FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 07:32 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
dudi pisze:
Panowie ja kiedyś z racji narzekania na swoje związki zaproponowałem żebyśmy utworzyli swój. Tutaj z użytkowników tego forum. Nie liczyłem że ktoś to zrobi. Byłem chętny i gotowy do współpracy. I powiem Wam że na tym się skończyło. Więc nie dziwcie się że mam teraz takie a nie inne zdanie.

Jeden nie może bo słabo sobie radzi z internetem, drugi młody - ok rozumiem, ale wystarczy napisać że jesteś za. Żeby było wiadomo że jest jakieś poparcie. Poprosimy kogoś dobrze zorientowanego żeby coś takiego przygotował. Chyba znajdziemy nie jednego takiego wśród nas. Proponuje wziąć się do roboty. Jak napisał komark1,

komark1 pisze:
jeżeli nic nie zrobimy sami to za nas na ten przykład plantatorzy chmielu nic nie zrobią bo nie maja interesu

Dudi jak się znajdzie taki zorientowany i wszystko ogarnie ja jestem "za" choćby od zaraz

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
No to propozycje - kto się ma tym zająć

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Jedna uwaga/propozycja zmian do KPWP
- wyłączyć z prawa do refundacji odkładów pasieki mające więcej jak 30 rodzin, a jednocześnie zwiększyć maksymalną dopuszczalną ilość odkładów dla pasiek do 10 rodzin. Nie dotyczy odbudowania pasieki przy minimum 50% strat, stwierdzonych/potwierdzonych przez PLW

Uzasadnienie: pasieki 30 ulowe są samodzielne w zakresie produkcji odkładów na własne potrzeby (uzupełnienia strat zimowych i rozwój pasieki) i jednocześnie umożliwi to szybszy rozwój pasiek małych, zaczynających gospodarowanie.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Ja propozycje zmian złożyłem w ub. tyg. :cwaniaczek:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Jak możesz podrzuć na forum...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
bonluk pisze:
Jak możesz podrzuć na forum...

Od paru dni próbuję "zmusić" Was do działania zespołowego we własnej sprawie.
Szczegóły masz na pw.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Co pozytywnego w programie wspomagania pszczelarstwa na lata 2013-2016?
1. Doplata do lawet dla pasiek z 30 rodzinami - było z 50.
2. Dopłata do nowego sprzetu do gospodarki pasiecznej dla pasiek z 15 rodzinami - było 20.
3. Dopłata do zakupu nowych uli w ilości 20% dla pasiek od 15 rodzin - nie było poprzednio.
4. Kwota refundacji do jednego ula 70 zł a było 50 zł.
Uważam, że propozycje są sensowne i idą w dobrym kierunku, wszystkie postulaty aby dawać dopłaty na jeden ul bez żadnego bliżej okreslonego celu uważam niecelowe ponieważ wiele środków zostanie zmarnowane jak np. dopłaty do plantacji orzechów włoskich które zostały zaorane po 5 latach.
Pozdrawiam Jan

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Jak jutro dobrze pójdzie to na lata 2013-2016 każdy pszczelarz będzie mógł kupić sprzęt pszczelarski gdzie będzie mu się podobać i co będzie chciał tylko będzie musiał przedstawić dowód zakupu. Wysokość refundacji będzie oczywiście zależna od liczby rodzin. Jest jeszcze kilka ciekawych propozycji i gdyby wszystko poszło ok. to może być dużo korzystnych dla pszczelarzy zmian w KPWP 2013-2016 .

Jak jutro dobrze pójdzie to na lata 2013-2016 każdy pszczelarz będzie mógł kupić sprzęt pszczelarski gdzie będzie mu się podobać i co będzie chciał tylko będzie musiał przedstawić dowód zakupu. Wysokość refundacji będzie oczywiście zależna od liczby rodzin. Jest jeszcze kilka ciekawych propozycji i gdyby wszystko poszło ok. to może być dużo korzystnych dla pszczelarzy zmian w KPWP 2013-2016 .

Lenin pisze:
Wysokość refundacji będzie oczywiście zależna od liczby rodzin
i to jest tak bzdurny zapis jakich nie mało w tej całości. Zakup na refundację powinien być dostępny tak samo dla tego co ma 2 ule jak i dla tego co ma ich 20 czy 200. Wysokość refundacji powinna być tym wyższa im masz mniej uli a nie więcej (ci więksi tylko wymieniają modele np. miodarek na coraz lepsze nowsze a za swoje używki chcą niewiele mniej niż za nowe no bo przecież kwasówka) jeśli chodzi o sprzęt do pszczelarzenia bo działało by to na rzecz pomocy tym co zaczynają z pszczelarstwem. Oczywiście takowa refundacja musiała by być stopniowana w kwocie w zależności od stażu posiadania w latach pasieki i ilości pni. Od 30 pni/rodzin pszczelich już powinien każdy być traktowany jednakowo jeśli chodzi o kwotę refundacji bo takowy jest już w stanie sobie rozwijać pasiekę z własnego materiału a mając możliwość sprzęt by kupił do tego czasu, powyżej 81 pni w pasiece gdzie takowego pszczelarza można uznać za zawodowca refundacja powinna być jedynie na leki. Oczywiście na etapie rozwoju pasieki młody pszczelarz powinien mieć zabronione pod rygorem i wykonawstwem kary iż przez 5 lat od dnia zakupu nie wolno mu odsprzedać sprzętu by nie było matactwa zarabiania na refundowanych sprzętach używanych w pasiece.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Po co pszczelarzowi 2 ulowemu czy 20-to ulowemu miodarka na 50-pare ramek czy odsklepiarka mechaniczna czy inne "wymyślne"
zawansowane urządzenia świadczące o wyposażeniu technicznym pasieki ?

Zdzisław., a jaki problem by wziął 4-ramkową na którą będzie go stać a na taką wielką już nie kasę trzeba wyłożyć najpierw, zwrot jesienią. W miarę rozwoju pasieki jeśli będzie taki szedł do przodu i będzie się rozwijał będzie go stać i na zakup tej dużej czy innego sprzętu nawet jeśli by miał mieć z tego powiedzmy 10 % zrefundowane kiedyś. :wink:

Awatar użytkownika

Problem jest taki że powinna być pomoc adresowana do zaczynających ,pomoc na ściśle określonych warunkach dotyczących :
kwalifikacji posiadanych ,wysokości tej pomocy i docelowych efektów tego wsparcia .
Inaczej będziemy mieli gro pasiek hobbystycznych korzystających pernamentnie ze wsparcia na rozwój .

Zdzisław. pisze:
kwalifikacji posiadanych ,wysokości tej pomocy i docelowych efektów tego wsparcia .
Oczywiście musi być to pod kontrolą.

Zdzisław. pisze:
Inaczej będziemy mieli gro pasiek hobbystycznych korzystających pernamentnie ze wsparcia na rozwój .
Jak napisałem wsparcie na rozwój było by odpowiednio malejące w refundacji do pułapu osiągnięcia 81 pni/rodzin pszczelich lub braku zwyżki powyżej 30 pni/rodzin pszczelich zgłoszonych w drugim roku od zgłoszenia takiej ilości co jednoznacznie określa iż owy pszczelarz nie zamierza zwiększać ilości rodzin pszczelich i ląduje w pułapie refundacji tylko na leki. Albo idziemy do przodu co roku albo tworzymy pasiekę hobbystyczną dla której miodarka 4-ro ramkowa jest wystarczająca. Oczywiście pewne uwarunkowania należało by dopracować ale to już szczegóły, ja podałem tylko zarys. Na obecną chwilę młody zaczynający pszczelarz nie ma możliwości skorzystania z refundacji by rozwinąć się choćby to pasieki hobbystycznej. :wink:

Awatar użytkownika

Propozycje można wysyłać do:

