FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 07:25 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 22 stycznia 2013, 21:17 - wt 

Rejestracja: 22 stycznia 2013, 21:02 - wt
Posty: 62
Ule na jakich gospodaruję: wielkop.
Witam forumowiczów.
Chciałbym "wyprodukować" dobrej jakości miód z pyłkiem. Tzn. mam dobry miód wielokwiatowy i dobry pyłek oczyszczony (krajowe). W jakich proporcjach i jak zmieszeć produkty? Z tego co czytam to pyłku na ogół sprzedający gotowy produkt dodają 5-10%. I jak poprawnie składniki wymieszać np. pyłek zmielić, miód podgrzać itp.? Produkt końcowy ma trafić do m. in. rodziny, znajomych, może troszkę czasu postać na półce, niechciałbym żeby się np. rozwarstwiał czy inaczej "niepoprawnie" zachowywał. Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2013, 22:15 - wt 
pan_pszczoła, zrób miód kremowany i podczas procesu kremowania dodaj pyłek, jest kilka tematów o tym na forum poszperaj. Myślę że najkorzystniejsza metoda a i sam miód zachowasz w konsystencji smarownej co z pewnością będzie dla rodziny i znajomych miłym zaskoczeniem i pożądaną cechą samego miodu. :wink:


Na górę
  
 
Post: 22 stycznia 2013, 22:33 - wt 

Rejestracja: 22 stycznia 2013, 21:02 - wt
Posty: 62
Ule na jakich gospodaruję: wielkop.
Na forum nie mogę się doszukać, a nie mam czym zrobić miodu kremowanego. Mam miód w stanie płynnym i skrystalizowanym. Może jednak ktoś podpowie jakąś sprawdzoną metodę połączenia miodu z pyłkiem, żeby produkt końcowy był dobry...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2013, 23:03 - wt 
Po wpisaniu w forumową wyszukiwarkę hasła "kremowanie miodu" masz co poczytać i popatrzeć o co w tym chodzi - ułatwię search.php?keywords=kremowanie+miodu&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj a kremowania możesz dokonać mocną wiertarką i mieszadłem do betonu odpowiednio do tego przygotowanym. :wink:


Na górę
  
 
Post: 22 stycznia 2013, 23:05 - wt 
pan_pszczoła pisze:
Chciałbym "wyprodukować" dobrej jakości miód z pyłkiem. Tzn. mam dobry miód wielokwiatowy i dobry pyłek oczyszczony (krajowe). W jakich proporcjach i jak zmieszeć produkty? Z tego co czytam to pyłku na ogół sprzedający gotowy produkt dodają 5-10%.


Kolego nie -5-10 % Tylko robi się 30 % mieszaninę
Miód o zawartości wody 16% jak się zacznie krystalizować to się kremuje a jak proces kremowania jest już na etapie 70% dodajesz pyłek najlepiej mrożony i kremujesz dalej
Jak zrobisz 5-10 procent to się tylko wstydu najesz bo się pyłek uniesie i wygląda to jak ..... no nie powiem co
A to ma wyglądać Tak http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/mi ... 00-ml.html


Na górę
  
 
Post: 25 stycznia 2013, 20:56 - pt 

Rejestracja: 21 marca 2009, 11:52 - sob
Posty: 29
Lokalizacja: woj. Pomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i Dadant
BoCiAnK pisze:
Kolego nie -5-10 % Tylko robi się 30 % mieszaninę
Miód o zawartości wody 16% jak się zacznie krystalizować to się kremuje a jak proces kremowania jest już na etapie 70% dodajesz pyłek najlepiej mrożony i kremujesz dalej
Jak zrobisz 5-10 procent to się tylko wstydu najesz bo się pyłek uniesie i wygląda to jak ..... no nie powiem co
A to ma wyglądać Tak http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/mi ... 00-ml.html


BoCiAnK, Z uwagi na dużą zawartość wody w pyłku mrożonym, jak długo można przechowywać taki miód kremowany z 30% pyłkiem mrożonym?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2013, 09:38 - sob 

Rejestracja: 22 stycznia 2013, 21:02 - wt
Posty: 62
Ule na jakich gospodaruję: wielkop.
Dzięki za podpowiedzi i linki. Faktycznie jest tego trochę, ale czasem dyskusja robi się nie na temat. W każdym razie wyłowiłem sobie co trzeba i drobny sprzęt do kremowania (świderek do wiertarki) jedzie już do mnie z Czech. :) Reszta wyjdzie pewnie w praniu.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji