FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 15:51 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 665 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna

Jaki rodzaj dopłat powinien obowiązywać w pszczelarstwie od roku 2014?
Czas głosowania minął 19 stycznia 2013, 14:28 - sob
Dopłaty bezpośrednie do rodziny pszczelej 90%  90%  [ 133 ]
Dopłaty na obecnych zasadach 3%  3%  [ 4 ]
Inne 7%  7%  [ 11 ]
Liczba głosów : 148
Autor Wiadomość

Rob pisze:
Kolego jesteś w błędzie, to właśnie protesty pszczelarzy i ich jak to określiłeś bezsensowne klepanie w klawiaturę, doprowadziły do likwidacji dopłat do matek inseminowanych bez sprawdzonego czerwienia, bo okazały się one zwykłym skokiem na kasę. Teraz hodowcy wymyślili podobny skok na kasę: ma to być produkcja odkładów z matkami reprodukcyjnymi - proponowana przez nich wartość takiego odkładu to...no ile Drobny?...to 1000 kw...a złotych ...TYSIĄC Obecnie matka reprodukcyjna to wydatek rzędu 150 - 200, silny odkład to 180 zł...to kto k...a chce mi zajumać jakieś 600 PLN? Chcą to zrobić ci o których piszesz tutaj:

I to jest właśnie przykład, że jak się chce to można. Pszczelarze pokazali co jest złe w temacie dopłat do matek urzednicy skonsultowali to ze związkami i błąd został naprawiony. Z odkładami za 1000 zł powodzenia jeżeli znajdą się na to chętni. W KPWP nie ma jaka matka ma być w odkładzie poza tym, że ma pochodzić od matek reprodukcyjnych z pasiek realizujących programy krzyżownicze . Powiem więcej nie ma zapisane jaki ma być ten odkład. I tutaj jest rola związków które mają za zadanie podpisać umowę z producentem odkładu.
A propo odkładów to moje zdanie jest takie, że cena powinna być zróźnicowana w zależnośći od terminu zakupu i walorów tego odkładu. W kwietniu za odkład 4-5 ramkowy można zapłacić i 300-400 zł bo to napewno się zwróci w ciągu sezonu. Cena zawsze jest zależna od popytu i podaży. Matka reprodukcyjan 200 zł a te ramki i pszczoły w tym odkładzie to ze złota, że warte są 800 zł oj coś kolego bujasz w obłokach..
Rob pisze:
Idea dopłat bezpośrednich w rolnictwie sprowadza się do możliwości wyrównania szans (oczywiście proporcjonalnie do stanu posiadania), dopłaty bezpośrednie to nie są pieniądze przeznaczone tylko na modernizację (do tego służą inne projekty unijne) choć mogą jej służyć. Rolnik za pieniądze z dopłat może jeśli chce kupić widły, nawóz, krowę albo używany traktor (jeśli nie ma szans na zakup nowego w ramach innych programów - i tak ja zrobiłem)...jeśli natomiast nie chce tego robić to może te pieniądze przechlać i nikogo to nie interesuje bo to są dopłaty bezpośrednie a nie FUNDUSZE CELOWE które rozliczane są co do grosza i co do literki na fakturze.
I tak powinno być z dopłatami bezpośrednimi w pszczelarstwie, niechby one nawet szły przez związki, ale niech będą do ula bo wtedy kupię za nie leki u tego co ma mniejszą prowizję, kupię może matki, ale u takiego gościa o którym na np tym forum dużo ludzi napisało że wkłada w to co robi całe serce...dlaczego nie mogę dać zarobić z tych pieniędzy Szczupakowi a muszę Locowi? skoro wiem z doświadczenia że matki Loca do pięt nie dorastają Szczupakowym? W celu poprawienia pogłowia wcale nie musze korzystać z matek od

Nie ma dopłat bezpośrednich w pszczelarstwie i przez najbliższe 7 lat nie będzie i to jest właśnie to jałowe klepanie w kalwiaturę dopłaty bezpośrednie. Jak budrzet unijny się poprawi to i kasa na pszczoły się znajdzie. Dla mnie dopłatą bezpośrednią jest to, że od działalności pszczelarskiej nie muszę zapłacić ani złotówki podatku dochodowego czy vatu i tak niech zostanie. Jak dzisiaj usłyszałaem w telewizji, że nawet od spotkania opłatkowego w firmie pracownicy muszą płacić podatek.
Jak Szczupak jest taki dobry hodowca to czemu nie ma założonej księgi hodowlanej i wtedy każdy będzie mógł od niego kupować matki z refundacją a tak to niby co jakiś męczenik tracą jedynie na tym jego klienci.

