FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 22:07 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Do karmienia zimowego 1,8L są za małe, może do podkarmiania pobudzającego są dobre ale na zime to 5L jest bardzo dobra podkarmiaczka.

Jan1948 pisze:
Szanowny kolego a po co go wyciągać do podkarmiania, postaw podkarmiaczką na pajączek a pszczółki sobie poradzą. Warunek że podkarmiaczy są przystosowane do karmienia przez pajączki takie jak np sprzedaje Łyson 5 litrowe albo 1,8 litra.Cała idea tych podkarmiaczek i pajączków, to że wkładasz je do ula nie niepokojąc pszczół i o każdej porze
pozdrawiam Jan

Tylko bez pajączka pszczoły mają lepszy dostęp do podkarmiaczki i szybciej pobierają pokarm.
Po paru latach niektóre pajączki się deformują i często odstają od podkarmiaczki tworząc przestrzeń która utrudnia pszczołom dostęp do otworków.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
lalux5,
Szanowny Kolego, nic nie jest wieczne a pajączek kosztuje 70 groszy, zyskujesz na tym, że nie musisz rozpalać podkurzacza przy podawaniu syropu. Ale są dwie szkoły jedna o której Ty piszesz a druga o tej co ja, w końcu o jedno chodzi aby nakarmić pszczółki.
Pozdrawiam Jan

Ja dzisiaj pracowałem w pasiece i postanowiłem zrezygnować z beleczek i zastosować powałki (z jednym pajączkiem bo takie mam i uzywam na jesień do podkarmiania).
Mam pytanie czy nie przeszkadza jeśli odstępy miedzy ramkami (w ulu wielkopolskim korpusowym) są nieco większe??? Beleczki utrzymywały stały i równy odstęp 10 mm, a teraz mam nieco wiekszy odstęp. Nie wpłynie to źle na rozwój rodziny i zabudowę???

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Ted07 pisze:
Nie wpłynie to źle na rozwój rodziny i zabudowę???

Jeżeli minimalnie większy to nie wpłynie na rozwój, najwyżej pogrubią plastry górą żeby mieć odpowiednią odległość .

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskie
Dobry wieczór wszystkim. Mam tytanie: to jak to jest? Jeśli używacie np. powałki z płyty osb z pajączkami to ocieplacie czymś ją? A jak to jest w taka pogode jak teraz?
Pozdrawiam.

Jan1948 pisze:
pajączek kosztuje 70 groszy, zyskujesz na tym, że nie musisz rozpalać podkurzacza przy podawaniu syropu

Ja mam podkarmiaczki ramkowe i też nie rozpalam podkurzacza przy podawaniu syropu. Zakrywam deseczkami i beleczkami wolną przestrzeń za zatworem i żadna pszczoła mi się nie kręci przy podkarmianiu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Zasadniczym sensem powalki jest cyrkulacja powietrza i szybkosc w stos. do beleczek. Latwosc podkarmiania to wg. mnie dodatkowy plus ale tylko dodatkowy. Mankamentem jest np. Otwarte w calosci gniazdo jesli nie ma dobrej pogody moje podopieczne kundle wybijaja w duzych ilosciach na mnie. Musze uzywac podkurzacza. Inni pszczelarze z pasieki z beleczkami nie maja tego problemu bo gniazdo nie musi byc cale otwarte i tak ostro nie musza dymic. Podkreslam ze dot. to zlej pogody. Cos co jest plusem czasami jest minusem. Ale i tak powalki to chyba krok do przodu jednak.

kultywator,
Szanowny Kolego niczym nie ocieplasz, jeżeli masz więcej otworów w powałce to na zimę zakryj je oprócz jednego na skraju ula, ja zostawiam pół otwartego pajączka i tym otworem ulatnia się para wodna, na wiosnę nie było w ulach ani kropli wilgoci. Na czas czerwienia wiosennego zamykam wszystkie pajączki i wietrzenie odbywa się tylko przez wylotek.
Pozdrawiam Jan

A czy można tak samo postępować u ulach na osiatkowanej dennicy?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

lalux5 pisze:
Tylko bez pajączka pszczoły mają lepszy dostęp do podkarmiaczki i szybciej pobierają pokarm.

Tu masz słuszna rację ! Po za tym pokarm nie tylko istnieje w postaci płynnej . Przy podawaniu rozwałkowanego ciasta na powałce , pajączek zwykle wyciągam .

Jan1948 pisze:
Szanowny Kolego niczym nie ocieplasz, jeżeli masz więcej otworów w powałce to na zimę zakryj je oprócz jednego na skraju ula, ja zostawiam pół otwartego pajączka i tym otworem ulatnia się para wodna, na wiosnę nie było w ulach ani kropli wilgoci. Na czas czerwienia wiosennego zamykam wszystkie pajączki i wietrzenie odbywa się tylko przez wylotek.
Pozdrawiam Jan

A co z daszkiem? Potrzebna jest jakaś wentylacja czy wywietrzniki?

kultywator myślę, że w daszku nie zaszkodzi mieć otwory wentylacyjne. Nie muszą być duże ale raczej powinny być.