Ministerstwo Rolnictwa
i Rozwoju Wsi
Departament Rynków Rolnych
Pan Jacek Parszewski
tel. 22/6231046
e-mail: [email protected]

lub
Pani Halina Rutkowska
tel. 22/6232316
e-mail: [email protected]

albo do Zespołu Koordynacji i Nadzoru nad ARR
Pan Łukasz Kowalczyk
tel. 22/6231653

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Rozmawiałem i są chętni pszczelarze trzeba sprecyzować co wysyłać aby nie pozostać na tym http://spp-polanka.org/doc/zalozenia_kpwp_2013-2016.pdf

Zdzisław. pisze:

A pomyslaleś nad wpływem tych pikusnych pasiek nad zwiększaniem dochodu godpogarki narodwej ? Odpowiedz; w jakiej części wasze ogromne pasieki przyczyniają się do zapylania w rejonach gdzie napszczelenie jest dostateczne ? I. Czy ?????????????????????????????????/.
Dalszych pytań pozwolę sobie nie zadawac,

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Zdzisław. pisze:

A pomyslaleś nad wpływem tych pikusnych pasiek nad zwiększaniem dochodu godpogarki narodwej ? Odpowiedz; w jakiej części wasze ogromne pasieki przyczyniają się do zapylania w rejonach gdzie napszczelenie jest dostateczne ? I. Czy ?????????????????????????????????/.
Dalszych pytań pozwolę sobie nie zadawac,

Nie manipuluj,nie wyrywaj słów z kontestu,nie bądż śmieszny .
Wyrażnie w swym poście pisałem że trzeba wspierać stawiąjących pierwsze kroki w pszczelarstwie ,pomoc ta powinna być ukierunkowana i na pewnych warunkach,powinna trafiać do rzeczywistych adeptów pszczelarstwa.
Ten wyrwany cytat z mojej wypowiedzi dotyczy ewentualntch patologi i jej następstw .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Zdzisław. pisze:
Po co pszczelarzowi 2 ulowemu czy 20-to ulowemu miodarka na 50-pare ramek czy odsklepiarka mechaniczna czy inne "wymyślne"
zawansowane urządzenia świadczące o wyposażeniu technicznym pasieki ?

Masz rację poco pszczelarzowi 2 ulowemu czy 20-to ulowemu miodarka na 50 ramek wystarczy mu miodarka na 4 ramki .
Zdzisław. pisze:
Boisz się konkurencji 2-ulowych pszczelarzy ? a może boisz się tego że za mało zostanie dla ciebie . Twój sposób myślenia blokuje szansę na rozwój młodych pszczelarzy zaczynających od zera.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

wiesiek33 pisze:
:

Najpierw przeczytaj całość póżniej pomyśl a nie wysnuwaj pochopnych wniosków,a przede wszystkim usuń blokade własnego mózgu bo to ona nie pozwala na rozwój.

Awatar użytkownika

Ja m.in. "cosik" takiego napisałem i wysłałem:
cyt.

... Nie znalazłem w Waszych propozycjach, żadnej pomocy wsparcia dla pszczelarzy chcących rozpocząć „od zera” prowadzenie pasieki.
Brak jest również propozycji wsparcia rynku miodu poprzez rozprowadzanie w szkołach podstawowych np. w klasach od 1 – 3, dwa razy w tygodniu po ok. 10 –20g miodu pochodzenia krajowego (tylko i wyłącznie krajowego) na każde dziecko, na zasadach podobnych do obecnych: „szklanka mleka” oraz „owoce i warzywa”. Być może takie propozycję są w innych opracowaniach. ...

....Moja propozycja dotyczy również refundacji podstawowego sprzętu do prowadzenia pasieki przez nowo rozpoczynających pszczelarzy. Można by zastosować podobny mechanizm jak „młody rolnik”. Nowy pszczelarz mógłby otrzymać do dyspozycji kwotę od 2000 do 3000 zł. Za tę kwotę przy obecnych cenach mógłby nabyć (najtaniej):
Miodarka - 1000zł
Pakiet startowy z ulem – 500 zł (ul np. 2 szt i pełny zestaw ramek i węzy) ok. 900 zł
Wanienka do odsklepiania ramek – 100 zł
Sito 90zł
Odkłady lub pakiety pszczół – 300 – 400 zł (za 2 szt)
Razem przy 2 rodzinach pszczelich ok. 2500zł.
Refundacja mogłaby być dla osób, które zobowiążą się prowadzić pasiekę przez co najmniej 5 lat.
Jeżeli z 10 nowych pszczelarzy, po 5 latach nadal prowadziłoby pasiekę dwóch, to i tak warto skierować na taką formę wsparcia środki. ...

