo badań na ten temat nie porowadziłem, a pogdybac zawsze można... miód taki zachowa swoje właściwosci smakowe i na tym koniec

BoCiAnK pisze:
Gdzieś Ty takie nowinki wyczytał :leży_uśmiech:


sie czyta książeczki to sie wie, te mądre słowa :leży_uśmiech: to akurat moje streszczenie jednego działu z pewnej książki,

co do miodu z hipermarketów to sie nie wypowiadam bo niewiadomo z kąd on jest i z czego robiony... róznica jak między czekoladą a wyrobem czekolado-podobnym

Autor:  makak [ 18 września 2010, 08:31 - sob ]
Tytuł: 

kudlaty pisze:

ja bym tu polemizował co do właściwosci leczniczych takiego miodu po mrożeniu, bo skoro traci je przy podgrzewaniu analogicznie powinno w przypadku działania niskiej temperatury, ale nie bede sie upierał w tej kwestii bo badań na ten temat nie porowadziłem, a pogdybac zawsze można... miód taki zachowa swoje właściwosci smakowe i na tym koniec


Sprawdz sobie w gogle co daje podgrzewanie a co mrozenie(tu nie ma raczej analogii)
Mrozony miod nie traci wartosci a po rozmrozeniu staje sie taki jak przed. Minusem takiego postepowania jest wielkosc zamrazarki ;)

Autor:  Cordovan [ 18 września 2010, 08:35 - sob ]
Tytuł: 

Zgadza się i jako technolog żywności mogę potwierdzić to co napisał makak. ;-)

Autor:  kudlaty [ 18 września 2010, 15:04 - sob ]
Tytuł: 

makak pisze:
Mrozony miod nie traci wartosci a po rozmrozeniu staje sie taki jak przed. Minusem takiego postepowania jest wielkosc zamrazarki ;)


konkrety to lubie ;-) jak bedzie co mrozic to spróbuje bo mam w czym :uśmiech:

Autor:  Kacper4500 [ 18 września 2010, 19:41 - sob ]
Tytuł: 

ja tam nie jestem fachowcem, ale z tego co wiem to w miedzie są drożdże między innymi, a te po rozmrożeniu, po prostu się rozpadną i moim zdaniem powstanie ciapka, więc miód się rozrzedzi.
W mojej piwnicy temperatura waha się od 4 do 15 stopni i jest tu ujęta temperatura średnia z roku, a z tego co wiem to jest to idealna temperatura do przechowywania miodu.

Autor:  BoCiAnK [ 18 września 2010, 20:41 - sob ]
Tytuł: 

Jak Ktoś posiada książkę "Jak zgodnie sprzedać miód z własnej pasieki " str. 24 - Czy można zamrażać miód
to byłbym wdzięczny
skaner mi padł :smutny:

Autor:  Łukasz. [ 19 września 2010, 20:49 - ndz ]
Tytuł: 

Witam w kalendarzy pszczelarza 2010 jest artykuł o przechowywani miodu str 96 nie umiem wstawić zdjęcia więc napiszę "Z badań wynika , że najmniejsze zmiany w składzie chemicznym miodu zachodzą w trakcie przechowywania go przez rok w zamrażarce w temperaturze -15stopni przechowywanie w lodówce w temperaturze 4 stopni również w dużym stopniu zabezpiecza go przed zmianami jego właściwości chemicznych natomiast przechowywanie go w temperaturze pokojowej 18 20 stopni niesie ze sobą duże zmiany składu chemicznego Należy jednak dodać,że w obu doświadczeniach parametry jakościowe miodu po rocznym przechowywaniu w temperaturze pokojowej utrzymywały się w granicach wymagań normatywnych a zatem ten sposób przechowywania miodu dobrego jakościowo ma swoje uzasadnienie Ważnymi wskaźnikami miodu są enzymy DIASTAZA I INWERTAZA W TABELCE PODALI OKRES PRZETRWANIA TYCH ENZYMÓW 10 STOPNI DIASTAZA34 LATA INWERTAZA 26LAT 20STOPNI DIASTAZA 4 LATA INWERTAZA 2 LATA 30 STOPNI DIASTAZA 200 DNI INWERTAZA 83 DNI Obrazek

Autor:  makak [ 19 września 2010, 21:12 - ndz ]
Tytuł: 

BoCiAnK pisze:
Jak Ktoś posiada książkę "Jak zgodnie sprzedać miód z własnej pasieki " str. 24 - Czy można zamrażać miód
to byłbym wdzięczny
skaner mi padł :smutny:

Wiele tutaj tego nie ma
" Gdy swiezo odwirowany i przecedzony miód zamrozi sie w temperaturze -18C lub nizszej, mozna go przechowywac w tym stanie az do rozmrozenia. Po rozmrozeniu odzyskuje on poprzednia strukture i wyglada lepiej niz miod skrystalizowany, a nastepnie podgrzany. Nie zmienia sie przy tym jego wskaznik HFM, zawartosc witamin i enzymow oraz aktywnosc diastazy i inwertazy. Jest to najmniej szkodliwy sposob konsrewacji miodu. Aby rozmrozic miod nalezy potrzebna ilosc wyjac z zamrazarki dzien przed spozyciem i pozostawic na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po rozmrozeniu zaczyna sie normalny proces krystalizacji miodu."

Autor:  BoCiAnK [ 19 września 2010, 22:28 - ndz ]
Tytuł: 

makak pisze:
Wiele tutaj tego nie ma
" Gdy swiezo odwirowany i przecedzony miód zamrozi sie w temperaturze -18C lub nizszej, mozna go przechowywac w tym stanie az do rozmrozenia.

Tak wiem że nie ma
Dzięki Koledzy za skan i opis
ta procedura jest prosta a że trafi się klient któremu ciężko wyjaśnić Czemu Prawdziwy Miód się musi skrystalizować zawsze można mu zrobić Kawę oby poczekał na rozlanie Mrożonego
Wtedy ma płynny ;-) jak chce taki ;-)
ktoś gdzieś napisał
cytat
Wystarczy 24 godziny w ściśle określonej temperaturze aby miód "nie krystalizował" po rozmrożeniu .
Nie doszedłem do tego jaka to ma być Temperatura :sad:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/