FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 07:45 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: słowian
W ubiegłym roku miałem jedną rodzinę pszczelą ale niestety wykończyły mi je osy, ale bardzo zainspirowały mnie te owady i chciałbym na wiosnę zacząć od nowa z lepszym doświadczeniem ale nie mam pieniędzy na zakup rodziny ani odkładu mój wujek ma pasiekę i chciałem się zapytać czy jak do ulika weselnego dam pszczoły np . w marcu to jak się wykluje matka to będzie z tego rodzinka ????????????

NIe w marcu tylko w maju. Pogadaj z wujkiem wszystko ci powie i pewno pomoże, zapytaj go

a skąd Ty masz jeszcze słowiana?
czy potrafisz zdjąć rój?, bo to ma sens.
------------------------------
ulik weselny, ma sens ale w maju i musisz dać matkę jednodniówkę.
matka wychowana w marcu to by ciania nie robiła, aby rodzina wychowała dorodną matkę to musi mieć najlepsze warunki.

Awatar użytkownika

Nie zrozumieliście pytania.Kolega chce do ulika weselnego w marcu wsypać pszczoły (same pszczoły) i pyta co w takim przypadku będzie dalej bo wujo mu pomoże.

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

No ale jak nie ma teraz to skąd wezmie w marcu ? Pewno od wuja. A jak wuj pszczoły ma to mu doradzie kiedy i jak się to robi bo napewno nie w marcu

kulka96 pisze:
Nie zrozumieliście pytania.Kolega chce do ulika weselnego w marcu wsypać pszczoły (same pszczoły) i pyta co w takim przypadku będzie dalej bo wujo mu pomoże.

to i tego wuja niech wsypie tam razem, bo chyba bezpośrednio najłatwiej im pomóc.

juljan pisze:
No ale jak nie ma teraz to skąd wezmie w marcu ?

Prawdopodobnie liczy że w marcu to już nałapie :D

No ale jak nie ma teraz to skąd wezmie w marcu ? Pewno od wuja. A jak wuj pszczoły ma to mu doradzie kiedy i jak się to robi bo napewno nie w marcu

Kolego beny myślę ,że nie będzie z tego rodzinki ,a osy znowu będą miały pole do poPiSu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie ,langstroth3/4
Myślę że kolega sobie nałapie na łące i do zimy będzie miał spory rój :haha:

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
kiedyś była na forum osoba, która chciała łapać pszczoły siatką na motyle :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
mpawel2 pisze:
Kolego beny myślę ,że nie będzie z tego rodzinki ,a osy znowu będą miały pole do poPiSu.

Pamiętam tego miglanca :) nawet Bogusia zdenerwował - :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
tczkast, zdenerwował bo pewnie mieszkał gdzieś w zasięgu lotów jego pszczół i by łapał jego :haha: :thank:

beny1995, a tak najlepiej to idź do tego wuja i pogadaj niech Ci da ze 2 rodzinki na wiosnę i zaczynaj od nowa. I chyba to będzie najlepsze rozwiązanie.

Chyba że ten Twój wujo jakiś???

Ja od swojego wuja dostałem bardzo dużo i nadal dostaję bo on likwiduje pasiekę. I gdyby kiedykolwiek przyszedł do mnie np mój siostrzeniec i powiedział - wujek ja chcę się zając pszczołami - 5 rodzin na początek dostanie tak jak ja. No ale każdy inaczej podchodzi do tematu.

Wujo wujowi nie równy :mrgreen:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Pyta człowiek, a Wy zamiast odpwoiedzieć rzeczowo, że nie ma elementarnej wiedzy i zanim jej nie zdobędzie nic z pszczelarzenia nie wyjdzie , żarty z człowieka robicie. Nawet worek pszczół nie jest w stanie sam z siebie stworzyć rodziny. POczytaj jak się robi odkłady i poproś od wuja pszczoły + ramki z czerwiem to wtedy sobie same wychodują matkę. Z całą pewnością nic nie wyjdzie z tego w marcu, a najwcześniej w połowie maja, choć wuj to raczej nie zechce w tym czasie osłabiac rodziny, więc raczej po rzepaku.
Taką rodzinkę też trzeba podkarmiać , wtedy szybko się rozwiną i żadna osa im nie groźna.
W uliku weselnym jest zbyt mało pszczół, aby były w stanie intensywnie karmić matkę, więc jak nazwa sugeruje służy wyąłcznie do "weselnego" czyli naturalnego unasiennienia matki tak by rozpoczęła czerwić i podanie jej do odkładu j.w. , wtedy nawet bez czerwiu , ale za to z miodem. Matka pozostawiona w uliku weselnym nie będzie w stawnie instensywnie czerwić i taka rodzinka skazana jest na zagładę, chyba że to razcej ulik odkładowy , ale to już inna historia ....
Poczytaj jakiś podręcznik to nie będą się z Ciebie nabijali forumowi wyjadacze :P

Awatar użytkownika

manio, dlatego napisałem że najlepiej jakby ten wujo dał 2 rodzinki na wiosnę i niech chłopak zaczyna

manio pisze:
Pyta człowiek, a Wy zamiast odpwoiedzieć rzeczowo, że nie ma elementarnej wiedzy i zanim jej nie zdobędzie nic z pszczelarzenia nie wyjdzie , żarty z człowieka robicie.

manio :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :piwko: :piwko:
Ale cóż ,tak to jest na forum ,że mądrzejsze jajko od kury.I zamiast udzielić nawet podstawowych rad ,jest drwina ,kpina i złośliwość. :pala: Ale są i inni ,którzy udzielą rad ,info na P.w Tylko trzeba trochę poczytać i wyłapać WHO is Who.
A lektura książkowo internetowa ,jak najbardziej wskazana. :czatownik: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: wp
jak by sezon pochodził do wójka na pasieke i mu pomagał albo tylko się przyglądał to by podstawy złapał a reszte by doczytał. a w jednym poście się nieda wytłumaczyć jek ktoś jest całkiem zielony.

dudi pisze:
manio, dlatego napisałem że najlepiej jakby ten wujo dał 2 rodzinki na wiosnę i niech chłopak zaczyna

:D nawet najlepszy wujo nie da rodzinek na zatracenie gościwi bez pojęcia, który powie że mu poprzednie osy zjadły :pala:

Awatar użytkownika

Co będziemy języki strzępić po próżnicy.Jakby coś chciał się dowiedzieć to by się logował i pytał a gość nic.Napisał jednego posta i się skończył zapał do pszczół. :mrgreen:

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Awatar użytkownika

manio, no może masz i po części racje. :mrgreen: Ja dostałem na jesieni ksiązki, a na wiosne 5 rodzin. Nie powiem, czego nie wiedziałem dzwoniłem, ale sporadycznie. Skoro widzi że ma chłopak checi a nie ma za wiele wiedzy powinien zaprosic do pasieki. Zrobić razem przegląd, kazać wybrac sobie 2 rodziny i powiedziec to są Twoje. Przez sezon bedziesz robił przy nich pod moim okiem a na przyszły jazda z nimi do siebie. Jak zmarnujesz uszy poobrywam i wiecej nie dostaniesz :tasak:
Przynajmniej ja bym tak zrobił.

Dodatkowo książki, forum i da rade.

i to jest oczekiwana porada :pl:

Ule na jakich gospodaruję: słowian
Dziękuję Serdecznie za odpowiedzi w tym temacie (te mądre oczywiście a nie drwiny) a to że nie wchodzę tu codziennie to nie dlatego,że mi się zapał skończył tylko mam jeszcze inne zajęcia a nie żyję tylko tym forum więc dziękuję teraz już będę wiedział ,że lepiej zacząć od odkładu lub rodziny a dla tych wszystkich ciekawskich to mój wujek ma na razie tylko 5 rodzin więc też nie ma się czym dzielić :(

Ule na jakich gospodaruję: WP, LN 3/4
beny1995 pisze:
Dziękuję Serdecznie za odpowiedzi w tym temacie (te mądre oczywiście a nie drwiny) a to że nie wchodzę tu codziennie to nie dlatego,że mi się zapał skończył tylko mam jeszcze inne zajęcia a nie żyję tylko tym forum więc dziękuję teraz już będę wiedział ,że lepiej zacząć od odkładu lub rodziny a dla tych wszystkich ciekawskich to mój wujek ma na razie tylko 5 rodzin więc też nie ma się czym dzielić :(

A długo wujek zajmuje się pszczołami ?, bo koledzy odsyłają a to może nie być dobry adres.

Nie znam ula Słowiana, sugeruje jesnak postaraj się kolego o nowszą konstrukcje, a najlepiej 3 - 5 szt. (nie koniecznie nowe ale lepiej Korpusy).
Kup Poradnik Pszczelarza.
Kup odkłady z dobrego żródła.
Jak będzieś miał problem pytaj na Forum.

Początki pszczelażenia nie są łatwe, ani tanie - ale satysfakcja bezcenna.

Oczywiście to tylko moje skromne zdanie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]