Awatar użytkownika

W tym tekscie jest zawarte całe meritum wsparcia początkującego pszczelarza .

Przy założeniu ,że tylko 1 tyś. osób zgłosi się po darmowe wsparcie <a wieści rozchodzą się szybko> to szybko policzmy 800 x 3tyś. =2mln 400tys. poszło w piach ,ale może to mniejsze zło jakby miał to kto inny przejąć .

Gdyby po darmochę zgłosiło się 10tyś. osób ? Zaraz by się zlecieli .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Wszyscy zaczynali kiedyś od zera dlaczego teraz zaczynający mają mieć więcej. Refundacja dla wszystkich powinna być jednakowa. Ten co ma 3 ule * 70 zł. i ten co ma 30*70zł. bez wyszczególniania od ilu uli na co ile ma wydać. Mając taką dotację mogę zplanować co będę mógł w następnych latach kupić z refundacją.

Awatar użytkownika

zegaj pisze:
Wszyscy zaczynali kiedyś od zera dlaczego teraz zaczynający mają mieć więcej. Refundacja dla wszystkich powinna być jednakowa. Ten co ma 3 ule * 70 zł. i ten co ma 30*70zł. bez wyszczególniania od ilu uli na co ile ma wydać. Mając taką dotację mogę zplanować co będę mógł w następnych latach kupić z refundacją.

Tak powinno być, jakby była rzetelna baza danych o pszczelarzach i ilościach rodzin pszczelich.
Wtedy można by podzielić kwotę do podziału przez ilość rodzin pszczelich.
Wiedzielibyśmy ile przypada na 1 rodzinę pszczelą.
Wtedy pszczelarz w ramach wsparcia - zakres w szczegółowych ramach - mógłby nabyć co by akurat potrzebował i przedstawił rachunek do refundacji.
Wiedziałby jaką kwotą może dysponować.

krzysglo pisze:
Refundacja mogłaby być dla osób, które zobowiążą się prowadzić pasiekę przez co najmniej 5 lat.

A co jak po zimie padną te rodziny a koleś powie nie mam pieniędzy na następne. Myślę że szybko rozniosła by sie wiadomość i każdy rolnik i nie tylko chciałby wyłudzić pieniądze.Nadmienię że jestem początkującym i borykam się sam z rozwojem swojej pasieki. Uważam że najpierw trzeba pokazać co się potrafi ażeby można było dostać jakieś wsparcie.

Cordovan pisze:
i to jest tak bzdurny zapis jakich nie mało w tej całości. Zakup na refundację powinien być dostępny tak samo dla tego co ma 2 ule jak i dla tego co ma ich 20 czy 200. Wysokość refundacji powinna być tym wyższa im masz mniej uli a nie więcej (ci więksi tylko wymieniają modele np. miodarek na coraz lepsze nowsze a za swoje używki chcą niewiele mniej niż za nowe no bo przecież kwasówka) jeśli chodzi o sprzęt do pszczelarzenia bo działało by to na rzecz pomocy tym co zaczynają z pszczelarstwem. Oczywiście takowa refundacja musiała by być stopniowana w
Ja nie wiem co Was tak kują w oczy Ci duzi pszczelarze , a kto wam broni zakładać duże pasieki wolny kraj .Tak Wam się tylko dobrze mówi niech każdy spróbuje tego chlebusia to nic nie będzie robił tylko miód wirował co roku po100kilo z ula i mercedesy zmieniał. Ja nie narzekam , ale krew mnie zalewa jak czytam takie głupoty. żeby mieć coś do powiedzenia na szczeblu krajowym i coś zmienić trzeba być jednością a jak jest każdy widzi . Tak samo ci mali pszczelarze są potrzebni tym dużym jak i duzi tym małym im szybciej to sobie uświadomimy tym lepiej wszystkich. Tyle z mojej strony .

Odnośnie pomocy dla początkujących pszczelarzy to raczej wprowadzanie ich w te tajniki po przez organizowanie szkoleń i kursów. Bo mnie zastanawia co za beton jeszcze jest w ministerstwie rolnictwa, żeby zdobyć
tytuł pszczelarza musisz mieć udokumentowane posiadane pasieki co najmniej 3 lata. To tak jakby chcieć zdobyć prawo jazdy trzeba było mieć udokumentowane że od 3 lat posiadam samochód :haha: ,albo uprawnienia spawacza że posiadam co najmniej trzy lata spawarkę, przykłady można by mnożyć w nieskończoność i takiej paranoi jak w pszczelarstwie nie ma.Może mi to ktoś wyjaśni czemu ma to służyć? Bo rozwojowi pszczelarstwa raczej nie.

Jestem za wszystkimi zmianami jeśli choćby tylko w niewielkim stopniu poprawią jakość i komfort prowadzenia pasieki, choć w dalszym ciągu niezmiennie uważam, że czym innym powinny być dopłaty bezpośrednie dla wszystkich ( jak w rolnictwie), a czym innym dofinansowanie umożliwiające rozwój pasiek(również jak w rolnictwie) nie zmieniam zdania pomimo faktu, że z uwagi na limit esu mi niemal żadne typowo pszczelarskie dopłaty się nie należą...uważam, że tu nie o jednego pszczelarza chodzi tylko o cały system wspierania.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Pisaniem na forum nic sie nie zwojuje.

ZAGAJ- ja Cię w całej rozciągłości popieram ja w tym temacie się już wypowiadałem i określiłem swoje stanowisko jest ono takie,że każdy z nas pszczelarzy powinien sam zdecydować na co chce wydać "otrzymane pieniądze" czy na zakup matek sprzętu czy tez na zakup krzewów drzew w celu poprawy pożytków w okolicy swojej pasieki itp. Z mojego poparcia nic nie wyniknie,bo czytając fora czuć opór materii wśród nas to co można się spodziewać od urzędników którzy przypuśćmy nie widzieli pszczoły. Ale czytać i pisać można i jak się czyta mądre pomysły to aż się dusza raduje choć nic z tego nie wyniknie brak jest jedności w braci pszczelarskiej.
Pozdrawiam
PS. w moim związku tj.w świętokrzyskim jest narada prezesów i skarbników kół 2 lutego zobaczymy czym nas uraczą urzędnicy,po spotkaniu napiszę.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Żebyśmy sie dobrze zrozumieli nie miałem na myśli dopłaty do uli (bezpośredniej). Mam3 ule * 70zł. = 210zł. refundacji wtedy patrzę co mogę kupić za 420 zł.(50% muszę dać z swojej kieszeni). Np. jeden ul i jeden odkład. W następnym roku startuję już z 4 ulami *70= 280zł. + swoje 50% = 560zł. Nie można rozwijać się tylko z pomocą refundacji swoje też trzeba wyłożyć.

Awatar użytkownika

Pisać do Ministerstwa Rolnictwa, - to nie boli.
Adresy e-mailowe są podane wyżej.
Jak chcecie wysłać kopertę to na adres:

Ministerstwo Rolnictwa
i Rozwoju Wsi
Departament Rynków Rolnych
ul. Wspólna 30
00-930 Warszawa

Generalnie rozmowy na wyrębie...
Ale widzę też głosy rozsądku, co najdziwniejsze pochodzą od pszczelarzy "początkujących", z najkrótszym stażem...

