FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 lipca 2025, 21:35 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP
Witajcie koledzy :D
Chciał bym poznać wasze za i przeciw przynależności do związku pszczelarskiego. Na dzień dzisiejszy do żadnego nie należę, a zamiar mam taki, aby z roku na rok powiększać swą pasiekę, i zastanawiam się czy jest sens zapisywać się w ogóle do związku i jakie "kożyści " z tego płyną :D (jeżeli w ogóle jakiekolwiek płyną)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Bazyli,
nie ma jednoznacznej oceny (pomijam ułatwienia związane z refundacją). Wszystko zależy jacy ludzie są w kole, jak działają i na ile to jest zorganizowane. W jednym miejscu może być super w innym kiepsko, póki nie sprawdzisz jak to jest u Ciebie to się nie dowiesz.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Ja właśnie się wypisałem.

Awatar użytkownika

Cynig
Masz rację , chyba trzeba będzie się przekonać na własnej skórze :D
W sumie jedni chwalą członkostwo , inni wręcz przeciwnie, i diabli wiedzą kogo słuchać. W sumie plusem jest to że można o jakiekolwiek refundacje się ubiegać, tylko pytanie, jakie wymagania stawia ARR prócz przynależności do związku? :D

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
zapisz sie to zobaczysz jakie kozysci dopuki bedza daplaty i bedzisz cos kupowal to jakos jezeli nic nie inwestujesz to tylko skladki,ale pomimo tego jestem juz ponad 30 lat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Bazyli,
http://www.pszczoly.szczecin.pl/index.p ... e&Itemid=6

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Traktowanie przynależności do jakichkolwiek społeczności lub organizacji w kategoriach co mi to może dać jest po prostu egoizmem.
Normalnym zachowaniem jest zadanie sobie pytania : Co ja mogę pozytywnego wnieść w pracę tej społeczności czy związku i jak ludzie tam będący mogą skorzystać z mojej tam obecności i przynależności.
Jak mogą skorzystać z mojej wiedzy , zaangażowania pasji i energii.

A póki co spotykam się raczej z chęcią brania i wykorzystania.
Jednak w mojej Biblii czytam że bardziej błogosławioną rzeczą jest dawać a niżeli brać i dzięki Bożej łasce tego się trzymam.
Pozdrawiam
Asaf

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Asaf pisze:
Traktowanie przynależności do jakichkolwiek społeczności lub organizacji w kategoriach co mi to może dać jest po prostu egoizmem.
Normalnym zachowaniem jest zadanie sobie pytania : Co ja mogę pozytywnego wnieść w pracę tej społeczności czy związku i jak ludzie tam będący mogą skorzystać z mojej tam obecności i przynależności.
Jak mogą skorzystać z mojej wiedzy , zaangażowania pasji i energii.

A póki co spotykam się raczej z chęci brania i wykorzystania.
Jednak w mojej Biblii czytam że bardziej błogosławioną rzeczą jest dawać a niżeli brać i dzięki Bożej łasce tego się trzymam.
Pozdrawiam
Asaf

jestem innego zdania zyjemy teraz w UNI

Awatar użytkownika

Asaf
W tym co napisałeś masz sporo racji, nie spieram się i nie kwestionuję, natomiast nie uważam siebie za egoistę, nie mam na celu czerpania korzyści z przynależności do związku, pytam ponieaż kilka dni temu spotkałem się z kilkoma pszczelarzami należącymi do związku którego i ja mógł bym się zapisać, byli to emerytowani pszczelarze i niestety nie byli na tyle mili by zachęcić mnie do przynależności związkowej itd. Wręcz przeciwnie sugerowali że się nie opłaca, że związek nic nie daje, że jak pracuję to nie poradzę sobe z pszczelarstwem itd... Poprostu każdy każdego traktuje jak potencjalną konkurencję, ale ja mam to w nosie i robię swoje, bo to kocham. A to że pytam jak jest faktycznie w związku nie świadczy o tym że jestem egoistą.
Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Bazyli, Kolego, 15 razy bylo juz o tym mowione, jest opcja "szukaj".

Awatar użytkownika

adidar
Powiedzmy że jestem leniwy, i lubię być na bierząco z wiadomościami:)
A w każdej chwili administrator jak stwierdzi że temat jest nie na miejscu to może go usunąć i po krzyku.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Bardzo ładnie podsumował ten wątek Asaf. Uważam że koło, związek daje nam przede wszystkim kontakt realny z innymi pszczelarzami jacy by oni nie byli. Ja spotkałem się dotychczas z pozytywnie nastwaionymi do mnie szczególnie starszymi pszczelarzami którzy są wręcz szczęśliwi że młodsi z nimi mają o czym porozmawiać. Nie ważne że ich technologie odbiegają często od obecnych standardów, że trudno i z oporami przyjmują nowinki ze świata pszczelarskiego. Dla mnie ważne jest obcowanie z tym doświadczeniem tych ludzi. Część z nich nie długo odejdzie na ich miejsce jest niewielu albo nikt. Dlatego proponuje się zapisać i zawsze można zrezygnować. Nie napalać się na cokolwiek bo nie o to tu chodzi. Dziś wszystko się musi opłacać choć nic się nie opłaca, każdy coś musi choć mu się nie chce. Dobrze że pszczołom się jeszcze chce i opłaca :D

Cytuj:
A póki co spotykam się raczej z chęcią brania i wykorzystania.
Pozdrawiam
Asaf

:brawo: :brawo: :brawo:
Jakoś tak się porobiło, że dookoła nas mnóstwo egoizmu, a życzliwych i pomocnych dłoni coraz mniej. Zyskiem z przynależności do jakiejkolwiek organizacji jest nie tylko korzyść materialna ale przede wszystkim możliwość przebywania w grupie ludzi o tych samych zainteresowaniach poglądach itp. Zapewniam Cię Bazyli, że w kole znajdziesz nie tylko malkontentów i nieprzychylnych Ci narzekaczy (no chyba, że będziesz miał wyjątkowego pecha....), ale również ludzi z którymi będziesz mógł dzielić się doświadczeniem i pasją, a wszystko to co dasz od siebie
zgodnie z Twoją Księgą wróci do Ciebie w dwójnasób :D :D
BartekOpole
Cytuj:
Ja spotkałem się dotychczas z pozytywnie nastwaionymi do mnie szczególnie starszymi pszczelarzami którzy są wręcz szczęśliwi że młodsi z nimi mają o czym porozmawiać. Nie ważne że ich technologie odbiegają często od obecnych standardów, że trudno i z oporami przyjmują nowinki ze świata pszczelarskiego. Dla mnie ważne jest obcowanie z tym doświadczeniem tych ludzi. Część z nich nie długo odejdzie na ich miejsce jest niewielu albo nikt.

Bardzo prawdziwe i celne słowa. Pozdrawiam

Jakość pracy koła zależy od prezesa i członków. W małym kole to efekty też małe.
W naszym kole jest opracowany harmonogram szkoleń na dany rok i na każdy nadchodzący miesiąc przypomnienia co należy zrobić. Szkolenia są w formie audio video. Koło nasze na członków z terenu innych kół bo tam na spotkaniach to tylko opowieści o pszczołach. W promieniu 20km od naszego koła działają cztery koła nasze najliczniejsze 90osob. Zapisują się żeby nauczyć się gospodarki pasiecznej.

Ule na jakich gospodaruję: .
antonig pisze:
Jakość pracy koła zależy od prezesa i członków. ... Zapisują się żeby nauczyć się gospodarki pasiecznej.

I do takiego koła warto się zapisać. :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]