Jarek poczytaj temat kolegi BoCiAnK o intensywnej gospodarce w ulach 1/2D on tam wszystko pięknie opisał co kiedy i jak.Pozdrówki
Albo wpadnij do mnie z

to Ci opowiem bo ja już to wyczytałem i wiem o co chodzi.
Albo Ci wkleję i

tak się należy:
Temat ten jest poświecony intensywnej gospodarce w ulach typu ½ Dadanta i wszystkich typów uli w którym podstawowym składem są cztery „ Korpusy do 17cm wysokości ramki .
Tam gdzie możliwe jest wprowadzenie do praktyki uli wielokorpusowych powinno się wprowadzać ule wielo nadstawkowe bardzo łatwo powiekszać jego kubaturę jeśli rodzina jest silna i zbiory obfite ,równocześnie z bardzo dobrym skutkiem pozyskujemy pożytki małe krótkie
W tych ulach zimowanie przebiega idealnie ze względu na warunki mikroklimatyczne ułożenie gniazda według książki powinno być do jednego boku ( Z doświadczenia na własnej skórze nie polecam ,polecam ułożenie gniazda centralnie na środku ula daje nam to lepszą wentylacje wylotkową i dwa kominy po obu stronach gniazda .
Prace przed pierwszym oblotem ; na dzień przed spodziewanym oblotem powinno się wyczyścić dennice z osypu mając zapasowa dennice ula odstawiamy delikatnie na bok zamieniamy dennice i gniazdo kładziemy z powrotem po czym czyścimy dennice osuszamy i wymieniamy w następnym ulu i tak po kolei
W mojej pasiece tuż przed pierwszym oblotem ok. 15 marca podaje pszczółkom ciasto miodowo pyłkowe aby pobudzić matki do intensywnego czerwienia po pierwszym oblocie pszczół o ile pogoda sprzyja to zaglądam do uli celem ocenienia stanu pokarmu ilości czerwiu po pewnym czasie przystępuje do przestawienia korpusów ,tego zabiegu nie wolno opuźnić gdyż matka o tej porze roku prawie nigdy nie schodzi z czewieniem do dolnego korpusu przeoczenie tego może zachamować czerwienie i znacznie opuźnić rozwój rodziny
Przy pierwszym przestawieniu nim przełożymy korpusy należy odsklepić przynajmniej po pół ramki zasklepionego pokarmu po obu stronach czerwiu i dopiero wtedy przestawiamy korpusy odsklepienie to powoduje dodatkową stymulacje i wzrost w czerwieniu matek , po około tygodniu w sprzyjających warunkach gdzie kwitną wierzby i jest pożytek pyłkowo –nektarowy przystępujemy do dodawania woszczyzny a w bardzo silnych rodzinach nawet węzy
Gdy mamy już pełne dwa korpusy ramek a pszczołom robi się już ciasno jest to okres w moim przypadku początek maja i kwitnnienia mniszka dodaje trzeci korpus , jeżeli rodzina jest średnia a pogoda zmienna to nagłe przestawienie korpusów może zbytnio schłodzić gniazdo wtedy dodaje kratę wyciągam tylko skrajne beleczki po 2 z każdego boku i dodaje korpus z suszem gdy warunki są sprzyjające a rodzina bardzo silna (a takie dają Pszczoły rasy Włoskiej i Bacfasty dodaję trzeci korpus w środek z węzą i suszem a czerw podnoszę nad kratę czerw się wygryza a pszczółki zalewają korpus miodem w drugim korpusie pracują woszczarki a matka czerwi na świeżo odrobionych ramkach
Dodawanie czwartego korpusu i zapobieganie rojeniu się
Aby uzyskać zamierzony upragniony efekt w postaci miodu z pożytków wczesnych musimy niejednokrotnie liczyć się z tym że nawet minimalne załamanie pogody pod koniec maja może doprowadzić do stanu rojowego ale żeby uzyskać dalsze efektywne zbiory musimy utrzymać pszczoły w sile prawie na pograniczu stanu rojowego jest wyliczone i praktycznie się to sprawdza że rodzina o sile 50—80 tyś pszczół odpowiednio prowadzona i mająca duże pożytki przyniesie niejednokrotnie w naszych warunkach nawet do 100 kilo miodu z ula
Gdy rodzina zaczyna wpadać w stan rójki a nie dzieje się to ot z dnia na dzień tylko dużo wcześniej możemy ją z tego stanu wyprowadzić bez uchybień dodając czwarty korpus o ile po krótkiej nie pogodzie dalej występuje pożytek wystarczy dodać korpus w węza przy przerywanym pożytku dodajemy susz na przemian z węza , jeżeli to nie pomaga stosujemy metodę sztucznej rujki jeżeli żadna z metod nie przynosi zamierzonego efektu zabieramy matkę po 9 dniach poddajemy nową zapłodniona po uwczesnym zerwaniu mat –rat .W mojej pasiece rzadko zdarza się wyjście roju zapobiegam temu corocznej wymianie nawet 50—60 pr matek a przede wszystkim robię duże ilości odkładów które łączę przed pożytkami jak Lipowy i Spadziowy
Zimowla w tego tupu ulach zawsze odbywa sie tylko na dwóch korpusach ( jak ptzedstawia 1 rysunek ) czerw układam w dolnym korpusie a ramki z pyłkiem w górnym (matka zawsze na wiosne tam czerwi ) ilość ramek dopasowywujemy do siły rodziny 2x6-8 / pszczółki wiążące kłąb zawsze uwiązuja się od razu w obu korpusach