FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 lipca 2025, 20:42 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie styropianowe 1/2
Witam wszystkich, ze względu że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość :wink: .
Od zeszłego roku, po obejrzeniu kilku filmików Tomka Miodka, ?milczenie pszczół? i wielu innych związanych z tą tematyką zaraziłem się nowym hobby ? pszczelarstwo. Kupiłem trochę literatury, między innymi ?gospodarka pasieczna? Wandy Ostrowskiej, po czym kupiłem 4 ule. Nie wiem czy to dobry wybór ale zaopatrzyłem się w ule styropianowe wielkopolskie (tak jak na zdjęciu)
Ule składają się z: dennicy, 4 korpusów/ połówek/, podkarmiaczki powałkowej oraz daszka. Kupiłem trochę sprzętu: podkurzacz, dłuto, kapelusz, miotełkę no i ramki ale te duże gniazdowe, ? dostałem wraz z ulami. Teraz powoli odkładam na miodarkę. Plan mam taki aby w 2 korpusy połówki wstawić te duże ramki i tam w maju/czerwcu wsadzić zakupione odkłady (jak ktoś sprzedaje takie w okolicach łodzi proszę o kontakt). I teraz tak, nasuwają mi się pytania: po pierwsze, czy tak może być jak sobie wymyśliłem aby łączyć te dwa korpusy połówkowe, po drugie czy ze względu na to, że moja mała pasieka będzie stałą w odległości ok. 50-70 m od domu trzeba by się jakoś zabezpieczyć, odgrodzić jakimiś roślinami pnącymi czy kupić jakiś specjalny rodzaj pszczół chodzi mi oczywiście o matkę, jak przygotować ule aby mogły przyjąć rodzinę pszczelą i jak rozłożyć zakupione odkłady w ulu. Jestem przygotowany na krytykę i oczywiście z przyjemnością wysłucham rad
Obrazek

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
tak, musisz mieć żywopłot, najlepiej 2metry, żeby pszczoły wzbijały się w powietrze po wyjściu z ula.
co do miodarki, jestem z Sieradza i mam do sprzedania jedną, jak coś to pisz na priv :)

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Rozumiem, że chcesz kupić odkłady na ramce wielkopolskiej pełnej. Pamiętaj, że dwa korpusy połówki, to więcej, niż jeden cały korpus. Pod ramkami będziesz miał większy luz i tam pszczoły będą dobudowywać plaster. Lepszy byłby w takiej sytuacji pełen korpus na dół. Mały problem, ale warto o tym wiedzieć.
Warto stawiać ściany tam, gdzie pszczoły są uciążliwe, szczególnie odgradzać od drogi.
Widziałem nie raz pszczoły bardzo blisko domu i ludzie spokojnie z nimi żyli. Widziałem też sąsiadów, którzy nawet nie wiedzieli, że kilka metrów za płotem mają pszczoły. Zazwyczaj pszczoły nie są uciążliwe, o ile to nie jest duża pasieka, ale czasami nawet z pojedynczego ula atakują z odległości 100 metrów, o czym było nie raz na forum.

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
głównie chodzi tutaj o tor lotu pszczół, jeżeli masz pożytek np. rzepak niedaleko a pomiędzy pasieką i polem rzepaku masz dom to jeżeli nie zrobisz płotu to pszczoły będą wpadały na ludzi i żądliły, jeżeli będzie płot to będą musiały się wzbijać w powietrze

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Doman81, zacząłeś od dobrego systemu, jako ramki gniazdowe możesz stosowac pełne wlkp, a jako miodnie rameczki 1/2 w takim systemie
Mieszko pisze:
Pamiętaj, że dwa korpusy połówki, to więcej, niż jeden cały korpus. Pod ramkami będziesz miał większy luz i tam pszczoły będą dobudowywać plaster. Lepszy byłby w takiej sytuacji pełen korpus na dół. Mały problem, ale warto o tym wiedzieć.

to już nie jest problem bo ten luz będzie przy dennicy. Na początek te 4 korpusiki starczą, ale na przyszły rok musisz się zaopatrzyć w jeszcze chociaż po dwa następne na ul.
Co do ustawienia uli, ważne żebyś ustawił je tak żeby kierunek wylotów nie przecinał jakieś ścieżki uczęszczanej przez ludzi, wtedy będziecie sobie w miarę spokojnie koegzystować, no i łagodna linia do odkładów,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Dziękuje wszystkim za wypowiedz.
Jeszcze tak pro forma dopytam, czy przy tych ramkach gniazdowych, wolna przestrzeń nie będzie przeszkadzała w odpowiedniej wentylacji i czy rzeczywiście pszczółką nie przyjdzie na myśl aby to zabudować ?
No i która linia pszczół będzie łagodna?
Jak oczyścić ule styropianowe, żeby ich nie uszkodzić, no i oczywiście jakimi środkami chemicznymi... ?

Doman81 pisze:
No i która linia pszczół będzie łagodna?

Zobacz mój post tutaj kliknij

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 wlkp
Doman81 pisze:
pasieka będzie stałą w odległości ok. 50-70 m od domu trzeba by się jakoś zabezpieczyć
mpawel2 pisze:
tak, musisz mieć żywopłot, najlepiej 2metry,

Moim zdaniem odległość 50-70 metrów jest odległością bezpieczną i nie musisz mieć żywopłotu, Jednak żywopłot przydałby się, aby ule stały w miejscu osłoniętym od wiatru.
Mieszko pisze:
Pamiętaj, że dwa korpusy połówki, to więcej, niż jeden cały korpus. Pod ramkami będziesz miał większy luz i tam pszczoły będą dobudowywać plaster.

Gospodaruje w połówkach wlkp od Łysonia i w tych ulach właśnie dwie połówki dają pełną ramkę czyli 26 cm. Nawet gdyby twoje połówki miały po 13 cm, to stawiając pełne ramki nad dennicą możesz być spokojny o dobudowanie dzikiej woszczyny - to ostatnie miejsce, gdzie pszczoły dobudowują.
Jeżeli chodzi o przygotowanie uli, to najpierw je zdezynfekuj sodą kaustyczną, ramki odkładu wstaw w takiej samej kolejności jak były w transporcie, zwęż wlotek a potem tylko dokładaj ramki z węzą i nie zapomnij o dokarmianiu.

Super, jeszcze raz dziękuje za odp.

Jak to mówią w miarę jedzenia apetyt rośnie także pewnie jeszcze będę Was męczył pytaniami...

Pozdrawiam

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Poto jest forum pszczelarskie jak cos niewiesz albo masz wotpliwosć to śmiało pytaj. A my w miare naszej wiedzy bendziemy odpowiadali. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
mpawel2 pisze:
tak, musisz mieć żywopłot, najlepiej 2metry, żeby pszczoły wzbijały się w powietrze po wyjściu z ula.

mpawel2 pisze:
głównie chodzi tutaj o tor lotu pszczół, jeżeli masz pożytek np. rzepak niedaleko a pomiędzy pasieką i polem rzepaku masz dom to jeżeli nie zrobisz płotu to pszczoły będą wpadały na ludzi i żądliły, jeżeli będzie płot to będą musiały się wzbijać w powietrze

Moje stoją 25m. od domu pomiędzy ulami a domem czyli jakieś 12m od uli stoi huśtawka i jest piaskownica no i oczywiście małe dzieci!często tam się bawią , jak do tej pory był tylko jeden incydent kiedy to moja półtora roczna wtedy córeczka usiadła na mostku ula dostało jej się kilka żądeł zanim dobiegłem :D

pozdrawiam.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
czesc Takie pöl korpusy styropianowe gdy gdzies zdobede to sklejam je
2 sztuki razem .Nastepnie skrecam dodatkowo dlugimi (4 sröby)i wypelniam lekkim betonem do murowania.To jest LM21 beton z kölkami styropianowymi.Rzucam farbe..W ten sposöb uzyskuje normalny korpus na normalna ramke wielkosc ostrowskiej.I w ten sposöb mam w pasiece wszystkie ramki o 1 wymiarze ,no i jeden darmowy korpus . A dlaczego jest to wygodne ta jednego wymiaru ramka,to juz wiadomo.poz d

Witam,

Chciałem Was podpytać o wentylację, w dennicy styropianowej mam 2 otwory, które mogę zakryć małymi krążkami i teraz pytanie czy zakrywać czy nie?

W tym czasie (upały) ja bym nie zakrywał, na zimę też bym zostawiał nie zakryte jedynie wczesną wiosną mogłyby byc zamknięte dla poprawienia warunków cieplnych.

Musisz zdecydować w jakim systemie będziesz chciał gospodarować ? jeśli chcesz wprowadzać również pełne ramki wlkp, to najlepiej docelowo dokup sobie również kilka korpusów gniazdowych (takie ule jak masz będą za małe), tak aby ul składał się z korpusa pełnego (rodnia) i 3-4 połówek - miodnia (skompletowanych z tego co masz), albo 2 korpusów i 1-2 nadstawek. Nie musisz oczywiście robić tego w tym sezonie, o ile pełna ramka będzie w dwóch nadstawkach bezpośrednio nad dennicą. Są i tacy co gospodarują na samych ? wlkp.
Na żywopłot najlepiej daj rośliny, które są równocześnie wartościowe dla pszczół ? szczególnie wiosną ma to znaczenie (poszukaj na forum i wybierz coś do swoich potrzeb).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]