FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Przechowywanie miodu http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=3386 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | adidar [ 16 września 2010, 12:11 - czw ] |
Tytuł: | Przechowywanie miodu |
Mam pytanie czy można miód przechowywać w warsztacie, gdzie temperatura jest zawsze wyższa od tej na zewnątrz o kilka stopni. Mam wątpliwości, czy miód zakręcony w słoikach może sobie stać w szafce przez zimę i czy ujemna temperatura mu nie zaszkodzi? Miód mam już skrystalizowany |
Autor: | mendalinho [ 16 września 2010, 14:38 - czw ] |
Tytuł: | |
adidar, Pisałes ze bedziesz ogrzewał warsztat .Rozumię ze w dzień w warsztacie będziesz miał temp w granicach 12 stopni przez noc przy -30 na zewnatrz temperatura w warsztacie mocno spadnie.Wydaje mi sie ze przy takich róznicach temperatur moga Ci słoiki popękać.Lepiej nie ryzykowac |
Autor: | kudlaty [ 16 września 2010, 14:56 - czw ] |
Tytuł: | |
temperatura przechowywania poniżej 10 °C , bez dostępu światła (miód przechowywany w temperaturze pokojowej po 6 miesiącach traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, natomiast po 18 mies.- całkowicie) -miód jest produktem higroskopijnym więc musi być szczelnie zamknięty aby nie zwilgotniał i nie uległ fermentacji idealnym miejscem była by wg mnie ciemna piwnica bo temperatura utrzymuje sie w niej stała, w zimie jest pow zera mim że nikt nie ogrzewa, byle ie byla zbyt wilgotna i żeby była najlepiej wyłącznie do przechowywania miodu jesli koniecznie musi byc przechowywany w nieogrzewanym warsztacie to zawsze można zailolowac tą szafę np styropianem |
Autor: | Pawełek. [ 16 września 2010, 16:12 - czw ] |
Tytuł: | |
styropian chroni przed wymianą ciepła, ale jeśli warsztat nie będzie wcale ogrzewany to i tak temp w tej szafie spadnie do poziomu temp w warsztacie, |
Autor: | adidar [ 16 września 2010, 16:37 - czw ] |
Tytuł: | |
Mam pomieszczenie w ktorym cała zimę zawsze przechowuje jabłka i one spokojnie do wiosny leżą. Wszellkie przetwory, ogórki, wiśnie itp też są w tym pomieszczeniu i nigdy nie strzeliły ani nie zamarzły. Więc myślę, że miód powinien dać radę. Tylko tej zimy co była temperatura spadła do +2 stopni jak na zewnatrz bylo -20. Dodatkowo wstawiłem nowe drzwi, pouszczelinialem wszelkie dziury i na dodatek wkrotce bedzie piecyk zeliwny co jakis czas bede grzał. Pomieszczenie z miodem jest obok tego w ktorym bede grzal |
Autor: | BoCiAnK [ 16 września 2010, 22:01 - czw ] |
Tytuł: | Re: Przechowywanie miodu |
adidar pisze: Mam pytanie czy można miód przechowywać w warsztacie, gdzie temperatura jest zawsze wyższa od tej na zewnątrz o kilka stopni. Mam wątpliwości, czy miód zakręcony w słoikach może sobie stać w szafce przez zimę i czy ujemna temperatura mu nie zaszkodzi? Miód mam już skrystalizowany Byle Było Czysto i sucho a przede wszystkim pod ręka jak klient zapuka mam pomieszczenie w pracowni gdzie se siedzi i przynoszę w miarę potrzeb skrystalizowany Skończyły się czasy kiedy marudny klient w grudniu chciał płynny Ale i na to jest sposób całe 20 l wiadra miodu płynnego (tuż po odwirowaniu wstawia się do zamrażarki i nie krystalizuje się nic mu nie ma nie traci żadnych właściwości smakowo -leczniczych kudlaty pisze: miód przechowywany w temperaturze pokojowej po 6 miesiącach traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, natomiast po 18 mies.- całkowicie)
To ten w sklepach to według tego to tylko słodka ciecz bo nawet nie skrystalizowany Gdzieś Ty takie nowinki wyczytał ![]() ![]() |
Autor: | kudlaty [ 17 września 2010, 19:45 - pt ] |
Tytuł: | |
BoCiAnK pisze: tuż po odwirowaniu wstawia się do zamrażarki i nie krystalizuje się nic mu nie ma nie traci żadnych właściwości smakowo -leczniczych ja bym tu polemizował co do właściwosci leczniczych takiego miodu po mrożeniu, bo skoro traci je przy podgrzewaniu analogicznie powinno w przypadku działania niskiej temperatury, ale nie bede sie upierał w tej kwestii bo badań na ten temat nie porowadziłem, a pogdybac zawsze można... miód taki zachowa swoje właściwosci smakowe i na tym koniec BoCiAnK pisze: Gdzieś Ty takie nowinki wyczytał
![]() sie czyta książeczki to sie wie, te mądre słowa ![]() co do miodu z hipermarketów to sie nie wypowiadam bo niewiadomo z kąd on jest i z czego robiony... róznica jak między czekoladą a wyrobem czekolado-podobnym |
Autor: | makak [ 18 września 2010, 08:31 - sob ] |
Tytuł: | |
kudlaty pisze: ja bym tu polemizował co do właściwosci leczniczych takiego miodu po mrożeniu, bo skoro traci je przy podgrzewaniu analogicznie powinno w przypadku działania niskiej temperatury, ale nie bede sie upierał w tej kwestii bo badań na ten temat nie porowadziłem, a pogdybac zawsze można... miód taki zachowa swoje właściwosci smakowe i na tym koniec Sprawdz sobie w gogle co daje podgrzewanie a co mrozenie(tu nie ma raczej analogii) Mrozony miod nie traci wartosci a po rozmrozeniu staje sie taki jak przed. Minusem takiego postepowania jest wielkosc zamrazarki ![]() |
Autor: | Cordovan [ 18 września 2010, 08:35 - sob ] |
Tytuł: | |
Zgadza się i jako technolog żywności mogę potwierdzić to co napisał makak. ![]() |
Autor: | kudlaty [ 18 września 2010, 15:04 - sob ] |
Tytuł: | |
makak pisze: Mrozony miod nie traci wartosci a po rozmrozeniu staje sie taki jak przed. Minusem takiego postepowania jest wielkosc zamrazarki
![]() konkrety to lubie ![]() ![]() |
Autor: | Kacper4500 [ 18 września 2010, 19:41 - sob ] |
Tytuł: | |
ja tam nie jestem fachowcem, ale z tego co wiem to w miedzie są drożdże między innymi, a te po rozmrożeniu, po prostu się rozpadną i moim zdaniem powstanie ciapka, więc miód się rozrzedzi. W mojej piwnicy temperatura waha się od 4 do 15 stopni i jest tu ujęta temperatura średnia z roku, a z tego co wiem to jest to idealna temperatura do przechowywania miodu. |
Autor: | BoCiAnK [ 18 września 2010, 20:41 - sob ] |
Tytuł: | |
Jak Ktoś posiada książkę "Jak zgodnie sprzedać miód z własnej pasieki " str. 24 - Czy można zamrażać miód to byłbym wdzięczny skaner mi padł ![]() |
Autor: | makak [ 19 września 2010, 21:12 - ndz ] |
Tytuł: | |
BoCiAnK pisze: Jak Ktoś posiada książkę "Jak zgodnie sprzedać miód z własnej pasieki " str. 24 - Czy można zamrażać miód
to byłbym wdzięczny skaner mi padł ![]() Wiele tutaj tego nie ma " Gdy swiezo odwirowany i przecedzony miód zamrozi sie w temperaturze -18C lub nizszej, mozna go przechowywac w tym stanie az do rozmrozenia. Po rozmrozeniu odzyskuje on poprzednia strukture i wyglada lepiej niz miod skrystalizowany, a nastepnie podgrzany. Nie zmienia sie przy tym jego wskaznik HFM, zawartosc witamin i enzymow oraz aktywnosc diastazy i inwertazy. Jest to najmniej szkodliwy sposob konsrewacji miodu. Aby rozmrozic miod nalezy potrzebna ilosc wyjac z zamrazarki dzien przed spozyciem i pozostawic na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po rozmrozeniu zaczyna sie normalny proces krystalizacji miodu." |
Autor: | BoCiAnK [ 19 września 2010, 22:28 - ndz ] |
Tytuł: | |
makak pisze: Wiele tutaj tego nie ma
" Gdy swiezo odwirowany i przecedzony miód zamrozi sie w temperaturze -18C lub nizszej, mozna go przechowywac w tym stanie az do rozmrozenia. Tak wiem że nie ma Dzięki Koledzy za skan i opis ta procedura jest prosta a że trafi się klient któremu ciężko wyjaśnić Czemu Prawdziwy Miód się musi skrystalizować zawsze można mu zrobić Kawę oby poczekał na rozlanie Mrożonego Wtedy ma płynny ![]() ![]() ktoś gdzieś napisał cytat Wystarczy 24 godziny w ściśle określonej temperaturze aby miód "nie krystalizował" po rozmrożeniu . Nie doszedłem do tego jaka to ma być Temperatura ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |