FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 12:00 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dadant

12 ramokowy czy 10 lepszy opinie

Tytuł: Re: Dadant
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
to pytanie mógł byś zadać jak byś miał wielkopolski

a przy dadanie to proponuje 10
nawet 10 ramek to za dużo w rodni

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
kamil85,
Tak , wszystko idzie wyliczyć.

szymex pisze:

10 ramkowy D lepszy bo 12 ramek D na gniazdo to za dużo, a jeszcze lepszy 8 ramkowy - zobacz sobie temat ul 8 ramkowy w gospodarce w ulach korpusowych, jeśli chcesz wiedzieć dlaczego.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Ja mam dadanty 10 ramkowe o d łysonia i na wzór tych kilka już zrobiłem drewnianych z klepki mam też wielkopolskie korpusowe i dla mnie są lepsze dadanty ze względu na pojemność gniazda i osiągnięcia wystarczającej siły rodziny na pożytek choć nie mówię że nie można osiągnąć odpowiedniej siły w innych ulach

Ja żałuję,że nie mam 12 ramkowe dadanta

jarekab pisze:
szymex pisze:

10 ramkowy D lepszy bo 12 ramek D na gniazdo to za dużo, a jeszcze lepszy 8 ramkowy - zobacz sobie temat ul 8 ramkowy w gospodarce w ulach korpusowych, jeśli chcesz wiedzieć dlaczego.

w 12 ramkowym zawsze mozesz gniazdo ograniczyć do 8 ale w 8 ramkowym trudniej rozbudować miodnię.

wilczek pisze:
Ja żałuję,że nie mam 12 ramkowe dadanta

a jakie masz?

kamil85 pisze:
to pytanie mógł byś zadać jak byś miał wielkopolski

a przy dadanie to proponuje 10
nawet 10 ramek to za dużo w rodni

Kamil ,pewnie podobnie ,jak ja masz małe doświadczenie ,ale nie sugeruj koledze ,że rodnia w dadanie za duża.Kwestia pożytków ,siły rodzinki i to czy będziesz miał pasiekę wędrowną,to wtedy 12 ramkowy ,jak zrobiony solidnie to waży trochę.A w rodni zawsze możesz dać kratę ,zatwór i zostawić rodzinkę na 6-8 ramkach i po problemie.Za kratą czerw starszy i węzą do rodni.Masz czerw kryty na odkłady ,pewny ,bo nie ma młodego czerwiu ,ani jajeczek. :thank: .Z krata dajesz 3 ramki półnadstawkowe ,pszczółki noszą miodek ,ramka pracy .U mnie są 12 ramkowe stacjonarne i jest ok.Gdybym miał 10 ramkowy to myślę ,że było by za mało miejsca. Pytanie ul stojący na pasiece ,czy do ciągania na pożytki.Ja tak to widzę,ale każdy ma swoje spojrzenie na pszczoły ,pożytki i wiele innych aspektów :pl:

Mam 10 ramkowy, miodnia rodnia taka sama pełna ramka dadanta.

Ule na jakich gospodaruję: wilekopolski
miałem kiedyś dadanty i nie chciałbym do nich wracać. leżak dadanta to zimny ul, wymaga więcej roboty i inna gospodarka niż przy stojakach.już lepszy jest WZ - bardziej optymalny leżak kombinowany.
zresztą.... próbować ludzka rzecz ....

Marek Podlaskie pisze:
westia pożytków ,siły rodzinki i to czy będziesz miał pasiekę wędrowną,to wtedy 12 ramkowy ,jak zrobiony solidnie to waży trochę.A w rodni zawsze możesz dać kratę ,zatwór i zostawić rodzinkę na 6-8 ramkach i po problemie.Za kratą czerw starszy i węzą do rodni.Masz czerw kryty na odkłady ,pewny ,bo nie ma młodego czerwiu ,ani jajeczek. :thank: .Z krata dajesz 3 ramki półnadstawkowe ,pszczółki noszą miodek ,ramka pracy .U mnie są 12 ramkowe stacjonarne i jest ok.Gdybym miał 10 ramkowy to myślę ,że było by za mało miejsca

To gospodarka typowa dla leżaka (wielu to lubi - można kombinować), ale do gospodarki stojakowej wydaje się lepszy 10-cio ramkowy.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Ja planuję zrobić ul korpusowy dadanta 10 ramkowy dla Buckfastów tylko że jednościenny. I mam takie pytanie jakie wymiary ma korpus dadanta wewnątrz? I z jakiej grubości deski zrobić korpus jednościenny? Myślę że 2,5cm grubej deski. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje!!! :D

jarekab pisze:
To gospodarka typowa dla leżaka (wielu to lubi - można kombinować), ale do gospodarki stojakowej wydaje się lepszy 10-cio ramkowy.

Jarek ,co masz na myśli gospodarka stojakowa?Pewnie chodzi Tobie o możliwość wożenia uli na pożytki.Bo 7 cm ,większy ul 12 zdecydowanie daje większe pole manewru przy silnej rodzince ,niż 10 ramkowy.Ale każdy dobiera ,to co mu odpowiada.Ja nie wożę na pożytki ,więc 12 ramkowy pasuje dla mnie.
viewtopic.php?t=34
Baartez2006 -for you :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant korpusowy
Do kol Baartez2006
Korpus dadana 10 ramkowy ma wymiar wewnątrz 45cmx37,5cm

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
Marek Podlaskie, jak Ty masz pszczołe której do rodni potrzeba 12 ramek dadanta to ja po nia jade dziś za kazda cene

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Sali ja tez ma 12 ramkowy. Pszczoła da rade nie martw się o to. Początkiem maja musiałem robić odkłady bo już było im ciasno. Ja mam 12 i robię tak. Matka czerwi ile wlezie. Następnie początkiem maja po sadach zabieram 3-4 ramki czerwiu na wygryzieni i zostawiam rodzinki na 8-9 ramkach a w miejsce puste wstawiam zatwory zrobione z ramek i styroduru wiadomo ze na skrajach gniazda. Rodzinka jest przygotowana na dalsze pożytki i odkłady są bogate. Czasami się zdarzy że i więcej ramek wezmę wtedy węza do gniazda. Oczywiście u góry mam połkorpus 10 ramek 1/2 D 35 mm.

sali pisze:
Marek Podlaskie, jak Ty masz pszczołe której do rodni potrzeba 12 ramek dadanta to ja po nia jade dziś za kazda cene

Dwa posty wyżej przeczytaj to co napisałem.Mi pasuje 12 ramkowy i takie jest moje zdanie.Jeśli Twoje jest inne ,to tez zgadzam się .Każdy dobiera rodzaj ula ,linie pszczoły jak mu odpowiada.Więc myślę,że tu każdy może tu wyrazić swoja opinię,a Szymex i tak zrobi ,jak mu pasuje. :pl:
Żeby czasami te 12 ramek ,nie okazało się za małe ,dla dobrej plennej pszczółki.Ale miodku ,to już na takim korpusiku ,to możesz nie liznąć ,ale pole manewru z ramkami zdecydowanie większe ,niż w 10 ramkowym :)
bonluk :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: i wszystko jasne. :thank:

misza30 pisze:
miałem kiedyś dadanty i nie chciałbym do nich wracać.

misza30 pisze:
już lepszy jest WZ

Co pszczelarz to inne zdanie. Ja z kolei bawię się trochę WP i nie jestem z niego aż tak zadowolony. Ramka jest wysoka, jak są w ulu choć trochę krzywe ścianki to zawsze jest duże ryzyko gniecenia pszczół znajdujących się między ramką, a bocznymi ściankami. Z kolei Dadant ma ramkę "leżącą", niską - jak dla mnie to znacznie wygodniej się ją operuje.
Odnośnie pytania rozpoczynającego wątek to jeżeli mowa o ulach stojakowych to w przypadku Dadanta (duża ramka) 10ka spokojnie wystarczy. Przy bardzo obfitych pożytkach nic przecież nie stoi na przeszkodzie dołożeniu nadstawki bądź pół nadstawek.

bonluk pisze:
8-9 ramkach a w miejsce puste wstawiam zatwory zrobione z ramek i styroduru wiadomo ze na skrajach gniazda

Po co tyle ramek matce do czerwienia? i po cóż te zatwory po wyjęciu kilku ramek? nie lepiej zastosować pionowe kraty metalowe i pozostałe ramki potraktować jako miodnie boczne na wczesnowiosenny miodek nim dasz nadstawki? :wink:

Marek Podlaskie pisze:
jarekab pisze:

Jarek ,co masz na myśli gospodarka stojakowa?Pewnie chodzi Tobie o możliwość wożenia uli na pożytki.Bo 7 cm ,większy ul 12 zdecydowanie daje większe pole manewru przy silnej rodzince ,niż 10 ramkowy.Ale każdy dobiera ,to co mu odpowiada.Ja nie wożę na pożytki ,więc 12 ramkowy pasuje dla mnie.
viewtopic.php?t=34
Baartez2006 -for you :pl:

Przy 12-ramkowym musisz przeciwdziałać zaziębieniu czerwiu, kombinować z zatworami, ograniczać matkę kratami w pionie przy skromnych pożytkach, miodnie masz też po bokach itp. przez co gospodarka robi się podobna do gospodarki w leżakach. Oczywiście są zwolennicy takiego podejścia, są i tacy co mają bardzo mocne matki i pożytek za pożytkiem przez co taki ul daje im pewne możliwości.
Ja uważam, że w dużej ramce, jak D coś jest (wysoka, ale nie za wysoka, wygodna dla matki), ale za to w rodni tych ramek nie powinno być za dużo, a do miodni lepsza jest niska ramka. Myślę o czymś analogicznym do układu ula wlkp 1 korpus (gniazdo) +3-4 nadstawki na miodnię - D 8-ramkowy + 3-4 nadstawki 1/2 (mniej ramek, ramka wyższa niż wlkp więc lepsza zimowla, miód w miodni, a nie w rodni, jak w leżakach, itp.). Każdy jednak wybiera to co jemu pasuje, choć często działa tak jak kiedyś zaczął.

Malcolm,
Cytuj:
Ja z kolei bawię się trochę WP i nie jestem z niego aż tak zadowolony.

to nic innego jak dadant odwrócony...

Malcolm, według moich doświadczeń to są ule zimne i przez nieuwagę lub brak punktualności można sobie problemów napytać. Chyba nawet o niektórych z nich już kiedyś sam pisałeś ...

misza30 pisze:
to nic innego jak dadant odwrócony.

Tak zgadza się misza30. Ale na prawdę znacznie lepiej operuje się tą ramką gdy ona "leży". Dziś byli u mnie 6Cichy i mendalinho - to samo powiedzieli.

misza30 pisze:
to są ule zimne i przez nieuwagę lub brak punktualności można sobie problemów napytać

No niby tak, masz rację, ale raczej przy każdej ramce jak się nie uważa to różne kwiatki mogą wyjść.

Malcolm,
są różne techniki...
ja znam paru starszych pszczelarzy, którzy przy dadanach bawią się w izolatory, a mają po kilkadziesiąt uli.... dla mnie to jednak za dużo zabawy i mimo, ze zaczynałem w nich poznawać pszczoły, to ten ul jest dla mnie niepraktyczny... a ilu pszczelarzy tyle będzie pomysłów...

co do wielkości ramki to są wielkości bardziej sprzyjające i mniej...
pszczoły cię najlepiej nauczą :mrgreen:

Malcolm pisze:
Ale na prawdę znacznie lepiej operuje się tą ramką gdy ona "leży".

Też tak uważam. Warszawska Poszerzana jest pewnie lepsza do zimowli (wysokość), ale Dadanta jest wystarczająca do zimowli.

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
bonluk pisze:
8-9 ramkach a w miejsce puste wstawiam zatwory zrobione z ramek i styroduru wiadomo ze na skrajach gniazda

Po co tyle ramek matce do czerwienia? i po cóż te zatwory po wyjęciu kilku ramek? nie lepiej zastosować pionowe kraty metalowe i pozostałe ramki potraktować jako miodnie boczne na wczesnowiosenny miodek nim dasz nadstawki? :wink:

hehe... nie stosuje krat, wolę mieć miodek w nadstawce. Wczesnowiosenny mam w nadstawce jak dopisze pożytek i pogoda. Z gniazda nie ruszam pszczółka miodu niech mają dla siebie. Wolę, żeby tam miały zapas a wszystko nosiły do góry.
8-9 ramek dadant to dużo dla matki? Według mnie jest ok

bonluk pisze:
Z gniazda nie ruszam pszczółka miodu niech mają dla siebie. Wolę, żeby tam miały zapas a wszystko nosiły do góry.

Oczywiście tu się zgadzam zapas w gnieździe musi być. Ale dając pionowe kraty na bokach gniazda i resztę ramek przy odpowiedniej sile rodziny mieć jako miodnie boczne utrzymujesz w tym typie ula lepsze warunki termiczne (niż dając deski zatworowe i nadstawkę) a co za tym idzie lepszy rozwój rodziny na pożytek towarowy, jednocześnie masz miodek wczesnowiosenny na bocznych ramkach za kratą.

bonluk pisze:
8-9 ramek dadant to dużo dla matki? Według mnie jest ok

Ramka dadanta to jak już napisano odwrócona wp - policz ilość komórek, możliwości składania jaj przez matkę w okresie wczesnowiosennym, dodaj czas wygryzania się pszczół i analizując powierzchnię plastrów odpowiedz sobie na pytanie po co matce 8-9 ramek na czerwienie. Nie lepiej mieć w bocznych miodniach miodek wczesnowiosenny a siłę rodziny rozwijać tak byś miał więcej miodu niż mięsa? Oczywiście od połowy maja przez czerwiec 8 ramek dadanta to wystarczająca ilość i ani za mało ani za dużo nie będzie. Tyle że wtedy będziesz miał już obsiadane zarówno te 8 w gnieździe jak i pozostałe 4 za pionowymi kratami i spokojnie możesz dać sobie wtedy nadstawkę na miodek towarowy, nie powodując przy tym ciasnoty w ulu. Pamiętać trzeba, że w okresie maja, czerwca lepiej mieć w korpusie gniazdowym więcej luzu niż pszczół, więc stosowanie miodni bocznych ma swój cel i jednocześnie pozwala ci już wtedy siła rodziny na założenie nadstawki. To tylko jednak moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać :wink:

Awatar użytkownika

Tak jak pisałem już wcześniej u mnie do 1 maja mam zaczerwione 9-10 ramek a te dwie co zostają to miód i pyłek. Wiadomo, że i na ramkach z czerwiem jest miód dlatego matka ma u mnie swobodę i nie potrzebuje jej ścieśniać. Kraty pionowe jak dla mnie zbędny wydatek. Nadstawka zakładana w połowie kwietnia więc nie potrzebuje bocznych miodni więcej z tym problemów niż korzyści

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
kolego 'misza30 ' powiedz cos wiecej skoro masz tak duze doswiadczenie odnosnie hodowli pszczol w dadantach. powiedz cos wiecej dlaczego ten ul jest zimny ?

A na ilu ramkach Dadanta koledzy zimują silne rodziny?

Ule na jakich gospodaruję: dadant, wz, wlkp
Witam. silna rodzina moim zdanie powinna mieć co najmniej 8 ramek ponieważ, słabszym na wiosnę jest się ciężko rozbudować.

adam1994 pisze:
Witam. silna rodzina moim zdanie powinna mieć co najmniej 8 ramek ponieważ, słabszym na wiosnę jest się ciężko rozbudować.

Adam ,czy to teoria ,czy tez praktyka? Bo na 8 ramkach to jest chyba full abstrakcja . Z rozmów z naprawdę solidnymi pszczelarzami ,przeważa opinia ,że 6 ramek ,to max.Więc ,jak to jest.Możesz zimować i na 10 ,tylko ,jak to będzie wyglądało w kwestii ogrzewania gniazda.A na wiosnę i tak 4 zabierzesz.c
Cytat
Siłę rodziny określa się wg liczby plastrów zajętych przez pszczoły tzw. na czarno. Do bardzo silnych rodzin zaliczamy te, które zajmują 6 do 8 plastrów w ulach Dadanta (8-11 Wielkopolskich). Rodziny średnie zajmują odpowiednio 4-5 plastrów w Dadancie i 6-7 Wielkopolskich. Słabe rodziny to takie, które obsiadują mniej niż 4 plastry w Dadancie i poniżej 6 w ulu Wielkopolskim.
Ilość czerwiu w gnieździe ocenia się na podstawie liczby plastrów z czerwiem, uwzględniając rozmiary zajętych przez niego powierzchni. W ulach wielokorpusowych silne rodziny zasiedlają obydwie kondygnacje, a w dolnej powinien znajdować się czerw kryty, w górnej zaś 2-3 plastry z jajami i larwami. Ocena czerwiu polega na stwierdzeniu nie tylko jego ilości ale na wyglądzie czerwiu. W silnych rodzinach powinno być 4-5 ramek Dadanta z czerwiem, w tym połowa zajętych przez larwy i jaja. W wielkopolskich odpowiednio 6-7 ramek. Jeśli czerw, larwy lub jaja nie są w porządku, jego przyczyny mogą być następujące:

Dziękuję za wyczerpujące info. :thank:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Malcolm pisze:
Ja z kolei bawię się trochę WP i nie jestem z niego aż tak zadowolony. Ramka jest wysoka, jak są w ulu choć trochę krzywe ścianki to zawsze jest duże ryzyko gniecenia pszczół znajdujących się między ramką, a bocznymi ściankami.
Zdaża sie też tak że scianki w ulu nie sa krzywe tylko krzywe sa ramki... Ostatnio jak kupilem ramki WZ w Pabianicach to po złożeniu i zawieszeniu w ulu dotykaly dolna beleczka do sciany... pomogło rozebranie ich i sklejenie w takich skretnych katownikach...

Malcolm pisze:
Dziękuję za wyczerpujące info. :thank:

http://warsztatypszczelarskie.ltp.net.pl/

Tomasz2020 pisze:
Zdaża sie też tak że scianki w ulu nie sa krzywe tylko krzywe sa ramki..

U mnie niestety to kwestia ścianek.

U mnie 8 ramek to praktyka i a zarazem obserwacja łączenie odkładu z macierzakiem. Ale przy dobrze czerwiącej matce to i bez odkładu da rady to wyciągnąć.

adam1994, najlepsza zimowla to 7 ramek dadanta pod warunkiem, że masz do tego odpowiednio przygotowaną rodzinę. :wink:

Niema co się rozdrabniać Ja osobiście i tak wycofuje dadany z pasieki. :D

A ja wrecz przeciwnie. mam kilka dadantow i zamierzam kupic wiecej . :)

adam1994 pisze:
Witam. silna rodzina moim zdanie powinna mieć co najmniej 8 ramek

A moim zdanie to maksymom :wink:
Jeżeli przy układaniu na zimę gniazd we wrześniu mam Tylko czerw na 7 ramkach to bez względu na ilość pszczół wszystkie lądują na 7 ramkach
Zobacz na daty pod zdjęciami
te ramki są tylko na których jest czerw
https://picasaweb.google.com/1052773359 ... dzinDoZimy

miałem kundelki , które zimowałem na 10, 12 ramkach.

Ja również, Dadant to dla mnie świetny ul.

Co do ilości ramek to z dyskusji wyraźnie wynika, że 7 to optymalny wybór i chyba tego się będę trzymał.

a kolego 'wilczek' i jak ci zimowaly na tych 10 , 12 ramkach opowiedz cos wiecej . ;)

nie domnie to, ale powiem że 8 chyba minimum, bo później kłąb (na zimnej zimowli) uwiązuje się od strony wylotu i może osypać się z glodu, pozatym na rozwój wiosenny potrzebna jest mucha aby zastosować obracanie ramki.
u mnie kiedyś tylko złota amerykanka - wychodziła z zimowli doskonale, a teraz znowu je odświeżyłem i osadziłem bcf.

Ul dobry do zimowi ale na wiosenny start za zimny dla słabych rodzin, zawsze później dochodził do pożądanej siły niż rodziny w wz. :)

adam1994 pisze:
Niema co się rozdrabniać Ja osobiście i tak wycofuje dadany z pasieki. :D

A na co dzisiaj się przechodzi z dadanów?

jarekab pisze:

Jak obserwuję "młodzierz" pszczelarską to na "bele co" bo tak "koledzy" doradzili. Prawda jednak mówi, że ul miodu nie produkuje tylko pszczoły wraz z rozumnym pszczearzem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
jarekab pisze:

Kolego, teraz prawie wszyscy rzucili się na wielkopolskie. Jak masz duże pożytki to może są i niezłe bo dostawiasz w górę. Jak chcesz zerknąć do gniazda (a musisz) to trzeba to dygnąć i zdjąć. Ja mam warszawskie. Pożytki takie sobie. Dokładam ramek, nic nie dźwigam i też mam miód. Nie wspomnę że u mnie pszczółki lepiej zimują na takiej ramce. Ale żeby dostać się do gniazda muszę przekopać miodnię. Każdy ul jak widzisz ma wady i zalety jak wszystko. Wg mnie to ważne żeby mieć 1 rozmiar ramki w pasiece. No ale może się mylę. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
ja mam w pasiece w sumie trzy rozmiary ramek (Wp, wlkp pełna i wlkp 1/2), ważne jest żeby wszystko do siebie pasowało i wtedy będzie gites,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]