DROBNY pisze:
Matka reprodukcyjan 200 zł a te ramki i pszczoły w tym odkładzie to ze złota, że warte są 800 zł oj coś kolego bujasz w obłokach..

Nie żadne "bujasz w obłokach", tylko na wrześniowym spotkaniu w kole przedstawione zostały plany zmian w dopłatach do matek i odkładów i jedna z propozycji to waśnie to co napisałem....bujanie w obłokach ma konotacje pozytywne, a ta propozycja to jak dla mnie skok na kasę i zwykłe sk....o. Jak Sabat i jego kolesie (i reszta zrzeszeń)
DROBNY pisze:
Nie ma dopłat bezpośrednich w pszczelarstwie i przez najbliższe 7 lat nie będzie i to jest właśnie to jałowe klepanie w kalwiaturę
to przepchną to mam nadzieję, że ich zaraz potem wypchną
Nie pisałem o pszczelarskich faktach istniejących a o pewnej idei i tym jak ją widzę, chciałeś wcześniej pomysłów no to Ci go podałem na tacy, że jest to klepanie w klawiaturę? No pewnie że jest...takie czasy, że najpierw trzeba poklepać w klawisze by wyrazić swój pogląd...ci co klepali o głupocie jaką było puszczanie w obieg matek inseminowanych bez sprawdzonego czerwienia też najpierw wołali "sobie a muzom"...zapewniam Cię, że miedzy innymi na ten temat wypowiadam się wszędzie tam gdzie jest to możliwe i mam nadzieję, że będzie się wypowiadać coraz więcej ludzi.
DROBNY pisze:
Jak Szczupak jest taki dobry hodowca to czemu nie ma założonej księgi hodowlanej i wtedy każdy będzie mógł od niego kupować matki z refundacją a tak to niby co jakiś męczenik tracą jedynie na tym jego klienci.

Szczupak jest dla mnie przykładem (mam nadzieje, że się Zbyszek na mnie nie obrazisz, że Cie przywołuję w takich sytuacjach) i pewnego rodzaju uogólnieniem bo go znam osobiście. Jest wielu takich jak ON którzy nie prowadzą ksiąg hodowlanych, a ich "pszczelarskie zabawy" przynoszą fajne rezultaty, ja i wielu ludzi od takich właśnie osób (choć nie tylko, bo od tych z księgami też kupuję) kupujemy chwalone przez ogół produkty i szczerze powiedziawszy w doooopie mam to czy księgi prowadzą czy nie, dla mnie liczy się jakość produktu który oferują i dlatego właśnie DOPŁATY BEZPOŚREDNIE, dzięki nim dam kasę temu kto spełnia moje oczekiwania, a przy okazji takiego rozwiązania ci z księgami też zaczną się starać i być może przestaną wpuszczać na rynek badziewie (nie o wszystkich piszę rzecz jasna).

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Rob pisze:
DROBNY pisze:
Matka reprodukcyjan 200 zł a te ramki i pszczoły w tym odkładzie to ze złota, że warte są 800 zł oj coś kolego bujasz w obłokach..

To raczej nie jest propozycja hodowców.
Z tego co wiem to związek wpadł na taki chory pomysł, ale to jeszcze nie jest prawomocne.
Jeszcze jedna uwaga:
Jeżeli chcemy coś zmienić w dotychczasowym KPWP od roku 2014 (2013 jeszcze na starych zasadach), piszmy listy do ministra rolnictwa, do Sejmowej Komisji Rolnictwa
20 000 listów wystarczy żeby potraktowano wnioski pszczelarzy poważnie.
Teraz jest na to jeszcze pora.