Aha dzięki. A jak myślicie? Daszek lepszy ścięty na równo z korpusem czy może trochę wysunięty poza ul. Daszki chcę zrobić płaskie i kryte papą termozgrzewalna zbrojona włóknem szklanym.
Pozdrawiam. Mateusz

Ule na jakich gospodaruję: .
kultywator pisze:
A Daszek lepszy ścięty na równo z korpusem czy może trochę wysunięty poza ul.

W pasiece stacjonarnej nie ma znaczenia. Przy wędrownej, jak będziesz chciał przewozić ule to tak. Wtedy im mniej wystaje poza obręb ula tym lepiej.

kultywator pisze:
A czy można tak samo postępować u ulach na osiatkowanej dennicy?

W ulach na osiatkowanej dennicy nie zostawiał bym otwartych pajączków na zimę - to przesada. Na wiosnę gniazdo dobrze jest ścieśnić i docieplić.

Aha. Czyli na osiatkowanej dennicy trzeba na wiosnę ocieplać powałe. No okej. To wszystko jasne. Dzięki.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
czytam że powałka to super bo pajączkiem wodę można podawać i karmić i co tam jeszcze lol :lol:

to zapytam się tak w jakim celu latać po pasiece ze słoikami i roboty sobie dokładać ???

kładziesz folię na której tak czy siak się wykrapla para wodna :shock: widzisz od razu ile uliczek zajętych, folii nie musisz obdzierać całej :haha: wystarczy dostać się do ramki pracy i/ lub odchylić korpus na okoliczność mateczników rojowych

karmić to się karmi na jesieni (lipiec, sierpień - po ostatnim pożytku towarowym znaczy się), od tego służy podkarmiaczka :shock: (najlepiej powałkowa, nie mylić z powałką) no chyba, że jadziem z czerwiem do wirówki i bidaki nie mają zupełnie co jeść ale to inna inszość

gniazdo winno być duże i święte i po co tam grzebać bez potrzeby? dlatego najlepsze wg mnie są dadanty korpusowe z półnadstawkami na miodnie, jak bzykają na wylotku, ramka pracy odciągana nie widzę poco se dokładać roboty i kopać się ramka po ramce, miodnia półdadanta i tak lżejsza niż korpusy gniazdowe ostrowskie, wielkopolskie, langsztroty

apipol fajna rzecz, tylko po co tyle wachlowania korpusami?

plastry się odnawia w ramach ramowej gospodarki rotacyjnej co imituje rojenie, pozwala pszczołom oderwać się od patogennego (zawirusowanego, zabakteriowanego :shock: :shock: starego gniazda zimowego)
robisz odkład wiosną, ten odkład ma odbudować gniazdo na zimę, na jesień kasujesz starą rodzinę i dołączasz (wsypujesz na podziurawioną gazetę, bez starych plastrów) odwarozowione pszczoły ze starej produkcyjnej do nowego odkładu, jednocześnie do zimy idą Ci z nową matką (czyli wymieniasz matkę mimochodem, rodzina idzie spać jako 3-4 kilogramowa, start na wiosnę potężny

głupoty bazgrolę ...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
tikcop dokładnie tak jak piszesz.

Koledzy w jednym z postów powyżej pisałem, że zrezygnowałem ze stosowania beleczek. I jak na razie jestem z tego zadowolony.
Proszę mi jednak powiedzieć czy nie zrobiłem zbyt dużych odstępów pomiędzy ramkami podczas układania gniazda??? Dawniej stałą szerokość wyznaczały beleczki teraz do dyspozycji mam całą szerokość korpusu wielkopolskiego.
Poniżej zamieszczam zdjęcie co o nim sądzicie?

Obrazek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Sprawdź beleczką odstępy.

kultywator pisze:
Aha. Czyli na osiatkowanej dennicy trzeba na wiosnę ocieplać powałe. No okej. To wszystko jasne. Dzięki.
Pozdrawiam.

Przede wszystkim dennicę - w zimie siatka ale wiosną trzeba ją ocieplić, zasunąć. Wentylacja wylotkiem wiosną powinna wystarczyć.

Aha. Dzięki.
Mam jeszcze takie małe pytanko odnośnie foli na powałce: co się z nią robi w sezonie gdy wentylacja górna jest potrzebna?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Ja przy osiatkowanej dennicy mam folię na górze cały czas. Wentylacja idzie dołem, przez dennicę

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Ja dużego doświadczenia w pszczelarstwie nie mam. Ale:
fachowcy wskazują że jednym z problemów przy zimowli pszczół jest utrzymywanie przez nie optymalnej temperatury, wilgoć w ulu temu nie służy, wydaje się że powałka jest w tym zakresie lepszym rozwiązaniem. Wiele uwagi poświęcono odpowiedniej cyrkulacji powietrza w ulu. Przy folii tej cyrkulacji nie ma wogóle. Nie pamiętam dokładnie ile litrów pary wodnej się skrapla dziennie w zimie ale wystarczy zwrócić uwagę na ogromne sople sterczące z uli. Każdy gospodaruje jak mu tam wygodnie niektórzy wolą się narobić więcej bo sprawia im to frajdę. Jedni mają hobby inni interes. Technologie są i będą różne nikogo do niczego nie namawiam. Ale wydaje mi się że po to tworzy się wysokie dennice, otwory w daszku, powałki żeby ułatwić cyrkulację (komin) powietrza. Odchodzi się od ocieplania pszczół poduszkami, szmatami. Ja stosuję powałki. W jednym z leżaków zastosowałem sobie beleczki tak dla praktykowania tego rozwiązania. Położyłem na nie ręcznik frote i po jakimś czasie pod ręcznikiem w szparach po drucie w ramce zobaczyłem gąsinice motylicy :pala: Dlatego jestem zwolennikiem wietrzenia, przeciągów otwierania (o ile w danym momencie jest to wskazane) no i powałek.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
jeśli jest dennica osiatkowana to folia w niczym nie przeszkadza a wręcz pomaga (pszczoły w zimie nie śpią)
wymiana powietrza następuje dołem więc i pary nie będzie za wiele

co do motylicy trza wymieniać plastry co roku najlepiej na zasadzie odkładu i gospodarki rotacyjnej poza tym jak jest silna rodzina to takie "stworzonka" oczywiście nie masowo :) nawet działają pobudzająco na mechanizmy obronne rodziny

też mam małe doświadczenie

pozdrawiam

BartekOpole pisze:
W jednym z leżaków zastosowałem sobie beleczki tak dla praktykowania tego rozwiązania. Położyłem na nie ręcznik frote i po jakimś czasie pod ręcznikiem w szparach po drucie w ramce zobaczyłem gąsinice motylicy

Ta przestrzeń, która tworzy się nad ramkami przy stosowaniu powałki umożliwia silnym rodzinom radzenie sobie z motylicą - to jedna z zalet powałki, a wad płótna, czy folii, ale te ostatnie też mają swoje zalety. Niektórzy podkładają pod płótno beleczki w poprzek ramek, aby pszczołom ułatwić przechodzenie między uliczkami, czy lepszą cyrkulację.

Dwa tygodnie temu zastosowałem powałkę z jednym pajączkiem, który zakryłem poduszką ocieplającą.
Robiłem dzisiaj przegląd gniazda i zauważyłem bardzo dużą wilgoć w gnieździe (woda na dennicy) a powałka od strony gniazda była cała wilgotna.

Dodam, że jak dawniej stosowałem beleczki nie obserwowałem takiego zjawiska. Sytuacja z dużą wilgocią w gnieździe powtórzyła sie jeszcze w pozostałych rodzinach.

Jaka może być tego przyczyna? Czy zakrycie pajączka poduszką mogło wywołać taki efekt???

Awatar użytkownika

nie bylo wentylacji trzeba w powałce zrobić orwory z boku i nie zakrywać ich

O jakich otworach z boku na powałce mówimy? Wielkości otworu jaki jest na środku na pajaczka? Może wystarczy na środku ten otwór który już jest tylko żeby go tylko nie zakrywać. Co myślicie?

Ted07 pisze:
Dwa tygodnie temu zastosowałem powałkę z jednym pajączkiem, który zakryłem poduszką ocieplającą.
Robiłem dzisiaj przegląd gniazda i zauważyłem bardzo dużą wilgoć w gnieździe (woda na dennicy) a powałka od strony gniazda była cała wilgotna.
Ted07 pisze:
Jaka może być tego przyczyna? Czy zakrycie pajączka poduszką mogło wywołać taki efekt???

Oczywiście .Całkowite zakrycie gniazda powoduje że para skrapla się na powałce .Jeżeli jest tak duża wilgoć to podejrzewam że pszczoły są w słabej kondycji .Ja stosuję folię i na przedwiośniu zakrywam cały korpus aby ciepło nie uciekało i pszczoły miały wodę w ulu . W silnych rodzinach wilgoci nie stwierdzam ( na ramkach i na dennicy). W słabych rodzinach nie da się zakryć całego gniazda bo będzie taki efekt. Takie rodziny najlepiej połączyć , a jak już trzymamy to należy dostosować ilość ramek do siły rodziny , ocieplić i zrobić wentylacje poza gniazdem .Obecnie nie powinieneś mieć takiej wilgoci , poduszka nie jest aż tak szczelna .

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Ja bym, nie kombinował folia albo płótno i tyle
a jakiej podkarmiaczki używasz przy płótnie?

mauro pisze:
a jakiej podkarmiaczki używasz przy płótnie?

Nie do mnie pytanie , ale odpowiem .Można użyć każdej podkarmiaczki . Można założyć podkarmiaczkę gniazdową do której mamy dostęp po uchyleniu płótna . Można zastosować słoiki , wiaderka , pojemniki . Do tych trza dysponować wolnym korpusem lub miejscem pod daszkiem.Płótno nie jest żadną przeszkodą .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]