Skoda że nikt się nie chce podjąć napisania tego w pliku tekstowym do pobrania , bo chętnie bym to wydrukował i rozdał wszystkim chętnym na zebraniu koła , nawet bym podjechał do dwóch sąsiednich .
Całkowicie popieram wysyłanie pism po urzędach , nieważne w jakiej formie ,
ważne żeby do nich dotarło , może to da im do myślenia .
Wymiana poglądów tu nic nie pomoże , trzeba się po prostu
zmobilizować i napisać , siła jest w grupie , w pojedynkę nic nie zrobimy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
vigor, tutaj się nie da. :thank:

Napisz zobaczysz ilu zaraz skomentuje co napisałeś, ale żeby sam napisał 2 zdania - nie, po cholerę.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
dudi pisze:
vigor, tutaj się nie da. :thank:

Napisz zobaczysz ilu zaraz skomentuje co napisałeś, ale żeby sam napisał 2 zdania - nie, po cholerę.

Wszystkim jest dobrze co sie beda wychylac.

Oświećcie mnie jak to jest, jeżeli właściciel pasieki posiada gospodarstwo rolne o wielkości ekon. min. 4esu, to nie może korzystać ze wsparcia z tego programu na zakup sprzętu. Nie ważne że ma 20 uli, ale ma też gospodarstwo/działy specjalne to nie może

Awatar użytkownika

Działy specjalne- to nie znaczy że ma te nieszczęsne 4 eki,do tego jest potrzeba ponad 192 rodziny [ta ilość nie jest stała zależy od przelicznika].
Wtedy również ma możliwość skorzystania z pomocy ,ale w AMIRR inne zasady i inne pieniądze [większe] .

Trochę się nie zrozumieliśmy, chodziło mi o to, że ktoś jest rolnikiem/ogrodnikiem i ma gospodarstwo rolne/ogrodnicze np sad, którego wartość ekonomiczna przekracza to 4esu, do tego ta sama osoba ma małą pasiekę, powiedzmy te 20 uli, czy taka osoba może korzystać z pieniędzy z tego programu? Wiadomo, nie chce tej działalności rozwijać na tyle, żeby mieć możliwość skorzystania z funduszy PROW (z których swoją drogą pieniądze skończyły się przed ponad rokiem) a chciałaby sobie kupić np. miodarkę korzystając z refundacji

Awatar użytkownika

Ten ostatni akapit ,myślałem że chodzi Koledze o działy specjalne :wink: no ale teraz wszystko jasne ,być może komuś przyda sie ta informacja.

Czyli KPWP to nie jest sprawiedliwy system, bo ktoś kto kto jest rolnikiem, ma jakiś dział specjalny np. szklarnię, pieczarkarnię czy kurnik i ich wartość ekon. przekracza te 4esu nie może skorzystać z darmowych leków, refundacji matek, odkładów, sprzętu. Jednocześnie nie może skorzystać z funduszy PROW bo za mała wielkość tej pasieki. Jakby nie patrzeć to nieuczciwe. Jakby nie spojrzeć to system wsparcia dla wybranych

Jeżeli się uda to w następnym rozdaniu nie będzie już takich chorych zapisów.

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie
szkoda naszych nerwow-jestem z Wami obserwuje wszystkie zale i skargi ale widac na tle rolnikow jak trudno cos osiagnac-moze jestem pesymista ale z tego co wynika z pisania wszystkich na lamach roznych stron pszczelarskich to tylko wkolo to samo a efektow 0. jezeli nie bedzie od gory konkretow jak ma zachod to nic z tego. unia uwazam to jeden wilki prezekret gosp. i polityczny bo do tego jest tez wmieszany.wojna ekonomiczna i parcie na wschod-nie ma tu sentymentow-jak sie wykonczy czyjs rynek to sie na niego wchodzi i o to biega-URRAAAAAAAAAAAA... pozdrowka od pasjonata pszczolek i przyrody,,,.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
dudifajnie nas mobilizujesz tutaj się nie dajeszcze parę takich osób i całkowite załamanie skoro w ten spsob podchodzimy do sprawy a to się udziela jak tak sam myślisz nie zarażaj innych

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]