Awatar użytkownika

Odpowiedzi na niektóre postulaty środowisk pszczelarskich:
http://www.bip.minrol.gov.pl/DesktopDef ... OrgId=1499

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Właśnie tak rozbieżne oceny jakie wynikają z naszych postów są elementem tej dyskusji .
Jak widać polaryzacja ocen jest nieco inna jak w ankiecie.
Ustawa w jakimkolwiek kształcie będzie przyjęta nie zadowoli wszystkich ,
oprócz beneficjentów będą i "pokrzywdzeni".

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Zdzisław. pisze:
-Kolego sympatyczny szkoda Naszych emocji na problem który jest poza naszym realnym zasięgiem

Znaczy, mamy dawać d...y i nie interesować się tym kto nas ru...cha ?
Zdzisław. pisze:
warunki są ustalone obligatoryjnie

Przez kogo ? UE napewno nie. Podpowiedzieć przez kogo ?
Zdzisław. pisze:
tych warunków wynikają zasady rozdziału i albo je zaakceptujemy,albo możemy nie brać

Zgoda.Wierchuszce i kombinatorom pasuje abyśmy ich nie brali.
Tak został ustalony sposób pomocy aby 90% pszczelarzy posiadających 95% pogłowia pszczól(tych do 20-tu rodzin) zostało z niego wyłączonych. To, że przewiduje się zejście do 10-ciu jest kiełbasą wyborczą.
Jak to możesz wytłumaczyć ? Bo równouprawnieniem będzie Ci trudno.
Zdzisław. pisze:
na środki które "olejemy"czekają z utęsknieniem inni

Zgoda. Bez wątpienia na to liczą cwaniacy wszelkiej maści. Określ się, czy do nich należysz ? Z Twojej zaciekłośi wnioskuję, że tak. Jeśli jestem w błędzie, wyprowadź mnie i uzasadnij.
Zdzisław. pisze:
-------takie jałowe dyskusje nic nie dają a tyllko antagonizują pszczelarzy co widać znakomicie na Naszym forum

Na "Naszym forum" ? Zależy co kto uważa za "nasze".
Te argumenty znam z młodości, z tyrad Gomółki i Gierka, co prawda dotyczących "zbrodniczego imperializmu" ale tamten do obecnego zniewolania własnego Narodu się nie umywał.
Zdzisław. pisze:
-pisanie o rzeczach nierealnych\życzeniowych to strata czasu liczą się realia w których przyszło nam działać a te są takie,a nie inne .

Stratą czasu jest życie w czasie którego palcem nie kiwnąłeś aby Twojemu następcy, żyło się ciut lepiej niż Tobie. A już godzenie się na to aby Twego następcę je...li znani Tobie cwaniacy jest ????
Sam sobie odpowiedz.
poddaję pod rozwagę wszystkim w 2013 roku-kolopik-

To nie jest przesłuchanie ani spowiedż ,tak sądze i możesz się ze mną zgodzić lub nie ale nie naginaj mojch osądów do Twojej układanki.

Co do mnie to sobie poradze w każdej sytuacj w jakiej przyjdzie mi działać tak przynajmniej było przez 40 lat i niepokoj mnie fakt że część z nas chce zrobić skansen, co ma uzasadnienie tylko jako atrakcja turystyczna.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Rob, w 100%- tach się z Tobą zgadzam. :pl:

Rob, w 100%- tach się z Tobą zgadzam. Jeśli ktoś ma zarejestrowaną pasiekę na tyle to a tyle uli powinien dostać odpowiednią dotację (do ula ) i nawet biorąc pod uwagę "pogłowie " z zeszłego sezonu taki typ rozliczeń wydaje się sensowny . Co do ilości pni w Polsce to zauważcie ze nie bierze się faktu iż pszczelarze to w dużej mierze starsi ludzie którzy umierają a pasieki razem z nimi ...

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Dyskusja jest merytoryczna.Jest dużo mądrych wnioskow. Na tym się skonczy. Niema sily przebicia . Rządzi grupa ludzi nie reformowalnych. Zostanie po staremu. Przecież nikt nie zadba o male pasieki bo i po co? Związkowi nie zależy na kazdej pszczolce obojetnie z duzej czy malej pasieki .Jedyny ratunek to mobilizacja zeby tak zrobic jak w POLSKIM ZWIAZKU PILKI NOZNEJ , ale w naszym Związku niema takiej sily??? :pojedynek: :pojedynek:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
mniszek, ja myślę że jest taka siła.

My Polacy potrafimy się zjednoczyć i zrobić co trzeba tylko najpierw musimy dobrze dostać po d... Spójrz na historię - nie raz daliśmy przykład. Myślę że tutaj to też kwestia czasu. A może brakuje jeszcze tego kogoś kto tych ludzi poderwie do robienia porządku. PZP dobrze wie że nie jest dobrze i być może ich dni są policzone, więc póki co trzeba chapać jak najwięcej bo więcej takiej okazji może nie być :lol:

dudi pisze:
mniszek, ja myślę że jest taka siła.

My Polacy potrafimy się zjednoczyć i zrobić co trzeba tylko najpierw musimy dobrze dostać po d... Spójrz na historię - nie raz daliśmy przykład. Myślę że tutaj to też kwestia czasu. A może brakuje jeszcze tego kogoś kto tych ludzi poderwie do robienia porządku. PZP dobrze wie że nie jest dobrze i być może ich dni są policzone, więc póki co trzeba chapać jak najwięcej bo więcej takiej okazji może nie być :lol:
Masz racje poniewaz dalem przyklad PZPN , do niego wrocę tamci też się nachapali i teraz juz mają odpowiadać. Czy bedzie u nas taka sila dla dobra pszczol a nie ludzi prz wladzy . POZDRAWIAM. :pala: :pala:

wojciech_p pisze:
Rob pisze:
DROBNY pisze:

To raczej nie jest propozycja hodowców.
Z tego co wiem to związek wpadł na taki chory pomysł, ale to jeszcze nie jest prawomocne.

Napewno taka propozycja nie wyszła od pszczelarzy.!!!
To hodowcy ustalają cene na matki i odkłady. Związki jedynie je akceptują lub nie przeważnie tak jeżeli mają zgłoszone zapotrzebowanie od swoich członków.
I jezeli taka propozycja była na odkłady z matkami reprodukcyjnymi to napewno była z pasiek zarodowych.
Nigdzie w KPWP NIE MA PODANYCH CEN CO ILE MA KOSZTOWAĆ to są wymysły zainteresowanych stron czytaj (sprzedających) żeby takie kity wciskać.

Awatar użytkownika

[quote="DROBNY"]
Jesteś w daleko idącym błędzie,
nikt nie konsultował tego z hodowcami
Tak samo jak nikt nie konsultuje z pszczelarzami.
"Matka reprodukcyjna w odkładzie na 1000 zł dobre sobie"
W moich ofertach np. nie ma matek w odkładach w ramach refundacji.

Awatar użytkownika

najlepiej zlikwidować dopłaty i będzie spokój, pozostaną najlepsi z najlepszymi ofertami, a reszta wypadnie i git :pl:

wojciech_p pisze:
DROBNY pisze:
Jesteś w daleko idącym błędzie,
nikt nie konsultował tego z hodowcami
Tak samo jak nikt nie konsultuje z pszczelarzami.
"Matka reprodukcyjna w odkładzie na 1000 zł dobre sobie"
W moich ofertach np. nie ma matek w odkład ach w ramach refundacji.
konsultują nie ze wszystkimi pszczelarzami tylko z ich przedstawicielami.
A co to w twoich odkładach refundowanych nie ma matek. :wink:

Awatar użytkownika

DROBNY pisze:
konsultują nie ze wszystkimi pszczelarzami tylko z ich przedstawicielami.
A co to w twoich odkładach refundowanych nie ma matek. :wink:

Nie ma, bo nie produkuję i nie sprzedaję odkładów jako takich w ogóle, nieistotne refundowane czy nie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
bzzy pisze:
najlepiej zlikwidować dopłaty i będzie spokój, pozostaną najlepsi z najlepszymi ofertami, a reszta wypadnie i git :pl:

Zdecydowanie lepiej było by zamiast dopłat, zablokować dostawy miodu z Chin, postawić na polski produkt i w taki sposób wydźwignąć polskie pszczelarstwo z wielkiego dołu w którym nie oszukujmy się obecnie ono siedzi.

