FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 07:25 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 13 marca 2013, 19:59 - śr 

Rejestracja: 12 marca 2013, 18:50 - wt
Posty: 5
Lokalizacja: nowy sącz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
witam wszystkich
dostałem od znajomego z cukierni ok 150 kg ciasta z cukru pudru ( cukier + woda ) konsystencja stała bardzo twarde . ciasto to ma ok 5 lat ale wygląda jak zrobione wczoraj chciałbym je wykorzystać w pasiece do zakarmiania pszczól tylko dla bezpeczeństwa jakos odkazić czy podgrzanie i zagotowanie wystarczy ? z ciekawości rozpuściłem troche tego cukru i powstały syrop jest bardzo gęsty nawet bardziej niż miód. może ktoś miałby pomysł jak ten prezent wykorztstac ?
dziękuje i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 20:03 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
dużo wody, odpowiedni poziom BLG żeby drożdży nie zabić, 3 tygodnie w balonie, albo 72 godziny przy drożdzach Cobra Super i destylować.
.... oj nie to forum :haha:

podgrzanie i gotowanie powinno wystarczyć, jeżeli nic więcej nie było dodawane.
ps. a do czego te ciasto było potrzebne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 20:06 - śr 

Rejestracja: 12 marca 2013, 18:50 - wt
Posty: 5
Lokalizacja: nowy sącz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
tez mnie korciło zeby przedestylowac :)
szczerze nie mam pojecia po co im to ciasto bylo ale jestem pewien ze to sam cukier puder z woda . tylko po podgrzaniu to cholerstwo jest strasznie gęste. rozcieńczac czy takie podawac pszczołom ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 20:09 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
zobacz na odkładach w sezonie. konsystencję uzyskaj taką, żeby na zimno wyszedł syrop odpowiedni dla pobierania przez pszczoły, czyli wody trzeba będzie dolać.
Żona podpowiada, że to mógł być lukier np jak do polewania pączków.
Pozdr.

Ps. Zawsze jest opcja destylacji :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 20:15 - śr 

Rejestracja: 12 marca 2013, 18:50 - wt
Posty: 5
Lokalizacja: nowy sącz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
ale kusisz !! moze faktycznie pojade jutro do znajomego z łącka po sprzęt do destylacji i na tym sie skończy..... jak będzie dobrze kopać to zaprosze kolege na degustacje
pozdrowienia dla żony :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 20:17 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
No przekonałeś mnie :mrgreen: w sumie lepiej nie ryzykować, że pszczółkom zaszkodzi :P
Ale prezencik od kolegi fajny. 150 kg za darmo...
Pozdrawiam Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 20:21 - śr 

Rejestracja: 12 marca 2013, 18:50 - wt
Posty: 5
Lokalizacja: nowy sącz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
milo mi Łukasz
mam 1 pytanko co to za typ ula laciejewskiego ? nie bede wklepywał w google tylko zapytam u źródła :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 20:30 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
jest to leżak o wymiarze ramki jak wielkopolski tylko odwrócony o 90 stopni. w sumie na 18-20 ramek jeżeli chodzi o moje.
twórca tych uli raczej nie wiedział że robi ule tego typu, bo chciał zrobić wielkopolskie, tylko źle odczytał wymiary ramki - szerokość z wysokością pomieszał :haha:
wygląda on jak taka miniaturka warszawskiego poszerzonego
daj znać kiedy na łącke podskocyć mozno :pijemy:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 14:26 - czw 

Rejestracja: 12 marca 2013, 18:50 - wt
Posty: 5
Lokalizacja: nowy sącz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
hmm..mysle ze P. Laciejewski mogl sie znajdowac po wplywem specyfikow z lacka i to wyjasnialo by pomylke przy odczycie wymiarow ula


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 19:36 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 16:54 - pn
Posty: 293
Lokalizacja: Rudka k.Szczytna
Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
Łukasz78, :haha: chodziło mi o to, że wytwórca - pszczelarz - chciał zrobić leżaki wielkopolskie, tylko wymiary źle odczytał....
Leciejewski taki ul faktycznie wymyślił, bo tak chciał. przynajmniej tyle wyczytałem jak szukałem co to za ustrojstwo.
Ps. co z cukrem wyszło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji