FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Kremowanie miodu za pomocą pompy
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=3688
Strona 1 z 1

Autor:  Imkerei [ 29 listopada 2010, 21:37 - pn ]
Tytuł:  Kremowanie miodu za pomocą pompy

Przeczytałem , na forum sąsiadów zza Odry, że miód można kremować nie tylko za pomocą mieszadeł czy mrożenia, ale również za pomocą pompy. Podobno 3 przepompowania w odstępach 24 godz. załatwiają sprawę. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tej materii? Jaką pompą, oczywiście poza " szambianką " która dałaby radę, można przepompować miód ?

Autor:  BoCiAnK [ 29 listopada 2010, 22:28 - pn ]
Tytuł:  Re: Kremowanie miodu za pomocą pompy

Imkerei pisze:
Przeczytałem , na forum sąsiadów zza Odry, że miód można kremować nie tylko za pomocą mieszadeł czy mrożenia, ale również za pomocą pompy. Podobno 3 przepompowania w odstępach 24 godz. załatwiają sprawę. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tej materii? Jaką pompą, oczywiście poza " szambianką " która dałaby radę, można przepompować miód ?


są pompy do miodu ale czy krupiec przejdzie ?
Może faktycznie gdy krupiec przechodzi przez taką pompę dostaje rozdrobniony jak ziarno na bijaku młynka ;-)

Autor:  Małydadant [ 29 listopada 2010, 22:31 - pn ]
Tytuł: 

BoCiAnK, Jak będzie kupiec do sprzedaż krupiec :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

Autor:  BoCiAnK [ 29 listopada 2010, 22:40 - pn ]
Tytuł: 

Małydadant pisze:
BoCiAnK, Jak będzie kupiec do sprzedaż krupiec :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:


Są różni klienci ale coraz częściej właśnie pytają się o miody kremowe jest to bardzo pozytywna reakcja gdyż każde podgrzanie miodu zmniejsza jego działania leczniczo smakowe

Autor:  kalor [ 30 listopada 2010, 21:18 - wt ]
Tytuł: 

Cytuj:
Jaką pompą, oczywiście poza " szambianką " która dałaby radę, można przepompować miód

Prawdopodobnie najlepiej sprawdziłaby się pompa zębata.
Takie pompy stosowane są do pompowania czekolady.

Autor:  Czarnotrzewiak [ 30 listopada 2010, 21:46 - wt ]
Tytuł: 

Witam !
Miód kremuję od ośmiu lat i uważam że warto to robić szczególnie z miodem rzepakowym.Z tego powodu że go kremuję ma on największe wzięcie u klientów z pośród wszystkich rodzai miodu które pozyskuję.Kremowarkę zrobiłem sam , lecz moje kremowanie nie polega na przepompowywaniu lecz mieszaniu miodu w zbiorniku 280 l . Mieszadło porusza przekładnia ślimakowa z silnikiem 1.5 kw.
Pozdrawiam

Autor:  mariuszk [ 30 listopada 2010, 22:25 - wt ]
Tytuł: 

Czarnotrzewiak, Jakie powinny być obroty przy kremowaniu i jak długo trzeba mieszać , żeby była odpowiednia konsystencja ?

Autor:  Czarnotrzewiak [ 01 grudnia 2010, 15:36 - śr ]
Tytuł: 

Mieszadło wykonałem z prętów kwasoodpornych .Jego obroty to ok 20 na min.Miesza się wtedy gdy miód zaczyna się krystalizować , 3 , 4 razy po 3 godz. w odstępach doby.Ostatni raz należy mieszać dłużej i od razu nalewać w słoiki . to bardzo ważne bo jak zastygnie to silnik już go nie ruszy i sam nie wyleci kranem.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/