W dalszym ciągu duzo malych pasiek niema zadnych doplat, i pewno nigdy nie bedą mieli . Taki uklad? :roll: :roll: :roll: :roll:

Awatar użytkownika

A dlaczego ?
Są co prawda limity ,te mają być obniżone - 10 rodzin to będzie minimum ,ale co z pasiekami do 10 rodzin i tutaj rodzi sie pytanie jak je określić i umiejscowić w tej układance i czy to już pasieki ?

Zdzisław. pisze:
ale co z pasiekami do 10 rodzin i tutaj rodzi sie pytanie jak je określić i umiejscowić w tej układance i czy to już pasieki ?

Nie należy w ten sposób podchodzić. Pasieka czy nie pasieka.
Podchodzić należy; wpływ rodziny pszczelej na zwiększanie potencjału gospodarki narodowej.
I wszystko jasne.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
kolopik pisze:
Nie należy w ten sposób podchodzić. Pasieka czy nie pasieka.
Podchodzić należy; wpływ rodziny pszczelej na zwiększanie potencjału gospodarki narodowej.
I wszystko jasne.

Całkowita zgoda.

A gdzie to Kolega bywał, bo mnie się ckniło ?.

pozdrawiam

mniszek pisze:
W dalszym ciągu duzo malych pasiek niema zadnych doplat, i pewno nigdy nie bedą mieli . Taki uklad? :roll: :roll: :roll: :roll:

Dopłaty do leków, matek odkładów szkoleń dotyczą wszystkich nie ma żadnych limitów dolnych ani górnych. Oczywiście są limity ilościowe. Co zaś się tyczy dopłat do zakupu sprzętu ma być obniżony próg do 15 rodzin pszczelich. Tłumaczenia są dwa 1. ilość pieniędzy 2.dofinansowanie dla pasiek które wprowadzają miód do obrotu na rynek. Jeżeli KE przyzna więcej pieniędzy to próg 15 zejdzie na 10. Ale na dziś dzień to jest dzielenie skóry na niedzwiedziu.
To są wszystko projekty, narazie żadna kasa jest nie przyznana bo i budżetu na lata 2014 -2020 w EU nie ma. Unia się zaczyna powoli sypać.

Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszerzany
Kolego koropik zgadzam się wyjątkowo z Tobą masz rację[smutno jest bez Ciebie] :soczek:

kazik041 pisze:
[smutno jest bez Ciebie

To nie moja "zasługa"

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
panowie widzę że jeszcze niektórzy liczą tutaj na to że PZP coś zrobi w sprawie dotacji pszczelarskich to unia narzuca tutaj swoje decyzje a PZP nie ma tutaj wiele do gadania

według mnie PZP nie robi nic jednym słowem pszczelarzy ma w d....

im chodzi tylko o kasę aby oni mieli koryta pełne

według mnie PZP można porównać do PZPN :haha:

a co do miodu z chin to z tym nikt nic nie zrobi mamy wolny rynek i każdy może sprowadzać co chce z całego świata
bardziej powinniśmy dbać o to aby ludzie wiedzieli jak odróżnić miód prawdziwy od takiego dziadostwa które sprzedaje się w wielu supermarketach

Dokładnie, sporo ludzi podchodzi w markecie oj miód , ale tani i kupują te wynalazki .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Trzeba walczyć by na miodzie z Chin pisała Made in China. Jak to na większości towarów na świecie.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Teraz piszą Made in PRC :D

To PZP powinien promować miód z polskich pasiek !!! bo jest instytucją która ma przebicie finansowe i większy wpływ na decyzje zapadające , no ale jak to siędzieje to wszyscy wiedzą . :pala:

mik, ależ promują specjalnie zrobili np. słoiki z logo PZP te 0,7 l :haha: , których podobno nie można kupić nie będąc w szeregach PZP czyt. jakiegokolwiek koła co akurat im się nie udało bo osobiście miałem styczność z zakupem palety tych słoików przez osobę, która nie jest członkiem żadnego koła PZP a kupiła słoiki bez najmniejszego problemu. Tego że są wygodniejsze dla kupującego bo może łyżeczką od herbaty sięgnąć do dna słoika nie neguję choć utrzymanie ceny słoika 0,9 l przy sprzedaży słoika 0,7 z logiem PZP w moim rejonie już się kilku pszczelarzom czknęło, tym iż klienci przeszli do tych co miód sprzedawali i sprzedają w słoiku 0,9 l przy tej samej cenie - ci co przeszli na słoiki 0,7 utrzymali cenę słoika 0,9l. Ja tam nadal rozlewam w 0,9 l i na dzień dzisiejszy miodu w magazynku brak, trzeba zwiększyć produkcję bo zapotrzebowanie jest dużo większe niż produkcja. :wink:

Awatar użytkownika

kamil85 pisze:
panowie widzę że jeszcze niektórzy liczą tutaj na to że PZP coś zrobi w sprawie dotacji pszczelarskich to unia narzuca tutaj swoje decyzje a PZP nie ma tutaj wiele do gadania

według mnie PZP nie robi nic jednym słowem pszczelarzy ma w d....

im chodzi tylko o kasę aby oni mieli koryta pełne

według mnie PZP można porównać do PZPN :haha:

a co do miodu z chin to z tym nikt nic nie zrobi mamy wolny rynek i każdy może sprowadzać co chce z całego świata
bardziej powinniśmy dbać o to aby ludzie wiedzieli jak odróżnić miód prawdziwy od takiego dziadostwa które sprzedaje się w wielu supermarketach

Trudno z Tobą się nie zgodzić zwłaszcza w poglądach o PZP/ niektórzy czytają; pszczelarski związek przestępców - bez obrazy też jestem w tej grupie /
Dlatego najwłaściwszym działaniem jest odsunąć panującą władzę . a za te wszystkie diety , koszty utrzymania tzw biur, i pań które parzą kawkę, itd.
zatrudnić profesjonalistę który właściwie będzie się zajmował sprawami pszczelarstwa/zbyt, zaopatrzenie , reklama , prawidłowy wizerunek pszczelarstwa , pozyskanie środków itd./ a jego wynagrodzenie nich będzie procentem z pozyskanych profitów :thank:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Szkoda,że jest tak mało osób z takimi poglądami jak JV2M gdyby nas było więcej takich co się nie boją o tym mówić może w Polskim pszczelarstwie by się coś zmieniło. Ale jak ja czytam na forum,że kto się odważy o tym czy o owym głośno powiedzieć wówczas następuje milczenie.Nie ma w nas jedności MOŚCI PANOWIE!
pozdrawiam

Może więcej jest pszczelarzy [dorobkowiczów pracuja zawodowo a miodzik to dodatkowy zarobek] i cicho siedzą :!:

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
kazik041 pisze:
Może więcej jest pszczelarzy [dorobkowiczów pracuja zawodowo a miodzik to dodatkowy zarobek] i cicho siedzą :!:

Powinni glosno i rowno tez o swoje sie domagac inaczej zostana na lodzie

kazik041 pisze:
Może więcej jest pszczelarzy [dorobkowiczów pracuja zawodowo a miodzik to dodatkowy zarobek] i cicho siedzą

Kolego. Nie może więcej ale prawie wszyscy.
Ilu jest pszczelarzy zawodowych ? Producentów miodu oczywiście a nie producentów matek, odkładów itp ?
Malutki %-cik. Reszta to miłośnicy, hobbyści i wspomagacze budżetu domowego.
A czy oni, w tym ja, cicho siedzimy ?
Cicho siedzą zawodowi. Mało. Oni po cichu robią krecią robotę.

