FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 sierpnia 2025, 09:44 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
faktycznie ładne dechy prawie zero odpadów

Krzysztof K pisze:
Wczoraj bylem po material na ule

Mam kilka pytań do Ciebie, jeśli to oczywiście nie jest tajemnica zakładu:

1. Czy te sęki na trzecim zdjęciu (te na wystających spodnich deskach, najbliżej aparatu) zostawiasz czy wycinasz?

2. Gdzieś pisałeś, że robisz korpusy z sosny o wilgotności 8%. Czy to prawda? Jak to drewno się zachowuje później, przecież w trakcie użytkowania na zewnątrz nabierze ok. 10%. Czy stabilność wymiarową zapewnia skręcenie korpusu?

3. W jaki sposób wycinasz elementy z takich desek? Najpierw tniesz w poprzek, potem obrzynasz jedną stronę z kory i tniesz wzdłuż, czy może wycinasz listwy z całej dechy i potem tniesz na odpowiednią długość?

4. Bardzo mi się podobają Twoje "wypalanki" z logiem. Jak się takie coś robi?

Pozdrawiam
Adam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
hwafel pisze:
Krzysztof K pisze:
Wczoraj bylem po material na ule

Mam kilka pytań do Ciebie, jeśli to oczywiście nie jest tajemnica zakładu:

1. Czy te sęki na trzecim zdjęciu (te na wystających spodnich deskach, najbliżej aparatu) zostawiasz czy wycinasz?

2. Gdzieś pisałeś, że robisz korpusy z sosny o wilgotności 8%. Czy to prawda? Jak to drewno się zachowuje później, przecież w trakcie użytkowania na zewnątrz nabierze ok. 10%. Czy stabilność wymiarową zapewnia skręcenie korpusu?

3. W jaki sposób wycinasz elementy z takich desek? Najpierw tniesz w poprzek, potem obrzynasz jedną stronę z kory i tniesz wzdłuż, czy może wycinasz listwy z całej dechy i potem tniesz na odpowiednią długość?

4. Bardzo mi się podobają Twoje "wypalanki" z logiem. Jak się takie coś robi?

Pozdrawiam
Adam

Witam

Wszystkie wrosniete seki zostawiam, jedynie te luzne w otulinie z kory wywiercam i zaklejam korkiem z tego samego materialu, a czasami jak miary pasuja to tne deski miedzy sekami, ale rzadko bo szkoda cennego materialu.
Jesli chodzi o wilgotnosc drewna to do efektywnego sklejanie elementuw uli wilgotnosc desek nie powinna przekraczac 12%.
Deski kture zakupilem maja 5 lat, dwa i pul roku schnely na sztaplu na wolnym powietrzu nakryte od gury, a druga polowa schniecia odbywala sie pod wiata, material jest suszony naturalnie i tak zachartowany ze uli praktycznie nie czeba malowac.
Sosna wejmutka nie ma tendencji do wichrowania i odksztalcania jest to drewno lekkie i chigroskopijne, prawie bes zywicy, czasami trafi sie miejsce lekko zazywiczone, zaleznie kiedy drzewo bylo scinane, njlepsze to takie z poczatku stycznia, material taki niema wcale rzywicy i tym samym tendencji do pekania i odkszctalcania,drewno jest lekkie jak balza latwe w obrubce a zarazem mocne, i na tyle stabilne zeby z niego wyrabiac ule.
Mam maly warstadt dlatego material pakuje do stodoly, tam tne na formatki o poczebnej dlugosci, calosc przeworze do warstatu i tam obrzynam oflis i tne na odpowiednia szerokosc przy jednej operacji, nastepnie wyruwniarka dwie strony bazujace, a puzniej grubosciuwka, nastepnie na formatuwce tne elementy na dlugosc i odrazu na szerokosc i wtedy elementy sa gotowe do frezowania wreguw monterzowych i wreguw na ramki.
Wypalanka Logo to poprostu kswalek miedzi z wygrawerowanym wizerunkiem wmontowany w 400W lutownice elektryczna.
Pozdrowienia Krzysztof K :piwko:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witamina pisze:
Pszczelarz w Polsce jak mały chemik :D

Panowie tak czy siak chemii powinno się unikać ile się da zwłaszcza w rolnictwie i nie patrzeć na to że płyta OSB, styropian czy poliuretan spełnia normy UE jeśli chodzi o zawartość różnych śmieci chemicznych. Normy zmieniają się jak w kalejdoskopie.

Ja mam pytanie jakie substancje się ulatniają i jakie jest stężenie wewnątrz w czasie mocnego nasłonecznienia, powiedzmy wtedy gdy notujemy 35 stopni w cieniu. Dodam tylko że np. w budownictwie nie stosuje się płyt OSB wewnątrz a tylko na zewnątrz :nonono: Wszystko po to aby nie zmieniać składu atmosfery w której mieszkają ludzie :o bozie:

Ostrożniej z chemią bo będziemy mieć drugą Holandię :/ Ule plastikowe tanie made in china + zestaw wężyków (wężyk do ula z wodą drugi wężyk z żarełkiem) i co tylko miód zbierać :) w dobę bez latania pewnie dwa pełne korpusy zasklepią niby miodkiem :jupi:

Pozdr

Witamina

Tu się z kolegą nie zgodzę bo sam osobiście montowałem domy "drewniane"produkowane w polsce z gotowych elementów i nawet stropy były z płyt osb.Ale mniejsza o to z czego buduje się domy,mam sklejkę 10mm chcę zrobić z niej ul ,ale przed tem zaimpregnować ją pokostem czy to dobry pomysł czy kiepski?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
No możesz na gorąco położyć pokost, ale pamiętaj że sklejka to nic innego jak sklejone pod katem 90 st forniry (płaty drewna) czyli ten pokost i tak głębiej ci nie wejdzie jak tylko na 1 warstwę.

Jeżeli chodzi o płyty OSB to nie są takie najgorsze. Nawet jeżeli ktoś nie chce stosować płyt OSB tylko drewno lite to i tak później zabezpiecza je środkami chemicznymi bo robaczki je op... szybciej niż mu się wydaje. I teraz pytanie - gdzie jest więcej chemii?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Krzysztof K pisze:

Wczoraj bylem po material na ule i co sie okazalo ze drewno tansze od OSB, jest moze troche roboty z cheblowaniem i wogule ale moge powiedziec z czystym sumieniem z to jest material pelnoekologiczny cieply, i bardzo wyczymaly na warunki klimatyczne panujace w moim regionie. (Sosna Wejmutka) jest bardzo chigroskopijna o luznej porowatej strukturze drewna ciepla i sucha za metr kwadratowy takiego materialu zaplacilem 20zl. Deski suche naturalnie suszone na powietszu, a puzniej przechowywane pod lekkim zadaszeniem, cos w rodzaju wiiaty. Mialem ule w pasiece kture mialy lekko 47 lat albo i wiecej, wykonane ze sosny wejmutki i niczym nie malowane. :piwko:
Pozdrowienia Krzysztof K

Jak na to patrzę to jest deska podłogowa a nie na ul.Ale mogę się mylić .Jestem budowlańcem dla mnie ta deska jest za gruba do budowy ula.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]