FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 17:13 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlk.warsz.
Jakie waszym zdaniem lepsze :?: :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Zdania benda podzielone.ja mam lezaki i mi sie fajnie w nich pracuje :mrgreen:

Zdecydowanie korpusowe , niema nic lepszego .

Ule na jakich gospodaruję: WZ WLKP
barcie i klody to jest to :)

skibi pisze:
barcie i klody to jest to :)

Tego typu to tylko na ozdobę pasieki .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlk.warsz.
podobno z korpusowych można zebrać więcej miodu

fatelnia pisze:
To nieprawda , dobrze prowadzona rodzina pszczela w każdym typie ula da więcej miodu , wszystko zależy od umiejętności pszczelarza i od pożytków , co z tego ze będziesz miał najlepszą pszczołę ,
czy najlepszy typ ula , jak nie będzie miała z czego nazbierać .

Moim zdaniem jeśli chcesz pszczoły trzymać hobbistycznie przy domu w ilości sztuk kilku i grzebać tylko dla przyjemności a ilość zbieranego miodu to nie będzie priorytet to możesz kupić leżaki, jest w nich łatwy dostęp do gniazda wszystko widzisz z góry od jednego zerknięcia - fajna sprawa. Jeśli jednak docelowo chcesz mieć z tego zysk i w planach są wędrówki to w grę wchodzą zdecydowanie ule korpusowe, są zdecydowanie najlepsze do pasieki nastawionej na przynoszenie konkretnego dochodu.
Cytuj:

Mówią, że ul miodu nie nosi ale jak jest dobry pożytek to do trzech korpusów wejdzie więcej miodu niż do nawet 15-16ramkowego leżaka. Oczywiscie jak pisze vigor umiejetności pszczelarza i pożytki to podstawa

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
Rob pisze:
do trzech korpusów wejdzie więcej miodu niż do nawet 15-16ramkowego leżaka.
tj 60kilka kg jaki to pozytek chyba inwert

Moim zdaniem zależy to od tego jak liczną chcesz mieć pasiekę i czy chodzi Ci o obcowanie z pszczołami, czy też o ich miodek, a na obcowanie za bardzo czasu nie ma :(

Jeśli będą miały to być docelowo 2-3 ule i chcesz dokładnie obserwować co się w ulu dzieję to lepszym rozwiązaniem będzie ul leżak czy też kombinowany. W takim ulu gospodarka w większości polega na wkładaniu czy też zabieraniu ramek, masz wówczas wgląd do ula i możliwość dokładniejszej jego obserwacji.

Jeśli zdecydujesz się na korpusy, większość zabiegów to dodawanie lub zabieranie całych korpusów, zabiegi robi się szybciej niż w innych typach uli, ale kosztem mniejszej niż w leżakach obserwacji "wnętrza ula"

michalpriebe pisze:
Rob pisze:
do trzech korpusów wejdzie więcej miodu niż do nawet 15-16ramkowego leżaka.
tj 60kilka kg jaki to pozytek chyba inwert

ze sztachet...jakie pytanie taka odpowiedź

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Jezeli chcesz powiekszyć pojemność ula to leżak ma ograniczoną mozliwość, zmieści się tylko tyle ramek na ile został zrobiony natomiast stojak wielokorpusowy daje mozliwość rozbudowy w kierunku pionowym do kilku korpusów postawionych jeden na drugim i z tej przyczyny jest bardziej przydatny w gospodarce pasiecznej.
Pozdrawiam Jan

http://www.miodybartkowiaka.pl/images/1/1d.jpg

A tutaj jak się przyjrzysz to znajdziesz ule złożone z trzech korpusów . Widok na rzepaku bardzo częsty.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
ja zaczynałem na leżakach WZ potem WP i teraz mam pół na pół WP i WLKP korpusy ale w tym roku już nie robię odkładów na ramce WP a za rok lub dwa sprzedam je i zostawię same korpusy.. jak miałem 3 ule nie widziałem nic lepszego od WZ.. przez te 5 lat trochę się nauczyłem, trochę błędów popełniłem i trochę podejrzałem już zachowania pszczół i wiem że raczej do leżaków nie wrócę.. wszystko zależy od Ciebie.. przy małej ilości zawsze można zmienić.. gorzej jak miałbyś więcej rodzin przesiedlać...

Ule na jakich gospodaruję: 435x235 235x435
Witam i pytam
A jak tam u ciebie z krzepom do dźwigania :?:

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
coraz częściej zastanawiam się nad przejściem na ramkę Warszawski Poszerzany, ale korpus, taki jak robi Polski Pszczelarz, zamówiłem u niego 2 korpusy gniazdowe na początek.
Jakie widzę zalety:
powierzchniowo duża ramka, żelazny zapas na górze ramki, oraz rzecz dla wielu nie istotna, ale dla mnie bardzo - podczas przeglądu nie muszę przesuwać ramek miodni.
miodnie mam nad gniazdem w 1/2 WLKP. w leżaku muszę kratować matkę kratą pionową oraz poziomą, tutaj zostaje tylko pozioma.
Patrze z punktu osoby, która ma niewiele czasu - 2h/tydzień. Poprawcie mnie jak źle myślę.

W tym ulu krata nie jest potrzebna,matka ma tyle miejsca w gnieżdzie,że jej wizyty w nadstawce są sporadyczne.statystycznie 1:20.Poczytaj SABARDA on gospodaruje w bardzo podobnych pojemnościowo ulach.Pozdrowienia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Godziemba pisze:
W tym ulu krata nie jest potrzebna,matka ma tyle miejsca w gnieżdzie,że jej wizyty w nadstawce są sporadyczne.statystycznie 1:20.Poczytaj SABARDA on gospodaruje w bardzo podobnych pojemnościowo ulach.Pozdrowienia.
potwierdzam, krata raczej zbędna, na 10 uli tylko w jednym matka zaczerwiła kawałek ramki w miodni.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
to kolejna zaleta w kierunku wyboru tej wersji ula. dzięki :)

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Raczej pszczoły w dziuplach woszczynę budowały z góry do dołu a nigdy w boki, a wiec mamy tu odpowiedz jakie są leprze ule dla pszczół
fatelnia pisze:
i to jest prawda choć bezpośrednio ul nie nosi miodu ale pośrednio pomijamy tu pożytki one odnoszą się do wszystkich uli lepiej mieć 1korpus za dożo niż jedna ramkę za mało pszczoła musi mieć gdzie składać nakrop wiadomo ze z trzech ramek nakrpu zostanie po odparowaniu jedna ramka miodu z trzech korpusów nakropu jeden miodu lepiej mieć 30/40 ramek w korpusach niż 12/16 w leżakach, a wrazi potrzeby można postawić nawet 4/ 5 czy 6 korpusów w jednym ulu powodzenia w podejmowaniu decyzji pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Ja myślałem że WZ będzie tym idealnym ulem lecz się myliłem. Przechodzę na wlkp duże pudełko na czerw a 3 małe na magazynki. Mam obecnie 3 WZ
1. Zabudowa zimna, 2 wylotki przy jednym z boków ula... jak dla mnie porażka
2. Zabudowa ciepła też porażka...
3. Zabudowa zimna wylotek pośrodku ściany... Ten mi pasuje najbardziej i tego sobie zostawię. A reszta to tylko wlkp.

Tomasz2020 pisze:
duże pudełko na czerw a 3 małe na magazynki

Za parę lat napiszesz, że to też porażka.
Po ci Ci dwa rodzaje ramek w pasiece ?
Po co Ci pionowa krata w korpusie ?
Chcesz nowoczesnej gospodarki to idź od razu w 5 x 1/2 lub jakikolwiek ul o niskiej ramce.

Bardzo ciekawym ulem jest ul małopolski składa się z czterech korpusów o ramce 36x20 jedna ramka w całej pasiece korpusy lekkie matkę można ograniczać na jednym lub dwu korpusach ul który stwarza możliwość wielu kombinacji,ul ten broni się na balkanach i europie zachodniej nagrodzony srebrna nagroda nieco zmieniony wymiarami i opatentowany przez Voja Bristina z Serbii http://pcelarske-majstorije.50webs.com/prilog21.html

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
A protoplastą tego typu ramki [360 na ileś tam] jest ul zwany
staroszwabskim :wink:

Dość dawno nikt tu nie pisał,więc ja dodam tylko ,że zastanawiam się nad powrotem do uli leżaków z nadstawką. O ile ten rok jest nietypowy pogodowo ,mniej lotów ,słabe pożytki i w ulach korpusach dadanta są pustki. Natomiast leżak dadant z nadstawką ,pszczółki potrafiły nanieść miodku sobie i być może ,jak pogoda się poprawi coś doniosą dla mnie. :thank: .
Nie wiem co jest powodem ,że w leżakach jest miód ,ale może w korpusach jest za duża rodnia 8-9 ramek ,małe pożytki i klapa.
Podobnie było w ubiegłym roku ,gdzie miałem leżaki wz i z nich brałem miód ,a z korpusów chciałem brać. :pala: :haha:
W tym roku również został mi jeden wz i wczoraj zaglądałem i cała nadstawka zalana i zaczynają sklepić.
Z pewnością sporo z Was się nie zgodzi ,ale żeby było jasne ,ja opisuję co jest u mnie.Leżaki zdecydowanie dały więcej miodu.
Dlatego część uli przełożyłem na 1/2 dadanta .czy to coś zmieni? Okaże się next year :cold:

Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
A w wz ograniczas rodnie na ile?

kobayszi pisze:
A w wz ograniczas rodnie na ile?

W wz nie ograniczam i nie daję kraty między nadstawką ,a miodnią. Czasem matula wpadnie i zaczerwi ,ale zdarzyło się to kilka razy.
Ramki w nadstawce 16 cm.

Zdzisław. pisze:
A protoplastą tego typu ramki [360 na ileś tam] jest ul zwany
staroszwabskim

Od dawien dawna Szwabi tez oscylują przy ramce o wysokości 200 mm i może dlatego nazywasz ulem staro szwabskim

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Z wyborem ula jest u nas problem bo Polacy lubią kombinować i iść pod górkę. Duże znaczenie ma ul na jakim się zaczyna bo póżniej trudno jest się przestawić i przyzwyczaić do innego typu. Piszę o moim przypadku, zacząłem na korpusowych i z czasem zastanawiałem się czy aby to był dobry wybór. Wprowadziłem do pasieki tak na próbę Wlkp leżak 2 szt.ażbya, Wp korpusowy 1szt. i Wlkp korpusowy 2 + 1/2 2 szt. z których zrezygnowałem. Został mi jeszcze jeden Wlkp korpusowy do skasowania. Dlaczego?,chociażby wyszukanie matki nie znakowanej na ramce Wp a na małej to duży plus tej niskiej, przynajmniej dla mnie. Zastanawiam się jeszcze czy nie przejść na jeszcze niższą ramkę tj. kolopik, póki nie jest za póżno. Nie wspominając o innych zaletach uli korpusowych jak ciężar, łatwość wymiany dennicy i oczyszczenia na wiosnę, łączenia rodzin czy odkładów z rodzinami przy okazji wymiana matki bez problemowa, nie trzeba się zastanawiać co zrobić z ramką którą wyjąłem właśnie z ula gdzie przeszkadzała a w innym ulu przydałaby się na pewno, po prostu wkładam do obojętnie jakiego nie zastanawiając się czy będzie pasowała i wiele innych zalet chociażby uliki weselne na ramkę gniazdową.

dex69 Tytuł: Re: Pszczelarstwo amatorskie w USA (Langstroth) : 12 cze 2014, o 01:43

Rejestracja: 11 cze 2014, o 03:46Posty: 7 Ule na jakich gospodaruję: Langstroth Miejscowość z jakiej piszesz: Lowell, MA USA Dziękuję za wsparcie i komentarze. To dużo dla mnie znaczy.Czytałem to forum od kilku miesięcy, szczególnie o Langstroth.Ja nie miałem większego wyboru - tu wszyscy działają na Langstroth, tylko niektórzy zapaleńcy kombinują z innymi ulami (TBH itp.) Było mi ciężko się przyzwyczaić do innego sprzętu bo w Polsce miałem samoróbki oparte na rozmiarach Dadant. Tu, w firmie Dadant sprzedają podobne rozmiary ale jednak różnią się od polskich.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]