Nom :!: rolnicy mają [ bez urazy] PSL , spółdzielnie rolnicze[Serafin i spółka] pszczelarze tylko siebie miód i kochane pszczółki :pl:

Może[Koropik masz rację] rolnik mały ledwie plecie a giganty piszą wnioski o różne dofinansowania i żyją

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Przeciez nikt o nasze ...........nie bedzie sie martwil .Piszac na forum nabijajac posty nic nie zdzialamy.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Panowie narzekacie a poco poprostu wypisać sie z PZP i po kłopocie a wtedy zobacza jak to wygląda jak sie urwą składki ,ale wy wolicie taką opcje
PŁACZ I PŁAĆ a poco?

henry

Może racja :pala: bojkot wypisać się a ciepłe posadki pójdą do lamusa...

Ule na jakich gospodaruję: wlk
ŚZP się wypisał i nie finansuje posad PZP. Idźcie w nasze ślady. W naszym związku jest 33200 rodzin i ponad 2100 pszczelarzy przeliczcie ile składek od nas by mieli. Dzięki temu że nie płacimy tym darmozjadom to mamy 2 trutowiska zarejestrowane w KCH które utrzymujemy i rozwijamy. A i konto bankowe pustkami nie świeci. A co ma PZP puste konto i zadłużenia.

paweln właśnie zastanawiam się do jakiego związku się zapisać możesz podać o jakim związku mowa.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
ŚZP to Śląski Związek Pszczelarski
http://szpkatowice.pl/index.php?adres=o_nas
Możesz stworzyć własne koło terenowe u siebie

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/ostr
a może dalej być w tym związku do czasu ,a na razie opłacać składkę za 1 ul zobaczymy co teraz będzie 100 tyś pszczelarzy i 100 tyś pni :lol:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Dla tych co ich zawodowi kłują w oczy mam pomysł proszę zadzwonić do siedziby związku pszczelarzy zawodowych z zapytaniem czy możecie przyjechać na któryś ze zjazdów (odbywają się dwa w roku). Mnie kilka lat temu nie odmówiono przyjechałem ,posłuchałem , zobaczyłem jak to funkcjonuje i tyle, nikt nie każe się od razu zapisywać i nie zmusza do przynależności. Tam nic nikt nie ma do ukrycia.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
W Sanoku działa coś takiego http://www.eko-bieszczady.free.ngo.pl/_ ... alnosc.htm należe tu mimo to że mieszkam w łondynie bo moja rodzina zajmuje sie pszczołami w Polsce a tutaj w londynie naleze tez http://beekeeping.org.uk/ i jest ok

henry

Awatar użytkownika

paweln pisze:
ŚZP się wypisał i nie finansuje posad PZP. Idźcie w nasze ślady. W naszym związku jest 33200 rodzin i ponad 2100 pszczelarzy przeliczcie ile składek od nas by mieli. Dzięki temu że nie płacimy tym darmozjadom to mamy 2 trutowiska zarejestrowane w KCH które utrzymujemy i rozwijamy. A i konto bankowe pustkami nie świeci. A co ma PZP puste konto i zadłużenia.

paweln pisze:
ŚZP to Śląski Związek Pszczelarski
http://szpkatowice.pl/index.php?adres=o_nas
Możesz stworzyć własne koło terenowe u siebie

U nas w Wojewódzkim Związku Pszczelarzy w Opolu, mamy 25.760 rodzin pszczelich i 1.036 pszczelarzy
(stan na 30.09.2012r).

http://wzp.opole.pl/kola-pszczelarzy/

My również wystąpiliśmy ze struktur PZP.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
ile jest w karpackim zwiazku rodzin nie wiem,ale jedno jest pewne nikt tu nie narzeka i zwiazek dobrze dziala jak rownierz konto nie jest puste jak w pzp.dlatego panowie zamiast narzekac to zmiencie zwiazki czy to bedzie slaski zwiazek,karpacki, polanka,zawodowi czy tez inny, jedno jest pewne dzialaja lepiej niz PZP i raczej nie slyszalem zwby czlonkowie tych zwiazkow narzekali

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
Mam pytanie dotyczace refundacji. Czy wasze kola tez pobieraja 10% przyznanej kwoty za posrednictwo ? I z czego wynika wielkosc refundacji, skoro w warunkach napisane jest do 60%. Dlaczego moze byc np 40% skoro max jest 60%?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Trajanus, w moim kole (w ŚZP), jak dotąd nikt nic nie pobierał.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 665 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]